De Bouvier: een groot en krachtig ras

Bouvier

De Bouvier is een ras dat veel mensen wel kennen. Dit ras is te herkennen aan de lange haren op zijn kop, waardoor zijn ogen en de rest van zijn gezicht worden bedekt. De Bouvier is een goed gemanierde hond en is erg zelfverzekerd. Hij is groot en heeft krachtige spieren, waardoor deze hond veel indruk kan maken als je hem tegenkomt. Dit ras is erg behulpzaam en fungeert goed als waakhond. Ook kan de Bouvier goed worden ingezet als veehoeder of trekhond. Hij houdt van avontuur, maar kan ook kalm en rustig zijn. Wil jij meer weten over dit unieke ras? Lees dan dit artikel!

 

De geschiedenis: een veelzijdige werkhond op boerderijen

De volledige naam van dit ras is Bouvier des Flandres, wat ‘koeherder van Vlaanderen’ betekent. Zoals de naam al zegt, werd dit ras voornamelijk gebruikt als veedrijver. Dit deden de honden vooral op boerderijen van boeren die minder te besteden hadden. De Bouvier was namelijk niet alleen goed in het verplaatsen van vee, maar kon ook goed het erf bewaken en karren trekken. De boeren verkozen het houden van een veelzijdige Bouvier boven het houden van meerdere honden met elk een eigen specialiteit. Het ras was vooral erg populair in Frankrijk, België en Nederland.

Aan het begin van de 20e eeuw werd de Bouvier ook internationaal steeds bekender en werd er een rasvereniging voor het ras opgericht in Frankrijk. Helaas kreeg de Bouvier het tijdens de oorlogen zwaar. Het ras werd destijds met uitsterven bedreigd, maar gelukkig werd er alles aan gedaan om de Bouvier in leven te houden. Het ras is toen naar Amerika gebracht, waar hij verder werd ontwikkeld. Vandaag de dag is de Bouvier nog steeds een behulpzaam ras, die je regelmatig op boerderijen ziet rondlopen.

 

Het karakter: zelfverzekerd en loyaal

De Bouvier is een zelfverzekerd, moedig en energiek ras. Hij is erg trouw aan zijn baasje en zal er alles aan doen om hem te beschermen. Vanwege deze karakteristieke eigenschappen wordt dit ras als de ideale waakhond gezien. De Bouvier kan goed omgaan met nieuwe mensen, maar is in staat indringers te onderscheiden van goedhartige mensen. Als er indringers zijn terrein betreden, dan zal hij krachtig optreden en laten zien wie de baas is.

Verder is de Bouvier een aanhankelijke hond met een groot hart. Hij kan goed omgaan met kinderen en andere huisdieren. Het karakter van deze hond is bijzonder omdat hij zowel een waakse kant als een kalme kant heeft. Deze combinatie maakt dit ras erg populair. De Bouvier is zowel een erg goede waakhond als een gezelschaps- en gezinshond.

Bouvier close up

Het uiterlijk en de lichaamsbouw van de Bouvier

De Bouvier heeft een grote en ruige lichaamsbouw. De ruige uitstraling komt vooral doordat hij een compact lichaam heeft met vierkante vormen. Hij straalt kracht en zekerheid uit. De kop van de Bouvier is in verhouding met de rest van zijn lichaam en is voorzien van een baard en snor. De lange haren op zijn kop geven hem een brutale uitdrukking. Daarnaast heeft de Bouvier heeft een krachtige en alerte blik in zijn ogen. Zijn oren staan hoog en alert en hebben de vorm van een driehoek.

De nek en zijn torso zijn gespierd. De borst van de Bouvier is ook erg breed. Zijn ribben zijn diep en kunnen wat raar aanvoelen. De poten van de Bouvier zijn lang en sterk. Dit geldt zowel voor zijn voor- en achterpoten. Dit ras heeft een dubbele vacht, waardoor ze in veel weersomstandigheden prima hun taken kunnen uitvoeren. De ondervacht is zacht en dik, de normale vacht is behoorlijk ruw.

 

De verzorging van de Bouvier

De verzorging van de vacht van de Bouvier is behoorlijk intensief. Doordat de vacht redelijk lang kan worden en ruw is, is het nodig om minimaal één keer per week zijn vacht zorgvuldig te kammen. Je kunt zijn vacht kammen met een slickerborstel of een speldenborstel. Daarnaast heeft de Bouvier ook regelmatig een trimbeurt nodig. Het is verstandig om dit bij een trimsalon te laten doen. Een te korte vacht is namelijk niet goed voor de gezondheid van de Bouvier. Trimmen moet ongeveer om de acht weken gebeuren.

Naast het verzorgen van zijn vacht is het ook belangrijk om zijn ogen, oren en baard goed schoon te maken. Wanneer je zijn vacht kamt, controleer hier dan op, zo heb je een vast ritme en is de verzorging een stuk makkelijker.

De pootjes moeten ook regelmatig worden verzorgd. Het is belangrijk dat te lange haren tussen de tenen regelmatig worden geknipt. Ook moet om de twee weken de nagels van de hond worden geknipt. Kun je dit niet zelf? Laat het dan doen door een expert.

Bouvier liggend in grasveld

De voeding

De Bouvier is een groot ras met veel spieren. Die spieren moeten goed onderhouden worden. De juiste voeding is daarom essentieel. Kies voor voeding dat is voorzien van de juiste vitamines en mineralen. Daarnaast moet je kiezen voor voeding met een hoog percentage eiwitten. Eiwitten zijn ook belangrijk voor de groei en onderhoud van de spieren. Kies voor een combinatie van droog en nat voer.

Honden vinden koekjes heerlijk, dat geldt ook voor de Bouvier. In vergelijking met andere rassen is dit ras wat minder vatbaar voor overgewicht. Toch moet je overmatig snacken voorkomen en zijn gewicht in de gaten houden.

Voeding op maat is aan te raden voor de Bouvier. De hoeveelheid voedingsstoffen die een Bouvier nodig heeft hangt namelijk sterk van zijn leeftijd en beweging af. Lukt het niet om de juiste voeding te vinden? Vraag dan advies aan de fokker waar jij je Bouvier vandaan hebt of aan een dierenarts. Zij kunnen je vaak meer vertellen over de voeding die een Bouvier nodig heeft.

 

Ziektes die veel voorkomen bij dit ras

Over het algemeen is de Bouvier een gezonde hond die gemiddeld 10 tot 12 jaar oud kan worden. Toch zijn er een aantal erfelijke aandoeningen waar dit ras vatbaar voor is. Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende aandoeningen bij de Bouvier:

  • Oogproblemen
  • Hartproblemen
  • Heup- en elleboogproblemen

Een Bouvier kan dus last krijgen van behoorlijk wat aandoeningen. Verantwoordelijke fokkers zullen altijd testen op bovenstaande aandoeningen om ervoor te zorgen dat deze gezondheidsproblemen zo veel mogelijk worden vermeden. Mocht het toch voorkomen dat je hond ziek wordt, dan is het als baasje belangrijk dat je een potentiele aandoening kunt herkennen. Als je een aandoening herkent kun je snel ingrijpen en het probleem tijdig aanpakken.

Heupdysplasie is een aandoening aan het heupgewricht. De heupkop past hierbij niet meer goed in de heupkom. Deze aandoening ontstaat in de eerste 6 maanden. Het is niet precies duidelijk waardoor deze aandoening wordt veroorzaakt, maar voeding en beweging spelen er een belangrijke rol bij. Het is belangrijk dat een pup de juiste hoeveelheid voeding krijgt met voldoende vitaminen en mineralen. Overvoeding en snelle gewichtstoename vergroten het risico op heupdysplasie. Daarnaast is voldoende beweging belangrijk zodat een pup zijn spieren kan ontwikkelen. Teveel en te explosief bewegen is daarentegen juist niet goed. Je kunt heupproblemen herkennen aan mank lopen, niet willen spelen, moeilijk opstaan, moeite met traplopen en een afwijking in de stand van de benen. Hetzelfde kan gebeuren bij het ellebooggewricht.

Als een Bouvier oogproblemen heeft, dan kun je dit vaak pas herkennen als het oog al flink geïrriteerd is. Het oog is dan vaak rood. Daarnaast komt er veel traanvocht uit het oog. De haartjes om de ogen zullen er daardoor vochtig uitzien. Ook gaat het ooglid bij een erfelijke aandoening vaak naar buiten hangen, waardoor vuil er makkelijk in kan komen. Knippert jouw hond veel met zijn ogen en produceert hij overmatig traanvocht, dan is het verstandig een dierenarts te raadplegen.

Bij hartproblemen als DCM speelt erfelijkheid een grote rol. Het komt vooral voor bij grote hondenrassen, zoals de Bouvier. Bij DCM zet het hart zich uit, waardoor lekkende kleppen en ritmestoornissen kunnen ontstaan. De symptomen van hartproblemen zijn een verminderd uithoudingsvermogen, vermagering, benauwdheid en hoesten.

Bouvier liggend

Het trainen van een Bouvier

Een Bouvier is prima te trainen en zeer gehoorzaam. Dit ras is goed in veel verschillende activiteiten, dus je kunt hem gemakkelijk opleiden tot bijvoorbeeld schapendrijver, waakhond of reddingshond. Wel is het belangrijk dat een Bouvier al direct vanaf het begin goed gesocialiseerd wordt. Begin bij een puppy training en ga hierna verder met vervolgtrainingen. Een Bouvier wordt voor allerlei verschillende dingen getraind, zoals:

  • Het opsporen van voorwerpen
  • Het bewaken van locaties
  • Het verdedigen van mensen of plaatsen

Een Bouvier kan op verschillende manieren worden getraind en is zeer leergierig. De Bouvier wordt daarom regelmatig door de politie ingezet om mensen of voorwerpen op te sporen.

 

Wat kost de Bouvier?

De prijs voor een Bouvier is ligt ongeveer tussen de €500 en €1000. Deze prijs kan per fokker verschillen. De aanschafkosten zijn relatief laag vergeleken met andere rashonden. Dit is een extra reden waarom dit ras zo populair is. Wel is het belangrijk om een Bouvier altijd aan te halen bij een erkende fokker. Zij doen altijd gezondheidstesten om ervoor te zorgen dat je niet met een ziek hondje naar huis gaan. Daarnaast hebben zij het beste voor met de pups en de moederhond. Bij een erkende fokker kun je er zeker van zijn dat jouw hondje een goede start van zijn leven heeft gehad.

Naast de aanschafkosten betaal je ook onderhoudskosten. Dit zijn kosten voor bijvoorbeeld voeding, speelgoed, een mand, een riem, de dierenarts en hondenbelasting. Het is belangrijk dat je voordat je een Bouvier in huis haalt dus genoeg geld apart zet. Het is niet eerlijk om een hond niet goed te verzorgen omdat je te weinig geld hebt.

 

De beweging: intensieve beweging is belangrijk

De Bouvier heeft veel beweging nodig. Het is echt belangrijk om deze hond regelmatig een soort “workout” te geven. Dit betekent veel wandelen of rennen. Wanneer je dit gaat doen is het belangrijk dat je dit langzaam opbouwt. Een pup mag namelijk nog niet te zwaar belast worden. Begin zo vroeg mogelijk met bewegen, maar begin met weinig bewegen en bouw dit langzaam op, anders is dit nadelig voor zijn gezondheid.

Een Bouvier is het gelukkigst als hij veel bezig mag zijn voor zijn baasje. Geef hem dus vooral taakjes en neem hem overal mee naartoe. Het is daarnaast belangrijk dat een Bouvier altijd voldoende ruimte heeft om te spelen en te rennen. Hij vindt dit het leukst om te doen met andere honden of kinderen.

 

Erkenning van de Bouvier

In 1955 werd de Bouvier officieel erkend als ras door de FCI. Er is altijd veel debat geweest over de naam van dit ras. In 1965 werd de naam van dit ras officieel vastgesteld als Bouvier des Flandres, ook wel de Vlaamse Koehond. Nederland heeft ook een rasvereniging voor de Bouvier die is aangesloten bij de Raad van Beheer, namelijk de Nederlandse Bouvier Club. Zij houden zich bezig met het in stand houden van een gezond ras en organiseren regelmatig evenementen. Je kunt ook bij deze vereniging terecht als je op zoek bent naar een gezonde pup.

 

Heb jij al een Bouvier in huis?

De Bouvier heeft een geschiedenis van hard werken. Dit is nu nog steeds terug te zien in zijn karakter. De Bouvier wordt voor allerlei taken ingezet, maar is ook een populaire gezinshond. Wanneer je een Bouvier in huis neemt, dan is het verstandig om ervoor te zorgen dat je genoeg tijd hebt om regelmatig met hem te bewegen. Voldoende beweging is erg belangrijk voor zijn gezondheid. Heb jij al een Bouvier in huis of ben je van plan er een aan te schaffen? Laat dan een reactie achter onder dit artikel! Wij zijn erg benieuwd naar jouw ervaring met dit ras.

Bouvier

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 11 Gemiddeld: 4.5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

11 reacties

  1. Ik zou geen andere hond kunnen nemen. Ik heb er al zeven gehad,heb er nu twee en worden tien jaar. Ongelooflijke brave honden. Mijn vorige zijn overleden van ouderdom,zijn twaalf jaar geworden. Zijn mijn kinderen,het verlies is hartverscheurend. Maar kan me er mij niet van weerhouden er telkens twee aan te schaffen. Je kan dat niet meer missen,je bent gewoon dat ze rond u hangen en dat doet ook het verdriet temperen. Maar het verhaal hier boven klopt,alles zie je steeds terug in het patroon van bouviers. Leren snel en beschermen hun gezin,daar moet je geen ruzie mee maken. Hopelijk heb ik nog een paar jaren genot van mijn twee. Het zijn zusjes,en tog zijn ze verschillend van karakter. Maar doen het zelfde maar op een andere manier. Ik heb een blonde die is echt lui. En de ander is zwart ,nu al naar de grijze kant op. Deze is veel alerter,maar samen zijn ze een goed team. Grtj

  2. Wij zijn al op leeftijd, 78/79 jaar, en hebben nu onze 7e bouvier sinds 1 1/2 jaar.
    Het is echt een lieverd, we hebben cursus gelopen met hem (geprobeerd).
    Echter als hij andere honden ziet wil hij alleen maar spelen en trekt hij ons ondersteboven.
    Dat krijgen we er niet uit.
    Weet u hier een oplossing voor?
    We nemen hem overal mee naar toe, boodschappen doen, in het winkelcentrum, dat gaat
    allemaal goed, hij speelt met kleine kinderen, en de moeders gaan er zelfs ook bij zitten om hem te aaien.
    Ik hoop dat U een oplossing voor die uitschieters weet.
    Vr. Groeten Frans en Joke

    1. Beste Frans en Joke.
      Wij gebruiken een gentle leader voor onze bouvier omdat ze erg sterk is
      Echt ideaal .
      Hoop dat dat jullie ook gaat helpen

      Vriendelijke groet
      Marleen

  3. Ik heb een pup van 4 mnd. De vragen van nu zijn, hoeveel voeding (vlees) geef ik per dag. En wanneer ga je echt trainen. Het is meer dan 30 jaar geleden dat ik bouviers heb gehad en weet niet zo goed meer hoe ik dat toen heb gedaan. Ik weet wel dat ze meer dan fantastisch bevelen opvolgde. Maar als ik nu ingrijp op ongewenst gedrag komt er een angst plasje en dat is m.i. niet prettig in de opvoeding. Als ik hem bijv. meeroep naar de tuin dan blijft hij eigenwijs zitten en heeft er geen zin in en ik weet niet waarom. Ik kan er om lachen maar vind het niet leuk.

    Carol

  4. 4 weken geleden mijn derde boef helaas moeten laten inslapen
    Het zijn voor mij de mooiste en meest trouwe honden die er zijn zou er zo weer aan willen beginnen als mijn gezondheid me niet zo in de steek laat
    Als ik hier weer aan zou beginnen dan zou ik gaan kijken voor een boef uit een showlijn deze zijn wat rustiger als een boef uit een werklijn
    Ik mis mijn boefs nog elke dag heb er nu3 gehad en alle 3 waren ze mijn even lief
    Word er nu 1 in mijn handen gedouwd dan ben ik weer verkocht

  5. Mijn. “super” ventje is nu 12,5 jaar en nog energiek en gezond. Gaat nog graag een wandeling maken en op zijn tijd met me ravotten. Ik ben verslaafd aan deze honden, heb er meerdere gehad en zijn voor mij de beste kameraden die je je maar wensen kan. Geduldig, volgzaam en beschermend zijn maar een paar karakter trekken van deze machtige dieren. Heb hem als 9mnd oude pup gered uit een belgisch asiel, totaal ontredderd, verwaarloosd en mishandeld heeft het me een jaar gekost dit dier weer het vertrouwen in de mens terug te geven. Hem getraind (IPO) en dag en nacht met hem opgetrokken. Als mijn trouwe kameraad iets overkomt sta ik bij de fokker al genoteerd voor een nieuwe kameraad want zonder deze bijzondere dieren kan ik niet. Je kan je geen betere hond wensen als deze intelligente, trouwe en leergierige dieren.

  6. Ik heb mijn eerste Bouvier, Bolli is nu 5 maanden. Ik ben opgegroeid met Golden Retrievers maar mijn vriend met Bouviers. En oh wat ben ik verliefd op onze boef. Hij was de enige puppy in het nest dus waren we erg bewust van het belang van de socialisatie periode. Ondanks dat het een intensieve tijd is, genieten we elke dag. Hij gaat overal mee naar toe, de markt, vakantie, terrassen, de dierenwinkel en hij vindt het heerlijk! Het is een grote knuffel kont met een eigenwijs karakter. Ik zou niet anders meer willen. De puppy cursus is hij een uitslover en luistert geweldig. Ik verbaas me telkens over hoe slim hij is! Zijn beste vriend is de golden retriever van 6 van mijn moeder en hij maakt voorzichtig aan nieuwe vriendjes. Neem een Bouvier wanneer je er alle tijd voor hebt! Als dat het geval is wordt het je beste maatje en krijg je zoveel liefde!

  7. Helaas is mijn kameraadje op 24 december overleden. Een enorm verlies van mijn koehond van Roeselare wat maar op een manier viel te verzachten. Een nieuwe kameraad, ditmaal een bouvier de Flandres een herplaatsen. Van dag 1 een geweldige hond, alsof we elkaar al jaren kenden. Hij was een boerderij waakhond en moest alles buiten de boerderij leren. Was bang voor alles maar heel veel met hem bezig en loopt nu rustig aan de lijn. Het is een heel energiek ventje en gaan heel ver wandelen en rennen.
    In huis is het een enorme vrijkont waar ik ben is hij ook en heel beschermend voor me. Weer een fantastische kameraad en natuurlijk een heerlijke eerlijke, loyale Bouvier.

  8. Onze lieve trouwe Puck moeten laten inslapen, hartverscheurend en onbeschrijfelijk verdriet, ze was ons alles en ons kind. Het verdriet blijft en de herinnering zal in ons geheugen gegrift blijven, krijg nooit meer zo een lieve trouwe hond als Puck. Eigenlijk wilde we geen hond meer maar na een jaar toch maar weer een pup aangeschaft, als je eenmaal een boef hebt gehad kan je niet meer zonder, die leegte in ons huis!! Wij kijken naar ons nieuwe maatje uit en is ons gezin weer kompleet.

  9. Afgelopen 6 september was een zwarte dag daar we toen ons trouw maatje Panya hebben moeten laten inslapen.
    Bijna 13 jaar is ze bij ons geweest en heeft ons veel liefde en trouw gegeven.
    Ik weet dat het hard is en treur nog elke dag om haar maar weet dat dit beter is want ze was op en had alles gegeven.
    Wij hebben alles gedaan om haar een goed en fijn leven te kunnen geven.
    We zullen zeker weer een bouvier nemen ondanks dat we begin 70 zijn maar zal altijd borgen dat ze goed verzorgd zal zijn.
    Het is inderdaad waar:eens een bouvier, altijd een bouvier.

  10. wij hebben sinds 4,5 maanden een boef reu ,
    is vriendelijk tegenover mensen en dieren is ook erg actief.
    alleen een probleem als we iets afpakken wat ze niet mag word ze agressief.en valt ons aan.
    wat kunnen wij eraan doen.
    kunt u ons raad geven

    hebben 2 boeven gehad dat waren vrouwtjes en nooit een probleem mee gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *