12 Merle hondenrassen voor je op een rij

Merle honden

Merle is de benaming voor honden met een genetisch patroon waarbij hun uiterlijk gevlekt is. Wist je dat niet een merle hond er hetzelfde uit ziet? Ze hebben allemaal een uniek uiterlijk. Merle honden kunnen blauwe of rode vlekken hebben. Dit hangt af van het melanine pigment dat ze hebben. Naast deze twee kleuren, is het ook mogelijk dat een merle hond vlekken heeft in de kleuren crème, chocolade, sabel en geel.

Maar het gen heeft meer invloed dan op alleen het vachtpatroon. Namelijk ook op de huidskleur, het gehoor en de kleuren van de ogen. Merles hebben op veel mensen een hoge aantrekkingskracht, omdat ze er zo bijzonder uit zien. Welke van deze merle hondenrassen vind jij het leukst?

 

Australische Herders

De Australische Herder is misschien wel de meest bekende merle van deze lijst. Dit hondenras heeft meestal opvallende, lichtblauwe ogen. De Australische Herder komt voor in twee soorten: blauw of de rood met tan point. De tan points zijn bruine wenkbrauwen en aftekening op hun poten. De bi-colored Australische Herders komt minder vaak voor.

Het zijn energierijke honden die enthousiast zijn en goed kunnen springen. Het zijn echte werkhonden, die ook wel graag knuffelen. Dit hondenras heeft vanwege zijn hoge energiepeil veel beweging nodig, maar je moet hem ook mentaal stimuleren. Anders gaat hij kattenkwaad uithalen en zich destructief gedragen.

Australische herders

 

Border Collies

Je kent van de Border Collie vast wel de zwart-witte uitvoering. Toch is dit ras er in verschillende kleuren, van rood en wit tot bijzondere kleuren, zoals lilac merles. De merle Border Collie lijkt op de Australische Herder. Het verschil is dat Border Collies een dunnere vacht hebben, langere haren aan de poten en de buik hebben en de oren staan rechtop.

De merle Border Collie is een van de meest voorkomende merles. De Border Collie is een ontzettend intelligente werkhond. Ze zijn goed in schapen samendrijven en doen het goed tijdens gehoorzaamheidstrainingen. Omdat ze zo slim en atletisch zijn, heeft de Border Collie merle veel beweging nodig, maar ook mentale prikkels. Hierdoor blijft de Border Collie blij en gedraagt hij zich niet destructief.

Border Collie

 

Corgi

Corgi’s zijn de lievelingshonden van de Engelse Koninklijke familie. De gewone Corgi is tankleurig met een witte vacht. Maar er zijn dus ook merle Corgi’s. De merle Corgi is ontzettend populair, de prijs voor dit hondje kan dan ook flink oplopen. De meeste merle Corgi’s zijn blauw (dit lijkt op grijs).

Maar blue tri merles met tan points komen ook vaak voor. Net als dat merle Corgi’s lichtblauwe en grijze ogen hebben. Ondanks het kleine formaat van deze hondjes, waren het vroeger schapendrijvers. Dit maakt dat deze honden heel goed zijn in behendigheidsoefeningen.

Corgi

 

Teckels

De merle versie van de teckel noem je ook wel dapple. De dapple teckel heeft vaak een rood of blauw kleurpatroon. Hun ogen hebben vaak twee verschillende kleuren, of ze hebben zelfs twee kleuren in een oog. Gelukkig heeft dit geen effect op het functioneren van de ogen van deze teckels.

De merle teckel kan korte haren hebben, of lange haren. Je ziet de merle teckel niet zo vaak, het gen is zeldzaam onder dit ras. Daarnaast is de dapple een steeds populairder hondje, wat ervoor zorgt dat ze duurder zijn in de aanschaf. De teckel heeft geen atletische bouw, maar het is een mooie hond met een bijzondere persoonlijkheid.

Teckel

 

Duitse Dog

De Duitse Dog is al een verschijning op zichzelf, met zijn grote lichaamsbouw. Maar ze kunnen ook een merle patroon hebben. De meeste blue merle Duitse Doggen hebben een merle patroon over hun hele lichaam, zonder dat ze witte vlekken hebben. De merle Duitse Dog heeft meestal niet zo’n goede gezondheid. Daarom is het heel belangrijk dat je een merle Duitse Dog koopt van een goede fokker.

Double merle Duitse Dog pups zijn ontzettend ongezond. De Duitse Dog is de grootste hond, maar laat zijn indrukwekkende postuur je niet misleiden. Hij heeft een hartje van goud. Dit hondenras was van oorsprong een Duitse jachthond, maar tegenwoordig een lief huisdier. De Duitse Dog moet je dagelijks laten bewegen, maar let op dat je dit niet te veel doet. Anders kan hij gewrichtsproblemen krijgen.

Duitse Dog

 

Sheltie

Je kent vast de traditionele Sheltie wel, met een sabelkleurige vacht. Maar dit hondenras kan ook voorkomen in blue merle, blue merle tri of sabel merle. De Europese variant van de Sheltie heeft een wat makkelijker te onderhouden vacht dan de Amerikaanse lijn.

De Amerikaanse Shelties hebben namelijk een super dichte en lange vacht. Hierdoor moet je de vacht van deze honden goed schoon houden en zorgen dat je de klitten eruit verwijdert. Het is dus verstandig om hier rekening mee te houden, voordat je een Sheltie kiest als maatje. Deze honden waren ooit hoeders en zijn daarom hartstikke intelligent en snel. Ze zijn leergierig en werken graag met je samen. Daarom kiezen mensen deze hond graag als familie- of sporthond.

Sheltie

 

Chihuahua’s

De kleine Chihuahua’s zijn niet alleen schattig, maar kunnen ook mooi zijn. De merle Chihuahua’s zijn een van de weinige kleine hondjes met dit gen. Chihuahua merle noem je ook wel dapple, net als bij de teckels. Ze komen voor in verschillende kleuren, zoals rood, bruin, wit, zwart en sabel. Daarnaast kunnen ze ruw of glad haar hebben. In de praktijk komt het erop neer dat ze lang of kort haar hebben.

Hoewel dit hondenras klein is, hebben ze meer beweging en training nodig dan je denkt. Als je niet genoeg tijd en energie stopt in het trainen van een Chihuahua, kunnen ze verlatingsangst of andere gedragsproblemen ontwikkelen. Door hem net zo te trainen als je met een grote hond zou doen, zorg je ervoor dat je een leuk maatje krijgt. Ondanks hun kleine formaat zijn het goede waakhonden.

Chihuahua

 

Pitbull

De Pitbull merle is een hond die verschillende kleuren kan hebben. Deze honden hebben, net als de gewone Pitbull, veel beweging nodig. Anders halen ze kattenkwaad uit en maken ze problemen. Al wil je Pitbull misschien het liefst tussen het spelen door, lekker chillen op de bank, moet je hem regelmatig meenemen naar buiten voor een wandeling.

Ook heeft dit hondenras vanaf jongs af aan goede socialisatie en training nodig, zodat ze later geen agressieve honden zijn. Maar dit doe je ook om hun jachtinstinct in toom te houden.

Pitbull

 

Beauceron

Deze Franse herdershond zijn grote honden. Vroeger zette men deze honden in om te hoeden, tegenwoordig zijn het echte waak- en huisdieren. Maar ook in de verdedigingssport, als zoek- en reddingshonden, doet de Beauceron het goed. De standaard Beauceron is meestal zwart en tan gekleurd.

Deze honden hebben nauwelijks wit in hun vacht, net als bij de merle variant. Dit hondenras werkt graag voor zijn baas en is waaks. Hierdoor is hij niet zo sociaal naar vreemden toe. Door je hond op jonge leeftijd te trainen en voldoende te socialiseren los je dit op.

Beauceron

 

Pomeriaan

De Pomeriaan is een populair hondenras vanwege zijn mooie uiterlijk. Het lijken net kleine vosjes. Deze hond komt oorspronkelijk uit Scandinavië en stamt af van de Spitz. De Pomeriaan heeft een dikke vacht, een spitse neus en prikoren. Je ziet ze meestal in de kleuren wit of oranjerood. De merle Pomeriaan is een zeldzame hond en is daarom ook vrij prijzig. Het karakter van deze honden is temperamentvol.

Je kunt ze wel makkelijk trainen en ze zijn goede waakhonden. Ze zijn namelijk alert en hebben pit, dus slaan aan wanneer ze dit nodig vinden. Om te voorkomen dat je hond verlatingsangst krijgt, wat bij Pomerans veel voorkomt, moet je ze vroeg laten wennen aan alleen zijn. De dikke vacht van deze hond moet je goed onderhouden. Qua beweging zijn deze hondjes al blij met hun dagelijkse wandelingetjes.

Pomeriaan

 

Poedels

Er zijn verschillende soorten poedels: toy poedels, dwergpoedels en de standaardpoedels. Daarnaast komen ze ook voor in verschillende kleuren en als merle. Poedels zijn makkelijk te trainen honden, ze zijn namelijk erg intelligent. Meestal vertonen ze ook weinig problemen, ze zijn vriendelijk tegen andere mensen en honden.

Poedels zijn goede gezelschapshonden. Waar veel poedels wel problemen mee hebben, is hun spijsvertering. Er zijn poedels die regelmatig last hebben van diarree, zonder een verklaarbare reden of uitzicht op genezing. Zorg dus dat je jouw merle poedel op een gezond dieet zet en let op tekenen waaruit blijkt dat hij last heeft van zijn maag.

Poedel

 

Mudi

Nog zo’n leuke merle hond is de Mudi merle. Meestal hebben zwarte en bruine Mudi’s merle patronen. Maar ook zie je wel blue merles en red merles. De Mudi is een klein formaat herdersras dat goed is in schapen aandrijven. Ze hebben veel energie en maken veel geluid.

Je Mudi rent graag en blaft tegen allerlei dingen en mensen. Ook kunnen Mudi’s erg nerveus zijn en gedragsproblemen hebben, zoals snel schrikken of verlatingsangst hebben. Het is daarom verstandig om pas een Mudi in huis te nemen als je al meer ervaring hebt met een hond als huisdier.

Mudi

Van de bovengenoemde honden zijn de normale varianten al leuk, maar de merle varianten zien er super speciaal uit. Daarom zijn ze ook zo populair bij veel mensen. Voordat je een merle hond aanschaft, is het goed om je te verdiepen in zijn stamboom. Je wilt niet dat je een hondje koopt waarvan beide ouders merle zijn.

Er kunnen dan namelijk problemen ontstaan. Een pup van twee merle ouders kan een hoog risico hebben om doof te zijn of oogproblemen te krijgen. Voordat fokkers merles fokken, moeten ze eerst genetische testen doen om te kijken of de fok door mag gaan. Let dus goed op bij de aanschaf van jouw merle dat je dit doet bij een goede en verantwoordelijke fokker die jou kan laten zien wie de ouders van de pup zijn.

Merle hondenrassen

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 12 Gemiddeld: 5]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *