Top 12 Hondenrassen die goed zijn met katten 

Hond met een kat

Heb jij al een kat in huis, maar is er in jouw hart nog ruime voor een hond? Het kan! Een hond en een kat samen in huis klinkt voor vele huisdierliefhebbers bijna onmogelijk. Sommige honden zijn namelijk te nieuwsgierig, spelen te wild of zijn gewoon te bang voor katten. Toch zijn er een aantal hondenrassen die goed overweg kunnen met katten. In deze tekst zullen we een aantal van deze rassen bespreken, zodat je beter kunt beslissen welke hond bij jou en je kat past. Laten we beginnen! 

 

Waarom kunnen honden en katten niet goed samen? 

Het idee van een hond en een kat die samenleven lijkt soms op een verhaal uit een sprookjesboek, maar de realiteit is vaak iets anders. Honden en katten hebben namelijk elk hun eigen unieke persoonlijkheid en instincten, wat soms tot spanningen kan leiden. 

Laten we eens een paar voorbeelden bekijken. Honden zijn natuurlijke jagers en kunnen de neiging hebben om achter katten aan te jagen, terwijl katten bekend staan om hun territoriale instinct en er alles aandoen om hun territorium te beschermen tegen indringers, zoals honden. Soms kan een kat ook bang zijn voor honden en zich verstoppen, terwijl een hond ongeduldig kan worden en de kat wil achtervolgen, puur en alleen om te spelen.  

We hebben goed nieuws voor huisdierenliefhebbers! Er zijn namelijk hondenrassen die het juist heel relaxed aanpakken en zelfs de allerbeste vriendjes kunnen worden met jouw kat. Geen zorgen meer over jachtinstincten of agressie. Wij hebben een lijstje voor je opgesteld met hondenrassen die jouw kat met open armen zullen begroeten. Dus, waar wachten we op? Laten we eens kijken 

 

Beagle  

Wauw! Beagles en katten zijn een match made in heaven! Beagles staan bekend om hun ontspannen, gezellige en liefdevolle karakter en katten ook. Omdat deze hondenrassen zijn opgefokt om in groepen te reizen, zijn ze gewend aan gezelschap en kunnen ze het daarom vaak goed vinden met andere dieren, waaronder katten. 

Maar let op, beagles hebben veel energie en kunnen zich vervelen als ze alleen zijn. Gelukkig zijn katten vaak de perfecte rustgever voor deze actieve viervoeters. Wees alleen wel voorzichtig, beagles hebben de neiging deuren te openen om bij hun kat te komen. Maar, al met al, kunnen ze een leuk en liefdevol duo worden! 

Beagle met kitten

 

Mopshond 

De mopshondis de ultieme huisvriend en is bekend om zijn vriendelijke, aardige en aanhankelijke karakter. Deze kleine honden zitten vol met liefde en willen het liefst de hele dag door aandacht krijgen. En wat is er nu beter dan om samen met een kat te spelen terwijl jij even niet thuis bent? 

Mopshonden zijn klein van stuk, maar hebben genoeg energie om met katten te spelen. Dit ras is zeer sociaal en rustig, wat betekent dat ze zich goed kunnen aanpassen aan huishoudens met verschillende huisdieren. Daarnaast zijn mopshonden fantastische honden voor kittens omdat ze speels zijn, maar nooit geweld zullen gebruiken.  

Mopshond met kat

 

Cavalier King Charles Spaniël 

De Cavalier King Charles Spaniël is de perfecte hond om samen te leven met katten. Ze hebben namelijk een zachte en lieve aard, wat ze tot uitstekende speelkameraadjes maakt voor katten. Bovendien zijn ze zeer sociaal en houden ze van gezelschap, wat betekent dat ze altijd blij zullen zijn om samen met een kat te spelen en te knuffelen. 

Maar daarnaast zijn ze ook erg nieuwsgierig en houden ze ervan om alles te ontdekken, wat betekent dat ze soms in de buurt van katten gaan kijken om te zien wat ze aan het doen zijn. Dit maakt de interactie tussen de hond en kat nog leuker om te zien! 

Cavalier King Charles Spaniël met kitten

 

Bulldogs  

Bulldogs staan bekend om hun onvoorwaardelijke vriendelijkheid. Ze zijn echte knuffeldieren met een hart van goud. Dit ras wil eigenlijk altijd vrienden worden met alle soorten dieren, van katten tot vogels en alles wat daartussen zit. Bulldogs zijn rustige dieren die het heerlijk vinden om met andere dieren om te gaan. Soms is het even wennen, maar voordat je het weet zijn ze beste maatjes en hebben ze een onafscheidelijke band. 

En omdat ze zo relaxed en geduldig zijn, worden bulldogs gezien als de perfecte familiehonden. Ze hebben geen enkel probleem met een kat in huis en zullen elkaar waarschijnlijk snel accepteren. Dus, of je al een kat in huis hebt of niet, jouw bulldog zal zich snel thuis voelen! 

Bulldog met kat

 

Basset Hound 

Zeg eens eerlijk, wie wil er niet een huis vol met lieve dieren? Gelukkig kun je daarvoor bij de Basset Hound aankloppen! Deze schattige jachthonden zijn namelijk gek op nieuwe vriendjes, inclusief katten! Door hun rustige en ontspannen aard en grote omvang, hebben Basset Hounds geen probleem om samen te leven met katten. Bovendien zijn ze ook geduldig en accepteren ze andere dieren in hun omgeving. Dus, als je op zoek bent naar een vreedzame en harmonieuze huisgenoot voor je kat, dan is een Basset Hound zeker een optie.  

Basset hound with kitten

 

Border Terriers 

Als je op zoek bent naar een hond die niet alleen trouw is aan jou, maar ook aan andere huisdieren, dan is de Border Terrier de perfecte keuze! Deze actieve en speelse honden staan bekend om hun sociale aard en hun vermogen om goed te kunnen opschieten met katten en andere huisdieren. Dankzij hun opgewekte en avontuurlijke karakter staan ze overal voor open, en zullen ze niet snel vervelend gedrag vertonen als er katten in de buurt zijn.  

Border Terrier

 

De collie 

De Collie is de koningin van de herdersrassen! Met haar gemoedelijke en vriendelijke aard is het geen verrassing dat ze het zo goed kan vinden met katten. De Collie is een echte zorgzame oma voor kinderen en een geweldig maatje voor katten. Hun lieve gedrag en enorm groot leervermogen maakt ze een ideaal duo!  

Collie

 

Golden retriever  

Ben jij op zoek naar de ultieme huisgenoot die zowel groot als knuffelig is en een hart van goud heeft? Zoek dan niet verder dan de Golden Retriever! Dit populaire en geliefde ras is wereldberoemd om hun vriendelijke en speelse karakter. Met hun harige lijf en enthousiaste energie, zullen deze goldens snel je hart veroveren. 

Maar het beste deel? Goldens zijn niet alleen gek op mensen, maar ook op katten! Ze beschermen kittens en zijn geweldige maatjes voor andere katten. Of je nu een oude, wijze kat hebt of een wilde jonge kat, de Golden Retriever zal ze allebei beschermen en verwennen. En ondanks hun formaat zijn ze ook vriendelijk tegenover andere huisdieren. Dus, als je op zoek bent naar een aanhankelijke, leuke, toegewijde en ijverige huisgenoot, dan is de Golden Retriever de perfecte keuze! 

Golden Retriever met kitten

 

Corgi  

Wie zegt dat een populaire hond niet ook een fantastische hond kan zijn? Dat klopt, de Corgi’s zijn het bewijs! Deze schattige honden met korte poten zijn het hart en ziel van iedere familie en hebben ook geen probleem met katten. Ze zijn namelijk intelligent, trainbaar en flexibel en weten precies hoe ze moeten omgaan met andere huisdieren.  

Corgi’s behoren hiermee zeker tot de lijst van katvriendelijke honden. Maar pas op, deze echte stuiterballen hebben ook wat kleine mankementen. Ze blaffen vaker dan gemiddeld en rennen maar al te graag achter katten aan om met ze te spelen. Maar geen zorgen, met een beetje liefde en aandacht zijn ze snel te trainen en zullen ze beste maatjes worden. 

Corgi met kat 

 

Labrador retriever 

Labrador Retrievers zijn echte hond-kat-vrienden! Dankzij hun zachte, nonchalante en intelligente aard, kunnen ze goed overweg met katten en andere dieren. Ze zijn meer geneigd om te spelen dan om te jagen, en hebben een grotere drang om lekker te spelen dan om te jagen. Dus als je een kat hebt en op zoek bent naar een hond die goed met hen overweg kan, dan is een Labrador Retriever zeker een geweldige keuze! En wie weet, misschien worden ze zelfs onafscheidelijke maatjes en gaan ze samen op avontuur! 

Labrador retriever

 

Engelse Springer Spaniël 

De Engelse Springer Spaniël is de perfecte hond voor jouw kat! Dit vrolijke en liefdevolle ras is altijd op zoek naar nieuwe vrienden, waaronder katten! Een kat als speelkameraad is het ideale gezelschap voor deze sociale Honden, want ze kunnen het niet verdragen om alleen te zijn. Maar let wel op, ze kunnen een beetje nieuwsgierig zijn en achter de staart van de kat aan rennen, vooral als ze vol energie zitten. 

Maar geen zorgen, opvoeden is geen probleem voor deze slimme viervoeters. Als ze van jongs af aan worden blootgesteld aan katten, zullen ze soepel samenleven en de meest onuitwisbare herinneringen creëren! 

Engelse Springer Spaniël

 

Portugese waterhonden 

De Portugese Waterhond is een slimme en speelse hond die geweldig overweg kan met katten. Hoewel ze misschien een beetje druk kunnen zijn, is dit alleen maar uit enthousiasme. Maar geen zorgen, ze kunnen snel aan elkaar wennen en vrienden worden. 

Dankzij hun aanhankelijke, onafhankelijke en slimme aard, zijn Portugese Waterhonden natuurlijke kattenvrienden. En omdat ze ook goed gemanierd en gemakkelijk te trainen zijn, zullen ze snel deel uitmaken van je gezin. Deze knappe honden houden van knuffels en zijn altijd bereid om nieuwe mensen, en katten, te leren kennen!  

Portugese waterhond 

 

Vind de beste vriend voor jouw kat 

Het is belangrijk om het karakter van je nieuwe huisgenoot in de gaten te houden, vooral als het om een oudere hond gaat. Na de juiste keuze gemaakt te hebben, is het tijd om ze aan elkaar voor te stellen! Geef ze de tijd om aan elkaars geur te wennen voordat ze elkaar ontmoeten. Laat ze voorzichtig snuffelen en zorg voor een veilige plek voor ze om naartoe te rennen als het nodig is. Let wel op, als je huisdieren stress vertonen, is het beter om even te wachten. 

Train je puppy en geef je kat zijn of haar eigen ruimte. Vriendelijke, trainbare en meegaande hondenrassen zijn meestal het beste om samen te hebben met katten, maar elke hond en kat is uniek. Sommige rassen zijn echter niet geschikt, zoals kleine en agressieve honden.  

Met de juiste opvoeding en aanpak zullen je kat en hond uiteindelijk de beste vrienden worden! Als je extra hulp nodig hebt, vraag dan hulp aan je dierenarts of hondentrainer. Zij kunnen jou van tips voorzien. Heb jij al een hond en kat in huis? Deel jouw ervaringen met ons door een reactie achter te laten! 

 

Veelgestelde vragen 

Kunnen een hond en een kat samen in een huis leven? 

Ja, honden en katten kunnen samen in een huis leven. Het is belangrijk om hen goed aan elkaar te introduceren en training te geven om ervoor te zorgen dat ze een goede band opbouwen.  

 

Hoe moet ik mijn hond en kat aan elkaar introduceren? 

Begin door hen aan elkaars geur te laten wennen door bijvoorbeeld een deken van het ene dier op het andere te leggen. Laat ze vervolgens voorzichtig snuffelen en geef hen beiden een veilige plek om naartoe te rennen als het nodig is. 

 

Kan het ene ras beter opschieten met katten dan het andere ras? 

Ja, sommige hondenrassen zijn beter geschikt voor het samenleven met katten dan andere. Rassen die vriendelijk, meegaand en trainbaar zijn, hebben meestal een grotere kans. Terwijl kleine, agressieve rassen meer geneigd zijn om de kat te achtervolgen en aan te vallen. Het is belangrijk om te overwegen wat voor karakter een hond heeft en of het past bij je huidige huisgenoten, voordat je besluit om een hond aan te schaffen. 

 

Kan ik mijn hond en kat samen alleen thuislaten?  

In de regel kunnen honden en katten samen alleen thuis worden gelaten, mits ze een goede verstandhouding hebben. Het is belangrijk om hen geleidelijk aan elkaar te laten wennen en hen beide de nodige training te geven. Het is ook verstandig om een veilige ruimte voor hen te creëren, zodat ze zich terug kunnen trekken als ze daar behoefte aan hebben. 

Hondenrassen met katten

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 17 Gemiddeld: 4.9]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

  1. Natuurlijk is n=1 niet een bewijs, maar mijn vriendin had een verder prima gesocialiseerde Broddel/rasechte Borderterriër. En ze had veel verder niet te plaatsen katten elders, wel binnen, afgesloten van de rest van het huis, en wel buiten, met een enorm hek waar de honden niet verder kunnen op haar erf. Daar zijn er veel gesneuveld door een kattenhatende broddel, ze heeft er van alles aan gedaan maar zodra ze een stap in de (dus goed afgesloten) tuin deden waren ze voer voor Pixy! Tot het punt dat Pixy alleen nog naar buiten mocht na een uitgebreide inspectie en alleen nog richting bos mocht met een muilkorfje en aan de lijn. Dat hielp wel. Maar vertel me niet dat broddels prima bij katten kunnen, want dat is wel vaker het geval. Zo sneu als jij je kat moet begraven omdat soms informatie op internet niet klopt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *