Cao de Serra de Aires / Portugese herder: rasbeschrijving

Cao de Serra de Aires

De Cao de Serra de Aires, ook wel Portugese herder genoemd, komt uit Portugal. Ze zijn misschien niet zo bekend buiten Portugal, maar af en toe zie je ze ook hier over de straat lopen. Het zijn intelligente honden die graag werken voor hun baasje. Daarnaast zijn ze waaks over hun gezin. Deze langharige honden hebben een hoge aaibaarheidsfactor, maar een vreemde moet het niet proberen om hem aan te halen.

Omdat deze honden zo pittig kunnen zijn, is deze hond geschikt voor je als je een baasje bent met overwicht en een natuurlijke rust. Daarnaast moet je ervan houden om actief te zijn, want deze honden zijn graag in beweging. Naast balletjes gooien, kun je met ze fietsen, wandelen of zwemmen. Denk je erover om een Portugese herder in huis te nemen? Lees dan eerst hoe zijn karakter is, hoeveel beweging hij nodig heeft en hoeveel je hem moet verzorgen. 

 

Geschiedenis van de Portugese herder: hoeder van vee in Portugal

De Portugese herders komt oorspronkelijk uit, de naam verklapt het al, Portugal. Er gaan verschillende verhalen rond over de Cao de Serra de Aires. Er zijn namelijk mensen die menen dat dit ras direct afstamt van de Briards, welke door graaf Castro Giumaraes naar Portugal zijn geïmporteerd. Andere mensen geloven dat de Portugese herder een afstammeling van de Berger des Pyrenees en de Catalaanse herdershond is. Er zijn alleen geen documenten die dit verhaal ondersteunen.

Wat wel bekend is, is dat deze honden de herders in Portugal hielpen met het hoedden van schapen, geiten, paarden en varkens. Maar ze kwamen vooral in de zuidelijke regio voor, waardoor ze in de jaren 70 bijna waren uitgestorven. Gelukkig staken een aantal fokkers daar een stokje voor. Ze hielden van het fijne karakter van de hond. Deze honden waren ook een geliefde metgezel voor de middenklasse van Portugal.

Omdat zijn snuit bijzonder is en hij een uitdrukking heeft die je doet denken aan de vragende blik van een aap, noemde men hem ook wel kleine apenhond. De Cao de Serra de Aires is niet zo bekend buiten Portugal, maar er zijn toch wat honden buiten de grenzen van dit land gekomen. Zoals naar de Verenigde Staten en Nederland.

 

Karakter: wantrouwend naar vreemden, lief voor hun baas

Cao de Serra de Aires zijn meestal erg lieve honden die graag voor hun baasjes werken. Ze zijn dan ook voor hun baasje heel vriendelijk, maar vreemden vertrouwen ze niet zo snel. Soms zijn deze honden vooral gefocust op een persoon in het gezin. Ze zijn onafhankelijk en intelligent. Deze levendige honden moeten hun energie kwijt raken en zijn daarom graag zoveel mogelijk buiten. Het is dan ook een must dat je een tuin hebt waar ze lekker kunnen bewegen. Heb je een gezin met kinderen? Deze honden kunnen met kinderen overweg, maar ze moeten er wel mee opgroeien. Zodat ze de kinderen zien als onderdeel van het gezin. Houd wel altijd toezicht bij jonge kinderen.

Socialiseer je deze honden goed? Dan kunnen ze ook goed omgaan met andere huisdieren in huis. Zo gaan ze op zich prima samen met andere honden. De Cao de Serra de Aires zijn wel vaak dominant, waardoor twee reuen in hetzelfde gezin vaak tot problemen leiden. Je haalt het beste bij deze honden naar boven als je een evenwichtige en rustige eigenaar bent met overwicht.

 

De Cao de Serra de Aires heeft een knuffelbaar uiterlijk

De Cao de Serra de Aires zijn harige honden. Ze hebben flink wat haar, waardoor ze er extra knuffelbaar uitzien. De vacht is meestal wolfsgrauw, grijs of geel. Maar ze komen ook voor in andere kleuren. Het liefst met een tan. Bont en wit zijn bij deze honden minder gewenst. Het is toegestaan om ze met witte haren te hebben, maar witte vlekken zijn dan weer niet toegestaan, tenzij het een kleine borstvlek is.

Reutjes hebben meestal een schofthoogte van 48 cm, teefjes zijn vanzelfsprekend wat kleiner. De ogen van de Portugese herder zijn donker. Soms valt het haar over de ogen heen, dus moet je dit bijknippen. De staart van de hond is hoog aangezet, waarbij de staart aan het einde veel smaller is dan aan het lichaam van de hond. Hun lichaam is lang, ze hebben een diepe borst, een rechte rug en licht gebogen ribben. De benen van de Portugese herder zijn middelmatig lang en erg sterk. Ze hebben een brede kop en forse snuit. Ze hebben ook een flinke snor, baard en zwarte wenkbrauwen. De oren van deze honden hangen en soms zijn de gecoupeerd.

Verzorging: regelmatig kammen en schoonmaken van de oren

De Portugese herder heeft warrig, lang haar, met een geitachtige textuur. De haren borstel je, zodat je hond een mooie vacht houdt. Ze hebben geen ondervacht en de haren zijn stijl of licht golvend. Doe je hond niet te vaak in bad, het liefst zo min mogelijk. Knip wel regelmatig de snelgroeiende nagels van je hond met een nagelknipper of slijper. Hiermee voorkom je overgroei, barsten en splijten van de nagels.

Ook de oren moet je regelmatig controleren op vuiligheid, zodat je een infectie voorkomt. Gebruik hier geen watten voor, maar eerder een zacht doekje met een speciale oplossing, voorgeschreven door de dierenarts. Borstel de tanden van je Portugese herder ook met regelmatig, om tandplak tegen te gaan.

 

Geef voeding van hoge kwaliteit aan de Portugese herder

De Cao de Serra de Aires blijft het gezondst met hondenvoer van hoge kwaliteit. Het voer moet geschikt zijn voor de leeftijdsklasse van de hond. Dus een puppy geef je puppyvoer, volwassene voer voor volwassen honden en senioren voer dat geschikt is voor senioren. Omdat sommige honden sneller last hebben van overgewicht, is het verstandig om het calorieverbruik en gewicht van je hond in de gaten te houden. Geef dus ook niet te veel traktaties tijdens het trainen.

 

De gezondheid en ziektes van de Cao de Serra de Aires

De Portugese herdershond heeft over het algemeen een goede gezondheid. Er zijn dan ook geen specifieke gezondheidsproblemen bij deze honden bekend. Wel is het verstandig om bij de fokker na te vragen of de ouders van je puppy gezondheidsproblemen ervaren. De levensverwachting van deze honden is 10 tot 13 jaar.

 

Train de Cao de Serra de Aires om zijn geest te prikkelen

Omdat de Cao de Serra de Aires een intelligente, werkende hond is, moet je deze hond consequent opvoeden. Alleen dan zal je hond de opgelegde taken perfect opvolgen en uitvoeren. Naast beweging heeft deze hond ook geestelijke prikkels nodig. Het trainen van de hond is dan ook een goed idee. Begin hier vroeg mee en bouw het trainen op. Wees consequent, maar vraag niet te veel van je hond. Omdat het eigenwijze honden zijn, is het pittig om deze honden goed af te richten. Maar wanneer het je is gelukt, heb je een enorm betrouwbare hond die graag voor je werkt.

 

Dit betaal je voor deze harige, eigenwijze honden

Het kopen van een Portugese herders puppy kost je ongeveer 900 euro. De prijzen zijn hiervoor niet vastgesteld door de Nederlandse Estrela Berghonden Club, dus bij sommige fokkers betaal je meer, bij sommige fokkers minder. Let altijd goed op dat je de puppy koopt bij een goed aangeschreven fokker, zodat je voorkomt dat je een puppy van een broodfokker koopt. Naast de aanschafkosten kost een puppy natuurlijk meer geld. Je koopt goed voer, een mand, drink- en voerbakjes, speeltjes, riem, tuigje of halsband en overige spullen. Daarnaast moet je zo nu en dan met je hond naar de dierenarts, wat je ook weer geld kost.

 

Een hond voor actievelingen

De Cao de Serra de Aires heeft veel energie en doet dus graag aan lichaamsbeweging. Geef ze daarom genoeg speeltijd in de achtertuin of in een park. Wandel ook meerdere keren per dag met je hond, zodat hij voldoende beweging krijgt. Je kunt ze prima onaangelijnd meenemen tijdens een wandeling of fietstocht. Er zijn meer leuke dingen om te doen met je hond:

  • Verstoppertje
  • Een bal op de grond achtervolgen
  • Aanleren van nieuwe trucjes
  • Zwemmen
  • Frisbees of ballen gooien en laten ophalen door je hond
  • Behendigheid training

Deze honden zijn geen stadshonden, ze hebben de ruimte nodig om genoeg te kunnen bewegen. Ook met koud weer gaat de Portugese herder graag zwemmen in een plas of in de zee. Beweeg je te weinig met je hond? Dan is hij ongelukkig. Wanneer je hond genoeg beweegt, is hij thuis meestal rustig.

 

De erkenning van de Cao de Serra de Aires

In 2006 werden deze honden door de United Kennel Club als zeldzaam ras erkend. In Nederland is er voor dit ras geen Raad van Beheer erkende rasvereniging. De officiële ras-standaarden voor de Portugese herdershond zijn in 1930 vastgesteld in Portugal. Er was een tijd dat er weinig Cao de Serra de Aires nog waren. Maar toen er weer specifiek gefokt werd, in de jaren 70, is het ras weer volledig hersteld.

Een hond als de Cao de Serra de Aires is een hond waar je veel energie in moet steken. Niet alleen qua beweging, maar ook op het gebied van opvoeding en socialisatie. Heb je een natuurlijk overwicht en ben je consequent? Dan is deze hond een maatje voor het leven. De honden passen ook in een gezinsleven, maar alleen als de hond opgroeit met de kinderen.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 15 Gemiddeld: 4.7]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *