Duitse Dog: een huisdier van groot formaat

Great Dane

De Duitse Dog komt oorspronkelijk uit Duitsland, waar hij werd gebruikt voor de jacht op zwijnen en beren. Tegenwoordig is de Duitse Dog een geliefde gezinshond. Het is een grote hond met een groot hart. Hij is aanhankelijk, loyaal en vriendelijk. Het is een echte familie hond en kruipt af en toe zelfs op de schoot van zijn baasje. De Duitse Dog heeft een rustig karakter, maar heeft veel beweging nodig. Hij woont het liefst in een huis met een grote, omheinde tuin. De Duitse Dog is een elegante hond met een heel fijn karakter. Wil je meer weten over de Duitse Dog? Lees dan snel verder!

 

De geschiedenis: een jachthond uit Duitsland

Zoals de naam al doet vermoeden, komt de Duitse Dog oorspronkelijk uit Duitsland. Dit hondenras is ontstaan door kruisingen tussen Mastiff- en Windhonden. Dit kruisen gebeurde rond de 16e eeuw door de Engelsen. Jagen op groot wild was een van de taken van deze honden. Zwijnen en beren waren het doelwit, maar deze dieren waren erg groot en sterk. Daarom wilden men een sterkere en imposantere jachthond fokken. Op dat moment kregen de Duitsers een rol in het fokprogramma en ontstond de Duitse Dog.

De Duitse Dog speelde een belangrijke rol bij de jacht op groot wild. Deze hond was sterk genoeg om te jagen op grote zwijnen en beren. Tijdens de jacht werden de honden beschermd door een soort schild om hun lichaam. Dit was om verwondingen aan hun lichaam te voorkomen.

De tijden veranderden en de jacht op het groter wild werd steeds minder populair. Op dat moment werd de Duitse Dog beschouwt als gezelschaps- en waakhond voor de prinsessen en jonkheren. De Duitse Dog sliep naast hun bed om hen te beschermen tegen inbrekers.

 

Het karakter: vriendelijk, toegewijd en zelfverzekerd

De Duitse Dog is een grote hond met een groot hart. Het is een vriendelijke en liefdevolle hond. Hij is loyaal naar zijn baasje en is over het algemeen een rustige hond. Een pup is vaak verlegen, maar als volwassen hond is de Duitse Dog zelfverzekerd. Het is een echte waakhond die zijn baasje graag wil beschermen. Kijk dus niet raar op als jouw Duitse Dog regelmatig blaft. Het is belangrijk dat je overmatig blaffen vroegtijdig afleert. De Duitse Dog is gereserveerd tegenover vreemde mensen.

De Duitse Dog heeft baat bij een rustig baasje dat stevig in zijn schoenen staat en hem consequent, vriendelijk en duidelijk opvoed. Hij vindt het niet fijn om voor een langere tijd alleen te zijn en is het liefst veel bij zijn baasje. De Duitse Dog is aanhankelijk en wil ondanks zijn grootte graag op schoot zitten.

Met kinderen kan de Duitse Dog goed overweg. Het is verstandig om de hond en de kinderen rustig aan elkaar te laten wennen. Hetzelfde geldt voor andere (huis)dieren. Tegenover vreemde honden kan de Duitse Dog soms fel reageren, dit gebeurt vooral bij reuen. Om ervoor te zorgen dat jouw Duitse Dog gewenst gedrag vertoont, is een goede socialisatie dus erg belangrijk.

Duitse jachthonden liggend

Het uiterlijk van een Duitse Dog

De Duitse Dog is een hond van groot formaat en is zelfs een van de grootste hondenrassen ter wereld. Hij heeft een imposant en krachtig lichaam. Een reu heeft een schofthoogte tussen de 76 en 86 centimeter en weegt tussen de 54 en 90 kilo. Een teef heeft een schofthoogte tussen de 71 en 81 centimeter en weegt tussen de 45 en 59 kilo. Een huisdier van formaat dus.

De vacht van de Duitse Dog is kort, dik en glad. Een gezonde vacht ziet er glanzend uit. De vacht komt in verschillende kleuren en kleurcombinaties voor, namelijk:

  • Gestroomd: een geel gouden basiskleur met zwarte, gestroomde strepen.
  • Fawn: geel goud
  • Blauw: een zuivere staalblauwe kleur
  • Zwart: volledig, glanzend zwarte
  • Harlekijn: een witte basiskleur met zwarte vlekken.
  • Mantel: zwart en wit, waarbij een soort zwarte mantel over de hond heen ligt
  • Merle: een lichtgrijze tot donkergrijze basiskleur met zwarte vlekken

De Duitse Dog is groot, elegant en sterk gebouwd. Hij is even groot als hij lang is. De borst is diep en zijn rug is kort en recht. De staart is meestal hoog aangezet. De poten zijn recht en sterk en de voeten zijn rond. De kop is lang, smal en heeft duidelijke gelaatstrekken. De voorsnuit is diep en hij heeft hangende bovenlippen en gespierde wangen. De ogen zijn amandelvormig en donker van kleur. De oren zijn hoog aangezet en hangen omlaag. Samengevat heeft de Duitse Dog een kenmerkend en krachtig uiterlijk.

 

De verzorging

De Duitse Dog heeft een korte vacht die weinig speciale verzorging nodig heeft. Het is voldoende om hem elke week kort te borstelen met een zachte borstel of de losse haartjes weg te halen met een vochtige doek. Twee keer per jaar verliest de Duitse Dog wat meer haar. Deze periode wordt ook wel de rui genoemd. Tijdens deze periode is het verstandig om de hond dagelijks te borstelen. Een Duitse Dog hoeft maar heel af en toe in bad. Het is aan te raden om dit alleen te doen als hij in iets smerigs terecht is gekomen.

Naast borstelen is het belangrijk om wekelijks de oren en ogen schoon te maken. De nagels moeten ook regelmatig worden bijgeknipt. Het is verstandig om de Duitse Dog vanaf jonge leeftijd te laten wennen aan de verzorgingsrituelen. Dit maakt de verzorging een stuk makkelijker als de hond volwassen is.

Omdat maagproblemen de nummer één doodsoorzaak is bij dit ras, is het essentieel om de Duitse Dog voeding van hoge kwaliteit te geven. Leer jezelf welke voedingsmiddelen geschikt zijn voor een hond en welke niet. Geef je hond meerdere kleine maaltijden per dag, want teveel eten kan bij honden leiden tot een opgeblazen maag. Daarnaast mag een Duitse Dog de eerste twee uur nadat hij heeft gegeten niet rennen of spelen. Dit kan namelijk maagtorsie veroorzaken. Het is belangrijk dat hij eerst zijn voeding verteert, voordat hij intensief gaat bewegen. De juiste voeding en een goed voedingspatroon kan de gezondheid van de hond dus aanzienlijk verbeteren. Je kunt advies vragen aan de dierenarts welke voeding geschikt is voor jouw hond.

Duitse jachthond in gasveld

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

Een Duitse Dog wordt gemiddeld tussen de 8 en 10 jaar oud. Er zijn verschillende erfelijke ziektes en aandoeningen die voor kunnen komen bij dit hondenras. De Duitse Dog heeft een vergrote kans op onderstaande gezondheidsproblemen.

  • Elleboog- en heupdysplasie
  • Maagaandoeningen
  • Kanker
  • Hart- en spierziekten

Door zijn formaat heeft de Duitse Dog een hoge kans op elleboog- en heupdysplasie. De kop en de kom van het gewricht passen bij deze aandoening niet meer goed in elkaar, wat slijtage aan de gewrichten veroorzaakt. Symptomen die de hond kan vertonen zijn onder andere kreupelheid, stijfheid en moeite met opstaan en bewegen. Deze aandoening kan erfelijk zijn, maar kan zich ook pas op latere leeftijd ontwikkelen.

Een Duitse Dog kan last hebben van maagtorsie. Deze aandoening komt vooral voor bij grote hondenrassen met een diepe borstkas. De maag kan kantelen en om zijn as draaien, hierdoor worden de ingang en de uitgang van de maag afgesloten en bloedvaten vernauwd. De maaggassen kunnen niet meer worden afgevoerd en de maag wordt opgeblazen. Het is belangrijk om snel in te grijpen als dit gebeurd. Maagtorsie kan namelijk levensgevaarlijk zijn voor een Duitse Dog.

Kanker en tumoren kunnen ook voorkomen bij de Duitse Dog. Wat vooral vaak voorkomt bij dit ras is een bottumor. Deze kan op elke plek in het skelet ontstaan, maar groeit bij de Duitse Dog vooral in de voorpoten. De hond heeft dan veel last van pijn en kreupelheid. Ook deze aandoening komt vooral voor bij grote hondenrassen.

Dit ras kan last krijgen van hart- en spierziekten. Symptomen van een hartaandoening zijn benauwdheid en een verminderd uithoudingsvermogen. Hierbij kan de hartspier niet meer goed samentrekken. Dit kan steeds erger worden. Het is daarom belangrijk om alert te blijven. Om eventuele spierziektes te ontdekken moet je altijd goed in de gate houden hoe jouw hond beweegt. Bij twijfel kun je altijd de dierenarts om advies vragen.

 

Hondentraining voor dit ras

De Duitse Dog is een grote hond en daarom is een goed opgevoedde hond extra belangrijk. Hij heeft baat bij een vriendelijke, maar consequente en duidelijke opvoeding. Vanaf jongs af aan moet je deze hond leren om niet te trekken tijdens het wandelen. Als de hond volwassen is en hij trekt aan de lijn, dan is het onmogelijk om hem bij je te houden. Hij is dan simpelweg te groot en te sterk. Een goede socialisatie van een pup is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw hond op volwassen leeftijd gewenst gedrag vertoond.

Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende afwisseling van de oefeningen zodat hij zich niet gaat vervelen. Zorg daarnaast voor voldoende lichamelijke en mentale uitdaging.

Voor iedere hond is het belangrijk om een basiscursus of puppytraining te volgen. Dit zorgt voor een juiste en vroegtijdige socialisatie van de hond. Je bouwt een betere band op met jouw hond en hij leert om naar je te luisteren. Ook leert de hond andere honden kennen.

 

Wat kost een Duitse Dog?

Voor een Duitse Dog met een normale stamboom betaal je gemiddeld tussen de €1000 en €1100. Voor een hond met een uitgebreidere stamboom betaal je meer geld. Het is aan te raden een hond in ieder geval altijd bij een erkende fokker te kopen. Een erkende fokker houdt zich aan de regels en is op de hoogte van eventuele erfelijke aandoeningen. Als je een fokker bezoekt, kun je ook de moederhond zien en haar gedrag observeren. Een deel van het gedrag zal namelijk ook worden overgedragen aan de pup.

Naast de aanschafkosten moet je ook rekening houden met de onderhoudskosten. Een mand, riem, voedingsbak en speeltjes zijn producten die je eenmalig moet aanschaffen als je een hond in huis neemt. Ook zijn er terugkerende kosten voor bijvoorbeeld voeding, hondenbelasting, de dierenarts en hondentrainingen. De Duitse Dog is een grote hond en heeft dus relatief veel voeding nodig. Gemiddeld betaal je per maand €75 aan voeding.

Voordat je een hond aanschaft, moet je nagaan of je deze kosten kunt betalen. Schaf alleen een hond aan als je deze kosten kunt permitteren. Elke hond verdient een baasje dat goed voor hem kan zorgen.

Duitse jachthond

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

De Duitse Dog is een grote hond die veel beweging nodig heeft om zijn energie kwijt te kunnen. Door zijn formaat is dit hondenras niet geschikt zijn voor mensen die in een klein appartement wonen. Een Duitse Dog voelt zich het meest op zijn gemak in een groot huis met een omheinde tuin of op een boerderij. Als je geen grote tuin hebt, dan is het belangrijk om te zorgen dat de Duitse Dog op een andere manier voldoende beweging krijgt.

Geef een Duitse Dog de tijd en ruimte om los te lopen. Het normale wandeltempo is namelijk voor dit hondenras al snel te langzaam. Als je de hond los laat lopen, is het wel belangrijk dat hij goed is opgevoed en geen andere honden of mensen lastig valt. Ook moet je ervoor zorgen dat hij niet weg kan lopen.

Gezien zijn formaat, heeft de Duitse Dog een vergrote kans om gewrichtsproblemen te ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om de eerste twee jaar het bewegen rustig op te bouwen en hem geen intensieve bewegingen te laten doen, zoals springen. Ook het rennen op een gladde vloer wordt afgeraden. Als de Duitse Dog volledig is uitgegroeid, dan kun je hem laten rennen naast de fiets en samen lange wandelingen maken.

Naast de lichamelijke beweging, is het ook verstandig om de hond voldoende mentale uitdaging te bieden. Denk hierbij aan speurspelletjes of gehoorzaamheidstraining.

 

Erkenning in Nederland

De Duitse Dog is in 1961 officieel erkend als ras door de FCI. Dit betekent dat het een gezond hondenras is waarmee gefokt mag worden en dat mee kan doen aan verschillende sportevenementen. Ook is in Nederland de rasvereniging de Nederlandse Duitse Doggen Club actief. Zij zorgen ervoor dat de Duitse Dog op de juiste wijze gefokt en behandeld worden. Ze organiseren diverse evenementen, zoals puppymiddagen en clubmatches. Daarnaast kun je bij deze vereniging terecht als je op zoek bent naar een dekreu of een pup.

 

Heb jij al een Duitse Dog of ben je van plan deze aan te schaffen?

Het is een uitdaging om een Duitse Dog op te voeden. Maar als je de hond op de juiste manier opvoed en socialiseert, dan heb je een maatje voor acht tot tien jaar. Het is een vriendelijke en trouwe hond. Hij is op zoek naar een rustig baasje dat activiteiten met hem wilt ondernemen. Bij een goede socialisatie, kan de Duitse Dog goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Het is een grote hond, dus houd er rekening mee dat je redelijk wat kosten aan onderhoud kwijt bent. Heb jij een Duitse Dog of durf je de uitdaging aan en ben je van plan om er een aan te schaffen? Laat dan een reactie achter onder dit artikel!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 15 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *