Pyreneese Berghond: de onafhankelijke beschermer 

Pyreneese Berghond

De Pyreneese Berghond, in het Frans ook wel Chien de Montagne Des Pyrénées genoemd, is een Franse hond die al in de zeventiende eeuw als gezelschapshond diende. Deze hond kent een lange geschiedenis, want dat niet alleen, hij werd namelijk al tijdens de Middeleeuwen in de Pyreneeën ingezet als bewaker.

Dit maakt de Pyreneese Berghond tot een beschermende hond en dat is niet gek. Deze hond had vroeger een grote en belangrijke taak! Ben jij benieuwd naar deze hond? Wellicht overweeg je om deze lieve reus aan je gezin toe te voegen? Als je je veilig wilt voelen, is de Pyreneese Berghond een hele goede optie. Wij vertellen je graag meer! 

 

De geschiedenis: de Pyreneese Berghond als bewaker 

De geschiedenis van de Pyreneese Berghond gaat lang terug, namelijk tot in de Middeleeuwen. Deze hond werd toen gebruikt als bewaker van kastelen. Al in 1897 verscheen een uitgebreide beschrijving van dit ras in het boek van Graaf de Bylandt, toen werd de Pyreneese Berghond al gehouden als gezelschapsdier. De huidige beschrijving van de rasstandaard vertoont overigens veel gelijkenissen met de standaard zoals deze in 1923 al werd uitgewerkt.

 

Het karakter: waaks, lief, maar ook onafhankelijk 

De Pyreneese Berghond heeft een waaks karakter. Hij is gebruikt om te beschermen, waaronder tegen aanvallen van roofdieren. Deze hond heeft daardoor een aanhankelijk karakter, hij hecht zich vooral aan jou als baasje. Hij beschermt jou immers! Wel kan de neiging tot onafhankelijkheid bestaan, waar je als baasje goed op moet inspelen.

Deze hond had vroeger namelijk een groot terrein tot zijn beschikking om te beschermen. Het is niet gek dat hij daardoor onafhankelijke trekken vertoont. Het lieve, beschermende karakter maakt deze hond tot geweldig gezelschapsdier. Je zult je absoluut veilig voelen als je een Pyreneese Berghond in je huis hebt!

Pyreneese Berghond puppy

Het uiterlijk van de Pyreneese Berghond 

Je kunt je voorstellen dat de Pyreneese Berghond als beschermer van kastelen geen kleine hond was. Hoe zou hij anders als bewaker van de kastelen kunnen werken? Deze hond is van grote omvang en is sterk gebouwd, maar tegelijkertijd ook elegant. Reutjes worden doorgaans 70 tot 80 cm hoog, terwijl teefjes iets kleiner blijven, namelijk 65 tot 75 cm. De Pyreneese Berghond is niet veel hoger dan dat hij lang is, ondanks zijn omvang. Een volwassen reu weegt doorgaans 50 kg en een volwassen teef 40 kg.  

De vacht is vrij lang en soepel. Op de schouders en de rug van de hond kom je wat kroeshaar tegen. De ondervacht van dit ras is dik. Een Pyreneese Berghond vind je in de volgende kleuren: wit of wit met grijze vlekken. Maar je kunt ze ook tegenkomen met oranje of lichtgele vlekken. Deze vlekken zie je vaak op het hoofd, oren, de staart en heel soms op andere plekken. De Pyreneese Berghond is intelligent en dat zie je ook terug in de uitdrukking van de ogen. Verder zijn deze amandelvormig en tamelijk klein.  

 

De verzorging is gemiddeld

Als je voor dit ras kiest, dan kun je rekening houden met een gemiddelde verzorging. Regelmatig borstelen is belangrijk, omdat de vacht uit dubbele lagen bestaat. We raden aan om wekelijks een kambeurt te doen. Op deze manier kun je ook goed in de gaten houden of je afwijkingen ziet.

Eenmaal per jaar vindt de ruiperiode plaats, dan zul je iets meer moeten borstelen. Probeer dan dagelijks een borstelronde te doen. Tijdens de ruiperiode verliest ook deze hond de ondervacht. Het is van belang om de onderste haren te verwijderen tijdens deze periode. Doordat de bovenste vacht niet vilt, is de verzorging vrij eenvoudig. Je hoeft deze hond niet in bad te doen, tenzij hij zichzelf heel vies heeft gemaakt. In dat geval is een bad nooit verkeerd! De levensverwachting van de Pyreneese Berghond is 10 – 12 jaar. 

 

Welke ziektes kan de Pyreneese Berghond krijgen?

Er zijn geen specifieke ziektes bekend die de Pyreneese Berghond in het bijzonder kan krijgen, oftewel er zijn geen rasgebonden ziektes gedocumenteerd. Maar het kan altijd voorkomen dat deze hond ziek wordt. Zo zijn er honden die bijvoorbeeld heupdysplasie kunnen krijgen, dit is een veelvoorkomende ziekte. Als hiervan sprake is, dan is het heupgewricht abnormaal gevormd en past de kop van het dijbeen niet meer goed in de kom. Het gevolg is dat het dijbeen steeds in en uit het heupgewricht springt en hierdoor kan schade ontstaan.

Pyreneese berghond met puppy

Wist je dat?

Wist je dat de staart van de Pyreneese Berghond, als hij alert is, omhooggaat naar de rug en vervolgens een sterke cirkel vormt? Alleen het uiteinde vormt dan de lenden. Het wiel wordt dan Arroundera, dit is een uitdrukking die vroeger in de Pyreneeën werd gebruikt.  

Wat kost een Pyreneese Berghond? 

Voor een Pyreneese Berghond betaal je tussen de €1000 en €2000, waarbij de prijzen kunnen oplopen tot wel €2400 of meer. Het is goed om te weten dat je bij het aanschaffen van een hond meer kosten hebt. Dit blijft niet bij de eenmalige aanschafkosten. Denk aan de spullen voor je hond, maar ook de voeding en materiaal voor de verzorging. Houd ook rekening met eventuele dierenartskosten.  

 

Niet geschikt voor in de stad 

Overweeg je een Pyreneese Berghond aan te schaffen? Bedenk je dan goed dat deze hond niet geschikt is voor in een stadswoning zonder tuin. We raden in dat geval absoluut af om dit ras in huis te nemen! Als berghond is hij niets anders gewend dan het beschermen van een groot gebied. Het is daarom aan te bevelen om de hond te houden als je een tuin hebt of bijvoorbeeld op een boerderij woont. Hij kan zijn territorium dan bewaken en zal het meeste op zijn plaats zijn. 

Hoewel de Pyreneese Berghond gewend is aan erg veel ruimte, heeft hij niet overdreven veel aanvullende beweging nodig. De dagelijkse wandelingen volstaan, het liefst lange wandelingen van een of twee uur. Wel zul je merken dat jouw hond erg alert is tijdens je wandelrondes. Dit zul je bijvoorbeeld merken als er andere honden langskomen of grote groepen mensen veel geluid maken. Uiteraard ligt het eraan hoe de opvoeding en met name socialisatie is verlopen, hoe deze hond zal reageren. Maar eens een beschermer, altijd een beschermer. De aard van het beestje verandert dus niet.

 

Erkenning van de Pyreneese Berghond

Dit ras is erkend in 1923, door de Réunion des Amateurs de Chiens Pyrénées. Dit gebeurde op instigatie van de heer Bernard Sénac-Lagrange. De officiële rasstandaard werd in datzelfde jaar gepubliceerd bij de SSC, de Sociéte Centrale Canine.

In Nederland kun je diverse verenigingen vinden, waaronder een vereniging voor de Pyreneese Berghond. Mocht je een pup willen aanschaffen, dan kun je bijvoorbeeld contact met zo’n vereniging opnemen. 

Pyreneese Berghond buiten

Een beschermende hond voor in je gezin 

De Pyreneese Berghond kent een lange geschiedenis. Eerst als bewaker en later als gezelschapshond zal hij altijd beschermend zijn. Zoek je een beschermende, lieve maar tegelijkertijd ook onafhankelijke hond? Dan is de Pyreneese Berghond een geschikte keuze voor in jouw gezin.

Tijdens de Middeleeuwen werd deze reus al ingezet als beschermer en deze eigenschap zal hij altijd behouden. Woon je in de stad? Heroverweeg dan je keuze, want een ander ras is waarschijnlijk een betere keuze. De Pyreneese Berghond houdt ervan om een groot territorium te kunnen bewaken, een grote tuin of weiland zal hij fijn vinden. Heb jij deze hond toevallig in huis of overweeg je dit ras ook aan te schaffen? Laat het ons weten, wij zijn benieuwd! 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 12 Gemiddeld: 4.8]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *