Dwergpinscher: een zelfverzekerde hond

Dwergpinscher staand

Je zou het misschien niet denken, maar dit kleine hondje is een bommetje van energie. Hij is graag in beweging en geniet van lange wandelingen en sporten. Daarnaast is de Dwergpinscher, die van oorsprong uit Duitsland komt, zelfstandig en slim. Hierdoor is het wel eens lastig om hem goed te trainen en op te voeden. Een uitdaging is dit hondje dus zeker, maar wel een hele leuke.

Qua verzorging is het een super makkelijke hond, maar in de koude maanden heeft hij wel graag een warm jasje aan om hem tegen bevriezing te beschermen. Ben je benieuwd of deze leuke, schattige hond past in jouw appartement of huis? Je ontdekt hier of de Dwergpinscher jouw nieuwe maatje voor het leven is.  

 

De Dwergpinscher is familie van de Duitse Pinscher 

De Dwergpinscher is een oud ras dat uit Duitsland komt. Men denkt dat dit ras afstamt van de Duitse Pinscher. Dit is een middelgrote hond die rattenvanger was op de boerderijen. Hoewel de Dwergpinscher lijkt op een klein formaat van de Dobermann Pinscher, is hij niet directe familie van. Wel is het mogelijk dat zowel de Dobermann Pinscher als de Dwergpinscher afstammen van de Duitse Pinscher.  

De Dwergpinscher hoort tot de Duitse Pinscher familie, die bestaat uit verschillende formaten en kleuren Pinschers. Volgens de deskundigen behoren de Italiaanse Greyhound, de gladharige Teckel en de kleinere gladharige Pinschers tot de voorouders van de Dwergpinscher. De Dwergpinscher werd een populair huisdier toen men begon met het fokken van deze honden. In het begin van de 19e eeuw vond je deze hondjes in vele huishoudens thuis. Vooral dames van adel lieten zich graag zien met deze kleine hondjes. Tegenwoordig zijn het nog steeds populaire gezelschapshonden.

Dwergpinscher puppy´s

Kleine hond met een dapper karakter en onwijs veel energie 

Hoewel de Dwergpinscher eruit ziet als een schoothondje, is het een actief beestje. Daarnaast heeft deze hond veel zelfvertrouwen en is het een trouwe metgezel voor zijn baas. Deze gezelschapshonden kunnen goed overweg met wat oudere kinderen en ook andere hondenrassen, als hij goed gesocialiseerd is. Ook bij oudere baasjes past dit hondje goed, op voorwaarde dat de baasjes nog actief genoeg zijn om zijn drang naar beweging en sport bij te benen.  

Alleen in huis doet de Dwergpinscher het minder goed. Hij is niet graag alleen thuis. Daarnaast zul je zien dat deze honden al hun genegenheid aan een persoon laten zien. Dit betekent niet dat de andere gezinsleden hem niet mee kunnen nemen met wandelen, maar hij is in zijn beste humeur als zijn favoriete persoon erbij is. Omkopen met wat lekkers of een speeltje heeft geen nut. Als hij eenmaal zijn favoriet heeft gekozen, blijft dit zijn uitverkorene. Dwergpinscher zijn van nature speels, maar ook erg waaks. Het is daarom goed om dit ras als pup al goed te socialiseren.

 

Een echte dwerg met een stoer gespierd lichaam

De Dwerpinscher lijkt op zijn soortgenoot de Duitse Pinscher, maar is dan een mini-variant hiervan. Zo is zijn schofthoogte zo’n 25 tot 30 centimeter. Dit is 20 centimeter lager dan de Duitse Pinscher. Daarnaast is zijn gewicht maar vier tot zes kilo, wat tien kilo lichter is dan zijn ‘grote variant’.  

Het lichaam van de Dwergpinscher ziet er vierkant uit, doordat zijn lichaamshoogte en lengte bijna hetzelfde is. De lengte van zijn hoofd is ook nog eens bijna even lang als de lengte van de schoft tot de staartaanzet. Het lichaam van deze kleine honden is gespierd en elegant. Dit zie je extra goed omdat zijn vacht kortharig en glad is. De oren van deze hondjes staan in een V-vorm hoog op hun hoofd. Je ziet deze hondjes met zowel rechtopstaande als half hangende flaporen.  

Je komt Dwergpinschers tegen met zowel een zwart-rood als een eenkleurig bruine vacht. Bij de zwart-rode versie is zwart de dominante kleur en heeft het hondje bruin-rode accenten. Wat ook opvallend is aan deze honden, is de driehoeken op de voorkant van de borst. 

 

De Dwergpinscher is makkelijk in de verzorging, maar heeft het wel snel koud 

Dankzij de kortharige, gladde vacht hoef je niet veel tijd te rekenen voor de verzorging van je hond. Hij heeft zelfs geen ondervacht. Je hoeft hem daarom alleen wekelijks een keer te borstelen met een zachte borstel of een hondenhandschoen. Hierdoor blijft zijn vacht mooi glimmen. Doe je hond alleen in bad als hij echt heel vuil is. Gebruik dan speciale hondenshampoo of een zachte babyshampoo. Poets ook regelmatig de tanden van je hond, knip zijn nagels bij en controleer de oren en ogen op vuiligheid.  

Omdat de Dwergpinscher een korte vacht heeft, is hij wel wat gevoelig voor kou en regen. Koop daarom voor hem een jasje dat je bij hem aandoet als het erg koud is of als het regent. Controleer op koudere dagen ook goed of het gebied rondom zijn oren rood is of jeukt. Ontstekingen aan de rand van de oren komen namelijk vaak voor. Hierdoor sterft het weefsel af. Wanneer dit het geval is, moet je met hem naar de dierenarts. 

Dwergpinscher puppy

Dit is goede voeding voor je Dwergpinscher 

Honden hebben meestal vooral vlees nodig als basisvoedsel. Daarnaast heeft de Dwergpinscher specifiek een hoge energiebehoefte, omdat hij zo bulkt van de energie. Geef hem daarom voeding met een hoog vleesgehalte en laag graanpercentage. Let wel op dat je hem niet te veel voer geeft, waardoor hij te dik is. Als hij overwicht krijgt, belast dit namelijk te veel zijn gewrichten. Je kunt zelf de keuze maken of je jouw hond liever natvoer of droogvoer geeft. Let daarbij ook goed op wat je hond zelf het liefst eet.  

 

Dwergpinschers zijn erg gezonde honden

Het goede nieuws is dat Dwergpinschers erg gezonde en vitale honden zijn. Wel zijn ze gevoelig voor koud weer. Vooral de oren zijn dun en daardoor bevriest het weefsel eerder. Het is dus goed om hier nauw op te letten. Doe je hondje ook een warm jasje aan tijdens koude dagen, zodat hij zich behaaglijk warm voelt tijdens de wandeling.

Dwergpinschers zijn actieve honden, waardoor de kans wel groot is dat hij een keer been breekt. Ook heeft dit hondenras vaak problemen met de knieschijven en de heupgewrichten. Het is dus verstandig om op deze lichaamsdelen extra goed te letten. Deze leuke hondjes kunnen een leeftijd van wel vijftien jaar bereiken.

Dwergpinscher buiten

Het opvoeden van deze kleine rakker kan uitdagend zijn 

Ondanks zijn kleine formaat moet je qua training deze honden niet onderschatten. Het zijn honden die veel contact met hun lievelingspersoon nodig hebben. Dit hondenras is onafhankelijk en denkt zelf ook na. Hierdoor is het soms lastig om deze slimme hondjes te trainen. Daarnaast kan hij nogal een kort lontje hebben en wil hij graag controle uitvoeren. Pak je hond niet te streng aan, maar wees wel duidelijk in wat wel en niet mag.

Leer hem op een vriendelijke manier wat de regels zijn. Neem je hondje ook mee op puppytraining en gehoorzaamheidstraining, zodat hij andere honden en mensen ontmoet. Daarnaast is het verstandig om goed op je hondje te letten als hij net bij je als pup in huis komt. Zijn kleine plasjes zie je al gauw over het hoofd, waardoor je hondje denkt dat het prima is om zijn behoefte in huis te doen. Lees onze lijst van beste tips als je een nieuwe pup in huis gaat halen.

 

Hoeveel kost een dwergpinscher?

Wanneer je een Dwergpinscher in huis wil nemen, moet je erop rekenen dat je zo’n € 700 tot € 1200 voor de aanschaf van je hondje kwijt bent. Dan heb je jouw hondje van een gewone fokker met gewone stamboom. Dit zijn honden die gefokt zijn als gezelschapshond. Bij een gerenommeerde fokker, waarbij de puppy’s een speciale uitstraling hebben en een hele goede stamboom, betaal je zo’n € 1200 tot € 2000 per puppy.

Dit zijn honden waarmee je met hondenshows kunt doen. Naast de aanschafkosten van het hondje, moet je ook nog geld uitgeven voor spullen zoals een mand, speeltjes, voer, drink- en waterbak, tandenborstel, borstel, medische kosten en trainingssnoepjes.

 

Dit spring-in-’t-veld hondje heeft een goed uithoudingsvermogen 

Dwergpinschers zijn ondanks hun formaat echte stuiterballen qua energie. Ze zijn dus het beste af in een huishouden met sportieve en actieve eigenaren. Ze wandelen graag, maar je kunt ook heel goed met ze sporten. Zoals fietsen, hiken of joggen. Hondensporten zoals behendigheidstraining zijn ze ook dol op. Als je jouw Dwergpinscher voldoende fysieke prikkels geeft, is hij thuis rustig en ontspannen. Daardoor kan hij ook prima in een appartement wonen. Maar als je fulltime werkt, kun je deze hond beter niet in huis nemen. Ze zijn namelijk graag zo veel mogelijk bij hun baas en samen met je buiten.

Dwergpinscher tussen bloemen

De erkenning in Nederland

In 1925 werd de Dwerpinscher voor het eerst door de AKC erkend. Hij werd toen onder de Terriër geclassificeerd. In 1930 werd dit hondenras geclassificeerd als Toy en pas in 1972 is de officiële benaming van dit hondenras van Pinscher (Toy) gewijzigd naar Miniature Pinscher. Wanneer dit hondenras in Nederland is erkend, is helaas niet bekend.  

 

De perfecte hond als je graag veel beweegt en sport 

De Dwergpinscher is een actief klein hondje dat in zijn huis één iemand als favoriete persoon ziet. Met degene besteedt hij dan ook het liefst zijn tijd. Vergis je bij dit hondje niet in het formaat, ondanks zijn grootte is het namelijk een dapper en zelfverzekerde hond. Ook waakt hij graag voor je. Dus als de deurbel gaat staat hij als eerste blaffend voor de deur.

De Dwergpinscher is zeker geen schoothondje, maar een hond met veel behoefte aan beweging. Pas als hij genoeg heeft bewogen, is hij thuis ontspannen en rustig. Dit hondje kan daardoor wel in een appartement wonen, bij oudere actieve mensen en bij mensen met wat oudere kinderen.   

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 14 Gemiddeld: 4.8]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

2 reacties

  1. Helaas zijn de honden op de foto’s niet de standaard van de Dwergpinscher. Hoe schattig ze ook zijn, hier zitten fok fouten in. De echte Dwergpinscher is een levendige, waakzame, brutale dwerghond. Hij moet vierkant gebouwd zijn en goed gespierd, absoluut niet mager, zoals de eerste foto. De laatste foto gepresenteerd ons ras het best, maar ook niet volledig en niet optimaal. Om een goed beeld te krijgen van het ras zou ik adviseren een link naar de ras vereniging te plaatsen. In dit geval is dat de V.F.L.D.

  2. Ik heb in mei 2023 me.dwergpincher al.10.jaar , en nog geen dag spijt gehad dat ik diesel uit Hardenberg heb opgehaald.
    Dir verhaal hier boven wat.ik.gelezen hebt is.zo.,zo.,.leuk en echt waar, mijn diesel is.echt zo als het. Word geschreven.
    Als me diesel er niet meer zal zijn.weet.ik 1.ding zeker., ik ga weer opzoek naar een dwergpincher, en ik hoop dat fam snijder uit Hardenberg ze nog steeds fokken dan , doeg doeg , groetjes van Brigitha Appel .Zal het zo leuk vinden als.er.eens een.dwergpincher dag word georganiseerd word., of dat iemand weet of het.al bestaat een dag voor de dwergpincher

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *