Broholmer: een waakzame en rustige hond

Broholmer

Zit je erover na te denken om een Broholmer in huis te nemen? Dan wil je natuurlijk goed voorbereid van start gaan! Het is belangrijk eerst onderzoek te doen naar honden, voordat je ze zomaar in huis neemt. Een hond heeft veel aandacht, liefde en ruimte nodig. Zo ook een Broholmer.

We leggen in dit artikel dan ook graag voor je uit wat onder andere het karakter en het uiterlijk van dit hondenras is, hierdoor kun jij goed nadenken of deze hond bij jou past. Wie weet wordt de Broholmer jouw nieuwe beste vriend! Lees daarom snel verder over dit bijzondere ras.

 

De geschiedenis van de Broholmer: bijna uitgestorven

Om te beginnen, mogen we eigenlijk van geluk spreken dat de Broholmer er nog is. Dit hondenras was in de 19e eeuw namelijk bijna uitgestorven. De Broholmer is een Deens ras en zijn voorouders waren Mastiffachtig. In de Middeleeuwen kwam dit ras in Denemarken terecht, wat een geschenk was uit Engeland. Deze honden werden vervolgens gekruist met plaatselijke honden.

Broholmers werden voornamelijk gebruikt voor het jagen op herten en het opdrijven en bewaken van vee. In 1974 werd er een wederopbouw gestart voor dit hondenras, de Deense Kennel Club heeft destijds gekozen voor een doelgericht fokbeleid. Uiteindelijk kon de Broholmer weer opnieuw worden erkend. Om deze reden kunnen wij nog langer genieten van deze prachtige dieren.

 

Het karakter: een vriendelijke en beschermende hond

Een van de belangrijkste dingen aan een hond is misschien wel het karakter. Het karakter heeft namelijk veel invloed op de keuze voor het wel of niet nemen van een hond. Als je bijvoorbeeld een gezin hebt, is het enorm belangrijk dat je hondje goed overweg kan met de kinderen, maar natuurlijk ook met jou. De Broholmer is dan ook de ideale hond om aan te schaffen wanneer je kinderen hebt.

Dit hondenras heeft namelijk een vriendelijk karakter, is erg geduldig en enorm beschermend naar kinderen. Het wordt dan ook wel gezien als een waakse hond, maar hij valt niet zomaar iemand aan. Als je een hond in huis neemt, wil je natuurlijk dat hij zowel vriendelijk als beschermend is. Ze blijven dan ook graag bij hun eigen baasjes. Ze houden er vooral van om lekker buiten te zijn, wat komt doordat ze vroeger vooral al werden gebruikt voor het jagen en bewaken van spullen.

Broholmer met kind

Het uiterlijk: een grofgebouwde hond

De Broholmer is een atletisch, en daarmee grofgebouwde grote hond. Een teefje kan namelijk wel een schofthoogte van 70 cm behalen en een reu een schofthoogte van 75 cm. Het gewicht van een teef kan tussen de 45 en 60 kilogram liggen en van een reu tussen de 55 en 70 kilogram. Ze hebben vrij dikke poten en eigenlijk is hun hele lichaam groot.

Dit hondenras komt voornamelijk voor in de kleuren geel en rood, met een korte vacht die dicht tegen het lichaam zit. Hun staat is dik aan de aanzet en heeft een middellange lengte, maar is daarnaast ook goed behaard. Het mooie aan deze honden is, is dat ze alles goed kunnen zien en erg aanhankelijk naar je kunnen kijken, omdat hun ogen goed geopend zijn.

 

De verzorging van de vacht

Om zo lang mogelijk te genieten van de Broholmer zijn mooie vacht, is verzorging natuurlijk enorm belangrijk. De verzorging van je hond staat centraal. De Broholmer heeft eigenlijk maar weinig verzorging nodig als het gaat om de vacht, dit komt omdat ze dus zulke korte haren hebben die dicht op hun huid liggen. Een wekelijkse borstelbeurt is dan ook zeker voldoende. Dit is namelijk niet alleen goed voor de vacht, maar ook kan je je hond hier even flink mee verwennen, het wordt namelijk ook wel gezien als een rustmomentje voor je hond.

 

De ziektes die een Broholmer kan krijgen

Er is weinig bekend over specifieke ziektes die veel bij dit hondenras voorkomen, maar ze kunnen natuurlijk wel ziektes krijgen die algemeen bekend zijn bij honden. Hierbij kun je denken aan:

  • Kanker
  • Diabetes
  • Hartwormen
  • Kennelhoest
  • Hondsdolheid
  • Ringwormen

Je hoopt natuurlijk nooit dat je hond ziek wordt, echter is het wel belangrijk hier rekening mee te houden. Het gedrag van jouw hond kan jou hier zeker bij helpen. Gedraagt hij zich opeens anders, of heeft hij ergens last van? Trek dan vooral aan de bel. Hierdoor vergroot je de kans dat je er nog op tijd bij bent en hij genezen kan worden.

Broholmer puppy

De hondentraining: wees consequent en win respect

Niemand zit te wachten op een hond die niet goed of slecht luistert. Je hebt het vast zelf ook wel eens meegemaakt of gezien bij een andere hond uit de buurt. Hier heb je bij een Broholmer eigenlijk geen last van, dit hondenras kan namelijk goed worden getraind, ze zijn erg vrolijk en kalm. Het is wel belangrijk om te weten dat deze honden veel kracht hebben en groot zijn, waardoor je als baasje wel sterk in je schoenen moet staan.

Naast tijd, is een stuk grond ook geen overbodige luxe. Je moet natuurlijk wel de mogelijkheid hebben om deze honden te trainen, oefeningen met ze te doen en ze discipline te geven. Deze honden hebben dan ook vrij veel beweging nodig. Loop met ze naar het park of ren een rondje met ze naast de fiets.

 

Wat kost een Broholmer?

Als je een hond aanschaft, wil je natuurlijk weten hoeveel geld je hiervoor opzij moet leggen. Dit zijn kosten voor zowel de aanschaf van de hond, als bijkomende kosten voor de dingen die hij nodig heeft. Een Broholmer puppy kost al snel tussen €1350,-en €1600,-. Je moet er dan voor jezelf ook goed over nadenken over dit binnen je budget past, waarbij je ook gelijk moet kijken of je de overige benodigdheden al in huis hebt.

 

Hoeveel beweging heeft een Broholmer nodig?

Dit hondenras heeft vroeger altijd gejaagd en het erf van zijn baasje bewaakt, daar werden ze vroeger namelijk vooral voor gebruikt. Dit zit dan ook nog steeds in hun aard en ze hebben daardoor wel de ruimte nodig om voldoende beweging te krijgen, vooral wanneer ze volgroeid zijn. Door deze ruimte aan hem te bieden, kan hij zijn eigen gang gaan en vrij rond bewegen. Het is daarnaast ook belangrijk om wandelingen met hem te gaan, dit is goed voor zowel de band als voor zijn beweging.

 

Erkenning van de Broholmer

In 1982 werd de Broholmer opnieuw erkend door de Fédération Cynologique International (FCI), maar waarom opnieuw erkend zul je je nu misschien afvragen. Dit komt omdat ze bijna waren uitgestorven, zoals eerder al even werd vermeld. In 1974 begon de Deense Kennel Club met een reconstructie en er werd doelgericht gefokt met dit ras. Hierbij werd de benaming van het hondenras uit 1886 nog als basis gebruikt.

Broholmer in grasveld

Een vriendelijke, kalme hond om in je hart te sluiten

Zoals je wel hebt kunnen lezen, is de Broholmer een ideaal maatje voor jou als baasje. We kunnen dan ook maar weinig nadelen benoemen. Zoals je hebt kunnen lezen is een groot stuk grond zeker aan te raden. Zo kan jouw hond lekker zijn gang gaan zonder dat je steeds bij hem in de buurt hoeft te zijn. Jouw Broholmer past perfect in ieder gezin, ook met kinderen. Wanneer jij een Broholmer aanschaft weet je zeker dat je een uniek soort in huis haalt, dit ras was immers bijna uitgestorven.

Heb jij weinig tijd voor de verzorging van jouw hond? Een Broholmer heeft relatief weinig verzorging nodig. Zijn vacht is kort, waardoor een kambeurt eenmaal per week meer dan genoeg is! Check jouw hond wel regelmatig. Gedraagt hij zich anders dan normaal of heb je het idee dat hij pijn heeft? Bezoek dan een dierenarts. Eventuele aandoeningen kunnen dan behandeld worden en voordat je het weet rent jouw maatje weer naast je door het bos.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 5 Gemiddeld: 5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *