Deze hondenrassen zijn vergelijkbaar met Duitse herders

Duitse herder

De Duitse herdershond, wie kent dit prachtige ras niet? Zelfs als je geen hondenliefhebber bent ben je bekend met dit stoere en imposante ras. De Duitse herder is een van de meest populaire rassen ter wereld.

Ook in de media weet men dat de Duitse herder indruk maakt op de kijker. In menig film of tv serie spelen honden een belangrijke rol, en regelmatig is deze rol weggelegd voor een Duitse herder. Denk maar eens aan de populaire tv serie ‘Commissaris Rex’. In deze Oostenrijkse serie speelde een herder de hoofdrol. En kennen jullie ook Stefan? Deze Duitse herder speelde in de jaren ’70 een belangrijke rol in de tv hit ‘Dagboek van een herdershond’. Herder ‘Snuf’ deed er nog en stapje bovenop: Eerst werd hij bekend door een populaire boekenserie. Later werden er ook nog films over hem gemaakt.

 

Kiezen voor een Duitse herder of vergelijkbaar ras

Wat maakt nu dat de Duitse herder bij velen zo’n geliefd ras is? Niet alleen zijn stoere uiterlijk speelt hierin een rol, maar ook de geweldige karaktereigenschappen van dit ras maakt vallen op. Duitse herders zijn moedig, trouw, waaks en gehoorzaam. Daarnaast is hij sociaal en heeft hij een groot leervermogen. Dit alles maakt hem tot een geliefde huis- en werkhond.

De populariteit van de Duitse herder zie je ook terug bij rassen die hier veel gelijkenissen mee hebben. Dat kunnen rassen zijn die uiterlijk veel overeenkomsten vertonen of juist een vergelijkbaar karakter hebben. Het betreft dan vaak ook rassen die lang geleden met het fokken gekruist zijn met een Duitse herder.

Wij laten je hier kennismaken met 12 rassen die zowel qua uiterlijk als karakter veel weghebben van de Duitse herder. Wellicht zit er een ras bij wat aan jouw wensen voldoet bij de aanschaf van een herder. Lees je mee?

 

De Mechelse herder

Na de Duitse herder is de Belgische Mechelse herder misschien wel de meest bekende herdershond. De Mechelse herder vertoont veel overeenkomsten met de Duitse variant, toch zijn er wel degelijk verschillen. De bouw van een Mechelse herder is wat fijner. Hierdoor is dit ras vaak ook wat lichter in gewicht.

Mechelse herder hebben een kortharige, rossig gekleurde vacht. De snuit is vaak zwart van kleur, dit wordt een masker genoemd. Zowel de Mechelse als de Duitse herder is goed te trainen. Het karakter van de Mechelse herder is enthousiast en ietwat druk. Dit in tegenstelling tot de meestal evenwichtige en kalme Duitse herder.

Mechelse herder

 

De Hollandse Herder

Dit type herder is nauw verwant aan de Duitse herder. Het is dus niet vreemd dat deze 2 honden op elkaar lijken. De verschillen zijn vooral herkenbaar in het karakter. De Hollandse herder is eenvoudig te trainen en te socialiseren. Dit vriendelijke ras is trouw en past zich makkelijk aan het gezinsleven aan. De Hollandse herder is zeer energiek en enthousiast en heeft veel behoefte aan dagelijkse beweging.

Hollandse herder

 

De Boheemse of Tsjechische herder

Het uiterlijk van de Boheemse herder vertoont veel overeenkomsten met die van een Duitse herder. De zwart met bruine vacht en de donkere ogen van deze rassen zijn het meest gelijkend. De Boheemse herder is echter een stuk kleiner van formaat. Dit ras is alert en beschikt over veel energie. Om destructief gedrag te voorkomen moeten Boheemse herders uitgedaagd worden met inspannende oefeningen en beweging.

Boheemse herder

 

De Koning Herder

De Koning Herder is doorgefokt in Amerika en is ontstaan uit onder andere de Duitse en Amerikaanse herder en de Alaskan Malamutes. Het ras is aanzienlijk groter dan de Duitse herder. De gemiddelde hoogte van de Koning Herder ligt tussen de 64 en 81 centimeter. Deze krachtige en gespierde herders wegen dan ook een stuk meer dan de Duitse variant. De vrouwtjes wegen vaak zo’n 40 kg, een mannetje kan wel 65 kg wegen. De Koning Herder heeft een lange, ruwe en weerbestendige vacht. Het karakter is intelligent, loyaal, krachtig en absoluut niet agressief.

 

De Wit-Russische of Oost-Europese herder

Herdershonden van dit ras zijn vooral populair in de gebieden waar hij oorspronkelijk ook vandaan komt en waar hij ook zijn naam aan heeft te danken. Dit ras werd gefokt om bij koude temperaturen te kunnen werken. De eerste Oost-Europese herder was een kruising tussen een Duitse herder, een Laika en een Owcharka hond. Dit ras is iets groter en zwaarder dan de Duitse herder. De vacht is lang en ruw in de kleuren grijs en zwart.

 

De Amerikaanse Elzasser

De Amerikaanse Elzasser lijkt uiterlijk erg op de Duitse herder. Wat betreft de bouw is hij echter groter en krachtiger. Dit ras wordt vooral gehouden als gezelschapshond voor gezinnen. Deze Amerikaanse hond heeft een zeer kalm en rustig karakter en is net als de Duitse herder loyaal aan de eigenaar en gezinsleden. De Elzasser gaat goed samen met kinderen. Heb je meerdere dieren in huis, dan vormt dat ook geen probleem. Ook in een kleinere woning of appartement voelt hij zich thuis al blijft regelmatige lichaamsbeweging wel belangrijk.

Amerikaanse Elzasser

 

De Jakoetiaanse Laika

De Jakoetiaanse Laika is een hond van middelgroot formaat en heeft een dikke, dubbele vacht. De kleur van de vacht is vaak zwart met wit, maar ook diverse andere kleuren komen bij dit ras voor. Van oorsprong komt de Laika uit het Noordoosten van Rusland en werd vooral ingezet als sledehond en jachthond. Het reuk-, gehoor- en gezichtsorgaan van dit ras is uitstekend ontwikkeld.

Tegenwoordig wordt de Jakoetiaanse Laika vooral als huishond gehouden. Het ras is sociaal, niet agressief, en goed te trainen. De eerste beschrijving van een Jakoetiaanse Laika stamt uit het jaar 1843. Dit vrij onbekende ras is echter pas sinds 2019 als ras erkend door de FCI.

 

De Karpaten of Roemeense herder

Dit ras komt uit het gebied de Karpaten in Roemenië, en staan bekend onder verschillende benamingen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Karpatische herder en Roemeense Carpatin herder. Dit ras is vooral gefokt om in te zetten als betrouwbare werkhond. Ze moeten snel, sterk en slim zijn en worden gebruikt bij het bestrijden van wolven, lynxen en wilde zwijnen. De vacht van de Roemeense herder is ruw en dicht met rechte haren en ze kunnen 12 tot 14 jaar oud worden.

Roemeense herder

 

De Noordelijke Inuit hond

De Noordelijke Inuit Hond is een kruising tussen een Duitse herder, Siberische Husky en Inuit honden. Hij is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk en lijkt uiterlijk het meest op een Husky of een wolf. De Noordelijke Inuit is gemiddeld iets groter dan een Duitse herder, maar door de ranke bouw is er qua gewicht weinig tot geen verschil tussen deze 2 rassen.

Dit vriendelijke ras is niet agressief. Wel is het belangrijk om een pup van jongs af aan goed en duidelijk te trainen om koppigheid te voorkomen. Dit maakt het ras minder geschikt voor onervaren hondeneigenaren.

Noordelijke Inuit hond

 

De Belgische Tervuren

De Tervuerense herder, zoals dit ras ook wel wordt genoemd, is een Belgische herder die nauw verwant is aan de Belgische Mechelse herder. Maar ook de kenmerken met de Duitse herder zijn overduidelijk. De langharige vacht van de Belgische Tervuren is lichtbruin tot grijs met een zwart masker. Net als de Duitse herder is dit ras een echte werkhond. Dit komt met name door de mooie karaktereigenschappen van dit dier: sociaal, waakzaam, intelligent, moedig, werkwillig en actief.

De Tervuren is erg op zijn baas gericht, en is tegenover vreemden soms wat terughoudend. Hij houdt er niet van om alleen gelaten te worden. Een duidelijke opvoeding en veel sociale contacten zijn nodig om agressief gedrag te voorkomen. De Tervuerense herder is zeer atletisch en actief en is hierdoor zeer geschikt voor de hondensport.

Belgische Tervuren

 

De Shiloh herder

De Shiloh herder is een ras dat nog in ontwikkeling is. Dit is ook meteen de reden waarom het een nog niet erkend ras is. Sinds 1991 bestaat er wel al een officiële rasclub, de International Shiloh Shepherd Registry Inc. (ISSR)  Voor wat het uiterlijk betreft lijken ze erg op Duitse herders, maar ze zitten in de bloedlijn van de Alaskan Malamute. De Shiloh herder is iets groter van formaat dan de Duitse herder. Een pluspunt van dit ras is dat ze betere heupen hebben dan andere herdershonden en dus minder snel last zullen hebben van heupdysplasie.

De energieke Shiloh herder heeft veel beweging nodig en houdt erg van flink rennen en spelen. Krijgt hij onvoldoende beweging dan is de kans groot dat de Shiloh herder agressief en destructief wordt.

Shiloh herder

 

De Witte Zwitserse Herder

Dit prachtige ras is ook wel bekend onder de naam Berger Blanc Suiss. Vooral in Zwitserland, Canada en de Verenigde Staten is deze herder variant populair.  Deze opvallende herder is zeer nauw verwant met de Duitse herder. Hij stamt af van de Witte Herder, die ook wel als de Duitse herder met witte jas bekend staat.

Vanwege zijn bijzonder uiterlijk kreeg hij een andere rasnaam. De Witter herder en de Duitse herder delen veel kenmerken. Toch wordt beweerd dat de Witte herder zich over het algemeen iets beter gedraagt. Ze zijn echter ook wat gevoeliger dan de Duitse variant. Op schelden wordt niet goed gereageerd door dit ras.

Witte Zwitserse herder

 

Welke herder past bij jou?

In dit artikel hebben we diverse hondenrassen vergeleken die veel gemeen hebben met de Duitse herder. Over het algemeen kunnen we wel concluderen dat alle beschreven rassen intelligent, loyaal, actief en goed te trainen zijn. Deze karaktereigenschappen zijn fijn wanneer je er graag in de buitenlucht op uit trekt en een hond als wandelmaatje zoekt.

Daarnaast zijn besproken rassen vaak ook geschikt om als werkhond of waakhond te worden ingezet. Ben je serieus op zoek naar een Duitse herder of een ras wat daar op lijkt? Kijk dan goed naar de specifieke kenmerken per ras om uit te vinden welke hond het best bij jou past.

Ben je al baasje van een van de hierboven genoemde rassen? Dan horen wij graag over jouw  ervaringen met je maatje. Zo help je nieuwe baasjes de juiste keuze te maken.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 7 Gemiddeld: 4.4]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

2 reacties

  1. Beste,
    Ik heb ooit het het geluk gehad baasje mogen zijn van een Amerkiaans Canadese witter herder. Jammer genoeg noemt men dit nu een zwitserse herder , bij mij klinkt dit zo verkeerd en vreemd aan. Ze was 13jaar geworden!!

  2. Mooi vergelijkingspagina. Wat een mooie dieren…ja allemaal. Duitse herder vind ik wat riskant, omdat er toch veel heupaandoeningen zijn bij dit ras. Denk dat ik voor het karakter van de Hollandse herder zou gaan, maar ook de Zwitserse vind ik een plaatje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *