De Pumi: een alerte hond met het uiterlijk van een teddybeer

Pumi uiterlijk

Oorspronkelijk is de Pumi een Hongaarse herder, ontstaan uit het fokken van Puli’s met Duitse en Franse herdershonden. Omdat deze hond het gewend is om veel te bewegen en taken voor je te doen, is het een hond die prima in een actief gezin past. Want met kinderen en andere huisdieren is hij goed in de omgang. Ben je nieuwsgierig geraakt naar deze energieke en nieuwsgierige middelgrote hond? Lees dan verder en bepaal of deze hond bij jou past.

 

Geen Puli maar Pumi: een ras dat vee hoedde

De oorsprong van de Pumi ligt in Hongarije. Het ras is waarschijnlijk toevallig ontstaan, door het fokken van de Hongaarse Puli met Duitse en Franse herdershonden. Een lange tijd zag men de Pumi aan voor de Puli. Pas in 1920 nam men aan dat de Hongaarse professor Dr. Emil Raitsits de Pumi van de Puli heeft gescheiden. Hij heeft het fokken van dit ras aangemoedigd, zodat men de eigenschappen kon definiëren.

De Pumi gebruikte men om het vee te hoeden. Het ras is ontstaan in de behoefte om een hond te creëren die zo goed mogelijk hoedt. Hierdoor is het ras heel snel, wendbaar en kan het snelle beslissingen nemen. Ze konden het vee hoeden zonder dat ze letsel aanbrachten aan het vee. Nu nog gebruiken ze in Hongarije dit hondenras voor het hoeden van vee. Buiten Hongarije wint deze hond populariteit als gezelschapshondje.

Een vrolijke hond die makkelijk is in de omgang met mensen en dieren

De Pumi heeft een leuk karakter. Hij is namelijk vrolijk, nieuwsgierig, attent en heeft interesse in alles om hem heen. Hij is ontzettend opmerkzaam, waardoor sommige baasjes van dit ras het gevoel dat hun hond gedachten kan lezen. Sommige Pumi’s houden van knuffelen, anderen liggen liever bij je voeten. Dit hondenras past goed in een gezin met kinderen. Wel trekt de hond vaak naar een bepaald persoon toe, waar hij het liefst zijn tijd mee doorbrengt.

Ook kan de Pumi prima in een huishouden met andere huisdieren. Meestal herkent hij het als de dieren geen hond zijn en negeert katten als ze niet vriendelijk naar hem zijn. Toch moet je oppassen wanneer je een kat hebt. Pumi’s zijn ook goed in de omgang met andere honden, als de andere hond zichzelf niet opdringt. Heb je kleine huisdieren als cavia’s of hamsters? Omdat dit hondenras ook wel op kleine knaagdieren jaagt, is het niet verstandig om deze samen onder één dak te houden.

Pumi’s zijn leergierige honden die graag hard voor je werken. Je moet wel uitkijken dat je training niet te eentonig en repetitief is. Anders verliest hij zijn aandacht. Beloon je hond vooral als hij het goed doet. Hij reageert namelijk minder goed op negatieve behandeling, zowel verbaal als fysiek.

Pumi puppy buiten
De Pumi ziet eruit als een warrige teddybeer

Je herkent de Pumi gelijk aan zijn teddybeer look en een alerte gezichtsuitdrukking. Zijn bouw is vierkant en gespierd. Hij heeft middellange, golvende en gekrulde vacht. Delen van zijn vacht zijn kort en ruw, andere delen juist lang en warrig. Zijn vacht komt voor in verschillende kleuren, zoals grijs, zwart, lichtbruin met een zwart masker, crèmekleurig met donker masker of zeldzaam wit. Zijn snuit is langwerpig en hij heeft half rechtopstaande oren. Deze oren staan hoog op zijn hoofd, dit is het onderscheidende van dit ras. De staart van de Pumi is gemiddeld lang en krult over zijn onderrug. Het is een middelgrote hond met een schofthoogte tussen de 38 en 47 centimeter. Zijn gewicht varieert tussen de 8 en 15 kilo.

 

De Pumi vereist een gemiddelde verzorging van zijn vacht

Wanneer je een Pumi in huis haalt, moet je rekenen op enige verzorging. Zelf verliest hij zijn vacht namelijk niet, net zoals bij Poedels het geval is. Daarom moet je hem regelmatig en goed borstelen om potentiële klitten uit te borstelen. Van sommige Pumi’s is het ook nodig dat je hun vacht zo nu en dan bijsnijdt. Je kunt dit zelf doen – als je dit van de professioneel hebt geleerd – of laten doen. Houd ook zijn ogen, oren, nagels en gebit in de gaten en verzorg deze onderdelen. Net zoals je bij ieder andere hond zou doen.

De gezondheidsproblemen van de Pumi: vier aandoeningen die bekend zijn
Pumi’s zijn over het algemeen redelijk gezond en winterhard. Maar er zijn een aantal ziektes die ze kunnen krijgen, zoals:

  • Patella Luxatie
  • Heupdysplasie
  • Primaire Lensluxatie
  • Degeneratieve myelopathie

Patella Luxatie is een aangeboren aandoening. Hierbij is de patella-groef te oppervlakkig. De patella-groef houdt de knieschijf op z’n plaats, zodat deze op een neer kan als de hond zijn kniegewricht buigt of strekt. Doordat de knieschijf niet meer op z’n plek blijft zitten, kan deze op het dijbeen glijden. Dit zorgt ervoor dat de knieschijf permanent verplaatst en hierdoor de beweging van de hond belemmert. Als je hond dit heeft, is hij ook meer vatbaar voor de ontwikkeling van vroege artritis.

Bij heupdysplasie is het heupgewricht abnormaal gevormd. Hierdoor past de kop van het dijbeen niet helemaal meer in de kom. Waardoor het dijbeen in en uit het heupgewricht springt. Dit zorgt ervoor dat het heupgewricht en de omliggende botten van je hond schade oplopen. Er kan kreupelheid ontstaan en ook nu is er kans op het krijgen van vroege artritis.

Primaire lensluxatie is een inherente aandoening. Het zorgt ervoor dat de vezels die de lens in het oog van je hond bevestigen, achteruitgaan. Hierdoor verschuift de lens. Dit kan leiden tot glaucoom en snel optredende blindheid bij je Pumi.

Tot slot Degeneratieve myelopathie. Dit is degeneratie van het ruggenmerg. Hierdoor ontstaat er een verlamming van de achterpoten van de Pumi. Meestal komt dit bij oudere honden voor, hoewel jongere honden er ook last van kunnen hebben. Naarmate de tijd verstrijkt, is de aandoening ernstiger. Het kan zich namelijk uiteindelijk uitbreiden tot de bovenste delen van het ruggenmerg, wat fataal is. Al met al kan een Pumi de leeftijd van 12 tot 13 jaar bereiken.

Pumi puppy´s

Het trainen van de verbale Pumi

Het trainen van een Pumi kan een uitdaging zijn, hoewel ze wel trainbare honden zijn. Je moet namelijk ervoor zorgen dat de trainingen interessant genoeg blijven voor je hond. Doe je te vaak dezelfde training? Dan verveelt de Pumi zich al gauw. Omdat ze snel blaffen om met je te communiceren, is het trainen om je hond stil te laten blijven ook pittig. Maar doe je het niet, dan blaft hij al gauw de hele buurt bij elkaar. Besteed dus genoeg aandacht en tijd om je Pumi goed te trainen.

 

Dit betaal je voor een puppy

Wanneer je een Pumi wil aanschaffen, moet je erop rekenen dat je zo’n € 800 kwijt bent voor een pup. Je kunt natuurlijk ook kijken of er een Pumi in het asiel is of via de fokker vragen of er een hond is voor herplaatsing. Je krijgt dan een Pumi die al in een (of meerdere) gezinnen is geweest. Dit vergt wel wat extra aandacht, want je hond moet weer een band opbouwen met een nieuw gezin en vertrouwen krijgen.

Een hond om flink mee te bewegen

De Pumi heeft veel energie. Daarnaast houd je dit ras gelukkig door hem te laten bewegen en werken. Niet zo gek, met zijn achtergrond als hoeder van vee. Rennen doet hij dan ook graag. Je moet dus wel in zijn voor redelijk wat beweging per dag. Zet hem ook zeker aan het werk met gehoorzaamheidstrainingen, behendigheid en hoeden. Daar maak je deze atletische hond blij mee.Pumi rennend

Erkenning van de Pumi in Hongarije en Amerika

Dit hondenras is pas in 2000 erkend door de Raad van beheer. In Amerika werd het ras pas in 2016 erkend door de Amerikaanse Kennel Club. Helaas is niet bekend wanneer deze leuke honden in Nederland zijn erkend.

Pumi’s zijn dus uitstekende gezelschapsdieren wanneer je houdt van actief bezig zijn. Omdat deze honden vocaal kunnen zijn, is het slim om hem wel goed te trainen. Hierbij moet je creatief zijn, want als je dezelfde training te vaak herhaalt, verveelt je hond zich al gauw. Omdat Pumi’s ook goed gaan met de meeste huisdieren, is het niet erg als je al een kat of hond hebt. Dus wil je een hond die eruitziet als een knuffelbeer en ben je gek op veel buiten wandelen en bewegen? Dan is de Pumi een geschikte hond voor jou.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 13 Gemiddeld: 4.8]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *