Shikoku: een loyale wolfshond uit Japan

Shikoku in het bos

De Shikoku is een Japans hondenras en is verwant aan de Shiba. Hij is afkomstig van het gelijknamige eiland Shikoku. Een andere naam voor de Shikoku is Japanse wolfshond. Deze naam heeft hij te danken aan zijn prachtige, wolfachtige uiterlijk. In Japan is het een populair hondenras, in Nederland is hij wat minder bekend. De Shikoku is een actieve hond en heeft baat bij een actieve eigenaar. Het is een trouwe en loyale hond. De Shikoku kan goed overweg met kinderen, dit maakt hem een geschikte familiehond. Het is een enthousiaste jager en is zeer alert. Zijn alertheid maakt hem een geschikte waakhond. Ben jij benieuwd welke eigenschappen de Shikoku nog meer heeft en wil je weten of dit ras bij jou past? Lees dan snel verder!

 

De geschiedenis: een Japanse jachthond

De Shikoku komt van oorsprong uit Japan. De hond werd in verschillende gebieden in Japan gefokt, waardoor drie variëteiten van dit ras ontstonden. Uiteindelijk heeft de hond de naam gekregen van het bergachtige gebied waarin hij is ontstaan. De Shikoku heeft een nauwe band met het Japanse hondenras Shiba Inu. Ondanks dat deze twee rassen qua uiterlijk veel op elkaar lijken, hebben ze hele andere karaktereigenschappen.

De Shikoku werd in Japan gebruikt als waakhond en als jachthond. Hij hielp de jagers met de jacht op groot wild, zoals herten en wilde zwijnen. De Shikoku dreef het wild in het nauw en hij wachtte vervolgens op de jager. Dit jachtinstinct heeft de Shikoku tegenwoordig nog steeds.

De populariteit van de Shikoku nam toe in 1999. In dat jaar werd er een film uitgebracht over dit hondenras en het eiland Shikoku. Deze film laat de kijkers kennis maken met het trouwe karakter van de Shikoku.

 

Het karakter: enthousiast, moedig en loyaal

De Shikoku heeft een zelfstandig en moedig karakter. In vergelijking met de andere Japanse hondenrassen, is de Shikoku erg sociaal en meer bereid om zijn baasje te behagen. Dit hondenras kan zich gemakkelijk aanpassen aan verschillende situaties, mits zijn baasje in de buurt is.

Over het algemeen is de Shikoku vriendelijk naar onbekenden toe. Mocht hij het niet vertrouwen, dan gaat de Shikoku blaffen en is hij gereserveerd en voorzichtig. Naar hun baasje toe, is de Shikoku erg trouw en liefdevol. Hij houdt ervan om te knuffelen en kan het goed duidelijk maken als hij geknuffeld wil worden. Met kinderen kan een Shikoku goed overweg, maar bij onbekende kinderen is het belangrijk om een oogje in het zeil te houden. Dit hondenras is geschikt voor een familie. Je kunt met een Shikoku een sterke band opbouwen.

De Shikoku is alert en heeft een sterk jachtinstinct. Dit maakt de Shikoku geschikt als waakhond. Het is van belang om goed op te letten als je kleine huisdieren hebt. Het kan zijn dat de Shikoku een klein huisdier als prooi ziet. Als een Shikoku goed gesocialiseerd is met andere dieren, dan kan hij over het algemeen goed met hen samen leven. Ook met andere honden wil een Shikoku graag een sociale band opbouwen.

Shikoku close-up

Het uiterlijk van een Shikoku

Een Shikoku is een middelgrote hond en heeft een uitgebalanceerd en krachtig lichaam. Dit hondenras wordt ook wel vergeleken met een wolf. Dit komt omdat beide dieren dezelfde lichaamsbouw hebben. Ook de vacht en de kop zijn vergelijkbaar. Een reu heeft een schofthoogte tussen de 49 en 55 centimeter en weegt tussen de 16 en 25 kilo. Een teefje heeft een schofthoogte tussen de 43 en 49 centimeter en weegt tussen de 16 en 25 kilo.

De vacht kan verschillende kleuren hebben, namelijk:

 • Sesam
 • Rood sesam
 • Zwart sesam

Deze kleuren worden afgewisseld met mooie, witte aftekeningen. Hij heeft een dubbele vacht die twee keer per jaar verhaart. De bovenvacht is ruw, kort en recht. De ondervacht is dicht en dik. Op de staart is het haar langer dan op de rest van het lichaam.

De ogen van de Shikoku zijn middelgroot en donker van kleur. De oren staat omhoog en zijn driehoekig van vorm. De staart is een grote pluim en staat in een krul omhoog. De kop is spitsvormig en driehoekig. Zijn lichaam is gespierd en zijn poten zijn krachtig.

 

De verzorging

De Shikoku heeft een dubbele vacht en verhaart twee keer per jaar. Tijdens deze periode is het verstandig om hem elke dag te borstelen. Met het borstelen haal je losse haren weg, waardoor de vacht minder snel gaat klitten. Ook voorkom je met borstelen dat het hele huis vol ligt met hondenharen. Buiten deze periode moet je een Shikoku gemiddeld een keer per week borstelen. Dan blijft de vacht er verzorgd uitzien en voorkom je klitten en matten.

Naast het borstelen, is het belangrijk om de oren en ogen schoon te houden. Hiermee voorkom je infecties. De nagels moeten regelmatig worden gecontroleerd en worden bijgeknipt. Als een hond te lange nagels heeft, dan kan hij niet goed lopen en pijn ervaren. Mondverzorging is ook essentieel voor honden. Het is prettig als je een hond vroegtijdig aanleert om tanden te poetsen. Tanden poetsen is een dominante handeling en daarom is het belangrijk dat hij hieraan went.

 

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

Een Shikoku wordt gemiddeld tussen de 10 en 12 jaar oud. Het is over een algemeen een gezond hondenras, waar geen erfelijke ziektes en aandoeningen bij bekend zijn. Natuurlijk is elke hond anders en zou het zomaar kunnen dat de gezondheid van jouw hond minder goed is. Het is daarom essentieel dat je de gezondheid goed in de gaten houdt. Dit betekent dat je alert bent bij veranderingen aan het gedrag of uiterlijk. Als je je zorgen maakt, dan kun je altijd contact opnemen met de dierenarts. Hij zal jouw hond verder onderzoeken en kan hem verder helpen.

 

Wist je dat?

Om de Japanse hondenrassen bekender te maken in Nederland, is er een speciale organisatie actief. De Inu Crew organiseert wandelingen en weekenden. Als je een Japans hondenras hebt, dan kun je jezelf opgeven en dan maak je met andere Japanse honden eigenaren een lange wandeling. Ook is het mogelijk om een heel weekend door te brengen met andere Japanse honden eigenaren. In 2012 begon dit weekend met tien honden, maar dit is nu uitgegroeid tot duizend honden. In dit weekend kom je alles te weten over Japanse hondenrassen. Een aanrader dus.

Shikoku uiterlijk

Hondentraining voor dit ras

Intelligent en eigenwijs zijn karaktereigenschappen die bij een Shikoku passen. De Shikoku is een onafhankelijke denker, net zoals andere Japanse hondenrassen. Dit kan ervoor zorgen dat hij niet altijd naar de commando’s van zijn baas luistert. Het is daarom essentieel dat je als baasje een consequente en duidelijke aanpak hanteert. Een Shikoku verkent vanaf jongs af aan de grenzen en probeert ze te verleggen. Het is van belang dat je goed gedrag beloont en hierdoor de Shikoku aanleert hoe hij zich moet gedragen. Het trainen van een Shikoku vergt tijd, geduld, ervaring en een consequente aanpak.

Het is verstandig om met een Shikoku een basistraining te volgen. Tijdens een basiscursus of puppycursus leer je jouw hond goed kennen en leert de hond om naar jou te luisteren. Je bouwt door de training een betere band op met jouw huisdier. Ook leert de hond andere honden kennen en leert hij de basiscommando’s. Naast de basistraining zijn er ook vervolgtrainingen. Het is van belang dat je kijkt naar jouw hond en zijn karakter. Op basis daarvan kun je concluderen of een basistraining voldoende is of dat jouw hond het leuk vindt om een vervolgtraining te doen.

 

Wat kost een Shikoku?

Voor een Shikoku met stamboom betaal je tussen de €1000 en €1500. De Shikoku is in Nederland een minder bekend ras. Er zijn wel enkele Nederlandse erkende fokkers die de Shikoku fokken. Als je op zoek bent naar dit hondenras, dan is het verstandig om contact te zoeken met een erkende fokker en jezelf op de wachtlijst te zetten. Hiermee voorkom je lange wachttijden.

Naast de aanschafkosten moet je ook rekening houden met onderhoudskosten. Voordat je een hond in huis haalt, moet je spullen aanschaffen. Denk hierbij aan een mand, bench, riem en speelgoed. Daarnaast zijn er terugkerende kosten voor bijvoorbeeld voeding, de dierenarts en hondenbelasting. De onderhoudskosten lopen op tot gemiddeld €75 per maand.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

De Shikoku is een actieve hond met veel energie. Deze energie uit een Shikoku vooral buitenhuis, binnen is hij relatief rustig. Wel is het belangrijk dat hij voldoende ruimte heeft om zijn energie kwijt te kunnen. Een klein appartement is dus minder geschikt. Een woonhuis met een tuin is voor een Shikoku prettig. Hier kan hij zelfstandig spelen en activiteiten met zijn baasje ondernemen. Een Shikoku is behendig en houdt van behendigheidsspellen.

Bij de dagelijkse wandelingen moet je erop letten dat je een Shikoku nooit los laat lopen. Hij heeft een sterk jachtinstinct en hierdoor kan hij zijn baasje uit het oog verliezen als hij iets ziet of ruikt. Drie tot vier keer per dag wandelen is voldoende voor een Shikoku. Een langere boswandeling vindt een Shikoku fijn. Een Shikoku is een geschikt huisdier voor actieve eigenaren.

 

Erkenning in Nederland

De Shikoku is in 1982 officieel erkend door de FCI, dit is terug te vinden op de officiële website van Raad van Beheer. Dit betekent dat het een gezond hondenras is waarmee gefokt mag worden en dat mee kan doen aan verschillende sportevenementen. Ook is er in Nederland een rasvereniging actief die zich bezighoudt met de bevordering van de gezondheid van Japanse rassen, namelijk de Nippon Inu. Als je in contact wil komen met andere Shikoku liefhebbers of op zoekt bent naar een pup, dan kun je bij deze vereniging terecht.

Shikoku rennend

Ben jij fan van de Shikoku?

De Shikoku is een prachtige hond om naar de kijken en wordt vaak vergelijken met een wolf. Ook heeft hij positieve karaktereigenschappen, zoals loyaliteit, intelligentie en vriendelijkheid. Het is een alerte waakhond, die gereserveerd is naar vreemden toe. De Shikoku is een hond die alleen geschikt is voor de ervaren hondeneigenaar. Dit ras kan namelijk nogal lastig zijn om op te voeden.

Verder is het een erg sociale hond waarmee je een hele goede band kunt opbouwen. Bij een goede opvoeding zal hij altijd erg trouw zijn naar zijn baasje. Heb jij al een Shikoku of ben je van plan om er een aan te schaffen? Deel je ervaringen in de reacties en kom in contact met andere Japanse hondenliefhebbers!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 6 Gemiddeld: 4.5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

5 reacties

 1. Ik zou heel graag deze hond willen, ik vindt hem fantastisch. Ik hou ook vooral van een hond waar een kop op zit…een eigen wil. Ik lees dat het verstandig is hem aan de riem te houden door zijn jachtinstinct. Mijn vraag is eigenlijk, hang je heel de tijd aan de riem omdat hij/zij iets ziet of is aan de riem goed te doen?

  1. Je hangt zeker niet heel de tijd aan de riem. Je moet (zoals bij de meeste honden) wel even trainen zodat ze niet aan de riem trekken. Voor de rest lopen ze (vrij) keurig mee, de ene hond is de andere natuurlijk niet dus het zal best ook wat van hond tot hond afhangen. Als ze iets interessants zien, kunnen ze wel snel weg “schieten”. Dus daar moet je wel bedacht op zijn want ze hebben best wat kracht. Vooral in de herfst met vallende blaadjes kan het soms wel leuk zijn als ze deze willen proberen te vangen.

  2. Wij hebben sinds 3,5 jaar een Shikoku en we wandelen bijna altijd aangelijnd met haar (maar zelfs dan is ze nog in staat een konijn te vangen 😉). Het gaat prima en ze is zeker niet de hele tijd aan het trekken. Ze vindt het ook heerlijk om met mij hard te lopen.
   De enige plek waar wij haar los laten lopen is op het strand. Daar is goed overzicht, luistert ze goed (met klikker en worstjes) en kan ze ons altijd terugvinden.

  3. Hoi hoi, ik heb nu al 5jaar een Shikoku en ben van pups af aan met haar consequent gaan loslopen in omheinde losloop gebieden, als je er veel aandacht in stopt kan het loslopen zeker. Bij de teefjes in iedergeval makkelijker dan de reutjes.

   Succes

 2. De kosten voor de aanschaf van een Shikoku zijn wel flink hoger dan hier aangegeven. Wij hebben namelijk 3000 euro mogen neerleggen bij een Nederlandse fokker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *