De 5 populairste ruwharige hondenrassen

Ruwharige hond

Veel hondenliefhebbers zullen zeggen dat ze dol zijn op alle verschillende soorten honden, ongeacht hun kleur, ras, grootte, haartype en persoonlijkheid. Maar overkomt het jou ook dat er bepaalde soorten honden zijn waarmee je een speciale band voelt? Dat overkomt ook veel mensen!

Om verschillende redenen heb je misschien meer affiniteit voor kleinere honden, actievere honden, honden van een bepaalde kleur, of een bepaald type hond. En onder deze verschillende soorten en stijlen honden is er één die erg populair is: de ruwharige honden.

 

Hoe zien ruwharige honden eruit?

De ruwharige honden zijn honden met een vacht die dik, ruw en meestal kort is. Hoewel de lengte en de algemene textuur van het haar van ruwharige honden kan variëren, voelt het meestal ruw en stug aan in vergelijking met andere soorten hondenrassen met een andere vacht. Ze hebben ook andere bijzonderheden en kenmerken, zoals borstelige wenkbrauwen, snorren en baarden.

Het klinkt misschien niet erg aangenaam om een ruwharige hond te aaien. Maar het is een feit dat, ondanks de dikte en de hardheid van hun haar, het aaien van een ruwharige hond helemaal niet onaangenaam is! Het is natuurlijk niet zo zacht en glad als de vacht van honden met andere haarsoorten, maar toch is het altijd geweldig om welk type hond dan ook te aaien. Dus ruwharige honden natuurlijk ook.

 

Wat is de belangrijkste functie van het ruwe haar bij honden?

De belangrijkste functie en het belangrijkste doel van het ruwe haar van deze hondenrassen is om hen te beschermen. De natuur heeft altijd een reden en een verklaring voor hoe en waarom dingen zijn geschapen, dus dit is ook het geval met het ruwe haar van honden. De vacht van ruwharige honden zorgt ervoor dat het gemakkelijk stof, water, zand en vuil afstoot, en de hond beschermt tegen de gevolgen van deze factoren.

Het heeft ook de belangrijke functie om de hond te beschermen tegen de zon en tegen hoge temperaturen. Bovendien zorgt zo’n vacht ervoor dat de kans kleiner is dat stokken, doornen en borstels blijven steken, waardoor dit type haar zeer praktisch was voor honden die op jacht gingen in het veld of in het bos.

 

Verzorging van een ruwharige vacht

Het kan best wel lastig zijn om te weten hoe je een ruwharige vacht goed moet verzorgen. Er zijn andere soorten hondenhaar die gemakkelijker te behandelen en te verzorgen zijn. Ondanks de complexiteit van de ruwharige vacht zijn er een paar eenvoudige tips die je kunnen helpen om het mooie haar van ruwharige honden goed te verzorgen. Allereerst is het belangrijk dat je de vacht niet scheert.

Dit is absoluut af te raden, want als je het haar van een ruwharige hond scheert, loop je het risico dat je de vacht permanent verandert. Ook kun je hierdoor de eigenschappen en bijzonderheden van de vacht aantasten, zoals de bescherming tegen stof, zand, water of vuil die we hierboven hebben genoemd. Het scheren van ruwharige honden kan er ook toe leiden dat de vacht zachter en dunner wordt en zijn helderheid verliest.

Hond geaaid

Verharen ruwharige honden minder dan honden met een andere vacht?

Ja! Dat is zeer zeker waar. De meeste ruwharige honden verharen minder dan honden met andere haarsoorten. Omdat hun vacht sterker en dikker is, verharen ze beduidend minder dan honden met dunner en zwakker haar. Dit is de reden waarom veel mensen die allergieën hebben voor een ruwharige hond kiezen. Dit omdat deze honden niet zo veel verharen, waardoor allergieën door losse haren voorkomen kan worden.

Desondanks betekent dit niet dat ruwharige honden specifiek hypoallergeen zijn. Ze kunnen meestal beter verdragen worden door mensen met allergieën dan andere hondenrassen, maar ze zijn dus niet hypoallergeen. Wel zullen ruwharige honden eens per jaar, wanneer de mooie zonnige dagen aanbreken en het weer begint op te warmen, van de ene vachtlaag naar de andere overgaan om zich aan deze verandering van temperatuur aan te kunnen passen.

 

Het wassen van een ruwharige hond

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, hoeven ruwharige honden niet zo regelmatig in bad als honden met andere haarsoorten. Omdat de draadharige vacht stofafstotende eigenschappen heeft, is het voor dit soort honden niet nodig om regelmatig een bad te nemen.

Meestal wordt gezegd dat het wassen van ruwharige honden ongeveer elke zes tot acht weken voldoende is om ze schoon en glanzend te houden. Let er wel op dat ze niet te vaak in bad gaan, want net als bij het scheren kan dit ook de eigenschappen en bijzonderheden van hun zeer speciale haarsoort aantasten.

 

Enkele van de meest populaire ruwharige hondenrassen

Zoals je misschien al weet zijn er verschillende rassen van honden met ruw haar. Hoewel ze allemaal tot dezelfde groep van ruwharige honden behoren, variëren ze in grootte, persoonlijkheid, kleur en stijl van vacht. Als je jouw leven wilt delen met een ruwharige hond, maar nog niet veel weet over de verschillende rassen die er bestaan, lees dan verder om alle details te weten te komen over de meest populaire ruwharige hondenrassen!

 

Draadharige Foxterriër

Terriërs zijn één van de meest populaire ruwharige honden die er zijn. Van dit ras is de draadharige Foxterriër zeker de moeite waard om te vermelden. Van alle verschillende soorten foxterriër honden, is de draadharige Foxterriër de meest populaire en meest bekende. Zoals bij de meeste terriërs het geval is, is de draadharige Foxterriër een energieke hond die graag wandelingen maakt en actief blijft.

Ze zijn erg slim en nieuwsgierig en hebben een zeer intens prooi instinct. Dit is dan ook de reden waarom je ze goed in de gaten moet houden in gebieden waar knaagdieren of katten zijn. Ze houden van spelen en plezier maken met mensen en zijn uitstekende metgezellen voor kinderen.

Draadharige Foxterriër

 

Jack Russell terriër

Deze populaire, kleine en schattige honden hebben een loyale, actieve en speelse persoonlijkheid. Ze zijn ook erg slim en nieuwsgierig en staan bekend als uitstekende honden voor de vossenjacht. Je moet wel weten dat ze veel aandacht nodig hebben, vermaakt moeten worden en in beweging moeten blijven. Wat betreft hun omgang met andere honden kan dit natuurlijk van hond tot hond verschillen, maar over het algemeen kan agressie van hetzelfde ras een probleem zijn bij de Jack Russel terriër.

Jack Russell terriër

 

Duitse staande draadhaar

Deze schattige honden waren oorspronkelijk ook bedoeld voor de jacht. Ze hebben een waterdichte vacht, waardoor ze zeer geschikt zijn om dieren door vijvers te achtervolgen. Hoewel ze tot de meest geliefde honden bij jagers behoren, zijn het ook geweldige metgezellen voor gezinnen. Ze zijn trouw en toegewijd en zullen je nooit in de steek laten, vooral niet als je de voornaamste verzorger bent.

Het komt namelijk vaak voor dat deze honden een speciale band vormen met één persoon van het gezin. Ze zijn erg energiek, dus je moet er wel rekening mee houden dat deze energie besteed moet worden aan spelen, wandelen en actief blijven. Anders zou dit er wel eens voor kunnen zorgen dat je een paar kapotte kussens of kapotte meubels in je huis aantreft.

Duitse staande draadhaar

 

Ierse wolfshond

De Ierse wolfshond is één van de grootste hondenrassen die er bestaat. Dit ras is net zo trouw en liefdevol als hij groot is. Ze zijn geduldig, makkelijk in de omgang en erg lief voor kinderen, dus laat je niet intimideren door hun grootte: een Ierse wolfshond is beslist een uitstekende keuze voor een gezinshond. Ze hebben wel meer ruimte nodig dan andere honden en ze eten meer vanwege hun enorme omvang, maar verder kun je een geweldige band opbouwen met een Ierse wolfshond.

Ierse wolfshond

 

West Highland Terriër

Deze schattige kleine hond heeft een zeer actieve, speelse persoonlijkheid en brengt graag tijd door met familie en andere mensen. Dit is waarom ze geweldige familiehonden zijn. Ook kunnen ze heel goed met kinderen overweg. Waar je rekening mee moet houden is dat ze een jachtinstinct hebben. Toch zijn het liefdevolle en zorgzame honden. Deze honden zijn altijd wit van kleur. Houd er rekening mee dat ze heel wat bewegingstijd nodig hebben, want ze hebben veel energie.

West Highland Terriër

 

Conclusie: waarom kiezen voor een ruwharig hondenras?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn ruwharige hondenrassen stuk voor stuk prachtige dieren. Ze hebben verschillende speciale eigenschappen die elk van hen uniek maken. Laat je dus niet intimideren door de taaiheid en grofheid van hun vacht! Ruwharige honden zijn schattige, zorgzame en trouwe dieren die jouw leven en dat van jouw gezin zullen vullen met liefde en genegenheid. Genoeg redenen dus om zo’n viervoeter in jouw leven te verwelkomen! Hieronder volgt een opsomming van de hondenrassen die we in dit artikel beschreven hebben:

  • Draadharige Foxterriër
  • Jack Russel Terriër
  • Duitse staande draadhaar
  • Ierse wolfshond
  • West Highland Terriër

Heb jij een ruwharig hondenras of ben je van plan eentje te kopen of te adopteren? Laat het ons weten in de reacties, wij zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen. Mocht je nog tips hebben voor eigenaren die van plan zijn een ruwharige hond te kopen, laat deze dan ook achter in de reacties. Of zijn er nog hondenrassen die wel in het rijtje horen maar er niet tussen staan? Laat het dan ook weten.

Ruwharige hondenrassen

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 9 Gemiddeld: 4]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *