Australische Terriër: een toegewijd maatje  

Australische terrier uiterlijk

Zoals de naam al doet vermoeden, ligt de oorsprong van dit ras in Australië. De Australische Terriër werd gezien als beschermer en maatje, ondanks dat hij gefokt werd om op slangen en knaagdieren te jagen. Deze eigenschappen zijn nog steeds van toepassing op het ras vandaag de dag: het zijn geweldige maatjes, competitieve, lieve en loyale honden.  

De Australische Terriër heeft veel beweging nodig vanwege hun enorme hoeveelheid aan energie. Echter, hun kleine formaat en weinig verharende, gemengde vacht maken ze toch een ideale optie voor actieve hondeneigenaren die niet veel zin of tijd hebben om de vacht te onderhouden. De loyaliteit van dit ras en de gewoonte om hun baas te waarschuwen als er iets niet pluis is, kan precies zijn wat je zoekt in een waakhond. Lees verder om alles te weten te komen over dit ras! 

 

De oorsprong en geschiedenis van dit ras 

Immigranten uit Groot-Brittannië brachten hun honden naar Australië in het midden van de negentiende eeuw. Deze dieren ontwikkelden zich tot de voorlopers van de Australische Terriërs. De moderne Australische Terriër werd gevormd uit een aantal rassen, waaronder de Cairn Terrier, Scotch Terrier, Schotse Terrier, Broken Coated Terrier, en Ierse Terrier. Yorkshire Terriers en Sky Terriers kwamen waarschijnlijk ook over. 

Het allereerste hondenras dat uit Australië kwam is de Australische Terrier. De kolonisten hadden een kleine, behendige werkhond nodig. Hun uiterlijk kwam op de tweede plaats; ze werden alleen gefokt voor de productiviteit op het werk. Naast het hoeden van schapen, moesten de honden ongedierte uitroeien en het land beschermen. Ze moesten ook extreme hitte, kou en struikgewas kunnen verdragen. De moedige, dappere honden werden als eerste door de mijnwerkers de gaten ingestuurd. Zo hielpen ze veel mensen te overleven door de dodelijke slangen te doden. 

 Het ras verspreidde zich snel over het hele continent. De Australische terrier was vroeger niet zo bekend in Europa. De eerste Australische Terriërkwam pas in 1906 naar Engeland. Pas in de jaren 1970 kwamen de eerste vertegenwoordigers van het ras naar Duitsland en daarna naar Nederland. 

 

Australische Terriër Uiterlijk 

Dit ras wordt gemiddeld tussen de 11 tot 15 jaar oud. Leuk feitje: dit ras is een van de kleinste werkende terriërs, hij wordt namelijk ongeveer 10 tot 11 centimeter hoog. Hij heeft een laag bij de grond staand lichaam dat een beetje doet denken aan corgi’s en teckels dankzij zijn korte maar krachtige poten. Het gewicht varieert van 15 tot 20 kilo.

De vachten van deze terriërs zijn ofwel effen rood, bruin of zandkleurig en zijn eenvoudig te onderhouden door hun zachtere ondervacht, en korte, kronkelige bovenvacht. Deze terriërs hebben gladde, zijdeachtige haarpunten op hun hoofd en in de ruimtes tussen oren als tegenhanger van hun over het algemeen ruwe vacht. Volgens de Australische Terriër Club of Great Britain verharen Australische Terriërs niet veel, maar zijn ze niet hypoallergeen, waardoor ze een goede vriend zijn voor mensen met allergieën. 

Zijn zelfverzekerde loopje is in evenwicht met zijn zelfverzekerde houding. De Australische Terrier Club of America (ATCA) vindt ook dat de kleine, donkerbruine of zwarte ogen van Australische Terriërs een scherpe, nieuwsgierige blik hebben. 

Australische terrier puppy

Het karakter van de Australische Terriër  

Australische Terriërs passen zich net zo goed aan het stadsleven aan als aan het boerenleven en andere landelijke omgevingen. Ze zijn vaak prachtige familie huisdieren vanwege hun levendige en speelse aard, en ze houden van het gezelschap van vrolijke kinderen. Deze terriërs hebben baat bij continu gezelschap, dus laat ze niet te lang alleen thuis. 

Dit ras doet het goed als hij alleen leeft, maar als hij kennis maakt met andere honden en misschien zelfs met katten voelen ze zich vaak nog beter. Aangezien de Australische Terriër graag in het middelpunt van de belangstelling staat, is het toch mogelijk dat hij autoritair gedrag ontwikkelt of beschermend gedrag vertoont tegenover andere dieren. Niet elk huishouden is geschikt voor deze honden, maar met de juiste eigenaar die zich inzet voor hun opvoeding, kunnen ze zich ontwikkelen tot zeer toegewijde en zorgzame huisdieren. 

 

De verzorging van de Australische terriër 

Australische Terriërs verharen zeer weinig omdat ze hypoallergeen zijn, en de vacht is eenvoudig te onderhouden; alles wat nodig is, is een simpele kambeurt. Je moet alleen de haren in hun oren verwijderen. 

Hondenbezitters die Australische Terriërpups willen grootbrengen, moeten ervoor zorgen dat hun dier gezond blijft. Zorg ervoor dat je Australische Terriër regelmatig door de dierenarts wordt onderzocht. Je huisdier zal jarenlang gelukkig en gezond blijven als je goede leefgewoontes aanhoudt en hem de juiste voeding geeft. Een goede suggestie is om nat- en droogvoer te combineren met de juiste voedzame bestanddelen. 

Onderzoek regelmatig zowel de ogen als het haar. De vacht bij de ogen mag niet prikken. Ze kunnen voorzichtig worden uitgetrokken. Het voortdurend knippen van de nagels is noodzakelijk. Doe hem alleen in bad als het nodig is, en probeer het niet te vaak te doen. Zelfs als een hondenwasbeurt zijn vacht zijdezachter maakt, verliest de vacht daarbij ook zijn vermogen om vuil af te stoten. Daardoor kan zijn huid sneller uitdrogen en barsten. 

Na een wandeling in de regen is het belangrijk de hond goed te drogen. Als de lange haren nat zijn kan de hond onderkoeld raken. Een goede manier om de Autralische terriër te drogen is met een hondenföhn. Let wel op dat je de hond stap voor stap leert wennen aan de hondenföhn, want zeker in het begin kan het geluid eng zijn voor de hond.

 

Typische gezondheidsproblemen bij de Australische Terriër 

Ondanks de goede reputatie van de Australische Terriër door zijn kracht en goede gezondheid kunnen erfelijke medische problemen zich nog steeds voordoen. Verantwoordelijke fokkers voeren genetische tests uit op potentiële ouders om hoge eisen te handhaven. Vraag altijd gedetailleerde medische rapporten van alle relevante testen voor het ras. Hieronder staan een aantal ziekten die vaak voorkomen bij dit ras: 

  • Afwijkende ontwikkeling van het heupgewricht is gerelateerd aan de ziekte van Legg-Calve-Perthes. Symptomen verschijnen meestal vroeg in het leven van de hond, en corrigerende chirurgie kan positieve resultaten opleveren.
  • Veel kleine rassen zijn gevoelig voor luxerende patella, waardoor het kniegewricht heen en weer beweegt. In ernstige situaties kan een operatie nodig zijn om het ongemak te verlichten en een normale beweging te krijgen.
  • Diabetes: Je hond kan symptomen van diabetes vertonen, zoals vaak plassen, meer eetlust en dorst, en overmatige gewichtstoename. Je hond kan beginnen af te vallen of suf worden. Hoewel het ernstig problematisch kan worden indien onbehandeld, kan deze kwaal worden gediagnosticeerd en goed worden gecontroleerd. 

Australische Terrier close-up

Kosten en adoptie van de Australische Terriër 

Als je gelooft dat de Australische Terriër het perfecte ras voor jou is, zoek dan in kennels en ras specifieke opvangcentra om je nieuwe beste maatje te vinden. Veel opvangcentra kunnen je ook helpen in contact te komen met terrieropvangcentra in je omgeving. 

Voordat je bij een fokker je hond ophaalt, probeer er dan zeker van te zijn dat de fokker van je keuze bereid is om de medische geschiedenis van het nest bekend te maken. Hondenfokkers moeten je ook de ouders van de pups laten zien en je de mogelijkheid geven om te kijken of de honden in een gezellige en veilige omgeving zijn opgegroeid. Australische Terriërs kosten gewoonlijk tussen 1.200 en 1.500 euro, maar raszuivere pups uit een nest van een showhond kunnen aanzienlijk meer kosten. 

 

Voeding en dieet voor dit ras 

Geef een Australische Terriër een hoogwaardig dieet van hondenvoer in hoeveelheden die gemiddeld zijn. Gezien hun welbekende grote eetlust hebben deze honden het risico om zwaarder te worden. Beperk traktaties en houd het gewicht van je hond in de gaten om het ontstaan of verergeren van ziektes als diabetes en gewrichtsproblemen te helpen voorkomen. 

Raadpleeg je dierenarts als je niet zeker weet hoeveel voer je hond nodig heeft of wat voor voer je hem het beste kunt geven. Op basis van de leeftijd, grootte en mate van beweging van je hond, kunnen zij je helpen bij het ontwikkelen van een evenwichtig dieet en portie plan. 

 

Training voor Australische Terriër 

Dit intelligente ras neemt graag deel aan verschillende hondensporten en reageert goed op beloningsgerichte trainingstechnieken. Behendigheidstraining is een geweldige methode om zowel het intellect als de lichaamsbouw van je hond te trainen, terwijl je tegelijkertijd een band met hem opbouwt. 

De gemakkelijkste manier om verveling tijdens de training te voorkomen is de sessies kort en regelmatig te houden, omdat ze vrij gemakkelijk afgeleid raken. Traktaties, aandacht en speeltijd moeten allemaal aan je hond worden gegeven als beloning voor goed gedrag tijdens de training. 

De jachtneigingen van deze terriër kunnen ertoe leiden dat hij op kleine huisdieren jaagt of zich agressief gedraagt tegenover dieren waarmee hij niet vertrouwd is. Dat houdt ook in dat het meer moeite en tijd kan kosten om ze te laten luisteren als ze ergens anders op gefocust zijn. Om hondenagressie te voorkomen, is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het introduceren van katten in het huishouden en om honden al vroeg te socialiseren. 

 

Hoeveelheid beweging  

Gefokt om te springen en te rennen, dat is de Australische terriër inderdaad. Door te spelen en te wandelen kunnen ze hun energie kwijt. Dit ras moet minstens twee tot drie uur per dag beweging krijgen. Zonder voldoende beweging kunnen ze je tuin gaan omspitten en non-stop gaan blaffen. Door aan hun energiebehoefte te voldoen, houd je ze tevreden en gezond. 

Australische terrier buiten

Erkenning van het ras 

Het ras werd erkend door de Engelse Kennel Club in 1933, en door de AKC in 1960. In 1896 werd de eerste erkende fokstandaard vastgesteld. Honden met hangende oren waren toen ook toegestaan, in tegenstelling tot die met rechtopstaande oren. Vanaf 1947 mogen Australische Terriërs alleen nog staande oren hebben. 

 

Wist je dat? 

– De Australische Terriër gecreëerd werd door fokkers om boeren te helpen bij het beschermen van hun vee en gewassen? Deze levendige kleine honden dienen als waakhonden voor eigenaren, om slangen, knaagdieren, vossen, ongedierte en andere roofdieren in bedwang te houden. 

– Het eerste erkende hondenras in Australië een Australische terriër was. 

 

Extra punten om in gedachten te houden 

De volgende extra punten moeten meegenomen worden voordat je een Australische Terriër in huis haalt, ook al zijn ze goed opgevoed en zijn het fantastische familie honden: 

  • Vanwege hun territoriale aard kunnen Australische Terriërs niet overweg met grotere rassen of honden van hetzelfde geslacht. Zorg ervoor dat ze worden geïntroduceerd in een huishouden zonder andere honden of honden van het andere geslacht.  
  • Ze functioneren het best in huizen waar er voldoende tijd en aandacht is voor socialisatie, training en opvoeding van de hond. 
  • De Australische Terriër is geweldig met kinderen als je een hypoallergeen ras zoekt voor je gezin. Je moet ervoor zorgen dat zowel je hond als je kinderen zich goed gedragen. Zorg ervoor dat je kinderen en hond niet met elkaar gaan spelen. De Australische Terriër zou goed moeten kunnen opschieten met de rest van het gezin wanneer hij goed is opgevoed. 

 

Vaak gestelde vragen

  1. Is het ras Australische Terriër een geweldig huisdier?

Australische Terriërs zijn toegewijd aan hun baasjes, vrolijk en in voor nieuwe avonturen. Actieve huishoudens die deze honden goed kunnen socialiseren met andere dieren zijn zeker geschikt om voor hen te zorgen. 

 

  1. Is een Yorkie hetzelfde als een Australische Terriër?

De Australische Terriër en Yorkies (Yorkshire Terriers) zijn twee verschillende hondenrassen, hoewel ze er ongeveer hetzelfde uitzien. Australische Terriërs kunnen ook een vacht hebben die anders is dan zwart en bruin, zoals een rode of zandkleurige vacht. 

 

  1. Kan een Australische Terriër een knuffel maatje zijn?

Australische Terriërs kunnen ongelooflijk lieve huisdieren zijn wanneer ze de juiste activiteit krijgen, ook al zijn ze niet bedoeld om de hele dag alleen maar schoothondjes te zijn. Deze honden zijn dol op hun baasjes en zijn ongelooflijk sociaal.

 

  1. In welk stadium kan mijn pup gaan trainen?

Zodra je puppy de leeftijd van acht weken heeft bereikt, kun je beginnen met hem zindelijk te maken. Als hij 4 tot 5 maanden oud is, kan je hond beginnen met het aanleren van gedragscommando’s. 

 

Ontdek de Australische Terriër: een vriend voor het leven 

Nu je bekend bent met de Australische Terriër, wil je misschien zelf beslissen of dit het juiste ras voor jou is. Je kunt contact opnemen met de rasvereniging of iemand uit jouw omgeving die al bekend is met dit prachtige ras. Zij kunnen jou voorzien van details over puppy’s en kunnen fokkers aanbevelen waar je het ras in het echt kunt zien.

Je zult ook een beter beeld krijgen van de Australische Terriër en zijn behoeften. Misschien past dit ras wel niet in jouw dagelijks leven. Ben jij helemaal verliefd op dit ras of heb je zelf nog tips voor hondeneigenaren? Laat het dan vooral weten in de comments. 

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *