De Shetlandsheepdog: Alles over de Sheltie

Twee Sheltie honden

De Sheltie is een kleine herder die tegenwoordig ook prima op zijn plek is in een gezin. Hij vindt het fijn om bij je te zijn, maar is wel terughoudend naar vreemden. Daarom moet je hem al zo snel mogelijk goed socialiseren. Vergeet daarbij ook niet goed te trainen op het commando ‘stil’. Deze honden blaffen namelijk nogal schel en luid. Wanneer je dat doet, heb je een leuk maatje voor het leven. De Shetland Sheepdog is actief, intelligent en heeft een schitterende vacht. Lees snel door om meer positieve eigenschappen te ontdekken van deze leuke hondjes.

 

Van schaapherder op de eilanden tot actieve gezinshond

De naam Shetland Sheepdog, of ook wel Sheltie, komt niet zomaar uit de lucht vallen. De oorsprong van dit leuke hondenras ligt namelijk op de Shetland eilanden (Schotland). De Sheltie werd hier gebruikt om schapen te hoeden en bij gevaar te waarschuwen. Het zijn vrij kleine hondjes, want grote honden waren redelijk duur.

Dit hondenras moest zelfstandig kunnen werken en tegen het woeste klimaat van deze eilanden kunnen. Na 1900 kwam de Sheltie ook voor buiten de eilanden. Het uiterlijk van dit hondenras werd toen belangrijker dan zijn kunnen en werd gefokt met de Schotse Collie. Hierdoor kwam er meer gelijkheid binnen het ras. Tegenwoordig is de Shetland Sheepdog een actieve gezinshond.

 

De Shetland Sheepdog is gevoelig, vrolijk en ontzettend intelligent

De Sheltie is een vrolijke, actieve en slimme hond. Daarnaast is hij ook aanhankelijk en gehecht aan zijn gezin. Doordat hij zo gericht is op zijn gezin en geen allemansvriend is, blijft hij naar onbekenden op afstand. De Shetland Sheepdog werkt ontzettend graag voor zijn eigen baasje en kan dan heel gehoorzaam zijn. Maar hij is ook gevoelig, waardoor je hem positieve aandacht moet geven.

Negatieve aandacht maakt hem nerveus en onzeker. Een Sheltie kan wel leren om een aantal uren alleen te zijn, wanneer je dit goed opbouwt. Wel zijn ze erg waaks en hebben ze een harde blaf. Door hem vanaf jongs af aan te leren wanneer hij stil moet zijn, houd je dit onder controle. Tijdens het spelen blaft een Sheltie ook graag, dit leer je moeilijk af.

Dit hondenras is makkelijk in de omgang met andere honden, maar meestal heeft hij alleen oog voor zijn eigen baas. Als puppy moet je goed op hem letten, want als grotere honden hem overdonderen, wekt dit angst bij hem op. Wanneer je hem als pup al goed socialiseert, kan hij prima opschieten met andere huisdieren. Bewegende en rennende dieren wil hij nog wel eens opjagen. Een kleine opdonder als je het ons vraagt.

De Shetland Sheepdog kan prima met kinderen uit het gezin opschieten. Naar onbekende kinderen is hij, net als naar volwassene, afstandelijk. Pas dus altijd op met je hond rondom onbekende kinderen. Daarnaast kun je hem beter uit de buurt houden van drukke situaties.

Sheltie puppy´s

De mini-Collie met dichte en langharige vacht

Een Shetland Sheepdog lijkt op een Collie, maar dan in het klein. Het is een sierlijke hond. Het lichaam van de Sheltie is eerder lang dan hoog. Zijn borst is diep en hij heeft een rechte rug. De staart van de Sheltie is laag aangezet. Zijn snuit is even lang als de schedel, waarbij een lichte overgang tussen zit. Zijn kleine, driehoekige oren staan dicht bij elkaar op zijn hoofd en in alerte staat draagt hij ze overeind.

De Sheltie heeft een korte en dichte ondervacht met een harde en lange bovenvacht. Op zijn borst, hals, staart en achterkant van de poten zijn de haren langer. De vacht kan in verschillende kleuren voorkomen:

  • Blue merle
  • Zwart-wit
  • Zwart-bruin
  • Zwart met wit en bruine aftekening
  • Sable

Een volwassen reu heeft een schofthoogte van zo’n 37 centimeter, een teefje rond de 35,5 centimeter. Reutjes zijn gemiddeld acht kilo en teefjes zeven kilo.

 

Relatief makkelijk te verzorgen vacht

Ondanks dat de Sheltie een langharige vacht heeft, stelt de verzorging van zijn vacht niet zo heel veel voor. Een keer per week goed borstelen en je bent er al. Het is wel verstandig om elke dag de lange haren achter zijn oren, onder de oksels en de achterkant van zijn poten goed te borstelen, hierdoor voorkom je klitten.

Daarnaast moet je tijdens het verharen wel vaker zijn vacht borstelen. Het liefst elke dag, zodat de losse haren uit de ondervacht komen. Hierdoor voorkom je dat de ondervacht gaat vilten. Let ook regelmatig goed op of de oren, ogen, nagels en het gebit er goed uitzien.

 

De juiste voeding voor een goede groei van je Sheltie

Bij een jonge Shetland Sheepdog moet je ervoor zorgen dat je een goede balans hebt tussen beweging en voeding. Wanneer je puppy namelijk te veel eten krijgt, bereikt hij te snel zijn eindgewicht. Hierdoor kan hij last krijgen van zijn gewichten en ledematen. Daarnaast hebben Sheltie puppy’s ook een bepaalde verhouding vitamines, spoorelementen, calcium en fosfor nodig. Raadpleeg dus je dierenarts om te kijken of jij jouw puppy goed voer geeft en vooral de juiste hoeveelheden. Volwassen Shelties zijn erg actief, waardoor ze ook voldoende moeten eten. Geef hem twee keer per dag eten.

 

Deze aandoeningen zijn erfelijk bij de Shetland Sheepdog

De gemiddelde leeftijd van de Sheltie is 13 jaar. Toch kan dit ras, net als iedere hond, een bepaalde erfelijke aandoeningen hebben. Bij dit hondenras zijn dit:

  • Gastritis
  • MDR1 gen mutatie
  • Persisterende ductus ateriosus
  • Galblaas mucocele
  • Heupdysplasie
  • Epilepsie
  • Familiaire dermatomysositis
  • Collie eye anomaly

Sheltie honden in het bos

Gastritis

Bij gastritis braakt je hond onder andere en heeft hij buikpijn. Dit komt door een ontsteking van de maagwand en maagslijmvlies. Het MDR1 gen mutatie is een heftigere aandoening, waarbij je hond een ontbrekend eiwit heeft. Hierdoor hopen geneesmiddelen op in de hersenen, waardoor je hond gaat kwijlen, braken en zenuwverschijnselen krijgt. Dit kan leiden dat je hond in coma raakt. Door een genetische test uit te voeren kom je erachter of je hond de mutatie draagt en dus gevoelig ervoor is.

 

Persisterende ductus ateriosus

Bij persisterende ductus ateriosus heeft de hond na de geboorte een openblijvende verbinding van de longslagader en de lichaamsslagader. Dit zorgt ervoor dat het hart heel hard moet werken. Je pup raakt in de loop van tijd benauwd, zijn groei blijft achter en hij moet soms hoesten. Een operatie zorgt ervoor dat de verbinding sluit.

 

Galblaas mucocele

Bij Galblaas mucocele krijgt je hond in de galblaas een slijmprop. Hierdoor ontsteekt de galblaas en kan een deel van het weefsel afsterven. Wat als gevolg uiteindelijk een acute buikvliesontsteking kan zijn. Symptomen als braken, afvallen, buikpijn, slecht eten, diarree, geelzucht, sloomheid, veel plassen en drinken en koorts horen hierbij, maar hoeven niet voor te komen.

 

Heupdysplasie

Heupdysplasie komt bij veel hondenrassen voor. Hierbij past de heupkop niet meer goed in de heupkom, wat pijn doet.

 

Epilepsie

Bij epilepsie heeft je hond een aanval waarbij zijn spieren verkrampen en zijn lichaam gaat schokken. Meestal treedt dit al op voor de derde verjaardag van je Sheltie.

 

Familiaire dermatomyositis

Familiaire dermatomyositis is een ziekte die vaak al vanaf jongs af aan begint. Je pup krijgt dan spontane ontstekingen in de spieren en de huid. Dit kan in de loop van tijd ook zorgen voor problemen met de kauwspieren, de slokdarm en spieren in het hele lichaam.

 

Collie Eye Anomaly

Bij Collie Eye Anomaly heeft je Shetland Sheepdog een ontwikkelingsstoornis van het oog. In ernstige gevallen zorgt dit voor blindheid, maar dit hoeft niet. Dit kun je laten testen bij de dierenarts met een genetische test.

Sheltie met puppy´s

Positieve training werkt het beste bij de Shetland Sheepdog

Omdat de Sheltie een hond is die afstandelijk is tegen vreemden, is het verstandig om je hond als pup al vaak in aanraking te laten komen met onbekende mensen en kinderen. Goede socialisatie is een mist voor deze honden. Doe dit wel op een rustige manier, zodat je hond niet overprikkeld raakt.

Na het ontmoeten van andere mensen, is het tijd voor voldoende rust. Laat je hond spelen met honden die hem niet omverlopen in hun enthousiasme, zodat je Shetland Sheepdog niet angstig wordt voor grotere honden. Omdat dit hondenras snel blaft, is het verstandig om al snel ook te trainen om stil te zijn op commando. Shelties zijn gevoelige honden. Train hem daarom op een positieve manier, waarbij je goed gedrag beloond. Pak hem zeker niet hard aan, daarvan raakt hij nerveus.

 

Dit betaal je voor een Sheltie

Wanneer je een Shetland Sheepdog met FCI-stamboom via de rasvereniging koopt, moet je erop rekenen dat je ongeveer 1200 euro kwijt bent. Natuurlijk ben je ook geld kwijt aan de spullen die je nodig hebt voor een hond, zoals een riem, mand, etensbakken en speeltje. Daarnaast ben je ook een bedrag per maand aan voeding kwijt.

Hoeveel dit is, hangt af van welk voer je koopt. Controleer ook of je in jouw gemeente hondenbelasting moet betalen. Eens in de zoveel tijd ben je ook geld kwijt aan medische behandelingen bij de dierenarts. Naast de gebruikelijke inentingen komt het ook wel eens voor dat je hond last heeft van gezondheidsproblemen.

 

De Sheltie is een actieve hond

De Shetland Sheepdog is een bewegelijke hond. Daarnaast zijn ze snel, hebben ze een goed springvermogen en zijn ze behendig. Dat maakt dat deze honden erg goed zijn in hondensporten. Zo zijn ze vaak de beste van de groep in behendigheid. De Sheltie heeft op een dag genoeg beweging nodig. Rennen, spelen: daar houden ze van. Daag ze daarnaast ook mentaal uit. Het zijn namelijk intelligente honden die graag nadenken over de taak die ze krijgen. Daag je ze niet voldoende uit? Dan gaan ze zich vervelen.

Het voordeel van de Sheltie, is dat ze niet snel weglopen. Daardoor kun je jouw hond makkelijk los laten lopen. Daarnaast vinden ze slecht weer niet vervelend, waardoor ze altijd wel naar buiten willen.

 

De erkenning van de Sheltie

In 1954 is de Sheltie erkend door de FCI. Voor deze tijd is dit hondenras al erkend door de Kennel Club in Engeland. Dat was in 1914 namelijk al. Het is niet bekend wanneer de Shetland Sheepdog in Nederland is erkend.

Sheltie close-up

De bewegelijke Sheltie is de hond voor actievelingen

De Shetland Sheepdog is een slimme hond, waardoor je goed met hem kunt trainen. Het is de juiste hond voor jou wanneer je genoeg tijd voor hem maakt om met hem te wandelen en behendigheidstrainingen te doen. Daag hem vooral uit, niet alleen fysiek maar ook mentaal. Dan is hij namelijk het gelukkigst. Omdat dit hondenras nogal afstandelijk is tegen vreemden, is het verstandig als je ook genoeg tijd neemt om hem te socialiseren.

De mini lookalike Collie is makkelijk in de verzorging, dus de tijd die je daarmee bespaart, besteed je het beste aan met hem bewegen. Daarnaast is het ook goed om genoeg tijd te besteden aan het trainen om stil te zijn, anders zit je al gauw met een hard blaffende hond.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 2 Gemiddeld: 4.5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *