De Norfolk Terriër: een kleine en gezellige familiehond

Norfolk Terriër buiten

De Norfolk Terriër is de kleinste Terriër die er is. Ze lijken veel op de Norwich Terriër. Het verschil is dat de Norwich Terriër rechtopstaande oortjes heeft en de Norfolk Terriër omgevouwen oortjes. Deze hond staat bekend als een intelligente familiehond en vindt het heerlijk om bij mensen in de buurt te zijn. Ze passen perfect binnen een gezin, zijn niet te druk en houden van spelen. Dit klinkt allemaal heel positief, maar er zijn een aantal punten waar je rekening mee moet houden als je interesse hebt in de Norfolk Terriër. Wil jij weten wat deze punten zijn en of de Norfolk Terriër iets voor jou is? Lees dan dit artikel!

De geschiedenis: een verjager van ongedierte

De Norfolk Terriër komt oorspronkelijk uit Groot Brittannië. In het oosten van Groot Brittannië waren rond het begin van de 20e eeuw veel boerderijen te vinden. Deze boerderijen hadden vaak last van ongedierte. De Norfolk Terriër werd gefokt om deze boerderijen te beschermen tegen het ongedierte. De Norfolk Terriër is klein en snel, waardoor hij zeer goed was in het wegjagen van ongenode gasten.

In het begin was er behoorlijk wat verwarring over dit ras. Dit kwam doordat in Engeland en in Amerika hetzelfde ras aanwezig was. Toch kregen ze allebei een andere namen. De Norfolk Terriër is te herkennen aan zijn oren die omlaag staan, de Norwich Terriër is te herkennen aan de oren die omhoog staan. In 1977 werden de rassen officieel als twee aparte rassen geregistreerd. Sindsdien is er duidelijkheid over dit ras ontstaan.

 

Het karakter van de Norfolk Terriër: levendig en slim

De Norfolk Terriër is een hond die goed past bij de meeste families. Dit ras is levendig, vriendelijk en slim. De Norfolk Terriër vindt bewegen en spelen heerlijk. Het voordeel van dit ras is, dat in tegenstelling tot andere levendige rassen, dit ras niet overdreven druk is. Ook kan hij erg goed overweg met mensen, onbekenden en dieren. Hierdoor is hij dus zeer geschikt als gezinshond. Wel moet je oppassen met kleine huisdieren als hamsters en fretten. Deze dieren worden door de Norfolk Terriër als een prooi gezien.

Het enige nadeel aan het karakter van de Norfolk Terriër is dat hij door zijn overmoedigheid en eigenwijsheid soms ongehoorzaam kan zijn. Het is daarom noodzakelijk om tijdens de socialisatieperiode hier extra aandacht aan te besteden. Door van jongs af aan te leren dat dit gedrag niet gewenst is, kunnen gedragsproblemen op latere leeftijd worden voorkomen.

De Norfolk Terriër heeft ook nog de goede eigenschap dat hij zich gemakkelijk aanpast aan nieuwe omgevingen. Hij vindt het niet erg om op reis te gaan en vindt het zelfs leuk om op nieuwe plekken te wandelen en rond te snuffelen.

Norfolk Terriër liggend buiten

Het uiterlijk en de lichaamsbouw: klein en sportief

Dit ras is te herkennen aan zijn hangende oren en zijn compacte, maar sterke lichaam. De bouw van de Norfolk Terriër zorgt ervoor dat hij snel kan bewegen. De vacht van de Norfolk Terriër is zeer goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Dit is een van de redenen waarom de boeren vroeger zo’n fan waren van dit ras. Verder is de vacht van de Norfolk Terriër hard, recht en kort tot halflang. Er is een duidelijke ondervacht aanwezig. De vacht rondom zijn nek en schouders is langer dan op andere plaatsen, ook is de textuur van de vacht hier anders.

De kop van de Norfolk Terriër is voorzien van kleine en donkere ogen. Zijn kaak is sterk aanwezig en mooi gevormd. Zijn nek is van gemiddelde lengte en sluit mooi aan bij de rest van zijn lichaam. Zijn borst is in verhouding met zijn schouders redelijk breed. De poten van de Norfolk Terriër zijn kort, maar erg krachtig. De achterpoten van de Norfolk Terriër zijn sterk en zorgen in combinatie met zijn heupen ervoor dat hij zeer beweeglijk is.

 

De verzorging: eenvoudig

De verzorging van een Norfolk Terriër vereist, in vergelijking met andere rassen, niet veel werk. Zijn vacht is hard en draadachtig van structuur, waardoor een tot twee keer per week borstelen meer dan genoeg is. Doordat het lichaam van de hond klein is, kost dit niet veel tijd. Twee keer per jaar moet de hond geplukt worden om alle losse vacht te verwijderen.

De Norfolk Terriër heeft geen speciale voeding nodig. Een goed gebalanceerd dieet dat past bij zijn leeftijd en gewicht is het beste voor dit ras. Een aandachtspuntje bij de verzorging is wel dat dit ras de neiging heeft om vaak en veel te eten, hierdoor is de kans dat hij overgewicht krijgt wat groter. Houd hier dus rekening mee. Merk je dat jouw Norfolk Terriër dik wordt? Geef hem dan iets minder eten en laat de snoepjes even staan.

Verder gelden de standaard verzorgingsrituelen, zoals het wassen van de vacht, het schoonmaken van de oren en ogen en het knippen van de nagels. Zorg voor een vaste verzorgingsroutine, hierdoor raakt de Norfolk Terriër het snelst aan de verzorging gewend. Je zult merken dat het steeds eenvoudiger wordt en jouw hond het op den duur misschien zelfs leuk begint te vinden.

Norfolk Terriër puppy liggend in gras

Ziektes die veel voorkomen bij de Norfolk Terriër

De Norfolk Terriër staat bekend als een sterk en gezond ras. Bij het fokken van dit ras wordt altijd getest op een aantal aandoeningen die bij dit ras kunnen voorkomen. De belangrijkste aandoeningen waar op getest wordt zijn:

  • Hart- en vaatproblemen
  • Oogproblemen
  • Knieproblemen

Naast deze problemen moet er bij een Norfolk Terriër ook altijd goed worden gelet op de tanden. De tanden van een Norfolk Terriër moeten vaak worden gepoetst met speciale tandpasta die is ontworpen voor honden. Daarnaast is het verstandig om zijn vacht regelmatig te laten controleren op verschillende parasieten, want parasieten komen ook regelmatig voor bij dit ras.

Dit zijn de meest voorkomende problemen bij dit ras. Door een Norfolk Terriër via een erkende fokker te kopen, wordt de kans op deze aandoeningen veel kleiner. Daarnaast is het aan te raden om regelmatig een bezoekje te brengen aan de dierenarts om er zeker van te zijn dat jouw hondje helemaal gezond is.

 

Hondentraining voor dit ras

De Norfolk Terriër is een hond die goed getraind kan worden. Dit komt met name door zijn karakter en oorsprong. De Norfolk Terriër werd van origine ingezet om te jagen op bijvoorbeeld vossen. Hij heeft dus een bepaald instinct dat helpt bij het volgen van trainingen.

Bij de puppytraining is het belangrijk om te laten zien wie de baas is om problemen met zijn temperament op latere leeftijd te voorkomen. Dit ras kan zijn baasje namelijk nog wel eens uitdagen als het op gehoorzaamheid aankomt. Gehoorzaamheidstraining is bij dit ras daarom echt aan te raden. Een vriendelijke manier van trainen werkt het best bij dit ras. Geef dus een beloning als hij iets goed doet, maar straf hem niet te hard af als hij iets fout doet.

 

Wat kost een Norfolk Terriër?

De prijs voor een Norfolk Terriër ligt gemiddeld rond de €1000. Dit is de prijs die je betaalt om een Norfolk Terriër aan te schaffen bij een erkende fokker. Kom je dit ras tegen voor een veel lagere prijs, dan moet je je afvragen of je te maken hebt met een broodfokker. Broodfokkers fokken alleen voor het geld en geven weinig om de gezondheid van de dieren. Doe dus altijd goed onderzoek naar de fokker en de gezondheid van de pup voordat je hem mee naar huis neemt.

Naast aanschafkosten moet je ook rekening houden met verzorgingskosten. Omdat het een kleine hond is, zijn de verzorgingskosten van dit ras niet heel hoog. Toch moet je wel speelgoed, een riem, een mand, voederbakken en verzorgingsproducten aanschaffen. Ook komt daar elke maand nog kosten voor voer bij en kosten voor de dierenarts.

Norfolk Terriër puppy vastgehouden

De beweging: wandelen, spelen en rennen

De Norfolk Terriër heeft redelijk veel beweging nodig. Je kunt dit ras op verschillende manieren aan zijn beweging laten komen. Zo kun je met een Norfolk Terriër bijvoorbeeld kiezen voor:

  • Wandelen
  • Spelen
  • Rennen

Een Norfolk Terriër vindt het niet erg om lang te wandelen, dit zijn ze namelijk gewend. Ook rennen en intensief spelen kunnen ze goed volhouden. Let wel op dat je dit doet op een veilige en afgeschermde plaats. Wanneer er bijvoorbeeld een konijn over een grasveld rent, heeft de Norfolk Terriër namelijk de neiging om erachteraan te rennen. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

 

De erkenning

De Norfolk Terriër werd in 1989 erkend in Nederland door de Raad van Beheer. In dit jaar werd door een aantal fokkers de officiële Norfolk Terriër Club opgericht in Nederland. Deze club zorgt ervoor dat dit ras op de juiste manier wordt gefokt om erfelijke aandoeningen te voorkomen. Via de website van de Raad van Beheer kun je in contact komen met erkende fokkers die lid zijn van deze club. Zo kun je op een verantwoorde manier een Norfolk Terriër kopen.

 

Wat vind jij van de Norfolk Terriër?

De Norfolk Terriër is een speelse hond die het heerlijk vindt om lekker actief te zijn. Om deze reden is het een echte familiehond. De Norfolk Terriër is gemakkelijk te verzorgen en is erg sterk en gezond. Wat vind jij van de Norfolk Terriër? Heb je nog vragen of opmerkingen over dit ras? Wij zijn heel benieuwd naar jullie mening over de Norfolk Terriër. Laat een reactie achter onder dit artikel!

Norfolk Terriër zittend op een muur

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 15 Gemiddeld: 4.3]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

5 reacties

  1. Onze Norfolk Terriër v 1o jaar graaft nogal veel in de tuin, ’t zijn vreselijk grote gaten, Is dit normaal?

  2. Rik en Chris,
    Ons hondje was lief aanhankelijk, heel, heel vriendelijk voor de mensen die hij kende. Een heel goede waker, je kon heù overal meenemen. Heel verdraagzaam t.o. v andere hondjes. Ik heb veel honden gehad maar met het ouder worden zijn we naar een kleiner ras moeten overschakelen. Vorige honden: boxer, Deense dog, airdale terrier. Onze Norfolk, Milo,, was de bijzonderste en meest aanhankelijke hond.

  3. Mijn lieve norfolkje is afgelopen juli overleden op 13 jarige leeftijd…. Ik mis haar enorm…. Zou graag weer een norfolkterrier willen hebben, maar dan een volwassen hondje, gezien mijn leeftijd word een pupje mij te zwaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *