Kai: van primitieve jachthond naar gezelschapsdier

Kai rennend

De Kai is een van de zes inheems Japanse hondenrassen en werd in 1929 ontdekt in de bergen rondom Yamanashi. Deze primitieve hond is tegenwoordig ook geschikt als gezelschapsdier. Het is een trouwe, vriendelijke en beschermde hond. Deze karaktereigenschappen laat hij vooral zien bij zijn familie. Tegenover vreemden is de Kai gereserveerd en alert. Het is daarom een goede waakhond. De Kai heeft een prachtige vacht en wordt daarom ook wel vergeleken met een tijger. Net zoals een tijger beschikt deze hond over een jachtinstinct. Wil jij meer te weten komen over dit zeldzame hondenras? Lees dan dit artikel voor meer informatie!

 

De geschiedenis: een van de zes inheems Japanse hondenrassen

De Kai, ook wel Kai Ken genoemd, komt oorspronkelijk uit Japan en werd in 1929 ontdekt. Deze hond werd gebruikt als jachthond en is afkomstig uit berggebieden rond Fuji en Yamanashi. De Kai hielp de jagers hier met de jacht op groot wild, zoals zwijnen, herten en beren. Dit ras is namelijk een geweldige klimmer en kan snel door de bossen en gebergten rennen.

Destijds was dit hondenras te primitief om als huisdier te functioneren. Maar tegenwoordig is deze hond een stuk zachtaardiger en kan hij ook prima als gezelschapsdier gehouden worden. In 1950 is de eerste Kai naar de Verenigde Staten gebracht door de Amerikaanse militairen. Vanuit daar is er verder gefokt met dit ras. Dit hondenras is in Japen zeer geliefd en wordt gezien als een zeldzaam ras.

 

Het karakter: loyaal, intelligent en moedig

Het karakter van een Kai is niet altijd even gemakkelijk. Een Kai is intelligent en leergierig, maar hij kan tegelijkertijd ook eigenwijs zijn. Hij is zelfstandig en kan hard zijn voor zichzelf. Tegenwoordig is de Kai wel milder dan zijn primitieve voorouders, hij is minder zelfstandig dan vroeger en hij is nu meer bereid om zijn baasje te behagen.

De Kai is alert en gereserveerd tegenover vreemden en is daarom een geschikte waakhond. Als er een vreemde het terrein op komt, dan is het mogelijk dat de Kai gaat blaffen om zijn baasje te waarschuwen. Tegenover bekenden is de Kai vriendelijker en loyaal. Een Kai bouwt graag een band op met zijn eigenaar en zal zeer trouw en toegewijd zijn. Bij een goede socialisatie kan een Kai ook goed omgaan met kinderen. Over het algemeen is een Kai van nature rustig en kalm en zal hij geen kwaad doen.

Dit hondenras is moedig en heeft nog steeds het jachtinstinct in zich. Het is daarom verstandig om een Kai goed in de gaten te houden in de buurt van kleine huisdieren en jonge kinderen. Zijn jachtinstinct maakt het ook lastig om buiten los te lopen met een Kai.

Kai puppy rennend

Het uiterlijk van een Kai

De Kai is een middelgrote hond met een opvallende vacht. Door zijn gestroomde vacht, wordt de Kai ook wel de tijgerhond genoemd. De vacht van een Kai bestaat uit twee lagen. De bovenvacht is kort, stug en recht. De ondervacht is dik, dicht en wollig. De haren rondom de oren, kop en poten zijn korter. Op het lichaam en de staart zijn de haren langer. De vacht van de Kai bestaat uit drie kleuren:

  • Zwart
  • Grijs
  • Rood

Pups worden zwart geboren en krijgen pas als ze volwassen zijn rode en grijze markeringen over het lichaam.

Een reu heeft een schofthoogte tussen de 46 en 56 centimeter en weegt tussen de 14 en 18 kilo. Een teef heeft een schofthoogte tussen de 43 en 50 centimeter en weegt tussen de 14 en 18 kilo.

De kop van de Kai is breed. De ogen zijn klein, donker en zijn driehoekig van vorm. De oren zijn middelgroot, driehoekig en staan rechtop. De hals is krachtig en gespierd. Ook het lichaam en de poten van een Kai zijn krachtig. De staart is hoog aangezet en dik. Vaak opgerold en over de rug gedragen.

 

De verzorging

Het is belangrijk om de Kai goed te verzorgen om hem in goede conditie te houden. De vacht van een Kai moet elke week geborsteld worden. Hierdoor houd je de vacht vrij van klitten en matten. Twee keer per jaar verhaart een Kai meer dan gemiddeld, deze periode wordt ook wel de rui genoemd. Tijdens de rui is het belangrijk om vaker te borstelen. Hiermee voorkom je dat de vacht er onverzorgd uit ziet en dat je huis vol ligt met haren. Het wassen van de vacht hoeft alleen als deze vies of vuil is. Over het algemeen is een Kai een schoon dier van zichzelf en is dit niet nodig.

Daarnaast moeten de oren en ogen regelmatig goed worden schoongemaakt. Door dit een onderdeel van de verzorgingsroutine te maken, voorkom je infecties en ontstekingen. Ook moeten de nagels regelmatig gecontroleerd worden. Te lange nagels kunnen namelijk voor vervelende ongemakken zorgen. Lange nagels kunnen met een speciale nagelknipper voor honden worden bijgeknipt. Het gebit van een hond heeft ook regelmatig verzorging nodig. Het is van belang om hiermee vroegtijdig te beginnen. Dan went de hond aan het tandenpoetsen en kun je dit gemakkelijk bij hem doen.

De Kai heeft hondenvoer nodig van hoge kwaliteit, dit betekent voer met veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Pas het dieet van jouw hond altijd aan op zijn leeftijd en zorg dat hij altijd toegang heeft tot schoon en vers water. Kenmerkend aan dit ras is dat ze goed zelf kunnen bepalen hoeveel eten ze nodig hebben, kijk dus niet raar op als hij de ene keer meer eet dan de andere. Heb je moeite met het kiezen van de juiste voeding? Dan kun je altijd je dierenarts raadplegen.

 

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

Een Kai wordt gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar oud. Het is over het algemeen een gezond hondenras en er zijn geen erfelijke ziektes en aandoeningen bekend. Dit komt omdat er met dit hondenras weinig is doorgefokt.

Het is een middelgrote hond, dus je moet altijd rekening houden met de gewrichten. Bij een middelgrote hond komt heup- en elleboogdysplasie namelijk vaker voor dat bij kleinere hondenrassen. Bij deze aandoening past de gewrichtskop niet meer goed in de kom van het gewricht. Je kunt deze aandoening voorkomen door jouw hond als pup geen ongecontroleerde bewegingen te laten maken en pas intensieve activiteiten met hem te ondernemen als hij helemaal volgroeid is.

Ook al zijn er geen erfelijke aandoeningen en ziektes bekend, het is altijd goed om de gezondheid van de hond in de gaten te houden. Wees alert bij eventuele veranderingen aan het gedrag of uiterlijk. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met de dierenarts voor advies en verder onderzoek. Daarnaast is het altijd verstandig om minimaal een keer per jaar naar de dierenarts te gaan voor controle.

Kai Ken

Wist je dat?

Veel mensen die een hond aanschaffen, kiezen voor de veilige en bekende opties. Ze willen graag een hond aanschaffen die bekend is en vaak voorkomt in Nederland. Naast de populaire hondenrassen, bestaan er veel hondenrassen die onbekend zijn. Toch zijn veel van deze hondenrassen geschikt voor jou en/of jouw gezin. Ons advies is dus om verder te kijken dan de populaire hondenrassen en je te verdiepen in andere hondenrassen. Wie weet ontdek je wel een hondenras die perfect bij je past.

 

Hondentraining voor dit ras

Voor iedere hond is het verstandig om een basistraining te volgen. Ook voor een Kai is dit aan te raden. Tijdens een puppycursus leert je hond hoe hij om moet gaan met andere honden. De basiscommando’s komen aan bod en de hond leert dat hij naar zijn baasje moet luisteren. Door met je hond te trainen, bouwen jullie een sterke band op.

Dit hondenras is erg leergierig en leert net zo snel als veel andere Japanse hondenrassen. Misschien zelfs sneller. Bij de juiste aanpak kun je een Kai dus goed trainen. Bij de Kai is het belangrijk om een consequente en pittige aanpak te hanteren. Wel moet je hierbij altijd een zachte hand gebruiken.

De Kai is zeer intelligent, maar ook eigenwijs. Daarom is dit hondenras vooral geschikt voor hondeneigenaren die ervaring hebben.

 

Wat kost een Kai?

Een Kai kost ongeveer tussen de €1200 en €1600. De Kai is een zeldzaam hondenras en het is niet gemakkelijk om er een aan te schaffen. Als je op zoek bent naar dit hondenras, is het verstandig om een erkende fokker te zoeken die dit hondenras fokt. Helaas zijn er niet veel erkende fokkers die dit ras fokken, dus het is verstandig jezelf op een wachtlijst te zetten als je interesse hebt in een Kai pup.

Naast de kosten voor de aanschaf, moet je ook rekening houden met terugkerende kosten voor bijvoorbeeld de voeding, de dierenarts, ontworming en hondenbelasting. Daarnaast maak je eenmalige kosten als je een hond in huis haalt. Denk hierbij aan een mand, bench, riem, borstel en speelgoed. Voor het onderhoud van een hond betaal je ongeveer €75 per maand. Voordat je een hond in huis neemt moet je bedenken of je deze kosten kunt betalen.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

De Kai heeft gemiddeld tot veel beweging nodig. Het is een matig actieve hond die graag beweegt. De dagelijkse wandelingen zijn niet voldoende voor een Kai. Ze hebben nog meer lichaamsbeweging nodig. Dit kan door het spelen in de tuin, spelletjes spelen met hun baasje of een langere boswandeling. Als je geen grote tuin hebt, dan kun je bepaalde activiteiten ook binnen doen. Denk aan verstoppertje spelen of balspellen. Een Kai is een zeer behendige hond. De Kai kan ook aan zijn lichaamsbeweging komen door deze activiteiten binnenshuis te doen. Dat maakt deze hond ook geschikt voor mensen die in een appartement wonen.

Naast de lichamelijke beweging heeft een Kai ook mentale stimulatie nodig. Dit kun je stimuleren door de activiteiten die je onderneemt met je hond. Spelletjes waarbij hij moet nadenken vindt een Kai fantastisch om te doen. Hiermee bouw je ook een betere band op met je hond.

Kai puppy rennend

Erkenning in Nederland

De Kai is in 1982 officieel erkend als ras door de FCI. Dit betekent dat het een gezond hondenras is waarmee gefokt mag worden en dat mee kan doen aan verschillende sportevenementen. Wil je meer weten over dit ras, dan kun je terecht bij de rasvereniging Nederlandse Vereniging voor Akita Inu’s. Zij hebben als doel fokkers en liefhebbers van onder andere de Kai nader tot elkaar te brengen en geïnteresseerden voor te lichten. Daarnaast stimuleren zij leden, fokkers en liefhebbers een gezond ras in stand te houden.

 

Heb jij al een Kai of ben je van plan er een aan te schaffen?

De Kai is een zeldzame hond en is in Nederland moeilijk te verkrijgen. Als je geïnteresseerd bent, dan is het verstandig om een erkende fokker te zoeken en je op de wachtlijst te laten zetten. Een Kai wordt niet aangeraden als je onervaren bent en nog nooit eerder een hond hebt gehad. Dit hondenras heeft baat bij een eigenaar die ervaring heeft en een consequente en vriendelijke aanpak hanteert. Bij een goede opvoeding en socialisatie, heb je aan de Kai een leuke metgezel voor twaalf tot vijftien jaar. Heb jij al een Kai of ben je van plan om dit hondenras aan te schaffen? Laat een reactie achter onder dit artikel en kom in contact met andere hondenliefhebbers!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 7 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *