Bearded Collie: een vrolijke werkhond voor het gezin

Bearded Collie tussen blaadjes

De Bearded Collie is van oorsprong een herder die het vee van schaapboeren hoedde. Tegenwoordig zijn deze honden ook zeer geschikt voor het gezinsleven, omdat ze goed om kunnen gaan met andere huisdieren en kinderen. Het zijn actieve honden, die daarom het best kunnen leven in een huis met een grote tuin. Hun uiterlijk is typisch, met hun lange ruige vacht die je dagelijks moet kammen. Deze werkhonden kun je goed trainen en ze vinden het heerlijk om behendigheidstraining te doen. Maar er is nog veel meer wat deze honden typeert. In dit artikel lees je er alles over.

 

De Bearded Collie was een echte herdershond

De herkomst van de Bearded Collie is een beetje raadselachtig, maar op een document uit 1514 staat vermeld dat er op een schip van Polen naar Schotland schapen kwamen en ook honden die het vee moesten drijven. Deze honden schenen dit zo goed te doen, dat een Schotse schapenboer een aantal van zijn schapen ruilden tegen drie van deze honden.

Door de honden te fokken met de honden in Schotland is het ras ontstaan waar de Bearded Collie van afstamt. In Nederland kwam de eerste Bearded Collie in 1956 naar Nederland en begon men ook hier met het fokken van de honden. In die tijd zag de Bearded Collie er trouwens wel wat anders uit dan hij nu doet. Ze hadden weinig hoofdbeharing en een korte, dikke dubbele vacht.

De Bearded Collie kreeg pas meer bekendheid in ons land in de jaren 70. Omdat de honden bekend stonden als vrolijke, lieve honden die je heerlijk kunt aaien, werd het ras populairder.

 

Het karakter: gevoelig maar met veel zelfvertrouwen

De Bearded Collie heeft een sterk temperament, maar zijn niet snel agressief of nerveus. Ze zijn juist attent en gevoelig. Deze actieve honden zijn zelfverzekerd en erg actief. Ook zijn Bearded Collies heel slim en kunnen goed observeren. Dit is handig, want ze hebben gauw door welk gedrag hun baasje van hun verwacht. Ze willen je graag van dienst zijn en passen zich goed aan. De taken die je ze geeft, vervullen ze graag met veel toewijding. Wanneer je een Bearded Collie in huis neemt, kun je een vrolijke hond verwachten.

Omdat dit ras wat gevoelig is, schrikken ze snel van harde geluiden. Storm het heftig buiten? Dan zal je hond zich liever ergens opkrullen in een hoekje, om zo te schuilen tegen alles wat zich buiten afspeelt. Je kunt dit ras prima als huisdier in huis houden, maar ze zijn ook erg geschikt als werkhond. Ze kunnen goed omgaan met andere huisdieren en kinderen. Wel moet je ze veel bezighouden, want als ze een lange tijd niets te doen hebben, vervelen ze zich snel. De Bearded Collie is geen hond die snel blaft, maar als er mensen aan de deur zijn, willen ze wel gaan blaffen.

Bearded Collie

Het typische uiterlijk van de Bearded Collie

Het uiterlijk van deze rashonden zijn heel opmerkelijk en opvallend. Ze hebben een piekerige vacht en ook de vacht van de staart is halflang. De staart van deze honden is laag aangezet en de halflange oren van dit ras hangen meestal. Zijn staart raakt bijna de grond aan.

Een Bearded Collie heeft een golvende bovenvacht en de haren zijn redelijk lang en ruig. Op zijn kop heeft hij lang haar en lijkt het alsof hij een baard heeft. Hier komt dan ook de naam Bearded Collie vandaan. Deze honden zijn meestal grijs, maar je komt ze ook tegen in de kleuren:

  • Zwart
  • Blauwtinten
  • Bruintinten

Hierbij is zijn borst, poten, kop en staart wit. De schofthoogte van teefjes zijn rond de 51-53 centimeter als ze volwassen zijn. Een volwassen reu zal een schofthoogte rond de 53-56 centimeter hebben. Hoewel ze door hun ruige, harige vacht er fors uitzien, zijn ze hieronder pezig en slank. Je ziet dit vooral wanneer zijn vacht nat is. Gemiddeld weegt een Bearded Collie tussen de 18 en 27 kilo. Vanzelfsprekend wegen teefjes vaak minder dan reutjes.

 

Dagelijkse verzorging is een must voor deze honden

Deze honden hebben een lange, dichte en dubbele vacht. De ondervacht lijkt op bont en is lekker zacht. De bovenvacht is juist ruw, sterk en plat en golft een beetje. Je moet er dan ook op rekenen dat je jouw hond dagelijks tot meerdere keren per week moet borstelen. Doe je dit niet, dan krijgt de Bearded Collie klitten en matten. Tussen de poten knip je het overtollige haar het beste weg. Hiervoor gebruik je een gebogen schaar. Controleer ook op regelmatige basis de oren en de gehoorgang van je hond. Vooral als je Bearded Collie hangende oren heeft. Zit er veel vuil in zijn oren? Maak zijn oren dan schoon met een zachte doek. Kijk ook af en toe of er vuil in de ooghoeken zit. Dit kun je ook met een zachte doek verwijderen.

Heeft je hond veel last van klitten of een moeilijk doorkambare vacht? Je kunt dan een ontklitcrème gebruiken, hierdoor beschadigt het haar minder en komt het sneller uit de knoop. Je hoeft de Bearded Collie niet regelmatig te wassen of in bad te doen. Heeft je hond in de modder lopen banjeren? Laat het dan gewoon opdrogen en borstel het vervolgens er goed uit.

Breng eens in de twee maanden je hond naar een trimsalon om hem professioneel te laten trimmen. Een goede trimsalon weet dat je de Bearded Collie niet helemaal moet scheren, omdat de ondervacht anders overgroeit. Met als gevolg dat de beschermende en sterke bovenvacht wegvalt.

Laat je hond al vanaf pup af aan wennen aan het borstelen en verzorgen, zodat je hem ook op latere leeftijd makkelijk kunt kammen. Houd er rekening mee dat een Bearded Collie veel verzorging vereist. Wanneer je hier geen tijd voor hebt, of dit liever niet doet, is dit ras minder geschikt voor jou.

 

Voeding: zo laat je de vacht van dit ras glanzen

Bearded Collies zijn honden die van origine gefokt zijn om vee te hoeden en te drijven. Ze hebben hierdoor veel energie en hun voeding moet hierop aangepast zijn. Doordat ze zoveel bewegen, heeft de Bearded Collie een lage kans op overgewicht. Maar het blijft belangrijk dat je jouw hond goede voeding geeft en niet te veel snoepjes laat eten. Vermijd vooral suikerhoudende traktaties.

Geef zo nu en dan je hond omega-3-vetzuren. Dit helpt bij het voorkomen van bepaalde auto-immuunziekten. De vacht van je Bearded Collie gaat meer glanzen wanneer je hem eenmaal per week een rauw ei geeft. Voeg dit toe aan zijn gewone voer. Aangezien de meeste Bearded Collies vrijwel al het eten lekker vinden, zal hij dit ook met veel plezier oppeuzelen.

Bearded Collie puppy

De vier meest voorkomende ziektes van de Bearded Collie

Voordat je een Bearded Collie aanschaft, is het goed om te weten welke ziektes deze honden kunnen krijgen. Er zijn vier gezondheidsproblemen die typerend zijn voor deze rashonden:

  • Hypothyroïdie
  • Heupdysplasie
  • Ziekte van Addison
  • Allergieën

Hypothyroïdie komt vaak voor bij Bearded Collies op leeftijd. Hierbij maakt hun schildklier niet genoeg schildklierhormoon aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat het metabolisme actief is. Wanneer een hond te weinig van dit hormoon aanmaakt, is het metabolisme lager. Hierdoor is je hond minder actief, kan hij op plekken kaal zijn, huidinfecties en oorinfecties oplopen en voortplantings-, spier- en zenuwproblemen krijgen. Maar ook hart- en vaatproblemen. Het is tot nu toe niet bekend hoe je deze ziekte kunt voorkomen. Wel kun je medicatie geven om de symptomen onder controle te krijgen, maar daarvoor moet je er wel op tijd bij zijn.

Bij heupdysplasie is een, of zijn beide gewrichten van de heupen van je hond misvormd. Het gevolg: de kop van het dijbeen past niet meer zo goed in de bekkenkom. Het is gedeeltelijk een erfelijke aandoening, maar voeding speelt hierbij ook een rol. Wanneer puppy’s in de groei zijn en te veel voer krijgen, kunnen ze heupdysplasie ontwikkelen. Ook overbelasting van de gewrichten van een jonge hond, zoals te veel springen of traplopen, kan zorgen voor heupdysplasie.

De Bearded Collie is ook snel gevoelig voor allergieën, zoals huidallergie en voedselallergie. Hierdoor krijgt je hond jeuk, gaat hij braken of krijgt hij diarree. Maar ook kan zijn kop en oogleden opzwellen en/of krijgt hij last van zijn luchtwegen, waardoor hij niet goed kan ademhalen. Het is altijd belangrijk om allergieën te behandelen, door zijn voeding aan te passen of hem niet in aanraking te brengen met dat waar hij allergisch voor is.

De ziekte van Addison is een hormonale ziekte. Het is een auto-immuunziekte en deze ziekte ontwikkelt zich wanneer de bijnierschors niet goed functioneert. Hierdoor richten de afweercellen niet op de vreemde binnendringers buiten het lichaam, maar juist op het lichaam zelf, waardoor het de bijnieren vernietigt. Deze ziekte is niet te genezen, maar er zijn wel behandelingen voor. Ook bij deze ziekte geldt dat je er vroeg bij moet zijn, om de symptomen te signaleren en behandelen.

Heb je het idee dat jouw Bearded Collie niet lekker in zijn vel zit? Ga dan altijd naar de dierenarts om te kijken of hij gezondheidsproblemen heeft. De Bearded Collie heeft een levensverwachting van veertien tot vijftien jaar.

 

De Bearded Collie maak je blij met trainingen

Je doet er goed aan om vroeg te beginnen met het trainen van je Bearded Collie. Vanaf vier tot zes weken kun je al beginnen met de zindelijkheidstraining. Je puppy is nog klein, maar is wel een spons en zal snel commando’s tot zich opnemen. Je begint dus eerst met de zindelijkheidstraining en vervolgens kun je starten met gehoorzaamheidstraining. Vanaf vijf à zes maanden kun je beginnen met behendigheids- en een geavanceerde training. Omdat de Bearded Collie een herdershond is, is het slim om je hond mee te nemen naar behendigheids- en hoedtrainingen. Hier maak je je hond blij mee, omdat je hiermee hun hersenen stimuleert. Je kunt pas starten met een geavanceerde training wanneer je hond de basis van de gehoorzaamheidstraining beheerst.

Begin met trainen, net als bij iedere andere hond, op een plek waar je hond zich op zijn gemak voelt en nog niet veel prikkels van buitenaf krijgt. Zoals in huis. Zodra je hond de training daar goed onder de knie heeft, kun je buiten gaan trainen. Behendigheidstraining doe je op een plek waar het niet druk is, zodat je hond alle concentratie heeft voor de training. Train niet te lang, zodat je Bearded Collie het leuk vindt en het ziet als een spel.

 

Zoveel kost het om een Bearded Collie pup te kopen

Wanneer je een Bearded Collie wil aanschaffen, moet je rekenen op een bedrag tussen de € 800,- en € 1000,-. Zie je ergens op een website Bearded Collie puppy’s aangeboden voor een lager bedrag? Wees dan op je hoede. Controleer of de puppy’s van een betrouwbare fokker zijn. Een puppy van een broodfokker kan last krijgen van ziektes, of zijn niet goed gesocialiseerd.

Wanneer je de puppy’s gaat bekijken, let dan op of ze in huis wonen en al ervaringen hebben opgedaan. Zoals het wandelen aan een lijn buiten, langs drukke wegen. Maar ook het ontmoeten van mensen en andere honden. Je doet er goed aan om de website van de Nederlandse Bearded Collie Club en de Vrienden van de Bearded Collie te raadplegen voor betrouwbare fokkers.

Bearded Collie in bos

Beweging: dagelijks wandelen en spelen met de bal

Zoals je al hebt kunnen lezen, is de Bearded Collie een actieve hond en moet hij dagelijks een paar wandelingen van een half uur kunnen maken. Maar ook dagelijks spelen met een bal is voor je hond een goede uitlaatklep van zijn energie. Bearded Collies zijn minder geschikt om te wonen in een appartement. Ze kunnen veel beter wonen in een huis met een grote tuin, zodat ze ook door de tuin zelf kunnen lopen en rennen.

 

De erkenning van de Bearded Collie in Nederland en de Verenigde Staten

De eerste Bearded Collie kwam in 1956 naar Nederland. Niet lang daarna, in 1959, werd het eerste nestje Bearded Collies in Nederland geboren. Dus ontstond in 1965 de wens om een vereniging te starten, maar er waren maar 36 Bearded Collies in Nederland, er moesten er minstens 40 zijn en 30 menselijke leden. Dit bereikte ze en in 1966 werd het eerste bestuur opgericht. In de Verenigde Staten werd het ras in 1974 erkend, met een fokstatus in 1976.

 

Haal jij deze vrolijke, actieve hond in huis?

Ben je na het lezen van deze informatie enthousiast geraakt over de Bearded Collie? Deze hond is echt iets voor jou als je een actief leven leidt, genoeg ruimte in de tuin voor hem hebt en de tijd hebt om hem dagelijks te kammen. Zijn zelfvertrouwen zorgt ervoor dat de Bearded Collie niet snel angstig of agressief is, waardoor je deze honden goed kunt houden in een gezin met kinderen en andere huisdieren. Laat hieronder in de comments weten of je ook een Bearded Collie hebt of wil aanschaffen. 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 13 Gemiddeld: 4.8]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *