Australian Shepherd: Een Unieke Werkhond

Australische herder

Australian Shepherds zijn een ongelooflijk uniek hondenras, met hun eigen behoeften en kenmerken die hen ongeschikt maken voor onervaren eigenaren. In dit artikel gaan we dieper in op de Australische Herder om je te helpen beslissen of dit het juiste huisdier is voor jouw gezin. We bespreken onderwerpen als bewegingsvereisten, karaktereigenschappen, fysieke kenmerken en leuke activiteiten die je met je Australian Shepherd kunt doen. Dus of je nu een veteraan of een beginnende hondeneigenaar bent die een Australian Shepherd aan je huis wil toevoegen, dit artikel heeft alles wat je moet weten over dit geweldige ras.

 

De Australian Shepherd komt niet uit Australië!

Je zou denken dat een Australische herder ook daadwerkelijk uit Australië komt, maar niets is minder waar. Het ras komt namelijk uit Amerika, waar in 1957 de Australian Shepherd Club of America (ASCA) is opgericht. In 1991 is de rasstandaard en de erkenning van het ras vastgesteld door de American Kennel Club (AKC).

Het duurde slechts 5 jaar voor de FCI het ras ook heeft erkend, waarna in hetzelfde jaar nog een Nederlandse rasvereniging is opgericht. Deze vereniging heeft de naam Australian Shepherd Club Nederland (ASCN). Volgens de FCI behoort de Australian Shepherd tot groep 1: herdershonden en veedrijvers.

Australian Shepherd gapend

Karakter en gedrag: de actieve, zelfstandige gezinshond

De Australian Shepherd is een leuke gezinshond met een zeer sterk leervermogen. Ze zijn heel actief en hebben veel uithoudingsvermogen. Deze honden staan erom bekend dat ze graag willen werken voor hun baas, waardoor het belangrijk is om veel met de hond te doen en lange wandelingen te maken.

Let op! Tussen veel met de hond doen en lange wandelingen maken zit een groot verschil en met alleen lange wandelingen ga je het niet redden bij dit ras! Lees meer hierover in het hoofdstuk ‘Een wandeling is niet genoeg voor dit ras!’. Dit ras is dan ook uitermate geschikt om hondensporten mee te doen, omdat ze naast het goede uithoudingsvermogen ook erg behendig zijn. De Australian Shepherd is heel lief en zal niets liever willen dan samen met zijn baas of gezin zijn. Dit ras is ook goed met kinderen, omdat het graag met ze speelt, waardoor je een vriend voor het leven in huis haalt.

Australische herder uiterlijk

Uiterlijk en lichaamsbouw: wendbaar en goed in balans

Een Australian Shepherd is prachtig om te zien en heeft een gemiddelde langharige structuur met recht tot golvend haar. Op het hoofd en de poten is de beharing juist weer glad en kort en op het lijf en bij de achterkant van de poten hebben ze juist weer meer haar. In hun nek hebben ze de dikste vacht, waarbij reuen een dikkere kraag hebben dan teefjes. Mensen die een Australian Shepherd hebben, krijgen vaak complimenten op de kleuren van de hond.  Het ras heeft vier basiskleuren, waarbij er variatie is tussen tan of zonder tan en met wit of zonder wit.

De vier basiskleuren van de Australian Shepherd zijn:

 • Black tri
 • Red merle
 • Blue merle
 • Red tri

Australische herder kleuren

Soorten australian shepherds

Het volgende is wel belangrijk om te weten

Het is verboden om bepaalde kleuren met dezelfde kleur te fokken. Een voorbeeld is het verbod om te fokken met een reu en teef die beiden het merle gen bevatten. Een hond met twee merle genen heeft een grote kans op allerlei problemen, zoals:

 • Ze blijven vaak blind of doof na de geboorte (iedere hond is bij de geboorte blind/doof).
 • Overgevoeligheid voor zonlicht.
 • Sterfte in de baarmoeder.

Om dit soort problemen te voorkomen, zijn er dus regels welke aangeven welke kleuren je wel met elkaar kunt kruisen. Een overzicht van welke kleuren je met elkaar mag kruisen, vind je hier. Lees hier meer over erfelijke aandoeningen bij aussies.

De Australian Shepherd heeft een zeer atletisch lichaam welke goed in balans is. De schofthoogte is tussen de 45 en de 60 cm, en het gewicht ligt tussen de 15 en de 30 kilo. Doordat de Australian Shepherd snelle wendingen en soepele bewegingen kan maken, is deze uitermate geschikt om schapen, koeien en paarden te drijven.

 

 

Verzorging van dit langharige ras

Voor een langharig hondenras zoals de Australian Shepherd, is vachtverzorging heel belangrijk. In de onderstaande (Engelstalige) video, krijg je uitleg hoe je de vacht kunt verzorgen, maar ook de oren, nagels, poten en de staart. Daarnaast hebben wij ook een artikel geschreven “Een hond wassen in 8 stappen“.

Zeker omdat een Aussie lang haar heeft, is het belangrijk deze in de koudere maanden goed te drogen. Dit is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van de hond, het voorkomt ook dat de hond viezigheid mee het huis in neemt. Er zijn speciale waterblazers, waarmee je honden makkelijk droog kunt maken.

De prachtige vacht van dit ras is ook een geliefde plek voor vlooien om zich te nestelen, gelukkig zijn vlooien goed te verhelpen en te voorkomen. Natuurlijk moet je de hond, zoals iedere hond, laten vaccineren. Hoe dit in zijn werk gaat en hoe vaak je een hond moet vaccineren lees je hier.

Extra tips voor de verzorging van de Australian Shepherd:

 1. Borstel de vacht van je Australian Shepherd regelmatig om hem vrij te houden van matten en klitten.
 2. Controleer regelmatig of de nagels geknipt moeten worden. Loop je vaak op een verharde ondergrond, dan zullen de nagels die in contact komen met de ondergrond vaak al slijten.
 3. Geef ze af en toe een bad met een hondenshampoo om hun vacht schoon en gezond te houden.
 4. Controleer hun oren wekelijks op tekenen van infectie, zoals roodheid, zwelling of afscheiding veroorzaakt door oormijt of andere parasieten.
 5. Maak het gebit van de Australian Shepherd ten minste twee keer per week schoon met speciale tandpasta voor honden en een tandenborstel voor huisdieren, zoals een schuine borstel met zachte haren die het tandvlees niet krassen. Dit zorgt ervoor dat de hond ook op latere leeftijd een gezond gebit heeft.
 6. Controleer de ogen van je Australische herder regelmatig op tekenen van infectie, zoals roodheid, tranen, scheelzien of slijmafscheiding, wat kan wijzen op een onderliggende medische aandoening die onmiddellijke behandeling door een dierenarts vereist.

Is de Australian Shepherd wel of niet geschikt voor beginners?

De Australian Shepherd is geen beginnershond. Door de mooie verhalen over het zachte karakter en het goede leervermogen van de Australian Shepherd hebben veel mensen de indruk dat dit een geschikte beginnershond is. Dit is dus zeker niet waar! Het zachte gedrag vertonen Australian Shepherds alleen wanneer aan bepaalde eisen worden voldaan. Voldoe je hier niet aan dan kan de hond ongewenst gedrag gaan vertonen. Hieronder lees je meer over deze problemen en hoe je deze kunt voorkomen.

Let wel op: Wij bedoelen hiermee niet dat je geen Australian shepherd als eerste hond kunt nemen, alleen dat je jezelf heel goed moet inlezen. Een aussie hoort zeker bij de hondenrassen die het meeste beweging nodig hebben.Australian Shepherd close-up

Een wandeling is niet genoeg voor dit ras!

De Australian Shepherd is een zeer intelligente hond, welke niet genoeg heeft aan een wandeling. Je moet deze hond niet alleen fysiek maar ook mentaal moe maken. Doe je slechts één van de twee, dan gaat de hond allerlei ongewenst gedrag vertonen, zoals:

 • Het kapot bijten van meubels.
 • Uithalen naar andere honden (soms ook in de eigen roedel).
 • Overmatig blaffen.
 • In de kuiten bijten van bezoek.
 • Aanvallen van andere huisdieren.

Laat jouw hond het bovenstaande gedrag zien, dan staan er op onze website artikelen welke je meer informatie over deze problemen geven. Dit artikel gaat bijvoorbeeld over wat je moet doen als je hond of puppy in je hand bijt, of in je meubels.

Regelmatig hoor ik verhalen van mensen die een slechte ervaring hebben gehad met een Australian Shepherd die na een bezoek of in contact met andere honden plots heel waakzaam is. Een fout die vaker gemaakt wordt is dat problemen niet voorkomen als de hond hele dag los kan lopen op een boerderij. De hond is dan fysiek wel moe, maar mentaal kan je trouwe viervoeter zijn ei niet kwijt. Het gevolg is een boerderijhond welke (soms pas na enkele maanden) één of meerdere van de bovenstaande gedragingen gaat vertonen, welke naar verloop van tijd steeds erger worden.

Tricolor Australian Shepherd

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten op Hond.nl. Wij sturen maximaal 4 keer per maand een nieuwsbrief, maar meestal is dit niet vaker dan 1 keer per maand.

Het is dus duidelijk:

Je moet de hond zowel fysiek als mentaal bezighouden. Voorbeelden van fysieke oefeningen zijn:

 • Lange wandelingen maken
 • Rennen naast de fiets
 • Zwemmen
 • Hardlopen met de hond

Voorbeelden van mentale oefeningen zijn:

Agility aussie

Elke hond kost elke dag veel tijd, maar de Australian Shepherd kost extra veel tijd. Dit komt, omdat de hond zeer veel beweging nodig heeft en je deze ook nog eens mentaal moe moet maken. Voor de wandelingen ben je dagelijks al 2 uur kwijt om de hond een beetje moe te maken, waarna je nog moet beginnen met de mentale oefeningen. Let ook op dat er zoiets bestaat als de hond te erg uitputten, waardoor de hond overprikkelt wordt en hierdoor ook ongewenst gedrag gaat vertonen.

 

Conclusie: een ras om van te houden

Het mag duidelijk zijn dat de Australian Shepherd een prachtig ras is, zowel het uiterlijk als het innerlijk. Het is echter wel een ras met een gebruiksaanwijzing. Weet je de hond dagelijks zowel fysiek als mentaal moe te maken, dan heb je de ideale gezinshond, welke alles voor zijn baasje wil doen. In mijn ogen is de Australian Shepherd één van de mooiste hondenrassen, maar het is wel aan te raden om dit ras pas te nemen als je verschillende andere honden gehad (en getraind) hebt.

 

Video’s van Australian Shepherds

Hieronder zie je enkele leuke en interessante video’s over de Australian Shepherd.

Alles over de Australian Shepherd (Engelstalig)

Van puppy tot volwassen hond:

De Australian Shepherd trainen

Australian Shepherds zijn uitermate geschikt voor clickertraining. Clickertraining kun je gebruiken om een hond nog sneller nieuwe oefeningen aan te leren. Wij hebben beschreven hoe je kunt beginnen met clickertraining: Clickertraining voor honden: de 4 belangrijkste basisoefeningen

Als je net een pup in huis hebt, kun je al snel beginnen met op een speelse manier trainen. De eerste oefening die je de hond hierbij leert, is het maken van oogcontact. Deze oefening is belangrijk, omdat de hond hierdoor leert aandacht voor de baas te hebben. Dit is dan ook nodig om andere oefeningen aan te kunnen leren. Als je hond bang is dat je weggaat, heeft deze misschien last van verlatingsangst. Dit kun je voorkomen door het alleen zijn al vanaf een jonge leeftijd te leren. Hier nog een paar dingen welke makkelijker op jonge leeftijd zijn aan te leren:

Tips om een Australian Shepherd te trainen:

 1. Begin met basiscommando’s zoals “zit”, “blijf” en “kom” om vertrouwen op te bouwen tussen jou en je Australian Shepherd.
 2. Gebruik positieve versterking zoals traktaties of een ‘goedzo’ wanneer de Australian Shepherd commando’s correct opvolgt.
 3. Houd trainingssessies kort maar regelmatig, en verhoog geleidelijk de moeilijkheidsgraad.
 4. Zorg voor mentaal stimulerende activiteiten zoals denkspellen voor honden.
 5. Communiceer regelmatig door middel van speeltijd en knuffelsessies om een sterke band met je Australian Shepherd op te bouwen.
 6. Introduceer geleidelijk nieuwe omgevingen, zodat je Australian Shepherd wordt blootgesteld aan verschillende bezienswaardigheden, geluiden, geuren enz., wat hem zal helpen rustig te blijven in onbekende situaties.
 7. Wees consequent met beloningen – als een Australische herder een keer iets goed doet, maar er niet voor beloond wordt, zal hij niet begrijpen waarom hij het nog een keer zou moeten doen.

Australian Shepherd liggend

Veelgestelde vragen

Hoe duur is een Australian Shepherd?

Een Australian Shepherd kost gemiddeld tussen de € 1000 en € 1500. De prijs is afhankelijk van de kleuren en van de bloedlijn. Voor deze prijs heb je wel een Aussie met een stamboom. Een pup zonder stamboom kopen raden wij niet aan.

 

Is een Australian Shepherd een familiehond?

Een Aussie kan een hele lieve en zachte familiehond zijn, maar de viervoeter heeft veel aandacht nodig. Weet dus goed waar je aan begint. Je bent per dag meerdere uren kwijt om de hond zowel fysiek als mentaal moe te maken. Het dier heeft namelijk energie voor tien.

 

Kan een Australische herder goed alleen zijn?

Nee. Een Aussie is een aanhankelijke hond die ook enorm veel aandacht nodig heeft. Na een aantal uren zal de hond uit verveling op zoek gaan naar manieren om zichzelf te vermaken en om zijn energie kwijt te kunnen. Een Aussie in een bench stoppen is het slechtste idee, omdat je deze beweeglijke hond dan in één keer zijn bewegingsruimte afneemt.

 

Hoe oud kan een Australische herder worden?

Een Australian Shepherd kan gemiddeld 13 jaar oud worden. De leeftijd ligt tussen de 10 en 15 jaar. De leeftijd is afhankelijk van hoe goed je voor de hond zorgt en of er geen ziektes en complicaties optreden.

 

Heb je nog vragen of opmerkingen?

Je hebt nu een goed beeld van wat een Australian Shepherd is, hoe die eruit ziet en welke karaktereigenschappen het ras heeft. Heb je vragen over het ras of wil je graag meer informatie delen over jouw trouwe viervoeter? Laat dan gerust een reactie achter. Wil je op de hoogte blijven van onze laatste en nieuwste artikelen? Schrijf je dan gratis en vrijblijvend in voor onze nieuwsbrief.

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 84 Gemiddeld: 4.7]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

22 reacties

 1. Australian shepherds zijn zulke leuke honden! Het klopt wel dat ze naast genoeg beweging, ook moeten nadenken. Als je elke dag een flinke wandeling maakt en een half uurtje traint, krijg je een hele leuke hond! Ik borstel de vacht elke dag even waardoor het ook weinig werkt blijft. Borstel ik het een week niet, dan heb ik er een stuk meer werk aan. Bij alle Australian Shepherds die ik heb gehad was het karakter heel vriendelijk.

 2. Ik wilde graag weten of een aussie ook wolfklauwtjes kan hebben. Wij hebben nl een pup en weren niet of dit bij dit ras hoort.

  1. Zover ik weet horen wolfklauwtjes niet standaard Australian Shepherds, maar kan dit wel bij ieder ras voorkomen. Bij sommige rassen is de wolfklauw zelfs normaal. Meer over wolfklauwen bij australian shepherds lees je hier: http://www.ashgi.org/home-page/genetics-info/bones-joints/dewclaws/dewclaws-nl
   En hier lees je op de website van de FCI dat Austalian Shepherds volgens de rasstandaard geen Hubertusklauwen mogen hebben: https://ascn.nl/rassen/fci-rasstandaard-aussie/

 3. Het is een fantastisch hondenras met een super lief karakter en een uitstekende gehoorzaamheid. Ze zijn zeker van de lange wandelingen, ik loop met mijn vrouw en 2 aussies vaak wandelingen van meer dan 25 kilometer. Bij de lange wandelingen is het wel belangrijk genoeg rustmomenten te nemen en altijd water bij de hand te hebben. Volgende week vertrekken we weer naar de ardennen om te lopen!

 4. Ik vind het een beetje overdreven dat er gezegd wordt dat je een aussie nooit als eerste hond moet nemen. Onze eerste hond was een aussie. We hebben wel heel veel over het ras gelezen alvorens een aussie te kopen. Ik vind sowieso dat je niet over één nacht ijs moet gaan als je een hond wil aanschaffen. We hebben samen verschillende trainingen gedaan, agility geprobeerd maar daar vond hij niets aan. Veel wandelen deden we. Het was een supersociale hond. Helaas hebben we hem onlangs in moeten laten slapen. Hij is bijna 13 geworden. Eind september verwelkomen we onze tweede aussie, we kunnen niet wachten.

  1. Leuk om te horen dat jullie zo’n goede ervaring met de Australian Shepherd hebben! Dat we dit ras niet als beginnershond adviseren, komt door in het artikel genoemde redenen. De hond heeft veel beweging nodig en moet daarnaast ook mentaal worden beziggehouden, iets wat veel mensen onderschatten. Jullie hebben je zo te zien goed ingelezen en wandelen veel, wat een wereld van verschil is met veel eerste hondeneigenaren. Helaas kopen veel eerste hondeneigenaren nog steeds een hond op basis van uiterlijk, zonder zich goed in het ras te verdiepen. Daarnaast neemt dit ras in populariteit toe, waardoor we dit extra duidelijk vermelden. De eindconclusie blijft dat de Australian Shepherd een ontzettend lieve familiehond is, die alles voor je wilt doen en welke heel intelligent is, zolang je deze voldoende beweging en mentale oefeningen geeft.

 5. Hallo!

  Ik heb sinds twee maanden een aussie. Ze is nu 19 weken en erg actief. Heb veel geleerd bij de puppy cursus maar wat me opviel is dat mijn pup ouder was dan de rest en ook actiever. Ik kan weinig info vinden over de aussie pups. Ik zie hier staan dat Aussies heel veel training vereisen maar op de cursus hoor ik weer dat je met puppies heel rustig aan moet doen ivm ontwikkeling en Overprikkeling. Ik kan moeilijk balans vinden. Doe nog niet heel veel aan hersenwerk maar ben wel veel met haar buiten. Zijn er tips?

  Groetjes.

  1. Hoi Anne, Wat je op training hoort klopt helemaal. De hoeveelheid training die wij in dit artikel noemen, is gericht op een volwassen aussie. Met puppies moet je het rustiger aan doen, een korte training is vaak al genoeg. Daar komt nog bovenop dat elke hond toch weer anders is. Hou het vooral leuk voor de pup, en na de puppycursus een vervolgcursus doen is zeker de moeite waard! De hond leert dan namelijk niet alleen oefeningen, maar ook voor de socialisatie is het heel goed. De cursussen zijn vaak leuk om te volgen, en je hebt er daarna jaren plezier van.

 6. Hallo, wij hebben een Aussie van inmiddels 3,5 jaar oud. Vorig jaar zijn wij van Frankrijk terug verhuisd naar Nederland. Alhoewel wij genoeg met hem wandelen en hem mentaal ook proberen bezig te houden is zijn leventje wel erg veranderd na de verhuizing. Hij was in Frankrijk gewend om op een groot terrein los te lopen en hier gaat hij toch veelal aangelijnd. Met name vanwege het feit dat hij naar andere honden absoluut niet aardig is.
  Thuis is het werkelijk het liefste hondje dat je je kunt indenken, maar wandelen in een nieuwbouwwijk, waar relatief veel honden wonen is een uitdaging. Hebben jullie ideeën of tips?
  Alvast bedankt.
  Malo

  1. Zo’n verandering van niet alleen omgeving, maar ook van ritme kan voor honden ook heftig zijn. Van vrij loslopen naar uitgelaten worden aan de lijn, van een territorium ‘bewaken’ naar door een omgeving lopen met veel andere honden, welke allemaal hun territorium afbakenen. Jullie zijn zo te zien al druk bezig om het verschil in beweging op te vangen door veel te wandelen, en daarnaast druk zijn met mentale training, heel goed! Ik kan wel wat tips geven, maar een hondengedragsdeskundige zou je hierbij veel verder kunnen helpen. Deze bekijken per situatie de problemen en geven passend advies, waar je daarna weer jaren plezier van hebt. Hierbij alsnog enkele tips. Probeer ten eerste smalle paden en poorten te vermijden, en ‘zoek ruimte’, zodat je zo min mogelijk dicht bij andere honden komt. Dit voelt voor jouw hond ook fijner, omdat deze niet constant geconfronteerd wordt met honden welke heel dichtbij komen. Dit geeft je aussie ook de mogelijkheid aan al die andere honden te wennen, op een veilige, gepaste afstand. In kleine ruimtes voelen veel honden zich snel benauwd, en het kan dan ook heel confronterend zijn om honden zo dichtbij tegen te komen. Probeer wanneer het kan op andere plekken uit te laten, waar wel andere honden zijn maar een overvloed aan ruimte is. Denk hierbij aan een weiland, strand of bos. Alsnog blijft het heel slim om er een gedragsdeskundige bij te halen, omdat het gedrag ook kan verergeren als je de hond dag in dag uit aan de stress blijft bloodstellen.

 7. Ik heb een pup van 12 weken en ben erg blij met de hond. We maken al mooie korte tochten. Nu maximaal 3 km per dag. Maar is dat teveel (ivm heupen/groei) of mag het toch welmeer? De hond loopt grotendeels lekker los en is totaal niet moe oid.
  Dank! Groet Simon

  1. elke week mag de puppy vijf min langer lopen drie kilometer is niet goed maar veel te lang ik mocht pas met negen maanden van de dierenarts langzaam toe gaan tot een uur omdat haar botten bijna uitgegroeid waren en springen ook zo weinig mogelijk krijgen ze last van de heupen groeien 12 maanden in de hoogte en daarna mag je meer met je puppy doen.

  2. Ik heb altijd geleerd dat je met een pup 5 minuten mag wandelen voor elke maand dat de pup oud is. 12 weken is nog geen 3 maanden oud (13 weken is 3 maanden) dus dat zou 15 minuten wandelen zijn in jou geval.

 8. Ik zou persoonlijk wel zo’n hond nemen ik heb alleen en vraag waar ik niet zo snel antwoord op vond. Heeft deze hond veel last van haar uit Val?
  Voor de rest bedankt voor het goede artikel!

 9. Hey,
  Wij hebben een aussie van 6 maanden. En echte schat, we krijgen vaak te horen dat het een rustige hond is.
  We merken wel dat we hem evht verplichte rust moeten geven maar hij doet het zo knap! Ook met onze konijnen en poes.
  Met de poes wordt er wel regelmatig heel druk gespeeld, onze poes is zelf ook wel een uitdager.
  Zelf ben ik net gestart met start to run. Lopen met afwisselend wandelen.
  Vanaf wanneer mag een aussie mee lopen?
  Dankjewel!

 10. Na het weekend komt onze Aussi pup naar huis. Ik ben me zoveel mogelijk aan het inlezen.
  Zijn er mensen die tips hebben voor goede praktische boeken?
  Alvats bedankt

 11. Ik heb nu een aussi van 8 maanden. ze is heel lief alleen heeft ze voolgensmij een beetje slaap tekort. We zijn een famillie van 6 mensen en de hond worst van alles wakker. Ik leer haar nu een paar kunsjes wat ongeveer 15 minuten per dag in beslag neemt. We maken ook best wel lange wandelingen. Moet ik langer training doen?

  1. wij mogen pas van de dierenarts vanaf negen maanden een uur lopen en dan alsnog langzaam opbouwen en je kan tegen je kinderen zeggen als ze/hij slaapt mogen ze de hond niet aaien dat heeft onze trainer gezegt slapende honden wakker maken worden ze vervelend,dus wij laten onze yoska slapen en aaien haar dan niet. koop een puzzel met blokjes bij de welkoop stop er wat lekkers onder en laat haar of hem zelf open maken en op eten en dan belonen met een knuffel.

 12. Hoi
  Ik wil graag een Aussie.
  Ik heb een border collie gehad is dat te vergelijken met een Aussie?
  Ik wil met haar puppy cursus gaan doen daarna gehoorzaamheid training.
  En daarna nog wat voor hulphond zoals signaleren.
  Verder ga ik in de tuin behendigheid doen en lekker wandelen in de bossen.
  En lekker binnen spelen.
  Maar dan heb ik nog een vraag ik legde mijn border altijd toen ze pup was in de benche zodat ze ook der slaap en rust momenten kan pakken ik gebruikte dit ook voor zinnelijk te worden kan dit met een Aussie ook zodat ze der rust kan pakken ?
  Als ze ouder is hoeft ze niet speciaal meer in de benche en kan ze van der ruimte gebruik maken wat ze wil het is alleen voor in het begin wat ze wel en niet zou mogen.
  Graag zou ik hier een reactie op willen hebben al vast bedankt voor het lezen

  1. Ik kom vandaag deze site tegen omdat ik wat informatie zocht om aan de pup-kopers mee te geven. Onze aussie heeft vorige maand haar eerste nestje gekregen en het gaat super. We hebben haar als pup geleerd om de bench als rustplek te zien. Overdag het deurtje open en als ze ging slapen dan hebben we haar in de bench gelegd. Als we weg gingen en ‘s nachts ging het deurtje dicht. Na een half jaar zijn we gaan testen wat ze deed als het deurtje ‘s nacht open bleef. Tot nu (ze is nou 3 jaar) heeft ze nog nooit iets vernield. We wandelen een paar keer per dag en ik doe behendigheid, gehoorzaamheid en dogfrisbee met haar. Ze heeft energie genoeg en wil altijd spelen en leren. Maar als we aangeven dat het klaar is dan kan ze ook haar rust nemen en is ze niet ‘vervelend’.
   Door de verschillende cursussen krijg je allerlei handvaten en tips maar verstandig is om te kijken wat bij je hond past. Vooral nagaan wat de trigger is als er ongewenst gedrag is. Vaak wordt geprobeerd het gedrag aan te pakken maar wordt er niet naar de reden van het gedag gekeken. Een cursus is sowieso fijn om te doen, ook omdat je dan met andere honden in contact komt wat voor de pup weer goed is.

 13. Ook voor ons is onze Aussie de eerste hond en overal hadden we gelezen dat deze hond als 1e hond wordt afgeraden. Maar zoals bij de aanschaf van iedere hond geldt: lees je goed in en bereid je voor, zoveel als mogelijk is. Ik ben het er wel mee eens dat dit nog meer voor Aussies geldt want je bent er niet met puppy-cursussen of mogelijk nog 1 of 2 cursussen daarna: je moet voor uitdagingen blijven zorgen. En het belangrijkste voor nieuwe eigenaren: de hond moet niet op cursus en dingen aanleren, nee de baas(jes) moeten op cursus en aanleren hoe ze met hun hond om moeten gaan, leren hoe ze hun hond moeten ‘lezen’. Eerlijk gezegd heb ik niet veel geleerd op de puppy-cursussen: wij hebben tevens een ‘puppy-begeleidingscursus’ gevolgd en dan 1-op-1. Daar hebben wij het meeste van geleerd omdat dit in je eigen tempo gaat, geen ellenlange verhalen waarbij je je pup in de gaten aan het houden bent en het verhaal mist en als iets niet lukt, jou direct wordt verteld hoe je iets beter kunt aanpakken.
  Ons leven is totaal veranderd (van luie zondagen en verre reizen naar niet meer uitslapen en totaal andere vakanties met de hond) en wat genieten wij ervan! En het leukste is dat wij van mensen om ons heen alleen maar horen dat onze hond zo lief is en zo goed is opgevoed dat de tijd die wij tot op heden in onze hond hebben gestoken, dubbel en dwars waard is geweest en nog steeds is. En de balans vinden tussen teveel met je hond doen of juist te weinig: dat is ook iets waar je veel bij stil moet staan. Ik speelde nl iedere ochtend even een 20 min met een balletje ‘want dit vindt ze zo leuk’. Het gevolg na verloop van tijd bleek dat onze hond veel te overprikkeld was; ons werd aangeraden de bal weg te doen. Met daarbij meer verplichte rust en houden aan 16-18 uur slaap: een wereld van verschil; de hond heeft dit gewoon nodig. En alleen thuisblijven: dat kan ze als de beste maar niet in de bench: ze krijgt van ons het vertrouwen en dat heeft ze nog nooit beschaamd. Ik vind het wel jammer dat er zo weinig cursussen zijn waarin de baasjes leren ‘om hun hond te leren lezen’. Ik heb me er erg in verdiept; er is veel te vinden op internet maar dit alles is theorie; de praktijk is altijd anders….

 14. Bedankt Wil voor je leerzame reactie ! Ik heb nog geen hond en twijfel tussen een Aussi en een Finse Lappenhond, die waarschijnlijk nog wat meer rust nodig heeft. Maar eerst inderdaad me goed inlezen en (zonder hond) eens één of meer cursussen bijwonen ! Ik ben het ook met de uren slaap eens, dat hebben alle honden nodig voor hun evenwicht. Inderdaad dacht ik over de aankoop van een bench, maar als het zonder kan is dat zeker het proberen waard !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *