De Lhasa Apso is een bijzondere hond. Zijn vacht is erg lang vergeleken met andere rassen. Dit ras werd vroeger voornamelijk als waakhond gehouden. Tegenwoordig is het een echte gezelschapshond en past hij goed binnen gezinnen. De Lhasa Apso heeft een elegante en sierlijke uitstraling. Bij het opvoeden en verzorgen van een Lhasa Apso moet je wel met een aantal punten rekening houden. Wil jij weten wat deze punten zijn en wil jij bovendien meer informatie over dit bijzondere ras? Lees dan dit artikel.
Inhoud
- 1 De geschiedenis: een heilige hond
- 2 Het karakter: aanhankelijk en zelfbewust
- 3 Het uiterlijk: een kleine hond met lang en zwaar haar
- 4 De verzorging: veel borstelen is belangrijk
- 5 Specifieke voeding
- 6
- 7 Ziektes die veel voorkomen bij dit ras
- 8 Wist je dat?
- 9 Het trainen: zorg voor afwisseling
- 10 Wat kost een Lhasa Apso?
- 11 De beweging die dit ras nodig heeft
- 12 De erkenning van de Lhasa Apso
- 13 Wat vind jij van de Lhasa Apso?
De geschiedenis: een heilige hond
De Lhasa Apso is een ras dat al meer dan 1000 jaar oud is. Oorspronkelijk werd de Lhasa Apso gehouden als waakhonden voor binnenshuis. Dit ras kwam veel voor in kloosters, die gevestigd waren in het Himalaya gebergte. Dit ras werd vaak gerelateerd aan boeddhistische overtuigingen, zoals reïncarnatie. De zielen van religieuze leraren zouden na hun dood terecht komen in het lichaam van deze heilige Lhasa Apso .
Er werd ook vaak een connectie gelegd tussen dit ras en de wereldberoemde Dalai Lama. Rond 1930 verscheen dit ras voor het eerst in de westerse wereld. De dertiende Dalai Lama schonk deze honden aan mensen die interesse hadden in dit ras. Hierdoor werd dit ras steeds populairder, vooral in Amerika.
Het karakter: aanhankelijk en zelfbewust
De Lhasa Apso is te herkennen aan zijn gereserveerde karakter. Bij een ontmoeting met vreemde mensen is dit ras daarom vaak wat terughoudender. Ze kunnen wel goed met mensen overweg, maar het duurt een tijdje voordat ze hun “muur” laten zakken. De Lhasa Apso past prima binnen een gezin door zijn speelse en aanhankelijke eigenschappen.
De Lhasa Apso is ook een waakse hond, wat kan opvallen aan zijn gedrag wanneer hij iets hoort of ziet. Verder is dit ras onafhankelijk, koppig en brutaal. Hij heeft dus naast een vriendelijke kant ook een vrij taaie kant. Daarnaast zijn ze erg intelligent en geven ze graag hun eigen grenzen aan. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je moet omgaan met een Lhasa Apso. Vooral voor kinderen kan deze eigenschap lastig zijn. Heb je jonge kinderen? Licht ze dan goed in over hoe ze met een Lhasa Apso moeten omgaan.
Het uiterlijk: een kleine hond met lang en zwaar haar
De Lhasa Apso is een klein ras, maar het lichaam is wel volledig in balans. Er is geen lichaamsdeel dat overdreven groot of aanwezig is, behalve zijn vacht natuurlijk. Aan de vacht kun je dit ras direct herkennen. De vacht van de Lhasa Apso is erg lang en zwaar en valt op doordat het in een soort scheiding over het lichaam valt. Hij heeft een dubbele en dichte vacht die in allerlei verschillende kleuren te vinden is.
De kop van een Lhasa Apso is redelijk smal voorzien van een baard en donkere ogen. Zijn ogen zijn vaak moeilijk zichtbaar onder die enorme bos haar. Zijn oren zitten iets hoger dan zijn ogen en zijn ook vaak moeilijk te onderscheiden van de rest van de kop. Verder heeft de Lhasa Apso een diepe borst met een ovale ribbenkast. Ook de poten van dit ras zijn vaak amper zichtbaar doordat ze volledig zijn verstopt onder de vacht. Dit ras heeft kleine, ronde voeten.
De verzorging: veel borstelen is belangrijk
Je had het vast al verwacht: de vacht van de Lhasa Apso moet veel geborsteld worden. Afhankelijk van de leeftijd van de Lhasa Apso is borstelen soms in mindere mate nodig. Bij puppy’s is de vacht namelijk nog niet zo lang als bij volwassenen. Het is in ieder geval aan te raden om minimaal drie keer per week grondig de vacht te borstelen. Daarnaast is het verstandig om een Lhasa Apso regelmatig in bad te doen. Na het bad moet zijn vacht goed worden gedroogd om klitten te voorkomen.
De oren en de ogen van de Lhasa Apso moeten ook regelmatig goed schoon worden gemaakt. Doordat zijn haren makkelijk in zijn ogen kunnen prikken, kan er irritatie ontstaan. Let hier dus op wanneer je de Lhasa Apso aan het verzorgen bent. De nagels van een dit ras groeien niet overdreven snel, maar je moet ze toch regelmatig even checken en knippen.
Specifieke voeding
Een Lhasa Apso heeft specifieke voeding nodig, dit komt vooral door zijn vacht en zijn huid. Zijn vacht is lang en zwaar en zijn huid is erg dik. Om dit gezond te houden is het nodig om extra eiwitten en vetten binnen te krijgen. Kies daarom voor voer met meer dan 14% vet en een hoog percentage dierlijke eiwitten. Dierlijke eiwitten zijn te vinden in vlees en vis. Het is belangrijk om even te kijken wat jouw hond het lekkerste vindt. De maag van een Lhasa Apso is behoorlijk kwetsbaar en sommige honden hebben liever vis dan vlees. Test dit dus even zelf uit.
Omdat de maag van een Lhasa Apso behoorlijk kwetsbaar is, is het verstandig om een vast ritme te hebben met betrekking tot de maaltijden. Het is het beste om twee maal per dag, op een vast tijdstip, voer te geven. Beperk snacks.
De hoeveelheid calorieën die dit ras binnenkrijgt kan ook snel oplopen omdat ze meer eiwitten en vetten nodig hebben. Hierdoor wordt de kans op overgewicht dus ook groter. Het is daarom belangrijk om zijn gewicht goed in de gaten te houden en jouw hond voldoende beweging te geven.
Ziektes die veel voorkomen bij dit ras
De Lhasa Apso is over het algemeen een sterk en gezond ras. Er zijn dan ook weinig erfelijke aandoeningen die veel voorkomen bij dit ras. Ook tegen ziektes en infecties is dit ras zeer goed beschermd. Hij kan dus wel tegen een stootje.
Doordat dit ras al behoorlijk oud is hebben fokkers, door verschillende tests, de meeste erfelijke aandoeningen “eruit” gekregen. Wel zijn er een aantal aandoeningen die vaak voor kunnen komen bij de Lhasa Apso:
- Patella luxatie (losse knieschijf)
- Brachycefaal obstructief syndroom (benauwdheid door platte neus)
- Entropion, Distichiasis, PRA (oogproblemen)
De oogproblemen worden bij dit met name veroorzaakt door de haren die constant in zijn ogen hangen. Het is daarom belangrijk om de haren rondom de ogen goed bij te knippen of het haar vast te doen in een strikje. Door de stompe neus hebben deze hondjes ook sneller last van benauwdheid.
Een losse knieschijf is een veel voorkomend probleem bij kleine honden en is erfelijk bepaald. Bij een luxatie van de knieschijf, schiet de knieschijf van zijn plaats. Als dit bij een hond gebeurt, dan kan hij zijn knie niet meer goed buigen en er niet meer op steunen.
Wist je dat?
In vergelijking met andere rassen duurt het veel langer voor een pup van dit ras om volwassen te worden en op te groeien. Het duurt daarom ook een tijdje voordat ze gewend zijn aan hun nieuwe woning en omgeving.
Het trainen: zorg voor afwisseling
Het is belangrijk dat je een Lhasa Apso op de juiste manier traint. Het trainen van een Lhasa Apso verloopt iets anders dan bij andere rassen. Een punt van aandacht is dat ze veel herhalingen van een bepaalde oefening snel saai vinden. Als ze zich vervelen, zullen ze dat laten merken met koppig gedrag. Afwisseling is dus belangrijk.
Een Lhasa Apso leert wel erg snel. Wanneer je hem nieuwe dingen op de juiste manier aanleert, zal hij die ook snel oppakken. Laat zien dat je het waardeert als hij iets nieuws leert en een stapje verder komt, dit is de beste manier om een Lhasa Apso te trainen.
Wat kost een Lhasa Apso?
Een Lhasa Apso kost bij een erkende fokker zo’n €600 tot €1000 euro. In Nederland is het vrij eenvoudig om aan Lhasa Apso te komen. Via de website van de Raad van Beheer kun je in contact komen met meerdere rasverenigingen die zich specialiseren in het fokken van dit ras. Zo kun je eenvoudig een gezonde Lhasa Apso kopen via een erkende fokker.
Naast de aanschafkosten moet je ook rekening houden met onderhoudskosten. Denk hierbij aan een mand, verzorgingsproducten, hondenspeeltjes, dierenartskosten, voer, hondenbelasting en een riem. De verzorging van dit ras is wat duurder dan bij andere honden, dit heeft vooral te maken met het speciale voer en de vele wasbeurten. Houd hier dus rekening mee als je interesse hebt in dit ras.
De beweging die dit ras nodig heeft
Een Lhasa Apso heeft redelijk wat beweging nodig. Ze zijn niet erg groot en gespierd, dus intensieve beweging is niet nodig. Probeer elke dag een aantal stevige wandelingen te maken, dat is meer dan voldoende. Als een Lhasa Apso extra beweging nodig heeft, dan gaat hij vaak zelf rondrennen. Je hoeft hier zelf dus niet veel aandacht aan te besteden.
De erkenning van de Lhasa Apso
In 1960 is dit ras officieel erkend door de FCI. Sindsdien zijn er veel veranderingen geweest in de standaard van dit ras. De laatste update is van 2015. Ook zijn er in Nederland rasverenigingen die zich bezig houden met de toekomst van dit ras. Een hiervan is de Lhasa Apso Club Nederland. Deze vereniging is erkend door de Raad van Beheer. Via de site van deze rasclub kun je in contact komen met erkende fokkers en kun je allerlei andere informatie vinden over de Lhasa Apso.
Wat vind jij van de Lhasa Apso?
De Lhasa Apso, een ras met een zeer uniek uiterlijk. Het is een vrolijke hond, die wanneer hij goed opgevoed is, prima past binnen een gezin. De Lhasa Apso dient binnenshuis als goede waakhond en beschermd graag zijn baasje. Hij is vriendelijk en een tikkeltje eigenwijs, wat deze hond een goede metgezel maakt. Wat vind jij van dit ras? Is het iets voor jou, of toch niet? Heb je nog vragen of opmerkingen over dit ras? Laat dan onder dit artikel even een reactie achter!
3 reacties
Ik zou graag een Lhazo Apso willen. Hij zou een heel warm nestje krijgen, ben alle dagen thuis ,grote tuin,maar de prijzen zijn enorm.ik kan tussen de 600 en 800 euro betalen, waar vind ik ergens zo’n pupje.
Mijn Lhasa Apso hond met de naam Macha is een rustige vriendelijke trouwe viervoeter.
Heel goed waaks en hoort zeer goed. Een fijne huisgenoot.
ls inmiddels12 jaar, gaat graag mee wandelen.
Ik lees dat een pupje tussen de 600 en 1000 euro zou moeten kosten maar ze vragen nu toch al snel 1600 euro….