Mopshond: Alles over dit hondenras

Mopshond buiten staand

De Mopshond staat bekend om zijn ronde en rimpelige gezicht. Zijn uitstraling is zacht en soms zelfs een beetje droevig. Gelukkig zit er achter die droevige rimpels een hond met een vrolijk, lief, speels en zelfverzekerd karakter. De Mopshond is een hond die in ieder gezin goed zou passen. Hij is gefokt als gezelschapsdier en vindt het dus heel belangrijk om een goede band op te bouwen met zijn baasje. Hij heeft veel aandacht nodig en wordt niet graag alleen thuis gelaten. De Mopshond is een bijzonder ras die al heel lang op onze planeet rondloopt. Wil jij meer weten over de Mopshond? Lees dan snel verder.

 

De geschiedenis: een hond uit het Verre Oosten

De Mopshond is een oud ras die al duizenden jaren op de wereld rondloopt. Dit ras is afkomstig uit het Verre Oosten en was onder andere een geliefd huisdier onder boeddhisten. De honden leefden vaak bij monniken in kloosters in Tibet.  Ook in China was dit ras favoriet, vooral bij leden van het keizerlijk hof. De keizers hadden een voorkeur voor honden met een plat gezicht. De Mopshond zou ongeveer 2000 jaar geleden zijn ontstaan, waarschijnlijk tegelijkertijd met de Shih Tzu en de Pekinees, die ook een platte neus hebben.

Ergens rond het jaar 1500 werd de Mopshond voor het eerst naar Europa gebracht. De honden werden meegenomen door handelaren van de Nederlandse Oost-Indische Compagnie, waarna ze terecht kwamen in Nederland en Engeland. Vooral onder de rijken werd dit ras daar erg populair, de Mopshond was destijds niet meer weg te denken uit het Koninklijk Huis. Rond de 19e eeuw begon de Mopshond langzaam met het veroveren van de rest van de wereld. Wereldwijd zijn veel mensen tegenwoordig gefascineerd door dit ras.

 

Het karakter: een vrolijke en zelfverzekerde gezinshond

Het karakter van de Mopshond is erg veelzijdig. Hij is lief, speels en zelfverzekerd, maar hij kan ook koppig en ondeugend zijn. Dit ras is volgzaam en zachtaardig en kan goed overweg met kinderen en andere dieren. Mopshonden zijn van nature veeleisend. Ze weten precies wat ze willen en zijn niet bang om veel aandacht van hun baasje te vragen. Ondanks dat de Mopshond soms een beetje eigenwijs is wil hij wel graag zijn baasje behagen. Ook is een Mopshond erg intelligent, je kunt hem dus gemakkelijk trucjes aanleren of leuke spelletjes met hem spelen. Dit ras vindt het niet fijn om lange tijd alleen gelaten te worden, het is een echt gezelschapsdier.

Een Mopshond kan zowel in de stad als op het platteland erg gelukkig zijn. Ook maakt het hem niets uit hoeveel mensen er in zijn huis wonen. Jong of oud; hij kan met iedereen goed opschieten. Dit is een van de redenen waarom dit ras vaak als de ideale gezinshond wordt gezien. Zolang hij af en toe buiten kan ravotten en rond kan paraderen is hij blij. Naast ravotten vindt de Mopshond het ook heerlijk om bij jou op schoot te klimmen of lekker onder een warm dekentje te liggen.

Mopshond puppy buiten

Het uiterlijk: compact, gespierd en rimpelig

Het lichaam van een Mopshond is compact en goed gespierd. Hij heeft een vierkante bouw en een brede borstkas. Een Mopshond wordt ongeveer 25 tot 28 cm hoog en weegt 6 tot 8 kilo.

In vergelijking met zijn lichaam is het hoofd van een Mopshond redelijk groot. Zijn kop heeft een ronde vorm en een gerimpelde huid. De gerimpelde huid is een belangrijk kenmerk van de Mopshond, net als zijn platte neus. De ogen van de Mopshond zijn bolvormig en prominent aanwezig. Dit geeft hem een zachte en lieve uitstraling. De Mopshond draagt zijn staart gekruld boven zijn heup. Volgens de rasstandaard is de staart van dit ras perfect als er twee krullen in zitten.

De Mopshond komt voor in twee verschillende kleuren: beige en zwart. De beige Mopshonden hebben een zwart masker in hun gezicht. De vacht van dit ras is fijn, zacht, kort en glanzend.

 

De verzorging van de Mopshond

Ondanks dat de Mopshond een klein hondje is, heeft hij redelijk wat verzorging nodig. De vacht van dit ras heeft niet heel veel aandacht nodig, maar een Mopshond verhaart wel veel. Daarom is het belangrijk om wekelijks de losse haren verwijderen met een borstel of een rubberen handschoen.

Meer tijd zit in het dagelijks reinigen van de rimpels in het gezicht. Het is belangrijk dat dit goed gebeurt omdat er anders vuil tussen de rimpels blijft zitten. Dit vuil kan zorgen voor infecties. Naast het verzorgen van de vacht en de rimpels, moeten de nagels regelmatig geknipt worden. Te lange nagels kunnen voor een Mopshond erg vervelend zijn.

Ook het geven van de juiste hoeveelheid voeding is bij een Mopshond erg belangrijk. Een Mopshond leeft om te eten en is daardoor erg gevoelig voor overgewicht. Koop dus voeding van hoge kwaliteit en pas het dieet aan op zijn leeftijd en gewicht. Gebruik bij het trainen van een Mopshond zo min mogelijk hondensnoepjes, deze kunnen namelijk ook voor overgewicht zorgen.

Mopshond in bed

Zijn er ziektes die vaak voorkomen bij dit ras?

Helaas zijn er bij de Mopshond een aantal erfelijke aandoeningen die regelmatig voorkomen. Een van de zwakste plekken van dit ras zijn de ogen. Daarnaast kan de Mopshond, net als veel andere kleine rassen, last krijgen van knie en heupproblemen. Ook de platte neus kan problemen veroorzaken. Om ervoor te zorgen dat dit ras zo gezond mogelijk blijft wordt er door de rasvereniging aanbevolen om bij het fokken van dit ras de volgende gezondheidstesten uit te voeren:

  • Heup evaluatie
  • Patella evaluatie
  • Oog evaluatie
  • Pug Dog Encephalitis DNA test (hersenontsteking)

Een Mopshond heeft dus een groot risico op gezondheidsproblemen. Veel van deze problemen worden veroorzaakt door zijn platte snuit. Zo hebben ze bijvoorbeeld vaak last van ademhalingsproblemen. Dit is ook een van de redenen waarom deze hond liever niet in te warme klimaten leeft. Als het voor een Mopshond te warm is, dan kan hij hitte als stress ervaren. Houd hier dus rekening mee voordat je een Mopshond aanschaft. Ondanks het grotere risico, kan een Mopshondje 12 tot 15 jaar oud worden.

Koop geen kortsnuit

Hondentraining: begin vroeg met het aanleren van gewenst gedrag

Een Mopshond is gefokt als gezelschapsdier. Het doel in hun leven is om jouw beste vriendje te worden. Om deze reden is een Mopshond meestal gemakkelijk te trainen. Hij is leergierig en wil graag zijn baasje tevreden stellen. Het is bij een Mopshond belangrijk dat je een zachte hand gebruikt. Het is een gevoelige hond die gemakkelijk kan worden gekwetst als je te streng bent.

Wat betreft de socialisatie is het, net als bij ieder ander ras, belangrijk om hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Laat jouw pup wennen aan nieuwe omgevingen, geuren, mensen en dieren. Pak hem regelmatig op om hem te laten wennen aan aanrakingen en begin op een voorzichtige manier met spelen om een band op te bouwen. Het is ook aan te raden om met een Mopshond puppy trainingen te volgen. Tijdens een puppy training leert een pup hoe die naar jou moet luisteren. Daarnaast leer jij hoe je consequent moet zijn in je gedrag ten opzichte van jouw hond, dat is vooral handig als je nog geen ervaring hebt in het opvoeden van een hond.

Mopshond puppy etend

Wat kost een Mopshond?

Een Mopshond kost bij een erkende fokker gemiddeld tussen de €1300 en €1500. Deze prijs kan bij sommige fokkers nog veel hoger liggen. Kies er altijd voor om een Mopshond bij een serieuze fokker te kopen. Zij hebben het beste voor met de gezondheid van het ras en zorgen goed voor de moederhond en de pups.

Naast aanschafkosten betaal je onderhoudskosten. Dit zijn kosten voor een mand, voer, voederbakken, een riem, speelgoed, dierenartskosten, hondenbelasting en verzorgingsproducten. Ga ervan uit dat je hier ongeveer tussen de €50 en €100 per maand aan kwijt zal zijn bij een Mopshond.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

Een Mopshond heeft niet heel veel beweging nodig, maar het is wel belangrijk dat hij dagelijks wat lichaamsbeweging krijgt. Dit kun je doen door met hem te gaan wandelen of door actief met hem te spelen. Om hem lichamelijk gezond te houden is dit essentieel. Een Mopshond kan namelijk gemakkelijk overgewicht krijgen als hij niet genoeg beweegt.

Let er wel op dat je niet heel actief gaat rennen of spelen met een Mopshond als het buiten warm is. Ze kunnen dan moeilijker ademhalen, waardoor ze in de stress kunnen raken. Dit kan gevaarlijk zijn. Zorg voor een fijne temperatuur in huis en ga daar lekker spelen met jouw kleine viervoeter.

 

Erkenning in Nederland

In 1966 is de Mopshond in Europa erkend door de FCI. De rasstandaard en meer over de erkenning kun je terug vinden op de website van de Raad van Beheer. Ook is er in Nederland een rasclub aangesloten bij de Raad van Beheer, namelijk de Commedia Mopshonden Vereniging. Deze vereniging zet zich in voor het in stand houden van een gezond ras en organiseert regelmatig activiteiten. Als je op zoek bent naar een pup dan kun je via hen terecht komen bij erkende fokkers.

Mopshond rennend

Wat vind jij van de Mopshond?

De Mopshond is een vrolijke, lieve en ondeugende hond die bij veel mensen het hart sneller doet kloppen. Hij kan eigenlijk met iedereen goed overweg, of je nu kleine kinderen hebt of gepensioneerd bent. De Mopshond is een echt gezelschapsdier en is liever niet lange tijd alleen thuis. Verder is hij gemakkelijk te trainen en leert hij graag nieuwe trucjes. Heb jij al een Mopshond in huis? Wat vind jij van dit ras? Heb je misschien tips voor onze lezers? Laat vooral even een reactie achter onder dit artikel.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 26 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *