Ogen van een hond schoonmaken, hoe doe je dat?

corgi met komkommer op de ogen

Bij het verzorgen van een hond denken veel mensen voornamelijk aan het verzorgen van de vacht en het zorgen voor genoeg water en voer. Toch is het ook belangrijk om de ogen van een hond regelmatig schoon te maken. Het schoonmaken van de ogen kan echter lastig zijn. Daarnaast moet je ook nog weten hoe je dit op de juiste manier aanpakt. Wil jij weten hoe jij dit doet en hoe jij ervoor kan zorgen dat de ogen van jouw hond gezond blijven? Lees dan dit artikel!

 

Waarom is het belangrijk om de ogen van een hond schoon te maken?

De ogen van een hond kunnen op allerlei manieren beschadigd raken. Om deze beschadiging te voorkomen en te beperken is het nodig om regelmatig zijn ogen schoon te maken. De hoofdreden om de ogen van een hond schoon te maken is dus om oog infecties en blindheid enigszins te beperken.

Beschadigingen aan de ogen van een hond kunnen niet worden teruggedraaid. Je kunt deze beschadigingen op twee manieren aanpakken, namelijk door de schade direct en indirect te voorkomen. Het voorkomen van de schade kan op verschillende manieren worden gedaan. Het schoonmaken van de ogen is een van de meest effectieve directe manieren om schade aan de ogen van een hond te voorkomen. Een indirecte manier is bijvoorbeeld het verbeteren van de gezondheid van een hond. Door zowel indirecte en directe manieren toe te passen kun je de gezondheid van de ogen van jouw hond optimaal houden.

 

De impact van de omgeving op de gezondheid van de ogen van een hond

De omgeving heeft een enorme impact op de gezondheid van de ogen van een hond. Zelfs dingen waarvan je op het eerste gezicht niet zou denken dat het de ogen beïnvloedt, hebben er vaak grote invloed op. Een aantal voorbeelden zijn:

Dit zijn een aantal oorzaken waardoor de gezondheid van de ogen van een hond kan worden beïnvloed. Het dieet is daarnaast zeer belangrijk. Hoe beter en gezonder het dieet, hoe minder vaak de ogen geïrriteerd raken en hoe beter de gezondheid van de ogen is. Zorg dus voor goede en gezonde voeding die over de juiste voedingsstoffen bezit. Zorg daarnaast ook voor genoeg beweging. Overgewicht heeft een impact op de algehele gezondheid van de hond, dus ook op de gezondheid van de ogen.

Het soort voerbak heeft ook een invloed op de gezondheid van de ogen van een hond. Kies voor een voerbak van roestvrij staal, of kies voor een van keramiek. Andere materialen kunnen voor irritaties zorgen aan de ogen van een hond. Het is het beste om dus voor een wat duurdere maar goede voerbak te gaan, in plaats van een goedkopere voerbak die mogelijk voor problemen kan zorgen. Goedkoop is duurkoop in dit geval!

Om irritaties aan de ogen te voorkomen is het belangrijk om voor gefilterd water te kiezen. Gefilterd water is over het algemeen gezonder en verkleint de kans op traanogen. Je ziet dus dat de omgeving van een hond een behoorlijke invloed kan hebben op de gezondheid van een hond. Door hier rekening mee te houden zal je merken dat de ogen van jouw hond minder vaak schoon hoeven te worden gemaakt.

puppy met bloem in de mond

Verschillende soorten ooginfecties die voor kunnen komen bij honden

Er zijn verschillende soorten ooginfecties die veel voorkomen bij honden. Elke infectie heeft weer een andere oorzaak. De meest voorkomende ooginfecties bij honden zijn:

Dit zijn de meest voorkomende ooginfecties die voorkomen bij honden en houden het volgende in. Conjunctivitis is een ontsteking aan het slijmvlies van het oog. Deze ontsteking is te herkennen aan rode ogen en kan verschillende oorzaken hebben. De oorzaak kan een virus of bacterie infectie zijn, maar ook een vuiltje in het oog, of droge ogen. Maak de ogen van een hond regelmatig schoon. Merk je dat zijn ogen nog steeds rood blijven? Dan kan er meer aan de hand zijn en is het verstandig een expert in te schakelen.

Een ontsteking aan het hoornvlies ontstaat door irritaties van vuiltjes, micro-organismen, haren en dergelijke. Daarnaast kan deze ontsteking ook langzaam ontstaan door aangeboren afwijkingen. Ook hier werkt het goed om regelmatig de ogen van de hond schoon te maken.

De ontsteking aan de binnenkant van het oog is wat ernstiger en ontstaat niet door vuiltjes. Deze ontsteking ontstaat door het stoten van het hoofd of de ogen, of ontstaat door een hardnekkig virus of bacterie. Deze ontsteking kan bij één oog ontstaan, maar ook bij beide ogen tegelijk. Het begint vaak met een rood oog, maar na verloop van tijd kan het oog troebel worden en gaat de hond waziger zien. Vaak kun je aan het gedrag van een hond zien of er iets mis is. Merk je dat zijn ogen anders zijn en dat zijn gedrag verandert? Schakel dan een expert in.

Ontstekingen aan de traanbuizen ontstaan vaak ook door vuiltjes en andere irritaties. Je ziet dus dat ontstekingen aan het oog grotendeels kunnen worden voorkomen door het regelmatig schoonmaken van de ogen en door het zorgen voor een gezonde levensstijl voor jouw hond. Hoe gezonder de hond, hoe kleiner de kans dat er problemen ontstaan met zijn gezondheid door bacteriën en virussen. Een gezond lichaam is beter in staat om de infecties aan te pakken dan een minder gezond lichaam.

Hoe maak je de ogen van een hond schoon?

De ogen van de hond schoonmaken dien je op de juiste manier te doen om verdere irritaties te voorkomen. Bij het schoonmaken van de ogen van een hond zijn een aantal dingen belangrijk, namelijk:

  • Het toepassen van de juiste techniek
  • Het toepassen van de juiste middelen
  • Rekening houden met de vacht

Over het algemeen is het verstandig om de ogen van een hond schoon te maken als je hem in bad doet. Merk je echter op dat de ogen van de hond smerig zijn? Maak ze dan eerder schoon. Let ook op tekenen van irritatie in en rondom de ogen. Gezonde ogen zijn helder, duidelijk en er zit geen vuil in. Irritatie van de ogen kan ontstaan door verschillende redenen. Als de omgeving is aangepast en de oorzaak hier niet kan liggen kan het zijn dat de hond een aandoening of ziekte heeft. Zorg in dit geval voor contact met een dierenarts.

Het schoonmaken van de ogen doe je door de juiste middelen te combineren met de juiste techniek. Je kunt de ogen van een hond het beste schoonmaken door een washandje een beetje nat te maken met warm water. Zorg ervoor dat het washandje zacht is, niet ruw. Ga nooit met het washandje recht over de ogen heen, maar verwijder de viezigheid voorzichtig uit de ooghoeken. Let ook op zijn vacht. Het kan soms voorkomen dat er vacht in de ogen steekt van een hond, dit kan ook voor irritatie zorgen. Verwijder in dit geval de vacht die in de ogen steekt, zodat de irritatie weg gaat.

Verder is het belangrijk om het gedrag van jouw hond goed in de gaten te houden. Vaak kun je herkennen aan het gedrag of er iets mis is met de gezondheid van de ogen. Merk je dat jouw hond veel knippert? Merk je dat jouw hond veel met zijn poten in zijn ogen zit te wrijven? Dan kan het zomaar zijn dat hij een irritatie aan zijn ogen heeft.  Zorg voor de juiste maatregelen en schakel een dierenarts in als je het niet vertrouwt.

hond bij de dierenarts

Conclusie

Het schoonmaken van de ogen van een hond is de meest effectieve manier om ooginfecties en oogirritaties te voorkomen. Het is dus iets om regelmatig uit te voeren. Maak het een gewoonte om elke keer als de hond in bad gaat ook zijn ogen voorzichtig schoon te maken met een nat washandje. Let daarnaast op de kleur en helderheid van de ogen. Merk je viezigheid op tussen de wasbeurten door? Maak dit dan schoon. Door de ogen van een hond schoon te houden en door voor een gezonde levensstijl te zorgen zal een hond voor een lange tijd gezonde en heldere ogen houden.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 23 Gemiddeld: 4.4]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *