De Oostenrijkse Pinscher: een waakzame levendige hond

Oostenrijkse Pinscher close-up

Dit hondenras, de Oostenrijkse Pinscher, is erg levendig en bijzonder waakzaam. Het wordt dan ook wel gezien als een traditionele waakhond. De Oostenrijkse Pinscher is een middelgrote hond die erg sportief is en een krachtig beendergestel hebben. Het leuke aan deze honden is, is dat ze een erg frisse en oplettende gezichtsuitdrukking hebben, wat veel mensen dan ook als prettig ervaren.

Het is wel belangrijk om vooraf te weten dat dit hondenras vaak meer een band heeft met de plek waar hij leeft, dan met mensen. Dit houdt niet in dat dit hondenras geen goed maatje voor jou als baasje kan zijn, want dat kan de Oostenrijke Pinscher juist zeker wel zijn. Hierover leggen we je dan ook graag meer uit, ben jij benieuwd wat we jou kunnen vertellen over dit mooie hondenras? Lees dan snel verder.

 

De geschiedenis van de Oostenrijkse Pinscher: bijna uitgestorven

De naam van de Oostenrijkse Pinscher zegt het eigenlijk al, dit hondenras komt namelijk uit Oostenrijk. Ze worden sinds de 20e eeuw als officieel ras gezien, destijds werd het nog genoemd als de Oostenrijkse Kortharige Pinscher. We mogen blij zijn dat dit mooie hondenras nog bestaat, aangezien dit hondenras in de jaren 70 bijna was uitgestorven, gelukkig is dat niet gebeurt. Je vraag je misschien af hoe deze mooie honden dan toch nog bestaan. Dit komt omdat er slecht één reu over was en er mensen zijn geweest die hem doelbewust hebben laten paren met honden die leken op de Oostenrijkse Pinscher.

 

Het karakter: een charmante en aanhankelijke hond

De Oostenrijkse Pinscher is een hond die voor veel plezier kan zorgen, voor een spelletje is hij dan ook altijd in. Veel baasjes vinden dit erg leuk en besteden hier graag aandacht aan. Dit hondenras vindt het dan ook zeer prettig als er aandacht aan ze wordt besteed, het is namelijk een aanhankelijke hond die niet lang alleen kan blijven. Deze hond is dan ook erg vriendelijk en lief tegenover hun baasje. Hierdoor kan je dus daadwerkelijk wel een band met deze honden opbouwen, ondanks dat ze vaak meer hebben met de plek waar ze leven dan met de mens.

Goed om te weten is dat dit alleen te maken heeft met vreemden, want naar vreemde mensen en honden kan de Oostenrijkse Pinscher wel afstandelijk of afwijzend zijn. Ze hechten zich namelijk wel enorm aan het gezin en daarom kun je als je een gezin hebt, prima de keuze maken voor dit hondenras. Dat ze soms dominant over komen heeft er mee te maken dat het een waakzame hond is, wanneer er een vreemde in zijn gebied komt, dan geeft hij dit aan door te gaan blaffen.

Oostenrijkse Pinscher puppy

Het uiterlijk: een middelgrote hond met en frisse gezichtsuitdrukking

De vriendelijke Oostenrijkse Pinscher is een middelgrote hond met een frisse gezichtsuitdrukking en daarnaast zijn ze zeer oplettend, wat je ook kunt zien aan hun gezichtsuitdrukking. Ze hebben een vriendelijk uiterlijk door hun hangoren en de staart die hoog aangezet is en krullend over hun rug loopt. Doordat het een middelgrote hond is, waarbij reutjes tussen 44 en 50 centimeter zijn en de teefjes tussen 42 en 48 centimeter zijn, zullen ze in eerste instantie niet gelijk worden opgevallen.

Ze hebben daarentegen wel een krachtig beendergestel en een gespierde rug, omdat ze erg sportief zijn. Ze hebben een korte vacht dat bestaat uit middellang haar bestaat dat glad aanliggend is. Deze honden voor in de kleuren geelbruin, bruin, zwart en rood, met veel witte vlekken. De Oostenrijkse Pinscher kan tussen de 12 en 18 kilo wegen.

 

De verzorging van de vacht

Als je een hond hebt, dan is het belangrijk om aandacht te besteden aan het uiterlijk, zo ook aan de vacht. Bij de Oostenrijkse Pinscher is het vooral belangrijk om hun vacht te verzorgen door ze wekelijks een borstelbeurt te geven, om de vacht in goede conditie te houden. Er hoeft niet veel aandacht aan worden besteed omdat de vacht erg kort is, waardoor het makkelijker te onderhouden is. Door deze hond wekelijks even te borstelen versterk je de band tussen jou en je trouwe viervoeter en zal haaruitval verminderen.

 

De ziektes die een Oostenrijkse Pinscher kan krijgen

De Oostenrijkse Pinscher kan vooral heup- en elleboogdysplasie, oogafwijkingen en ontwrichte knieschijven krijgen. Dit zijn ziektebeelden die de meeste honden kunnen krijgen, welke dus niet enkel bij dit hondenras voorkomt. Helaas kan het voorkomen dat ook je trouwe viervoeter ziek wordt. Wanneer jouw hond klachten krijgt, wacht dan niet te lang met een bezoekje aan de dierenarts. Je wilt eventuele ziektebeelden snel opsporen, zodat je hier iets aan kunt gaan doen. Een blije hond, is een blij baasje.

Oostenrijkse Pinscher hond

De hondentraining: wees consequent en win respect

Als je ervoor hebt gekozen een hond te nemen, dan is het altijd goed om deze goed op te voeden, door middel van de juiste training te geven. Ieder baasje vindt het prettig als hun trouwe viervoeter goed opgevoed zijn. Het is dan ook zeker handig om te weten welke training de Oostenrijkse Pinscher nodig heeft.

Dit hondenras is dan ook gemakkelijk te trainen, omdat ze snel kunnen leren. Dit kunnen ze vooral snel als ze een consequente en liefdevolle opvoeding krijgen. Ze vinden het dan ook erg prettig om samen met hun baasje te werken en hierdoor kunnen ze makkelijk opgevoed worden.

Je kunt deze honden trainingen door middel van de volgende onderdelen:

  • Volg een puppycursus
  • Zorg voor ontspanning door ze kennis te laten maken met andere honden
  • Leer het blaffen af tot hoever dit nodig is met een anti-blaf-training

Aangezien ze veel kunnen blaffen als ze nog niet bekend met je zijn en je eerst zullen zien als een vreemdeling, omdat ze nog aan je moeten wennen, is het handig om het blaffen af te leren. Je kunt daarom prima een anti-blaf-training met deze honden uitvoeren. Het hoeft namelijk niet zo te zijn dat deze honden helemaal niet blaffen, aangezien dit wel in hun aard zit. Het kan daarentegen soms voor jezelf wel prettig zijn als ze het wat afleren en weten wanneer ze het wel kunnen doen, zoals bij indringers.

 

Wat kost een Oostenrijkse Pinscher?

Voordat je een hond aan wilt schaffen, is het ook belangrijk om te kijken naar het budget. Je hebt namelijk wel voldoende budget nodig om zowel een hond aan te kunnen schaffen, maar ook te onderhouden. Je vindt het dan vast ook fijn om een inzicht te krijgen in de prijs voor een Oostenrijkse Pinscher, de aankoopprijs ligt tussen €450,- en €650,-. Denk er daarom goed over na of dit in jou budget past, aangezien er meer kosten bij komen kijken dan alleen het aanschaffen van deze lieve viervoeter.

 

Hoeveel beweging heeft een Oostenrijkse Pinscher nodig?

Voor iedereen is het belangrijk om beweging te krijgen, zo ook voor honden. Het is dan wel handig om te weten hoeveel beweging dit hondenras daadwerkelijk nodig heeft. De Oostenrijkse Pinscher heeft een gemiddeld energieniveau en heeft dagelijks veel beweging nodig, net als vele andere honden. Met dit prachtige beestje kun je dan ook ideaal lange wandelingen maken.

Als je met hem wil gaan rennen, is het belangrijk om zijn tempo aan te houden en je er niet meer uit gaat halen dan er daadwerkelijk in zit. Naast de beweging die je hond krijgt door de wandelingen, is het ook goed voor deze honden om veel ruimte te hebben in de tuin. Dit hondenras heeft namelijk veel loopruimte nodig.

Oostenrijkse Pinscher puppy buiten

Erkenning van de Oostenrijkse Pinscher

In 1928 werd dit hondenras erkend als de Oostenrijkse korthaar pinscher, wat in 2000 werd veranderd naar Oostenrijkse Pinscher. Deze honden waren destijds zeer geschikt voor het bewaken van het erf van hun baasje en voor het verdelgen van ongedierte. Dat is nu wel anders geworden, ze zijn namelijk nu ook erg geschikt geworden als gezinshond. Het waakzame blijft wel in ze zitten, aangezien ze nog steeds wel als waakhond worden gezien.

 

Een vriendelijke, trouwe hond om in je hart te sluiten

Na het lezen van dit artikel ben je veel meer te weten gekomen over deze trouwe viervoeter, wij zien dan ook vele voordelen van een keuze voor deze lieve honden en wij hopen jij ook. Ze zijn trouw aan hun baasje en daardoor ook erg beschermend. Dit komt dus vooral omdat de waakhond nog in ze schuilt, als ze dan ook de juiste opvoeding krijgen en je de tijd voor ze neemt, kunnen ze zeker in het gezin passen.

Ze zullen namelijk dol op je zijn als jij ze de liefde en tijd geeft die ze verdienen. Dit geldt natuurlijk voor elk dier. Ben jij na het lezen van dit artikel overtuigt en van plan om een Oostenrijkse Pinscher te nemen? Dan zullen wij dat uiteraard heel goed begrijpen, want wie wordt er nou niet gelukkig van zo’n lieve, trouwe viervoeter. We hopen dat je veel hebt gehad aan het lezen van dit artikel en dat je het met veel plezier hebt gelezen.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 11 Gemiddeld: 4.8]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *