Puli: alles over dit vrolijke en slimme hondenras

Puli uiterlijk

Je hebt dit ras vast wel eens voorbij zien komen op straat: de Puli, dit ras is een ware verschijning. Zijn bovenvacht is namelijk hartstikke lang en de slierten lijken op dreads. Ben je benieuwd naar nog meer kenmerken van deze bijzonder uitziende honden? We hebben alle eigenschappen van de leuke Puli voor je op een rijtje gezet: van ziektes tot trainen. Wil jij alles te weten komen over deze trouwe hond? Lees dan vooral verder.

 

Een Hongaarse herdershond van nomadische Huns

De Puli komt uit wat we tegenwoordig Hongarije noemen. De Magyars, een van de stammen van de nomadische Huns, namen in de 19e eeuw de Puli mee naar hun eigen land. Ze gebruikten dit hondenras om de kuddes te hoeden en te beschermen. Er gaan verhalen rond dat deze honden afstammen van de Tibetaanse Terriër, maar zeker weten doet niemand dat. Wel hebben deze twee hondenrassen veel met elkaar gemeen, dus het kan zijn dat dit verhaal waar is.

De naam Puli is in Hongarije niet alleen voor dit ras bestemd, maar voor allerlei soorten veedrijvers. Het fokken van het ras begon pas in 1867. Men fokte het ras omdat ze echte werkhonden zijn. Dankzij het fokken kwamen deze honden ook steeds vaker voor in landen buiten Hongarije. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leek het ras uit te sterven, maar gelukkig is dat voorkomen. Vandaag de dag zijn Puli’s het ook gewend om te leven in een stad. Maar hij is als een vis in het water op het platteland.

 

De Puli is een lieve, trouwe hond die graag gehoorzaam is

De Puli is een schat van een hond. Hij doet niemand kwaad en is goed in de omgang met kinderen en dieren. Dit hondenras heeft graag een centrale rol in het gezin. Wel is de Puli gericht op een persoon in het gezin. Dit is zijn baasje en hij volgt zijn baasje overal. Het is dus in dat opzicht een aanhankelijke hond. Gaat zijn baasje naar het toilet? Het liefst gaat de Puli met je mee. Dit maakt dat dit hondenras niet graag alleen thuisblijft. Laat je hem wel vaak alleen thuis? Dan kan dit problemen opleveren. Het is namelijk een hond met een eigen wil. Behandel je hem niet zoals hij dat wil? Dan kan hij erg koppig zijn.

Het is een trouwe en loyale hond, niet alleen naar zijn baasje, maar naar het hele gezin toe. Het gezin staat voor hem op nummer een. Puli’s zijn ook vrolijke honden. Hij ontvangt graag positieve aandacht en geeft deze aandacht ook terug. Je kunt dan ook volledig op je hond vertrouwen. Hij is altijd vriendelijk en vrolijk. Het zijn ook honden die erg gehoorzaam en slim zijn. Het aanleren van regels en nieuwe commando’s is daardoor heel makkelijk.

Zijn intelligentie past hij overal toe. Zo kan hij goed met nieuwe situaties omgaan en hij voelt zich snel op zijn gemak op nieuwe plekken. Je kunt de Puli dus met gemak overal mee naartoe nemen: op vakantie of naar vrienden. Het is een hond die hier ook van geniet, hij staat namelijk graag in de spotlights.

Puli buiten

Lange haren die lijken op dreadlocks en een bijna onzichtbaar lichaam

De Puli heeft een opmerkelijk uiterlijk. Dit hondenras lijkt qua uiterlijk wel op een Tibetaanse Terriër, maar heeft ook wel eigen unieke trekjes. Kom je de Puli op straat tegen, dan valt de hond je gelijk op. De vacht van de Puli is namelijk heel speciaal. De vacht bestaat uit twee vachten: een wollige en zachte ondervacht en een dikke bovenvacht. De bovenvacht is opmerkelijk. Deze vacht lijkt namelijk op dreadlocks. Deze lange haren bedekken het volledige lichaam van de Puli. Hierdoor zie je soms niet eens meer zo goed wat de contouren van deze hond zijn. Sommige eigenaren van de Puli binden de haren bijeen in een soort staart. Hierdoor is zijn uitstraling nog specialer.

Dit hondenras heeft altijd een zwarte, witte, bruine of grijze vacht. Deze honden hebben eigenlijk nooit verschillende kleuren vachten. De vacht van de Puli is bestand tegen het weer. Hierdoor konden deze honden ook zo goed in de koude gebieden van Hongarije leven. De schofthoogte van de Puli is zo’n 40 centimeter.

Het zijn dus middelgrote honden. Reuen zijn volwassen tussen de 14 en 15 kilo zwaar, teefjes tussen de 10 en 13 kilo. Door zijn vacht is zijn gehele lichaam niet goed zichtbaar. Vaak zie je alleen maar zijn tong uit zijn bek. Ze hebben een klein hoofd met rechte neusrug. De oren hangen in een V-vorm en de ogen zijn rond. De rug van de Puli is redelijk recht en hij draagt zijn bijna onzichtbare staart hangend.

 

Intensieve verzorging van de vacht van deze honden

Je kunt je voorstellen dat de vacht van de Puli ingewikkeld is om te verzorgen. De vacht van deze honden is pas volledig ontwikkeld als ze drie jaar zijn. Tijdens de puberfase heeft de vacht van de Puli extra aandacht nodig. Dan moet je de vacht namelijk in dunne koorden scheuren, zodat de vacht gaat vilten. Je moet dagelijks de dreadlocks van deze honden los van elkaar halen. Hierdoor voorkom je dat ze in de knoop raken met elkaar. Want eenmaal in de knoop met elkaar, krijg je dit weer lastig uit elkaar.

Ook vuil, zoals takjes en blaadjes, moet je uit de vacht plukken. Is het nat weer buiten? De vacht van de Puli kan gaan stinken als deze nat is. Je kunt de vacht van de Puli wel wassen, maar het duurt minstens 48 uur om te drogen. Het enige wat je wel kunt doen, is je hond sneller drogen met een waterblazer. Daarnaast moet je de oren en ogen van de Puli goed schoonhouden, omdat hier snel vuil in nestelt.

 

De ziektes en aandoeningen bij een Puli

De Puli heeft een aantal ziektes en aandoeningen die vaker voorkomen. Zo heeft dit hondenras vaak oogproblemen, elleboogdysplasie, heupdysplasie en patella luxatie. Bij dit laatste zit de knieschijf van je hond los in de kom. Dit is erg pijnlijk voor je hond. Ook elleboog- en heupdysplasie is erg pijnlijk voor je hond.

Hierbij sluiten de onderdelen in het gewricht namelijk niet meer goed op elkaar aan, waardoor het gewricht snel slijt. Naast dat het pijn doet, loopt je hond hierdoor ook mank. Wanneer je ziet dat je Puli mank begint te lopen, is het aan te raden om gauw naar de dierenarts te gaan. Deze honden kunnen een leeftijd van 15 jaar bereiken.

Puli hond

Makkelijk te trainen honden, maar wel tijdrovend voor de baas

Puli’s zijn erg slimme honden. Daardoor is het opvoeden van deze honden ook niet zo moeilijk. Ze leren graag en zijn ook nog eens graag gehoorzaam. Nieuwe commando’s en regels leert hij daarom ontzettend snel. Wel neemt de opvoeding van deze honden redelijk wat tijd in beslag. Naast het aanleren van nieuwe commando’s en regels, moet je ook tijd besteden aan het opbouwen van een hechte band met je hond. De Puli kiest iemand uit het gezin uit als zijn baasje. Deze persoon kan dus verwachten dat hij veel tijd kwijt is aan de opvoeding van zijn hond.

Neem je Puli als pup naar een puppycursus. Tijdens deze cursus kun je namelijk aan jullie band werken en komt hij in aanraking met andere honden. Vroege socialisatie is aan te raden, anders is je hond terughoudend naar andere honden toe als hij ouder is. Daarnaast is het belangrijk om heel consequent te zijn naar je hond. Heb je geen duidelijke regels? Dan gaat hij zelf de regels bepalen. Gedraagt je Puli niet zoals je dit wil? Negeer hem dan volledig. Dit vindt hij verschrikkelijk. Beloon je hond wanneer hij goed gedrag vertoont.

 

Onbekend hoeveel een Puli kost

Hoeveel een Puli puppy kost, is helaas niet bekend. Wel is het aan te raden om je puppy bij een erkende fokker te kopen. Dan ben je iets meer verzekerd van een gezond hondje. Naast de aanschafkosten moet je rekening houden met andere kosten. Denk daarbij aan voer, voer en waterbakjes, jaarlijkse inentingen, verzorgingsproducten, mand, speeltjes en de kosten voor de dierenarts. Daarnaast wil je misschien ook wel naar puppycursus met je hond, of heb je op latere leeftijd hulp nodig met het trainen van je hond. Dit kost allemaal geld.

 

Veel bewegen met je Puli

Actief baasje gezocht! De Puli is namelijk een energieke hond. Je moet dus veel met hem bewegen. Dit doe je door lange wandelingen met hem te maken (wanneer hij volwassen is), te spelen met hem en hem behendigheidsspelletjes te doen. Dit laatste helpt je hond om niet alleen fysiek te bewegen, maar ook om zijn hersenen aan het werk te zetten. Varieer hierbij wel met spelletjes, zodat het niet gaat vervelen.

Let tijdens het wandelen en bewegen regelmatig op hoe de beweging van je hond is. Omdat Puli’s last kunnen krijgen van hun gewrichten, is het verstandig om dit goed in de gaten te houden. Beweeg op warme zomerdagen niet te veel met je hond. Dankzij de bijzondere vacht houdt deze hond de warmte erg goed vast. Wandel dan dus liever alleen het hoognodige en laat je hond verder rusten op een koele plek.

Puli puppy

De erkenning van de Puli

Wanneer de Puli erkend is in Nederland, is niet bekend. Wat wel bekend is, is dat dit hondenras in 1924 erkend is door de overkoepelende organisatie Fédération Cynologique Internationale (FCI). Het uiterlijk van de Puli is eigenlijk nauwelijks veranderd sinds het fokken van het ras begon, in 1867.

 

De vrolijke en slimme Puli

De Puli is dus een vrolijk en slimme hond die je heel makkelijk commando’s kunt leren. Je moet wel genoeg tijd maken voor deze hond. Als de Puli jou namelijk in het gezin als baasje heeft gekozen, dan volgt hij je overal. Daarnaast zijn het energieke honden, waardoor je ook moet rekenen op lange wandelingen en veel spelletjes spelen. Heb je dus genoeg tijd om te besteden aan je hond? Dan is de Puli zeker geschikt voor jou en jouw gezin.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 2 Gemiddeld: 5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *