De Mudi: een vrolijke en energieke hond

Mudi puppy

Heb je wel eens van een Mudi gehoord? De kans is groot dat je niet afwist van het bestaan van dit ras. En dat is niet zo vreemd, want over de hele wereld leven er maar een paar duizend Mudis. En dan vooral in het land waar ze oorspronkelijk vandaan komen: Hongarije.

Deze prachtige kruising tussen de Hongaarse herdershonden en de Duitse Spitz honden zijn lief en zitten boordevol energie. Wil jij meer te weten komen over dit unieke ras? Lees in dit artikel alles over wat deze viervoeter zo interessant maakt.

 

Over het ontstaan van dit Hongaarse hondenras

De oorsprong van de Mudi is niet helemaal precies te achterhalen. Het lijkt erop dat dit speciale ras niet met opzet is gefokt. Het ras is spontaan ontstaan toen Hongaarse herdershondenrassen werden gekruist met Duitse Spitz honden. Sinds 1936 wordt de Mudi als ras erkend. Tijdens de 2e wereldoorlog stierven veel honden en was het ras bijna uitgestorven.

Tegenwoordig is de Mudi nog steeds een redelijk zeldzaam ras. Over de hele wereld zijn er slechts enkele duizenden Mudis. De meesten hiervan wonen in Hongarije waar ze vooral worden ingezet als herdershond om kuddes te bewaken. In Finland worden Mudis ingezet bij het reddingswerk in de bergen.

 

Een blije hond met een vriendelijk karakter

Mudis zijn vrolijke en enthousiaste honden. Bovendien zitten ze boordevol energie en zijn ze ook nog eens intelligent en alert. Dit maakt dit ras tot een heel goede werkhond. Het is dus ook niet zo vreemd dat dit ras oorspronkelijk vooral werd ingezet bij het hoeden van kuddes schapen. Maar wees niet getreurd, ook als huisdier is de Mudi een perfecte vriend. Doordat hij zo slim is, zal hij eenvoudig nieuwe kunstjes aanleren. Ook is bepaald gedrag eenvoudig te corrigeren. Doe dit alleen wel door gebruik te maken van positieve training.

Mudis zijn makkelijk te trainen en vinden het superleuk om samen met hun baasje taken zoals zoeken en redden uit te voeren. Je doet een Mudi ook veel plezier met een hindernisbaan speciaal voor honden. Hoe meer er wordt gerend, hoe meer plezier er wordt beleefd.

Persoonlijke aandacht is erg belangrijk voor een Mudi. Vaak is hij gericht op 1 persoon binnen een gezin. Onbekende personen worden snel als indringer gezien, dit maakt de Mudi ook geschikt als waakhond.

Mudi puppy spelend

Zo ziet een Mudi eruit

De Mudi herken je in eerste instantie aan zijn vacht. Op zijn hoofd en aan de voorkant van de poten is de beharing glad en kort. Op de rest van het lichaam is de beharing middellang, krullend en glanzend. De kleur van de vacht kan variëren. Zo bestaan er verschillende combinaties met de kleuren:

 • Zwart
 • Grijs
 • Blue-Merle
 • Wit
 • Crèmekleurig

Wat verder opvalt zijn de rechtopstaande oren hoog op het hoofd. De staart is vrij lang en wordt vaak in een sikkelvorm en hoog gedragen. De schofthoogte van deze middelgrote hond ligt gemiddeld tussen de 38 en 47 cm hoog. Het gewicht van een volwassen dier is ongeveer tussen de 8 en 13 kilogram.

 

Wat je moet weten over de verzorging

De verzorging van de Mudi neemt niet veel tijd in beslag. Een keer per week een goede kam- en borstelbeurt zorgt ervoor dat de vacht mooi glanzend blijft. Het is niet nodig om deze vaak te wassen. In het voorjaar verhaart de Mudi, de nieuwe vacht groeit langzaam weer aan.

Naast een borstelbeurt is het verstandig om regelmatig het gebit van de hond te controleren en te poetsen. Net als bij alle honden is het ook belangrijk om regelmatig de nagels te knippen, en de oren te controleren.

 

Welk voer geef je een Mudi

Een Mudi verbruikt door zijn energieke karakter veel energie. Het is daarom belangrijk dat hij voldoende voedsel van goede kwaliteit voorgeschoteld krijgt. Droge hondenbrokken zijn hierbij de basis, een aanvulling geef je met natvoer. Verwen hem ook regelmatig met een lekker bot om te kluiven of met een snoepje tijdens het rennen en spelen.

Zwarte Mudi

Met welke ziektes moet je rekening houden

Net als bij veel andere rassen kan een Mudi last krijgen van heup- of elleboogdysplasie. Ook een Patella luxatie (losse knieschijf) kan voorkomen bij dit ras. Over de gezondheid van de Mudi hoef je je niet al te veel zorgen te maken. Over het algemeen zijn ze goed gezond. Toch komen ook bij dit ras erfelijke ziektes voor. Heb jij het vermoeden dat jouw Mudi iets mankeert? Ga dan naar de dierenarts. Alleen hij kan bepalen of er echt iets met jouw hond aan de hand is. Hoe eerder je aan de bel trekt, hoe beter.

 

Opvoeden en trainen van een Mudi: vanuit een positief standpunt

Een goede opvoeding van de Mudi is erg belangrijk. Pups moeten vanaf jonge leeftijd op een positieve manier gesocialiseerd en getraind worden. Een harde of negatieve benadering van een pup werkt averechts. Het is zeker aan te raden met je pup op training te gaan. Volwassen honden genieten enorm van diverse activiteiten op een hondenschool.

Het actieve karakter van de Mudi vereist dat je veel tijd en aandacht aan zijn beweging moet geven. Met mogelijkheden om te rennen, spelen en uitdagende spelletjes te doen doe je honden van dit vrolijke ras veel plezier. Een plek op een boerderij of een woning met een groot erf is het meest geschikt.

 

De aanschaf van een Mudi pup

In Nederland zijn er maar weinig Mudis te vinden, en het aanschaffen van een pup gaat daardoor niet eenvoudig en snel. Ben je serieus op zoek naar een Mudi pup? Neem dan contact op met de rasvereniging. Zij kunnen je verder helpen aan adressen van erkende fokkers.

 

Is de Mudi een erkend ras?

Sinds 1936 is de Mudi in Hongarije een erkend ras. In Nederland en België is het ras erkend door de rasvereniging van herders- en berghonden uit Zuid- en Oost-Europa en Azië.

Mudi rennend

Ben jij een baasje van een Mudi?

Helaas zijn er In Nederland maar weinig honden van dit mooie ras te vinden. Ben jij wel een trotse eigenaar van een Mudi? Dan ben jij zeker een geluksvogel! Wij zijn nieuwsgierig naar jouw ervaringen en belevenissen, en zouden het leuk vinden als je deze met ons wilt delen. Laat je een reactie achter?

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 18 Gemiddeld: 4.6]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

2 reacties

 1. Goedemorgen,
  Het is inderdaad een top hond.
  Helaas worden ze vaak gedumpt in de Balkan landen, ze worden vaak aangeboden als verhuis dier adoptie.
  Ze heeft een rugzakje, maar ach wie niet, namen haar toen ze 1,5 jaar oud was. Ze is heel slim en energiek en vooral een hond die dicht bij de oorsprong vd hond wolf staat.
  Gedrag met andere honden is dan ook echt roedelgedrag, spelen hiërarchie Etc etc, ze is vooral heel lief en gek op gekriebel en aandacht.
  Zodra schemering valt trekt ze zich terug (waken over de kudde) , wel erg waaks en waakzaam over ons.
  Al met al een toppertje
  Onze Kyra
  Gr Frits

 2. Wij hebben in december 2023 in Totvazsony een mudi gekocht na het overlijden van onze kooiker/retriever omdat we in Hidegkút een mudi zagen bij de buren. Alles in het artikel klopt:) Hij is met zijn Hongaarse dierenpaspoort met ons naar Nederland gekomen, 5 maanden oud. Wat een leuk hondje is dit! Zeer energiek, kent niet altijd de grenzen… Prachtond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *