Cockapoo: Alles over dit lieve hondenras

Cockapoo in grasveld

De Cockapoo is een kruising tussen de Cocker Spaniël en een Poedel. Het is een hond die bekend staat om zijn liefdevolle karakter en dit ras houdt er enorm van om samen met zijn baasjes tijd door te brengen, het liefst zo veel mogelijk. De Cockapoo is in eerste instantie ontwikkeld door Amerikaanse fokkers met als doel een echte gezelschap hond te fokken wat ook zeker gelukt is. Naast dat deze hondensoort gewild is in Amerika krijgt hij ook steeds meer populariteit in Nederland en omstreken, maar het is nog steeds een redelijk onbekend hondenras in Nederland. Wil jij meer te weten komen over dit hondenras? Lees dan hieronder verder.

 

Geschiedenis: van Amerikaanse makelaardij

Rond de jaren 60 van de vorige eeuw was steeds meer vraag in Amerika naar kleine liefdevolle hondenrassen. Het was hierbij ook belangrijk dat het hondenras gezond was met weinig medische aandoeningen, dit wilden ze via hybride groeikracht doen. Dat zorgt er namelijk voor dat de eigenschappen van de ouders overtroffen worden en je alleen de goede eigenschappen behoudt.

 

Het karakter: gefokt voor de liefde

De Cockapoo is een hond met een enorm liefdevol karakter. Dit is ook niet verrassend aangezien dit voor de fokkers een belangrijk aspect was om deze hond in eerste instantie te gaan fokken. Het maakt voor de Cockapoo niet uit of je jong of oud bent, en als je jouw Cockapoo de tijd geeft zal hij ook wennen aan allerlei soorten dieren. Het enige wat echt belangrijk in de ogen van jouw Cockapoo is dat hij genoeg aandacht krijgt van zijn baasje. Hier kan af en toe wel wat jaloezie bij komen kijken maar dat is al snel weg wanneer je hem weer aandacht geeft.

Cockapoo close up

Het uiterlijk van de Cockapoo

Afhankelijk van het type Cockapoo dat jij bezit is het uiterlijk verschillend. Zo zijn er drie verschillende soorten Cockapoo, namelijk de standaard, toy en miniatuur. De standaard Cockapoo is de grootste en zwaarste hij wordt zo’n 38 centimeter hoog en kan tot 10 kilo wegen. Vergelijk dit met de Cockapoo Toy die 25 centimeter hoog wordt en slechts 5 kg weegt. Dit laat de Cockapoo miniatuur over en die zit er een beetje tussenin, deze wordt 28 tot 35 centimeter hoog en kan tussen de 6 en 9 kilo wegen.

De Cockapoo komt in veel verschillende kleuren voor zoals grijs, wit, zwart of donkerbruin. Vooral laatstgenoemde is een populaire kleur onder de baasjes. Een Cockapoo kan 14 tot 15 jaar oud worden en behoort hierdoor tot één van de oudst wordende hondenrassen die er zijn. De vacht is over het algemeen hetzelfde en bestaat uit een middellange vacht met uitschieters naar de oren en de staart waar de vacht wat langer en voller wordt.

 

De verzorging

De Cockapoo houdt van veel thuis zijn en een driemaal een wandeling van 20 minuten voldoet dan ook voor zijn beweging. De vacht moet om de zoveel weken gekamd worden waarbij wel goed gelet moet worden op eventuele klitten. Deze ontstaan vaak bij de oren en kan zeer vervelend zijn voor jouw hond.

Er zijn ook verschillende oefeningen die je samen met jouw hond kan doen die goed voor hem zijn. Dit zijn oefeningen die de mentale gesteldheid van jouw hond prikkelen en waardoor jouw hond ook mentaal kerngezond blijft. Hiermee voorkom je gedragsproblemen, en als je dit in combinatie met fysieke oefeningen doet is het effect nog beter. Voorbeelden van mentale oefeningen zijn: trucjes, iets verstoppen of commando’s.

Cockapoo liggend

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

Doordat de Cockapoo nog een redelijk nieuwe hondensoort is die ontstaan is in de jaren 60 van de vorige eeuw. Is er nog maar weinig bekend over ziektes en aandoeningen die bij deze hond voorkomen. Wat wel bekend is over dit hondenras is Cockapoo’s vaker dan gemiddeld last hebben van de ogen en oren. Het is dus goed hier op te letten bij de verzorging van jouw hond.

 

Hondentraining voor dit ras

Het is altijd goed om jouw hond als pup mee te laten doen aan een puppytraining. Doordat je dit doet zal jouw hond van jongs af aan al leren om met andere honden om te gaan en weet hij hoe hij zichzelf moet gedragen. Ook is het een mooie kans om samen met jouw hond een band te creëren doordat je dit samen met jouw hond doet.

 

Wat kost een Cockapoo

Een Cockapoo pup kost tussen de €1000 en €2000 euro. Er is niet een specifieke prijs te noemen voor dit ras, dit is afhankelijk van waar je de hond koopt, toch moet je al snel aan dit bedrag denken. Probeer er altijd op te letten dat je een pup koopt bij een gecertificeerde fokker. Deze zet zich met veel liefde in voor een specifiek ras en draagt zorg voor het behoud en verbetering van dit ras. Ook belangrijk om te letten op de omgeving; is het er bijvoorbeeld schoon? Krijgen de moederhond en haar pups voldoende rust maar worden ze wel betrokken in het dagelijkse leven? Lopen er meer dieren rond en wordt daarmee omgegaan?

Cockapoo puppy rennnend

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

Dit hondenras vindt het niet erg om veel thuis te zijn en hier lekker te spelen met zijn baasjes. Het is wel belangrijk dat jouw Cockapoo minimaal drie keer per dag een wandeling maakt van ongeveer twintig minuten. Hij zal dit ook heerlijk vinden om samen met jou op avontuur te gaan, alleen is het geen hondenras die lange wandeltochten volhoudt, of die het heel prettig vindt om achter jou aan te rennen als je aan het fietsen bent. Dus als jij hier ook niet van houdt dan is dit hondenras misschien wel uitermate geschikt voor jou.

 

Erkenning in Nederland

Dit hondenras is niet erkend door het raad van beheer. Dit komt omdat het een relatief nieuw ras en betekent dat dit hondenras niet mag deelnemen aan verschillende honden sportwedstrijden. Ook kan er niet met zekerheid gezegd worden dat het een gezond ras is maar dat kan in dit geval ook komen doordat de Cockapoo een relatief nieuw ras is.

Cockapoo liggend in huis

Heb jij al een Cockapoo of ben je van plan deze aan te schaffen?

Een Cockapoo is een uiterst liefdevolle hond die er enorm van houdt om met zijn baasjes te spelen. Het is een echte gezinshond die het lekker fijn vindt om thuis te spelen. Ze houden er ook enorm van om samen met kinderen te spelen en vinden het heerlijk als ze alle aandacht opeisen. Ben jij nou iemand die al een Cockapoo bezit en wil je graag jouw verhaal delen? Dat kan hieronder in de reacties!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 10 Gemiddeld: 4.1]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

3 reacties

 1. Beste,
  Wij zijn enorm geïnteresseerd in een cockapoo pup, maar kunnen nergens een betrouwbare fokker vinden op internet in de buurt van Zeeland (Middelburg). Wij zouden u zeer erkentelijk zijn als u ons hiermee zou kunnen helpen.

  Alvast vriendelijk bedankt!
  Marian Groenenberg

  1. Hallo Marianne,

   Wij hebben sinds een half jaar een Cocapoo. We hebben hem gehaald in Best bij hondenhotel Meulencor. Deze mensen hebben af en toe ook nestjes. Ik was kritisch in mijn zoektocht en uiteindelijk dik tevreden. Ons hondje is kerngezond en erg goed gesocialiseerd. Wij hebben een prachtig beestje met een heel lief karakter.

   Succes in he zoektocht.

   Groeten Marga Luijten.

   1. Ook wij hebben sinds 7 maanden een cockapoo van meulencor uit Best.
    Ontzettend lief en vrolijk hondje die het prima doet.
    Ik vroeg me af of die van u een broertje of zusje is. Onze hond is van 9-7-2021.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *