De Otterhound: Alles over dit Hondenras

Otterhound

Houd je van grote, onstuimige maar ook aanhankelijke honden? Misschien is de Otterhond dan wel het ras dat bij jou past. Zwemmen is de favoriete bezigheid van deze speurhond die zelfs een onderwaterspoor goed kan volgen. De Otterhound is een grote maar vriendelijke reus en is zeer geschikt als gezinshond.

Helaas is dit ras zeer zeldzaam, wereldwijd leven er maar zo’n 800 exemplaren waarvan slechts enkelen in Nederland. De kans dat jij ooit een pup of volwassen dier van dit ras in huis zult krijgen is dus hoogstwaarschijnlijk zeer klein. Maar dat neemt zeker niet weg dat het een interessant ras is waar je meer over wilt weten. Lees snel verder en kom alles te weten over deze aanhankelijke jager. 

 

Hier komt deze jager vandaan 

De Otterhound is een van oorsprong Engels hondenras. In de Middeleeuwen werden honden van dit grote ras speciaal gefokt en ingezet op de jacht naar otters. De populatie otters was namelijk zo groot dat vissen in vijvers en rivieren dreigden uit te sterven. En daarmee dreigde een grote voedselbron verloren te gaan.

De Otterhounds waren zo goed in hun werk dat het gevolg was dat de rivierotter met uitsterven werd bedreigd. Vanaf dat moment (1976) werd het jagen op deze dieren verboden. Daarna dreigde ook de Otterhound zelf uit te sterven omdat dit ras oorspronkelijk alleen voor de otterjacht werd gefokt en dus niet meer nodig was als jachthond. 

 

Het karakter: een vriendelijke gezinshond 

Het karakter van de Otterhound kan worden omschreven als onstuimig maar vriendelijk, vrolijk en aanhankelijk. Het is een echte gezinshond en hecht zich snel aan zijn baasje en huisgenoten. Ook met kinderen kan dit ras goed overweg. Ondeugende karaktertrekken komen binnen dit ras ook zeker voor, dit zul je vooral merken tijdens de opvoeding en training. 

 

Zo ziet een Otterhound er uit 

Met een schofthoogte van 63 cm (teef) tot 67 cm (reu) behoort de Otterhound tot de grote honden. Het gemiddelde gewicht ligt tussen de 35 en 40 kg. De bouw is vierkant en het hoofd is redelijk groot. De dubbele vacht bestaat uit harde haren die waterbestendig zijn en een beetje vettig aanvoelen. De voeten zijn groot en rond en voorzien van zwemvliezen. De kleur van de vacht kan grijs, rood, zandkleurig of lichtbruin zijn. 

Otterhound puppy

 

 

Zo verzorg je deze hond 

Het onderhoud van de vacht van een Otterhond neemt niet veel tijd in beslag. Een wekelijkse borstelbeurt is genoeg om de vacht in goede conditie te houden. Het uiterlijk moet er zo natuurlijk mogelijk uit blijven zien. Omdat de baard regelmatig over de grond sleept wordt deze snel vies. Het is aan te raden om deze regelmatig schoon te maken en vuil te verwijderen. Het knippen van de nagels is ongeveer eens per twee weken nodig. Voor de verzorging van de tanden en het tandvlees is een kauwbot erg geschikt. 

 

Wat eet deze grote viervoeter 

Je zult begrijpen dat een grote hond heel wat voedsel nodig heeft op een dag. Zorg er voor dat je altijd voer van een goede kwaliteit aan je dier geeft. Kant en klare brokken zijn een prima basis. Je kunt dit aanvullen met zo nu en dan een vers stuk nat vlees. En bij de training of tijdens een wandeling is het altijd handig om beloningssnoepjes bij de hand te hebben. Let bij het voeren van je maatje altijd op de grootte, het gewicht en de hoeveelheid arbeid die hij verricht. Pas het voedsel hierop aan, en geef vooral niet te veel eten. Zo voorkom je dat jouw hond overgewicht krijgt. 

 

Zijn er ziektes bekend bij de Otterhound 

De Otterhound is over het algemeen een gezond ras. Ziektes die door fokker vooral in de gaten worden gehouden zijn heupdysplasie en epilepsie. 

Zoals bij meerdere grotere rassen komt bij de Otterhound een maagtorsie nog wel eens voor. Dit wordt ook wel een maagkanteling of een maagverdraaiing genoemd. Deze aandoening is erg pijnlijk en kan levensbedreigend zijn wanneer er niet op tijd actie wordt ondernomen. 

 

Weetjes over deze Engelse rashond 

  • Wist je dat de Otterhound in 1909 door de AKC als ras werd erkend? 
  • De Otterhound wordt aangemerkt als een van de basisrassen voor de Airedale Terrier 
  • Het reukvermogen van de Otterhond is zo groot dat hij zelfs een otter kan ruiken die de avond er voor door het water is gegaan 
  • Van zit zeldzame ras zijn er wereldwijd maar zo’n 800 exemplaren bekend. De meeste Otterhounden vind je in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. Verder komt dit ras voor in Nederland, Scandinavië, Zwitserland, Duitsland en Canada. 
  • Wist je dat de Otterhound een van de meest bedreigde hondenrassen ter wereld is? Dit ras is nog zeldzamer dan de reuzenpanda. Gelukkig besteden fokkers in zowel Nederland als Engeland met een goed fokprogramma veel aandacht aan het behouden van het oorspronkelijke ras. 

Otterhound running

Wat je moet weten over de opvoeding, training en beweging 

Tijdens de opvoeding en training van een Otterhound zul je merken dat hij nogal eens  eigenwijs gedrag kan vertonen.  Omdat het jachtinstinct nog steeds aanwezig is heeft dit dier zowel binnenshuis als in de buitenlucht ruimte en beweging nodig. Hij houdt van lange wandelingen en weet je en plek waar honden kunnen zwemmen? Dan doe je je maatje helemaal een plezier. 

 

Over de rasvereniging en de kosten van een Otterhound 

Bij de FCI is de Otterhound ingedeeld in groep 6: Lopende honden en zweethonden sectie 1.1. In Nederland is in 1983 een rasvereniging opgericht onder de naam ‘Vrienden van de Otterhound’, met als doel het zo goed mogelijk in stand houden van dit bijzondere ras. Wil je meer weten over dit ras, heb je interesse in de aanschaf van een lieve pup, of wil je graag in contact komen met eigenaren van een Otterhound? Dan kun je bij deze vereniging terecht voor alle benodigde informatie. 

 

Past de Oterhound bij jou? 

Wij hopen dat je met dit artikel meer te weten bent te komen over de Otterhound. Houd je van grote maar vriendelijke gezinshonden die graag met je mee naar buiten gaan? Misschien is dit dan wel het ras dat precies bij jou past. Weet jij nog meer bijzonderheden over de Otterhound te vertellen? Dan lezen we heel graag je reactie onder dit artikel. 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 8 Gemiddeld: 5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *