Peruaanse naakthond: een zeldzaam gezelschapsdier uit Peru

Close up Peruaanse naakthond

De Peruaanse naakthond vindt zijn oorsprong, zoals zijn naam al doet vermoeden, in Peru. Het belangrijkste kenmerk van dit hondenras is de haarloosheid. Ondanks dat hij geen haren heeft, is het wel belangrijk om regelmatig de huid te verzorgen en te beschermen. In Peru zijn er nu ongeveer 1500 tot 3000 Peruaanse naakthonden.

In Nederland is dit aantal veel lager en komt de Peruaanse naakthond nauwelijks voor. In 2005 waren er zo’n vijftien exemplaren bekend in Nederland. Toch is de Peruaanse naakthond geschikt voor een gezin met kinderen en voor mensen met een allergie. Ben jij benieuwd geworden naar dit zeldzame hondenras en wil je er meer over weten? Lees dan dit artikel.

 

De geschiedenis: de nationale hond in Peru

De Peruaanse naakthond komt uit Peru en bestaat al zo’n 3000 jaar. Dit hondenras werd toen regelmatig afgebeeld in aardewerk. Vroeger waren het voor mensen kleine gezelschapsdieren en ze werden, net als de Mexicaanse naakthond, gebruikt als beddenwarmer. Ook werden de honden gebruikt om te helpen bij de jacht, om met de kinderen te spelen en voor de bescherming van het huis.

Ze geloofden dat dit hondenras geluk bracht en dat hun urine en ontlasting een genezende werking hadden. Daarom werd dit gebruikt in medicijnen. De warmte die de Peruaanse naakthond uitstraalde, werd gebruikt voor het genezen van luchtwegaandoeningen en artritis.

In de gebergten deed dit hondenras het goed, maar langs de kust bij de steden was dit een ander verhaal. De mensen die daar woonden zagen deze naakte honden als ziek. Daarom werden ze vaak uitgeroeid.

 

Het karakter: slim, alert en zachtaardig

Het karakter van een Peruaanse naakthond kan variëren van zelfstandig naar aanhankelijk. De Peruaanse naakthond heeft een zachtaardig karakter bij de mensen die hij kent. Tegenover vreemde mensen is hij gereserveerd en alert. Hij is een echte waakhond met een jachtinstinct. Het is bij de Peruaanse naakthond wel zo dat je zijn liefde moet verdienen en een band met hem moet opbouwen. Dan pas zal je zijn positieve eigenschappen zien en hem gaan waarderen als gezelschapsdier.

Het is belangrijk dat het baasje enige kennis heeft van honden en de hondentaal. De Peruaanse naakthond is meer geschikt voor een baasje dat al ervaring heeft en kan omgaan met dit hondenras die natuurlijke karaktereigenschappen heeft uit de oertijd.

De Peruaanse naakthond kan goed overweg met kinderen en is beschermend tegenover zijn baasje en/of gezin. Hij ziet zichzelf als gelijkwaardig en moet daarom met een zachte hand worden opgevoed. Over hoe je een Peruaanse naakthond het beste kunt trainen, lees je verderop in dit artikel.

Peruaanse naakthond rennend

Het uiterlijk van een Peruaanse naakthond

De Peruaanse naakthond komt in de drie maten voor, namelijk:

  • Miniatuur met een hoogte van 25 tot 40 cm en een gewicht van vier tot acht kilo;
  • Medio met een hoogte van 41 tot 50 cm en een gewicht van acht tot twaalf kilo;
  • Standaard met een hoogte van 51 tot 65 cm en een gewicht van twaalf tot vijfentwintig kilo.

Over het algemeen is de Peruaanse naakthond volledig haarloos. Er kunnen enkele haren groeien op de kop, staart of poten. Er is een behaarde variant die een compleet gebit heeft en volledig behaard is. Deze variant heeft Perro Peruano Peludo en is niet erkend.

De Peruaanse naakthond is een kleine hond en de schofthoogte kan variëren tussen de 25 en 65 cm. Ze hebben hangende oren en een korte staart die naar beneden wordt gedragen. De kleur van de huid kan verschillen van kleur, namelijk van zwart tot blond. Ook kunnen er gekleurde vlekken op de huid voorkomen. De ogen zijn vaak klein en donker.

 

De verzorging

Er wordt vaak gedacht dat een hond zonder haar minder verzorging nodig heeft. Dit is niet het geval. Dit hondenras heeft ook verzorging nodig en er zijn verschillende verzorgingspunten waar rekening gehouden mee moet worden. Er moet rekening gehouden worden met:

  • De huid;
  • De nagels;
  • Zon en kou;
  • Het gebit.

De huid van een Peruaanse naakthond is gevoelig voor acne. Dit komt vooral voor bij jongvolwassen honden van dit ras. Dit moet goed verzorgd worden, anders gaat de huid schilferen en uitdrogen. Er wordt door dierenartsen dan ook een vocht inbrengende crème geadviseerd voor de gevoelige huid. Naast de acne is het van belang om regelmatig de huid te scrubben en met olie in te smeren. Hierdoor blijft de huid gezond. Lees hier meer over de oorzaken en behandelingen van Acne bij honden.

Net zoals bij ieder hondenras moeten de nagels regelmatig gecontroleerd worden. Zo voorkom je problemen tijdens het bewegen. De Peruaanse naakthond moet beschermd worden tegen de zon en tegen kou. Vooral licht getinte honden met lichte vlekken hebben zonnebescherming nodig. Speciale zonnebrand voor honden is te verkrijgen bij de dierenarts. Ook tegen kou moet de Peruaanse naakthond worden beschermd. Tot vijf graden onder nul redt dit ras zich over het algemeen.

Als de temperatuur verder daalt dan kun je de huid bescherming met een speciale hondenjas. Over het algemeen heeft dit hondenras er een hekel aan om op koude oppervlakte te zitten en te liggen. Het is daarom verstandig om een dekentje mee te nemen.

Het gebit van de Peruaanse naakthond is gemiddeld zwakker dan het gebit van andere hondenrassen. Het is daarom van belang om het gebit goed te verzorgen. Dit kun je doen door regelmatig te poetsen en door op te letten bij ruwe trekspelletjes. Hiermee bespaar je het gebit.

Peruaanse naakthond in een jas

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

De Peruaanse naakthond wordt gemiddeld tussen de twaalf en veertien jaar oud. Er zijn geen ziektes en erfelijke aandoeningen bekend bij dit hondenras. Alleen kunnen deze honden soms tanden missen en sneller tandproblemen krijgen. Maar over het algemeen is het een gezond hondenras. Ondanks dat blijft het belangrijk om je hond regelmatig te laten controleren bij de dierenarts en hem zo goed mogelijk te verzorgen.

Hierdoor kan je hond een gezond en gelukkig leven leiden. Bij de verzorging van de Peruaanse naakthond zijn wel enkele aandachtspunten, denk hierbij aan zonbescherming, bescherming tegen de kou en de huidacne. Hoe je het beste dit hondenras kunt verzorgen, lees je in dit artikel.

 

Wist je dat?

Het is mogelijk om een hond in huis te nemen als je een allergie hebt. Wist je dat een Peruaanse naakthond geschikt is voor mensen met een allergie? Dit komt omdat de Peruaanse naakthond geen haren heeft en dus een hypoallergeen hondenras is. Er bestaan nog meer hypoallergene hondenrassen.

 

Hondentraining voor dit ras

De Peruaanse naakthond is een primitief hondenras en kan daardoor verschillende temperamenten hebben. Dit kan verschillen van een rustige volgzame hond tot een wildere hond. Hierdoor is het ook lastig in te schatten hoe de training zal verlopen.

Over het algemeen is het een intelligent hondenras. Ze vinden het leuk om nieuwe dingen te leren. Wel is het van belang dat de eigenaar sterk in zijn schoenen staat en al enige kennis heeft van honden en hondentraining. Een Peruaanse naakthond kan namelijk een uitdaging zijn om te trainen en dit vereist veel socialisatie. Het is belangrijk om niet te hard te zijn tijdens de training, maar eerder zachtaardig met duidelijke grenzen. Een goede band tussen hond en eigenaar is een vereiste van een goede training.

Tot slot wordt een algemene puppycursus altijd aangeraden. Hierdoor bouw je samen met je hond een betere band op en leert hij de basiscommando’s.

 

Wat kost een Peruaanse naakthond?

De prijs van een Peruaanse naakthond kan oplopen tot € 2500. Dit komt omdat de Peruaanse naakthond is een zeldzaam hondenras en deze honden worden niet altijd aangeboden. In Nederland zijn op dit moment zo’n vijftien exemplaren. Als je graag dit hondenras wilt, dan is het verstandig om contact op te nemen met een erkende fokker die dit hondenras fokt. Je zou je op de wachtlijst kunnen zetten en dan is het afwachten tot er weer een nestje wordt geboren.

Peruaanse naakthond puppy

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

De Peruaanse naakthond heeft veel activiteit nodig om gezond en gelukkig te blijven. Naast de dagelijkse wandelingen zijn er nog meer opties voor lichaamsbeweging. Vrij spelen in een omheinde tuin of bewegingsspelletjes met hun baasje. Verstoppertje en met de bal spelen zijn favoriet. Als je in een appartement zonder tuin woont, dan is het verstandig om de afstand van de dagelijkse wandelingen te vergroten. Ook kun je dan regelmatig met je hond naar een openbaar speelveld voor honden gaan.

 

Erkenning in Nederland

De Peruaanse naakthond wordt in Nederland officieel erkend, dit is terug te vinden op de officiële website van Raad van Beheer. Dit hondenras is in Nederland zeldzaam hondenras en komt nauwelijks voor. De erkenning van Raad van Beheer betekent dat het een gezond hondenras is waarmee gefokt mag worden en dat mee kan doen aan verschillende sportevenementen.

 

Heb jij al een Peruaanse naakthond of ben je van plan deze aan te schaffen?

De Peruaanse naakthond is een zeldzaam hondenras en komt in Nederland nauwelijks voor. Het is een hond die geschikt is voor ervaren hondeneigenaren en voor eigenaren met kinderen. De Peruaanse naakthond heeft een vriendelijk karakter naar bekenden, maar tegenover vreemden kan hij afwachtend en terughoudend zijn. Het is over het algemeen een gezond hondenras en wordt gemiddeld tussen de twaalf en veertien jaar oud. Ben jij van plan om een Peruaanse naakthond aan te schaffen of heb je dit onlangs gedaan? Wij zijn benieuwd naar je ervaringen en tips!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 12 Gemiddeld: 4.4]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *