Maltezer: Alles over deze kleine witte avonturier

Maltezer in grasveld

Ben je op zoek naar een kleine hond die geschikt is om in een kleine woning als bijvoorbeeld flat of appartement goed te gedijen? Dan is misschien de Maltezer wel een geschikte hond voor jou! De Maltezer heeft weinig beweging nodig en kan daarom goed leven in een kleinere woning. Het karakter is zachtaardig en charmant. De prachtige vacht heeft zeker dagelijkse verzorging nodig, maar ondanks de lange haren is dit ras geschikt voor mensen met een allergie. Wil jij meer te weten komen over dit hondenras? Lees dan dit artikel.

 

De geschiedenis: het schoothondje van rijke dames

De Maltezer komt oorspronkelijk van het eiland Malta dat gelegen is in de Middellandse zee. De geschiedenis begint ongeveer negenhonderd jaar voor Christus. De geschiedenis vertelt dat de Maltezer door kooplieden werd verspreid. Daardoor waren ze bekend bij de Romeinen, Grieken en Egyptenaren.

De mensen toentertijd waren gefascineerd door de Maltezer en hun prachtige uiterlijk. Bij rijkere dames was dan ook bijna altijd een Maltezer te zien als schoothondje. Soms werd de Maltezer in een kooi gehouden en kreeg weinig voedsel, dit omdat men dacht dat hij daardoor kleiner zou blijven. In 1890 kwam de Maltezer voor het eerst in Nederland en was te zien op een tentoonstelling. Nog steeds doet dit ras door hun gecharmeerde uiterlijk het goed op hondententoonstellingen en hondenshows.

De Maltezer is de stamouder van de volgende hondenrassen:

 

Het karakter: speels, charmant en zachtaardig

De Maltezer straalt vrolijkheid en genot uit. Ze zijn zeer intelligent, speels, zachtaardig en sociaal. In het middelpunt van de aandacht staan is iets wat dit ras graag doet, dan zijn ze tevreden en gelukkig. Ze zijn heel beschermend voor hun gezin en kunnen gaan bijten als ze iets als bedreiging zien. Een Maltezer is een trouwe metgezel die zich volledig hecht aan zijn gezin of baasje. Hij zal zich makkelijk aanpassen bij nieuwe situaties.

Maltezer puppy zittend op kleedje

Het uiterlijk van een Maltezer

De Maltezer is een kleine hond en weegt tussen de drie en vier kilogram. De schouderhoogte is ongeveer 20 tot 25 cm. Kenmerkend voor de Maltezer is hun witte vacht. Deze vacht bestaat uit lange, witte en elegante haren. Ze hebben een rechte vacht en geen ondervacht. De Maltezer zal niet tot nauwelijks verharen. Ze hebben een korte staart en de ogen zijn donker en groot. De neus is kort en zwart.

 

De verzorging

De lange witte haren zijn typisch voor de Maltezer en vereisen dagelijkse verzorging. Het is van belang om de haren goed te borstelen om klitten te voorkomen. Als er toch klitten zijn dan kun je die er voorzichtig uitkammen. Aan te raden is een Maltezer regelmatig een bad te doen waar de vacht kan worden verzorgd met speciale hondenshampoo en honden conditioner.

Maltezers hebben over het algemeen een zwak gebit en zijn gevoelig voor tandziekten. Daarom is het belangrijk om naarmate ze ouder worden dagelijks de tanden te poetsen. De poetsbeurt kan gelijk gebeuren met het borstelen van de vacht. Ook kan de dierenarts regelmatig het gebit controleren om eventuele aandoeningen en verslechtering te voorkomen.

De nagels groeien bij een Maltezer snel. Ze moeten regelmatig worden gecontroleerd en eventueel worden bijgeknipt. Probeer ook de oren vrij te houden van haren en goed schoon te houden.

Naast de bovenstaande verzorging is het belangrijk om de Maltezer dagelijks te laten bewegen. Het is een kleine hond dus heeft niet veel beweging nodig in vergelijking met grotere rassen.

Maltezer

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

Bij ieder ras kunnen erfelijke aandoeningen voorkomen. Toch is de Maltezer over het algemeen een gezond ras. Ze hebben weinig gezondheidsproblemen en worden vaak gemakkelijk veertien tot zestien jaar oud. Zoals meer kleine honden is ook dit ras gevoelig voor patellaluxatie. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat de hond geen overgewicht krijgt waardoor de knieën kunnen verslechteren.

Een gezondheidsprobleem dat wel kan voorkomen is de verslechtering van het gebit. Dit komt vaker voor bij de kleinere rassen. Om de verslechtering van het gebit tegen te gaan is het van belang dat je:

 • Het gebit van de Maltezer regelmatig laten controleren bij de dierenarts;
 • Dagelijks poetst met speciale hondentandpasta;
 • Als baasje alert blijft op eventuele verslechtering.

 

Wist je dat?

Wist je dat je een Maltezer nooit alleen in de auto moet laten als je even snel de winkel in gaat om boodschappen te doen? Hondenhandelaren zijn gek op dit ras en er is een kans dat de hond wordt meegenomen, dit kan zowel in het binnenland als buitenland voorkomen. Het is van belang dat je voorzichtig en alert bent voor deze prachtige hond.

 

Hondentraining voor dit ras

De Maltezer heeft geen behoefte aan een uitgebreide gehoorzaamheidstraining. Het is namelijk zo dat ze van nature gehoorzaam zijn aan hun baasjes. Ze vinden het leuk om trucjes te leren en commando’s op te volgen. Het zindelijk maken van een Maltezer kan wel lastig zijn. Dit lukt het beste als je begint met vroege socialisatie. Een standaard puppy cursus is voor een Maltezer een goed idee. Omdat hij van nature gehoorzaam is, zal dit vaak gemakkelijk gaan. Verdere uitgebreidere cursussen zijn altijd nog een leuke toevoeging hierop.

Maltezer puppy tussen de bladeren

Wat kost een Maltezer?

De precieuze prijs die je betaalt voor een Maltezer is lastig in te schatten. De prijs is namelijk afhankelijk van waar je de hond aanschaft en of hij een stamboom heeft. Gemiddeld zul je voor een Maltezer pup tussen de € 400 en € 800 betalen. Maltezers pups met een stamboom bij een erkende fokker kunnen tussen de € 800 en € 2000 kosten.

Je moet voor het aanschaffen van een pup altijd onderzoek doen en zorgen dat je dit doet bij een betrouwbaar adres. Je kunt bijvoorbeeld kijken of het een erkende fokker is. Mocht je er geen prettig gevoel bij hebben of kan de fokker niet de juiste papieren laten zien? Zoek dan verder naar een andere fokker om jouw pup aan te schaffen.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

Een Maltezer is een kleine hond en heeft in vergelijking met grote rassen weinig beweging nodig. Ze zitten vol energie, maar hebben naast de dagelijkse wandelingen niet veel extra beweging nodig. Maltezers vinden een stoei spelletje vaak al voldoende. Omdat dit ras weinig beweging nodig heeft, is dit een ideaal ras voor mensen met een kleine woning, appartement of een flat.

 

Erkenning in Nederland

Dit hondenras wordt in Nederland officieel erkend, dit is terug te vinden op de officiële website van Raad van Beheer. Dit betekent dat het een gezond hondenras is waarmee gefokt mag worden en dat mee kan doen aan verschillende sportevenementen.

Maltezer in het bos

Heb jij al een Maltezer of ben je van plan deze aan te schaffen?

De Maltezer is niet alleen een prachtige verschijning, het kan ook echt  een maatje voor het leven worden. Deze hond heeft een fijn karakter en is ideaal voor als je een kleiner woont. Wel is het van belang om er rekening mee te houden dat de vacht veel verzorging nodig heeft. Verder heeft dit ras nauwelijks last van gezondheidsproblemen en kan dus gemakkelijk een leeftijd van veertien tot zestien jaar halen. Ben jij iemand die een Maltezer bezit en wil je graag jouw verhaal delen? Of sta je op het punt om er eentje aan te schaffen? Laat dan hieronder een reactie achter.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 13 Gemiddeld: 4.9]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

6 reacties

 1. Mijn Maltezer is nu 10 weken oud . Plast en poept buiten , maar komt binnen en doet het dubbel over ! Ik weet niet wat ik nog moet doen . Dacht dat deze hondjes makkelijk waren , en goed luisteren . Mag ik flink op haar mopperen ?? En buiten zetten , heb verschillende honden gehad geen die dit deden . Weet iemand een oplossing???

 2. Houd er rekening mee dat je hondje nog heel jong is.
  En enige wat bij onze Maltezer van 13 weken werkt is om heel consequent te zijn.
  Duidelijk laten zien dat nee nee is en als ze buiten plast en poept heel blij doen en een beloning geven .
  Onze Maltezer is dan ook heel blij.
  Wij vinden het een geweldig hondje en genieten er veel van.
  Vrolijk en heel lief naar onze kleinkinderen.

 3. Zeventien jaar een maltezer gehad, nooit ziek geweest. Heel veel liefde van gekregen. Van een hele goede fokker uit Veenendaal. Was gesocialiseerd dus geen blaffer,geen bijter, rustig heel heel veel plezier van gehad.Kon goed poosje alleen zijn, ging mee naar restaurant, lag dan rustig onder de stoel, autorijden prima.En altijd vrolijk en blij. Mis hem heel erg, als ik zeker wist dat de volgende dezelfde eigenschappen zou hebben kocht ik hem morgen.

 4. Wij zoeken een Maltezer die één of meer jaren oud is en zijn/haar meest wilde haren kwijt is. Voorheen hadden we Tzih-Shu’s (broertje en zusje) die ongeveer 14 jaar oud zijn geworden. Nu hebben we al een tijdje geen honden meer maar we hebben het nog steeds dagelijks over ze. Het liefst zou ik een teefje hebben die om redenen waar de hond zelf niets aan kan doen herplaatst moet worden.
  We zijn met pensioen en hebben tijd. Ik zocht op internet naar herplaatsers, maar vond niets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *