Dogo Argentino: een temperamentvolle hond

Argentijnse hond

Wil jij graag een hond aanschaffen en denk je mogelijk na over een Argentijnse Dog? Misschien mis je nog informatie over het karakter, het uiterlijk en de verzorging van deze temperamentvolle hond. Voordat je een keuze maakt of je een hond gaat nemen, is het belangrijk je altijd goed in te lezen, bij welk hondenras dan ook.

Er zit namelijk veel verschil in rassen, daarom leggen wij in dit artikel meer uit over de Argentijnse Dog, ook wel Dogo Argentino genoemd. Hierna kun jij hoogstwaarschijnlijk een beter besluit nemen en wie weet heb jij binnenkort een liefdevolle hond bij jou in huis. Lees je mee?

 

De geschiedenis van de Argentijnse Dog:

De naam zegt het eigenlijk al, dit hondenras is ontstaan in Argentinië, vandaar de naam Argentijnse Dog. In 1925 is dit hondenras gecreëerd door twee broers, genaamd dr. Antonio en Augustin Nores Martinez. Ze hebben dit ras gecreëerd omdat ze een hond wilden hebben die, naast dat hij een goede jager en waakhond is, ook goed zou passen bij het gezin. Het bijzondere aan dit hondenras is, is dat het hondenras is ontstaan door een kruising van maar liefst tien verschillende rassen. Dit zijn de Bulldog, Boxer, Old English Bulldog, Mastiff, Bull Terier, English Pointer, Duitse Dog, Bordeauxdog, Ierse Wolfshond en Pyrenese Berghond.

 

Het karakter: moedig en vasthoudend

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: dit ras is niet geschikt voor het leven in een kennel of kleine woning, ze hebben hun vrijheid en ruimte nodig. Houd daar dan ook vooral rekening mee als je besluit dit ras in huis te halen. Dit geldt ook voor het samenzijn met andere huisdieren, ook daarin hebben ze hun eigen ruimte nodig, het is namelijk zo dat het niet vanzelfsprekend is dat deze hond goed overweg kan met andere huisdieren. Daarbij zeggen we niet meteen dat het onmogelijk is om jouw Argentijnse dog maatjes te laten worden met andere dieren in huis, maar wees hier voorzichtig mee.

Mocht je jouw hond als pup in huis halen, laat ze dan vooral meteen kennismaken met de kat of andere hond(en) in huis. Dit hondenras is erg temperamentvol en heeft veel uithoudingsvermogen, dat is ook één van de redenen dat ze niet zo goed functioneren in kleine ruimtes als een appartement. Daarnaast zijn ze erg moedig en geven ze niet snel op. Als je een gezin hebt, is het fijn om te weten dat je er prima voor kunt kiezen om een Argentijnse Dog in huis te nemen. Ze zijn namelijk erg trouw naar hun gezin en het is een waakse hond die weinig blaft. Wel zo fijn voor je buren, toch?

Argentijnse hond spelend

Het uiterlijk: een erg gespierde hond

Wat vooral erg opvalt aan deze hond is dat ze erg gespierd zijn, ze hebben een enorm ruime borst en bij de rug loopt het gespierde lichaam iets af en aan het einde zit een dikke en lange start die hangend wordt gedragen in rust, maar als ze actief zijn zal de staart omhooggaan. Ondanks dat ze enorm gespierd zijn, hebben ze tegelijk een vriendelijke uitstraling. Hun kop is breed en hun snuit is ongeveer net zo lang als hun schedel.

Ze hebben driehoekige hangende oren die hoog op het hoofd staan en hun ogen staan ver uit elkaar en zijn donker van kleur. Ze hebben een witte vacht die kort en hard is en een gladde structuur heeft. Reutjes kunnen tussen de 40 en 50 kilo wegen en een schouderhoogte tussen de 62 en 68 centimeter krijgen. Er zit niet een heel groot verschillen tussen de reutjes en teefjes. Teefjes kunnen namelijk tussen de 40 en 45 kilo wegen met een schouderhoogte tussen de 60 en 65 centimeter.

 

De verzorging van de vacht

Het ideale aan de korte vacht van de Argentijnse Dog is dat het makkelijk te onderhouden is. Je kunt de vacht verzorgen met een rubberen borstel. Hiermee zorg je ervoor dat de losse en dode haren effectief worden verwijderd In de periode waarin ze gaan verharen. Je bent dus weinig tijd kwijt aan het verzorgen van de vacht van dit hondenras. Als je een hond hebt, is het nou eenmaal belangrijk dat je de vacht goed verzorgt. Dit is niet alleen voordelig voor de haren die anders rond zullen zwerven in je huis, maar is ook goed voor de band tussen jou en jouw hond.

 

De ziektes die een Argentijnse Dog kan krijgen

Net als bij alle grote hondenrassen, is de Argentijnse Dog vatbaar voor heupdysplasie, maagtorsie en prostaathyperplasie. Het is belangrijk om de gezondheid van je hond in de gaten te houden, als het je opvalt dat je hond anders doet dan normaal, dan is het nooit verkeerd om even een controle uit te laten voeren bij de dierenarts.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je hond voor een halfjaarlijkse controle naar de dierenarts te laten gaan. Zie dit als een controle afspraak bij de tandarts. Hoe eerder je achter een bepaalde kwaal of aandoening komt, hoe beter. Jouw dierenarts geeft je ook bepaalde tips specifiek voor jouw hond, zo houd je hem fit en gezond. Voorkomen is toch nog altijd beter dan genezen.

Argentijnse puppy´s

Wat kost een Argentijnse Dog?

Voordat je een hond aan gaat schaffen, wil je natuurlijk weten wat je hier ongeveer aan kwijt bent. Voor een Argentijnse Dog pup ben je gemiddeld tussen de €1000,- en €1500,- kwijt, dit is voor sommige mensen een behoorlijk bedrag. Het aanschaffen van een hond is nog maar het begin. Er komen veel kosten bij kijken en deze zijn uiteraard niet alleen voor de hond zelf, maar ook voor extra spullen die je hond nodig heeft. Bepaal daarom altijd goed voor jezelf of jij voldoende budget hebt om een hond aan te schaffen en te onderhouden.

 

Hoeveel beweging heeft een Argentijnse Dog nodig?

Aangezien de Argentijnse Dog een hond is die veel uithoudingsvermogen heeft, dien je hem voldoende beweging te geven. Je kunt daarom het beste veel leuke activiteiten met jouw hond ondernemen door spelletjes met hem te doen of een heerlijk stuk met hem te gaan wandelen, zodat ze voldoende beweging krijgen. Het is bij dit hondenras dus niet slim om ze in een kennel te plaatsen, laat ze vooral lekker in en rondom het huis spelen. Hierdoor kunnen ze hun energie goed kwijtraken en zullen ze dolgelukkig worden. Een gelukkige hond wil toch iedereen?

 

Erkenning van de Argentijnse Dog

Het bijzondere aan de Argentijnse Dog, ofwel Dogo Argentino, is dat dit het eerste en enige officieel erkende hondenras is welke gefokt is in Argentinië. In 1973 heeft het FCI een standaard opgesteld voor de Argentijnse Dog die vanaf 1975 erkend werd als eerste en enige officiële hondenras die van Argentijnse afkomst is.

Twee Dogo Argentino honden

Een vriendelijke, waakzame hond om in je hart te sluiten

Het is in alle opzichten belangrijk om voor jezelf te bepalen of het verstandig is om een hond in huis te nemen, hierbij dien je rekening te houden met de ruimte, het geld en de tijd die je hebt voor je hond. Een hond heeft veel liefde nodig, zo ook de Argentijnse Dog. We hebben er dan ook alle vertrouwen in dat jij dit kunt geven aan je trouwe viervoeter. Daarentegen kunnen we niet spreken over de tijd en ruimte die je hebt voor je hond.

Dit ras heeft vooral veel ruimte nodig om zijn energie kwijt te kunnen, het is nou eenmaal geen klein ras. Als je ze in een hokje stopt, worden ze dan ook niet bepaald gelukkig. Geef daarom vooral alle tijd, ruimte en liefde aan jouw Argentijnse dog. We hopen dat dit artikel jou een duwtje in de goede richting gegeven heeft en dat jij nu alles te weten bent gekomen over dit lieve maar energieke ras. Wie weet kun jij binnenkort jouw kinderen blij maken met een puppy in huis. Mocht jij al ervaring hebben met de Argentijnse dog en nog tips of info missen? Laat het ons dan vooral weten in de comments.

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 13 Gemiddeld: 4.8]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *