Tiroler Brak: Alles over dit hondenras

Tiroler Brak

Heb jij ooit wel eens gehoord van de Tiroler Brak en wil jij ook meer te weten komen over dit hondenras? Dat kan hier zeker, want wij kunnen je alles vertellen over zijn ideale karakter, mooie uiterlijk en waar hij vandaan komt. Vroeger werd dit hondenras veel als jachthond gebruikt en dat zien we nog steeds, maar daarnaast is hij ook prettig om in je omgeving te hebben, want voor gezelligheid kan hij zeker zorgen. Om alles te weten te komen over dit prachtige hondenras, raden we je zeker aan om nog even verder te lezen. Wij vertellen je graag meer! 

 

De geschiedenis van de Tiroler Brak 

Als je van plan bent een hond in huis te nemen, ben je misschien ook wel benieuwd naar waar hij vandaan komt. Het is toch eigenlijk extra leuk om hier meer over te weten te komen. De geschiedenis van de Tiroler Brak gaat dan ook wel aardig wat jaren terug in de tijd. Hij werd in de middeleeuwen al bekend in het Alpengebied. Oorspronkelijk komen ze dan ook uit Oostenrijk. In deze periode werd hij echter nog niet gelijk als officieel ras gezien. Dit gebeurde pas enkele jaren later.  

 

Het uiterlijk: een bijzondere hond met diverse vachtsoorten  

Een hondenras met verschillende soorten vacht, kan dat echt? Ja, dat kan. Je zult het misschien niet snel voorbij zien komen, maar het kan daadwerkelijk. Dit heeft de Tiroler Brak ook. Je kunt dit hondenras namelijk zien met een kortharige vacht of een wat ruwere vacht. Het is in eerste oogopslag misschien niet een enorm groot verschil, maar je kunt wel daadwerkelijk het verschil merken. Hun vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder: 

  • Zwart  
  • Rood 
  • Geelrood  
  • Bruin  

Deze kleuren komen apart van elkaar, maar ook samen voor. Ze hebben daarbij vaak witte aftekeningen en sommige van deze honden hebben een zwarte kleur over hun rug. Zoals je kunt merken zijn dit honden met een prachtig uiterlijk. Ze worden middelgroot, de reutjes worden ongeveer 47 cm en de teefjes 45 cm. Hier zit dus niet een heel groot verschil tussen. Verder hebben ze redelijk grote oren die standaard naar beneden worden gedragen en een dunne staart die ook naar beneden wordt gedragen.  

 

Het karakter: een trouwe hond met een goed karakter 

Naast een mooi uiterlijk, kunnen we begrijpen dat het karakter van een hond enorm van belang is. Dat kan bijvoorbeeld belangrijk zijn als het gaat om het opvoeden van een hond. Als je een hond goed wil opvoeden, dan is de Tiroler Brak zeker een geschikte hond. Ze hebben namelijk een erg goed karakter, wat erg helpend kan zijn om hem zodanig op te voeden, zoals jij het graag voor je ziet. Hiervoor is het noodzakelijk de juiste tijd aan hem te besteden.

Deze honden zijn daarnaast ook nog eens echte speurhonden, daar worden ze sinds vroeger al voor ingezet en dat is iets wat in hun aard zit. Om deze reden zal dit hondenras dit ook altijd blijven doen. Ze zullen verder erg trouw aan je zijn en ze vinden het erg prettig om met mensen in contact zijn. We kunnen ons voorstellen dat jij dat als baasje ook erg gezellig vindt.  

Tiroler Brak bij de zee

De verzorging van de vacht 

Aangezien de Tiroler Brak een hond is met een korte vacht, zal dit niet veel verzorging vereisen. Je zult niet snel last hebben van losse haren die door je woning fladderen en het vergt niet veel van je tijd om de vacht te onderhouden. We raden wel aan om eens in de zoveel tijd een borstelbeurt aan je hond te geven. Dit zorgt niet alleen voor een ideale verzorging, waardoor je weer wat eventuele losse haartjes of vuil kunt verwijderen, maar versterkt ook nog eens de band tussen jou en je hond. 

 

De ziektes die een Tiroler Brak kan krijgen 

Over de ziektes die een Tiroler Brak kan krijgen is eigenlijk vrijwel weinig bekend, bij dit hondenras zijn er namelijk geen ziektes bekend die voornamelijk voorkomen. Bij sommige hondenrassen zijn er ziektes die sneller voor komen bij de ander, dat betekent niet dat andere ziektes niet voor kunnen komen.

De Tiroler Brak kan helaas ook ziektes krijgen die je niet altijd kunt voorkomen. Ondanks dat we hier niet aan willen denken, is het wel belangrijk de gezondheid van je hond in de gaten te houden. Dit kun je vaak ziek als je hond zich ineens anders gaat gedragen. Dat wil niet zeggen dat er gelijk een ziekte aan ten grondslag ligt, maar houd je trouwe viervoeter dan vooral goed in de gaten. 

 

Wat kost een Tiroler Brak dog? 

Om de Tiroler Brak aan te schaffen, zullen daar uiteraard bepaalde kosten bij komen kijken. Het is tot dusver niet geheel bekend om welk bedrag het gaat die je kwijt zult zijn aan het aanschaffen van een Tiroler Brak. Meestal kun je je ook niet vasthouden aan een vast bedrag, maar is er wel een globaal bedrag bekend.

Er zijn namelijk een aantal factoren die van invloed zijn op de prijs die je kwijt zult zijn aan een bepaald hondenras. Dit zijn onder andere de leeftijd, de inentingen die zijn gegeven en via wie je de Tiroler Brak aanschaft. Voor een puppy kan je bijvoorbeeld een hele andere prijs betalen dan voor een oudere hond. Net als dat je bij een goed verzorgde pup, die alle inentingen heeft gehad, meer kwijt zult zijn als wanneer dit niet het geval is.  

 

Hoeveel beweging heeft een Tiroler Brak nodig? 

Beweging is voor iedereen van belang, maar het kan wel verschillen om hoeveel beweging het moet gaan. Voor Tiroler Brak is het erg belangrijk om voldoende beweging te krijgen, het speuren zit hun ook niet voor niets in het bloed. Hier hebben ze dan wel voldoende ruimte voor nodig.

Ga daarom vooral dagelijks lekker met ze wandelen en zorg ervoor dat ze ook thuis hun energie kwijt kunnen raken. Zo kunnen ze erg gelukkig worden van het speuren in een grote tuin. Wees er dan wel op verdacht dat hij niet gemakkelijk kan ontsnappen, want op ontdekkingsreis gaan is voor hun geen probleem. Dat is wel afhankelijk van de opvoeding die ze hebben gekregen.  

Tiroler Brak in de sneeuw

Erkenning van de Tiroler Brak 

De Tiroler Brak is een hondenras die dus al eeuwen bestaat, maar dat betekent niet dat ze al gelijk zijn erkend als dit hondenras. Sinds 1954 is de Tiroler Brak definitief aanvaard door de FCI, maar sinds 1995 is hij pas als officieel hondenras erkend.  

 

Een erg unieke, trouwe en ontdekkende hond om in je hart te sluiten 

De grote twijfel die misschien bij je speelde of je wel de juiste keuze maakt om voor een Tiroler Brak te kiezen, is vast al weggenomen als je de voordelen van dit prachtige dier kent. Er is niets zo fijn dan een trouwe viervoeter om je heen waarmee je lekker kunt knuffelen en daarnaast ook nog eens goed op te voeden is. Hier wil je dan ook zeker je tijd aan besteden. Als jij de Tiroler Brak alle liefde en ruimte van de wereld kunt geven, zul je dit dan ook van hem terugkrijgen. Dat is vast erg fijn om te weten. Wie weet kun jij deze ontdekkingsreiziger binnenkort ook in jouw hart sluiten. 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 4 Gemiddeld: 5]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *