26 hypoallergene hondenrassen (die minder verharen)

Softcoated Wheaten Terriër

Wil je dolgraag een hond, maar ben je allergisch voor honden? Dan zijn er gelukkig rassen die jij in huis kunt nemen, zonder dat je elke keer moet snotteren. Het is goed om te weten dat geen enkele hondenras volledig hypoallergeen is. De rassen die wij hypoallergeen beschouwen, verharen een stuk minder dan andere rassen. De kans op allergische reacties wordt bij deze rassen daardoor een stuk kleiner. Naast een allergische reactie op speeksel en/of urine van een hond, kunnen ook huidschilfers een allergische reactie veroorzaken. Door je hond regelmatig in bad te doen los je dit probleem op. In dit artikel ontdek je 26 hypoallergene hondenrassen die geschikt zijn voor mensen met een allergie.

1. Schotse Terriër

De kleine Schotse Terriër is een ideaal hondje voor mensen met een allergie. Dit ras verhaart weinig. Je hoeft een Schotse Terriër maar twee keer per jaar te trimmen. Ze hebben dus weinig onderhoud nodig. Een Schotse terriër heeft een duidelijke eigen persoonlijkheid. Hij is af en toe koppig, maar ook ontzettend loyaal naar zijn baasje toe. Daarnaast is de Schotse Terriër een sterk ras. Ze hebben weinig last van gezondheidsproblemen.

Je herkent deze hond aan de bijzondere vorm van de kop en gezichtsbeharing die lijkt op een baard. De oorsprong van dit hypoallergene ras ligt in de Schotse Hooglanden, waar ze dienden als boerderijhond. De levensverwachting van een Schotse Terriër ligt tussen de 12 en 14 jaar.

2. Standaard Schnauzer

De standaard Schnauzer zit qua grootte in tussen een Dwergschnauzer een Riesenschnauzer in. Deze honden zijn erg actief, intelligent, eigenzinnig en goed te trainen. Ze zijn ook temperamentvol en dapper. Deze hypoallergene hond gaat goed om met kinderen en beschermt graag het gezin. Ze zijn dus zowel fijne metgezellen als waakhonden.

De Standaard Schnauzer heeft een dubbele vacht, maar gelukkig verharen ze zelden. Een Schnauzer laat twee keer per jaar zijn vacht los, in het voor- en najaar. Rond deze tijd moet de vacht geplukt worden. De lossen haren worden dan uit de vacht geplukt. Je kunt je hond hiervoor het beste naar en trimsalon brengen. De levensverwachting van de Schnauzer is 13 tot 16 jaar.

3. Maltezer

Wanneer je een klein hypoallergeen hondje wilt, is de Maltezer een goede keuze. Dit vrolijke schoothondje is namelijk perfect wanneer je een milde of matige allergie voor honden hebt. Maltezers houden van gezelschap, ze zijn aanhankelijk en zitten graag bij je op schoot. Het karakter van dit hondje is speels en zachtaardig. Het is een ideale hond voor in een gezin.

Maltezers hebben een witte vacht die weinig verhaart. Wel moet je hun vacht regelmatig borstelen en verzorgen, vooral als je de haren lang laat groeien. De levensverwachting van een Maltezer ligt tussen de 12 en 15 jaar.

4. Standaard Poedel

Poedels zijn enorm populaire hypoallergene honden. Ze zijn ontzettend intelligent en letten goed op. Ze houden ervan om bij je in de buurt te zijn en vinden het niet fijn om lange tijd alleen te zijn. De Poedel is een echt gezelschapsdier en is de perfecte keuze wanneer je veel tijd je hond wilt doorbrengen.

Poedels hebben een krullende vacht en verharen weinig. Veel poedeleigenaren kiezen ervoor om de vacht kort te laten trimmen, om zo het onderhoud van de vacht makkelijker te maken. Wanneer je er wel voor kiest om de haren van een Poedel te laten groeien, dan moet je regelmatig borstelen om vervilting tegen te gaan. De levensverwachting van Poedels is tussen de 10 en 18 jaar.

5. Chinese Naakthond

Omdat ze weinig haar hebben, zijn Chinese Naakthonden erg geschikt voor mensen met een allergie. De Chinese Naakthond is een kleine en speelse hond. Deze honden hebben kleine plukjes haar op hun hoofd, poten en staart. Ze verharen nauwelijks, verliezen weinig huidschilfers en kwijlen ook zelden. Het haar dat ze wel hebben is zijdezacht. Hun huid is grijs roze met vaak witte vlekken. Deze vlekken zitten vooral op de borst en de buik.

Ondanks dat de Chinese Naakthond weinig haar heeft, hebben ze wel verzorging nodig. Zo moet je de hond bijvoorbeeld zonnebrand op smeren voordat je buiten in de zon met hem wandelt. De levensverwachting van Chinese Naakthonden is tussen de 13 en 18 jaar.

6. Yorkshire Terriër

De Yorkshire Terriër is een kleine, harig hond dat vol energie zit en erg enthousiast is. Ben je graag actief? Dan is deze hond zeker geschikt voor jou. Omdat deze honden klein zijn kunnen ze prima wonen in een klein huis of appartement. Daarnaast is de Yorkshire Terriër erg waaks en beschermend.

De vacht van de Yorkshire Terriër is lang, zonder krullen en voelt zijdezacht aan. De vacht verhaart nauwelijks en lijkt wat dat betreft erg op het haar van een mens. Hij is te vinden in de kleurcombinaties zwart en goud, zwart en tan, blauw en goud en blauw en tan. De levensverwachting van deze hypoallergene hond is 13 tot 16 jaar.

7. Peruaanse Naakthond

De Peruaanse Naakthond komt oorspronkelijk uit Peru. Dit ras wordt geplaatst onder de categorie windhonden. Ze zijn ontzettend loyaal en beschermend en daardoor erg geschikt als waakhond. Deze honden komen voor in drie verschillende maten. Sommige hebben wel haar en sommige zijn haarloos. De Peruaanse Naakthond zonder haar is de meest voorkomende soort. In beide gevallen zijn het uitstekende huisdieren als je een hondenallergie hebt. 

Ondanks dat de Peruaanse Naakthond weinig tot geen haar heeft, hebben ze wel huidverzorging nodig. Vooral als de zon schijnt en ze naar buiten gaan. De haarloze variant heeft verschillende huidskleuren, waaronder roze en zwart. De levensverwachting van de Peruaanse naakthond is 10 tot 12 jaar.

9. Basenji

De Basenji komt oorspronkelijk uit Centraal-Afrika en is een gefokte jachthond. Basenji’s zijn slimme, atletische en nieuwsgierige honden. Je herkent deze honden aan hun gekrulde staart. Een Basenji kan niet blaffen zoals andere honden. Het geluid dat dit ras maakt zit tussen grommen en jodelen in. Daarom noemt men de Basenji ook wel de ‘blafloze hond’.

De vacht van de Basenji is kort, heeft niet veel verzorging nodig en verhaart amper. Daarnaast heeft dit hondenras niet de typische hondengeur die veel honden hebben. Je hoeft ze dus alleen in bad te doen als ze door iets vies hebben gerold. De Basenji’s komen voor in de kleuren kastanje, zwart en zwart met kastanje. De poten, borst en punt van de staart zijn altijd wit. De levensverwachting van deze hypoallergene honden is 13 tot 14 jaar.

10. Bedlington Terriër

De Bedlington Terriër is een middelgrote hond die vernoemd is naar een stad in Engeland, waar ze voor het eerst zijn gefokt. Het zijn levendige honden die graag in het middelpunt van de belangstelling staan. Ze vinden het dus erg fijn om veel aandacht te krijgen.

Deze hypoallergene honden hebben een zeer herkenbaar uiterlijk, de vacht doet namelijk denken aan die van een schaap. De krullerige vacht is zowel hard als zacht, maar niet draderig of pezig, wat andere terriërs wel vaak hebben. Deze bijzondere vacht verhaart niet en is daarom hypoallergeen. Wel groeit hun vacht snel, waardoor je ze regelmatig moet laten scheren. De levensverwachting van de Bedlington Terriër is 11 tot 16 jaar.

11. Coton de Tuléar

De Coton de Tuléar is oorspronkelijk gefokt als gezelschapsdier, daardoor heeft hij positieve karaktereigenschappen. Het is een erg relaxte en vriendelijke hond. Ze zijn vrolijk en achtervolgen je graag door het hele huis. De naam Coton de Tuléar komt van het Franse woord Coton, wat katoen in het Nederlands betekent. Deze naam hebben ze te danken aan hun katoenachtige, dichte, lange, witte vacht.

Dit ras verhaart maar af en toe. Desondanks is het wel belangrijk om de vacht goed te verzorgen en regelmatig te borstelen. Zo voorkom je klitten op de huid. De levensverwachting van deze zachtaardige hond is 15 tot 19 jaar.

12. Brusselse Griffon

De Brusselse Griffon is een kleine hond die vaak maar maximaal 10 kilo weegt. Dit ras heeft een groot hoofd en een klein lichaam. Het grote hoofd en de sprekende ogen geven de hond een aandoenlijk uiterlijk. De Brusselse Griffon is een aanhankelijke hond. Hij houdt van knuffelen en vindt het fijn als je met hem op pad gaat.

Dit hondenras verhaart en kwijlt nauwelijks. Daarom zijn het uitstekende honden wanneer je een hondenallergie hebt. De Brusselse Griffon heeft een gladde of ruwe vacht in de kleuren rood, zwart en tan, zwart of beige. De levensverwachting van deze hypoallergene hond is 12 tot 15 jaar.

13. Ierse Waterspaniël

De Ierse Waterspaniël is van alle Spaniëls het grootst. Het is een jachthond die je in kan zetten voor het apporteren van watervogels, fazanten en kwartels. Ze staan bekend om hun actieve karakter; het zijn harde werkers en ze houden van water. Je herkent de Ierse Waterspaniël aan hun krullende vacht en platte ‘rattenstaart’. Deze staart helpt ze bij het zwemmen.

De vacht van de Ierse Waterspaniël verhaart licht en kan daardoor als hypoallergeen worden beschouwd. Je moet zijn vacht wel regelmatig borstelen en trimmen. De levensverwachting van de Ierse Waterspaniël is 10 tot 12 jaar.

14. Xoloitzcuintli

De Xoloitzcuintli wordt ook wel de Mexicaanse Naakthond genoemd. Hij lijkt enorm op de Peruaanse Naakthond, maar het voorhoofd van de Xoloitzcuintli is gerimpeld. Het is een lieve hond, maar ook een erg goede waakhond. Dit ras komt voor in drie maten. Ook bestaat er een harige variant en een variant zonder vacht. De Xoloitzcuintli met vacht verhaart erg weinig, maar je moet deze vacht wel af en toe borstelen.

De naakte variant van dit hondenras is de beste keuze als je een hondenallergie hebt. De naakte Xoloitzcuintli heeft wel speciale huidverzorging nodig, vooral tijdens het wandelen in de zon. De levensverwachting van de Xoloitzcuintli is 14 tot 17 jaar.

15. Amerikaanse Naakthond

De Amerikaanse Naakthond is een speelse hond met een energieke persoonlijkheid. Deze hypoallergene hond is meestal haarloos, maar er bestaan ook harige varianten. De Amerikaanse Naakthond verhaart niet en als ze wel haren hebben, verharen ze maar weinig.

Net als bij de andere naakthonden in deze lijst moet je de huid van deze hond goed beschermen tegen de zon. De haarloze variant heeft, afgezien van de snorharen en beschermharen rond de wenkbrauwen en hun snuit, geen vacht. De harige Amerikaanse Naakthond heeft een korte, dichte en zachte vacht. De pigmentatie van de naakte variant is verschillend. De Amerikaanse Naakthond heeft een levensverwachting tussen de 14 en 16 jaar.

16. Italiaanse Windhond

De Italiaanse Windhond is een speelse hond, die tegelijkertijd gevoelig en waakzaam is.
Deze hond verhaart niet en is gemakkelijk te verzorgen. Je moet alleen regelmatig met een handdoek over de vacht te wrijven. De vacht blijft hierdoor glanzend en gezond. Doordat de Italiaanse Windhond een dunne vacht heeft, is hij niet geschikt om in koude klimaten te leven. Een voordeel aan deze hond is dat hij prima kan wonen in een appartement of klein huis, een tuin is dus niet perse nodig.

De meest bekende Italiaanse Windhond heeft een grijze vacht, maar ze komen ook voor in andere tinten. De levensverwachting van dit ras is 14 tot 15 jaar.

17. Shih Tzu

Shih Tzus zijn klein, maar hebben een grote persoonlijkheid. Ze kunnen prima wonen in een appartement, maar zijn wel actief, houden van aandacht en gaan er graag op uit. Ze hebben een speels, uitbundig karakter en zijn erg vriendelijk. Dit zorgt ervoor dat ze perfect in een gezin met jonge kinderen passen.

Ben je allergisch voor hondenspeeksel en huidschilfers? Dan is het slim om eerst een tijd door te brengen met een Shih Tzu. Zo kun je zien of je een allergische reactie krijgt of niet. Shih Tzus hebben een vacht die minder verhaart dan andere honden. De vacht wordt vaak lang gehouden. Bij lange haren is dagelijks borstelen en regelmatig bijknippen nodig. De levensverwachting van dit ras is 10 tot 18 jaar.

18. Ierse Terriër

Ierse Terriërs werden vroeger gefokt voor de jacht. Daarom hebben ze veel beweging nodig op een dag. Je moet dus minstens twee keer per dag uitgebreid wandelen en actief zijn met deze hond. De Ierse Terriër is makkelijk te trainen en ook goed in de omgang met kinderen. Ierse Terriërs passen dus prima in een gezin met kinderen. Verder is hun karakter onstuimig, roekeloos en moedig.

Ierse Terriërs hebben een harde en pezige vacht. Hierdoor verharen ze nauwelijks en is de vacht makkelijk te onderhouden. De levensverwachting van deze actieve honden is 13 tot 15 jaar.

19. Lagotto Romagnolo

Een Ligato Romagnolo heeft een beetje het uiterlijk van een teddybeer, waardoor ze er lief uitzien. Ze werden vroeger ingezet om truffels te zoeken, daarom heten ze ook wel ‘truffelhonden’. Deze honden zijn erg actief, sociaal, vriendelijk, niet veeleisend, maar wel aanhankelijk en daarom geschikte gezinshonden. Ze hebben een sterke neus, zijn gespierd en hebben een goed uithoudingsvermogen. Vooral in Zweden is dit ras behoorlijk populair.

De vacht van de Lagotto Romagnolo verhaart nauwelijks, maar heeft wel veel onderhoud nodig. Zo moet je zijn dikke, gekrulde vacht op regelmatige basis trimmen en verzorgen. Deze honden leven over het algemeen lang, tussen de 15 en 17 jaar.

20. Tibetaanse Terriërs

De Tibetaanse Terriër is een aanhankelijke, loyale en gevoelige hond. Een trouw maatje, waar je een goede band mee kunt opbouwen. In Tibet beschouwen de boeddhistische lama’s deze hond als een symbool van geluk. Tibetaanse Terriërs zijn gewend aan een koud klimaat, daardoor zijn ze beter bestand tegen de kou dan sommige andere rassen.

De Tibetaanse Terriër heeft een lange en golvende vacht. Deze hypoallergene honden verharen niet veel, maar je moet deze hond wel regelmatig borstelen. Dit zorgt ervoor dat hun vacht glad blijft en niet gaat vilten. Deze middelgrote hond heeft een levensverwachting tussen de 15 en 16 jaar.

21. Bichon Frisé

De Bichon Frisé is een kleine schoothondje met een energieke persoonlijkheid. Het zijn goede gezelschapshonden en ze kunnen erg goed overweg met kinderen en andere honden. Het is dus het een goede toevoeging aan het gezin als je zowel kinderen als honden hebt.

De Bichon Frisé is een hypoallergene hond omdat ze zelden verharen. De krullende vacht moet je wel goed borstelen en verzorgen. Dit ras kan voorkomen in de kleuren wit, abrikoos of crème. Doordat hun huid weinig schilfers loslaat, is de kans klein dan je er een allergische reactie door krijgt. De levensverwachting van deze hond is 13 tot 15 jaar.

22. Afghaanse Windhond

Afghaanse Windhonden lijken op het eerste gezicht niet hypoallergene, toch zijn ze het wel. Ze hebben een elegante uitstraling en zijn enorm toegewijd en loyaal naar hun eigenaren. Ze zijn zelfverzekerd, onafhankelijk en tegelijkertijd erg lief naar het gezin waarbij ze wonen.

Pups van de Afghaanse Windhond hebben eerst een korte en pluizige vacht, dit verandert naar een zijdezachte vacht die je regelmatig moet borstelen.  De lange, zijdeachtige vacht verhaart zelden. Wanneer je het niet erg vindt om regelmatig je hond te moeten verzorgen, dan is dit een leuke hond. De levensverwachting van Afghaanse Windhonden is 12 tot 14 jaar.

23. Softcoated Wheaten Terriër

De Softcoated Wheaten Terriër is van origine een boerderijhond die 200 jaar geleden in Ierland is ontstaan. Het is een energieke hond. Daarnaast is hij ook vriendelijk, vrolijk en trouw, maar ook erg koppig. Je moet hem dus goed trainen en voldoende beweging geven.

De meeste Terriërs hebben een stevige en draderige vacht. De Softcoated Wheaten Terriër heeft dit niet. Dit ras heeft juist een zijdeachtige vacht. Deze hypoallergene hond verhaart nauwelijks, maar je moet hem wel regelmatig borstelen om klitten te voorkomen. Ook helpt het borstelen met het verwijderen van overtollig los haar. De Softcoated Wheaten Terrier heeft een levensverwachting tussen de 12 en 14 jaar.

24. Affenpinscher

De Affenpinscher is een klein schoothondje, die ook wel bekend staan onder de naam Monkey Terriër. Ze zijn erg speels, aanhankelijk en staan bekend als zelfverzekerd en grappig. Dit ras kan goed overweg met kinderen en past daarom goed bij een gezin.

Affenpinschers zijn, net als de andere ruwharige honden, uitstekend geschikt voor mensen met een hondenallergie. Ze hebben namelijk een vacht die niet veel onderhoud nodig heeft: de vacht groeit niet snel en verhaart ook niet veel. Dit ras heeft een harige en ruige vacht in de kleuren zwart, zilver, rood, zwart en tan of beige. De levensverwachting van een Affenpinscher is 12 tot 15 jaar.

25. Kerry Blue Terriër

Kerry Blue Terriërs zijn waakzame honden die prima passen in een gezin. Zorg wel dat ze genoeg beweging krijgen, want het zijn zeer actieve honden. Het is aan te raden om deze hond alleen in huis te nemen als je een grote tuin hebt waar ze zich kunnen uitleven. Ze zijn intelligent en reageren super snel. Je kunt ze dus goed trainen.

De vacht van Kerry Blue Terriërs verhaart niet, maar je moet ze wel regelmatig borstelen en laten trimmen. De vacht van deze hypoallergene hond is te vinden in verschillende blauwtinten, leisteenkleurig of licht tot blauwgrijs. De levensverwachting van dit ras is 12 tot 15 jaar.

26. Komondor

De Komondor heeft een zeer loyaal karakter en een beschermende aard. Ze zijn erg intelligent en onafhankelijk. Komondors zijn graag actief, maar je kunt ze ook prima alleen laten. Dankzij het loyale karakter zijn ze geschikt voor families met kinderen. De Komondor heeft door zijn energieke karakter wel veel ruimte nodig. Een grote tuin is daarom wenselijk.

De vacht van de Komondor kenmerkt zich door de touwachtige structuur, wat ook wel doet denken aan een dweil. Dankzij dit touwachtige haar vallen er weinig huidschilfers van de huid af. Deze hond is daardoor erg geschikt voor mensen die allergisch zijn. De Komondor heeft een levensverwachting van 10 tot 12 jaar.

Ga jij een hypoallergene hond aanschaffen?

De meeste hypoallergene honden veroorzaken geen allergische reacties doordat ze niet verharen, weinig kwijlen of weinig huidschilfers loslaten. Helaas is het nooit met volledige zekerheid te zeggen of een hypoallergene hond daadwerkelijk de oplossing is voor jou. Wij raden daarom aan om eerst altijd een paar keer een hond te bezoeken voordat je hem meeneemt naar huis. Je kunt dan kijken of je een allergische reactie krijgt of niet. Gelukkig is voor veel mensen met een allergie in ieder geval één van deze rassen een geschikte hond. Heb jij ervaring met hypoallergene hondenrassen? Of heb je nog tips voor andere hondenliefhebbers die kampen met een allergie? Laat dan hieronder een reactie achter!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 19 Gemiddeld: 4.6]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *