Je puppy wil niet wandelen: hoe los je dit op?

Corgi puppy met riem in mond

Een puppy die niet wil wandelen: het kan iedereen overkomen. Op jonge leeftijd kunnen honden soms best eigenwijs zijn. Ook een puberende puppy wil niet altijd doen wat je van je huisdier verlangt. Er kunnen diverse redenen zijn waarom je puppy niet goed meeloopt aan de riem. Tijdens de eerste levensweken van een jonge hond komt er veel op hem of haar af. Het is een tijd vol veranderingen, wat best spannend kan zijn voor een puppy. Dit kan allemaal ten grondslag liggen aan het niet willen meelopen. Gelukkig zijn er ook meerdere oplossingen. We vertellen je er meer over in dit artikel.

 

Waarom wil mijn puppy niet meelopen?

Er kunnen meerdere oorzaken zijn waarom je puppy niet wil meelopen. Daarom hebben we een aantal van de meest voorkomende oorzaken op een rij gezet. Voor iedere oorzaak bieden we je ook meteen een aantal oplossingen.

 

De puppy moet nog aan je wennen

Onthoud goed dat de eerste weken en maanden een tijd vol veranderingen is voor je puppy. De eerste weken leeft een pup samen met zijn broertjes, zusjes en moeder. Daarna gaat de pup mee met zijn nieuwe baasje(s). Dit betekent dat een puppy uit zijn vertrouwde omgeving vertrekt. Een puppy heeft geborgenheid nodig. Ze kunnen door deze plotselinge verandering ietwat bang zijn. Tegelijkertijd moeten ze ook nog aan jou als baasje wennen. Ze kennen je nog niet en hierdoor weten ze niet of ze je kunnen vertrouwen. Het komt geregeld voor dat je puppy daardoor in het begin nog niet goed met je meeloopt.

Voor beginnende baasjes kan het niet goed meelopen een bron van irritatie zijn. Onthoud goed dat een puppy een baby is. Dit betekent dat ze nog veel moeten leren en dat het opvoeden van een puppy best een zware taak is. Net als bij een echte baby zal je meerdere keren per nacht uit bed moeten om de puppy uit te laten. Hierdoor zul je vermoeider zijn overdag, waardoor je sneller geïrriteerd kan raken. Als je puppy niet meeloopt, blijf dan rustig. Trekken aan de lijn en mopperen op je pup helpt in deze situatie niet. Probeer altijd kalm te blijven.

Omdat een puppy een baby is, zal veel nog nieuw zijn voor hem of haar. Zo ook het uitlaten. Bij de meeste fokkers worden puppy’s niet uitgelaten. Ze blijven in de buurt van hun moeder en ze doen hun behoefte vaak op oude kranten. Uitgelaten worden is dan ook geheel nieuw voor je puppy. Maar je puppy zal ook moeten wennen aan de elementen van het uitlaten zoals de halsband, de riem en de nieuwe omgeving. Bovendien hebben honden een sterkere neus. Een nieuwe omgeving betekent dus ook een hoop nieuwe geuren die ze maar wat graag willen ontdekken. Deze nieuwe situatie is in alle opzichten spannend voor je puppy.

Puppy krijgt snoepje tijdens het uitlaten

Wat moet je doen als je puppy niet wil wandelen?

Gelukkig zijn er meerdere oplossingen als je puppy niet wil wandelen. Ten eerste is het goed om te blijven onthouden dat het niet willen wandelen normaal puppygedrag is. Er is dus niets aan de hand. Onderweg valt er veel te beleven en de puppy ziet je huis ook als zijn thuis. Het huis als een veilige plek die ze niet graag willen verlaten in combinatie met de nieuwigheid van het uitlaten kan ertoe leiden dat een puppy niet wil wandelen. Je kunt dit oplossen door jouw puppy te belonen tijdens het lopen. Terwijl de puppy loopt, spreek je hem of haar bemoedigend toe met een vrolijke stem of geef je al wandelend een snoepje. Zo creëren zij positieve associaties met het wandelen.

Honden maken graag contact met je tijdens het wandelen. Soms kijken ze naar je, bijvoorbeeld om te checken of ze het wel goed doen. Beloon je trouwe viervoeter tijdens zulke momenten. Op een vrolijke manier ‘goed zo!’ zeggen zal je hond vaak al als een aanmoediging zien. Van een snoepje worden ze helemaal blij. Dit is gedrag om aan te moedigen, want zo maak je meer contact met je hond tijdens het wandelen. Hierdoor zal je puppy ook beter met je meewandelen.

 

De puppy moet wennen aan alles omtrent het wandelen

Laat je puppy ook wennen aan het uitlaten en alle elementen die daarbij komen kijken. Zo kan het voorkomen dat het jonge hondje de halsband of het tuig als ongemakkelijk ervaart[3]. Dit kun je thuis trainen door je pup een halsband om te doen en vervolgens een spelletje te spelen waarbij het beestje snoepjes kan verdienen ter beloning. Ze zullen al snel niet meer merken dat ze een halsband of tuig dragen. Ga daarnaast ook op zoek naar een rustige plek waar jouw puppy veilig los kan lopen. Loop van je puppy vandaan en roep het jonge hondje vervolgens vrolijk naar je toe. Je zult merken dat je puppy hierdoor sneller achter je aanloopt.

 

Wat moet ik doen als mijn puppy aan de lijn trekt?

Het kan voorkomen dat je puppy niet mee wil wandelen, maar het is ook mogelijk dat je puppy aan de lijn begint te trekken. Probeer dit gedrag zo snel mogelijk af te leren. Bij een puppy merk je er relatief weinig van als hij of zij aan de lijn trekt, maar bij een volwassen hond merk je dit veel meer. Pak dit gedrag aan tijdens de puppytijd, vooral als je hond groot zal worden. Ten eerste is het aan te raden om een vaste structuur aan te houden. Hoe bekender je hondje is met de route, hoe minder nieuwe prikkels de aandacht zullen trekken. Daarnaast is stilstaan de beste optie als je hondje aan de lijn trekt. Zo ontdekt het hondje dat trekken aan de lijn geen meerwaarde heeft.

 

Conclusie

Een puppy die niet wil wandelen: het komt vaak voor, maar het is niet erg. Voor een puppy zijn de eerste weken een periode vol veranderingen. Eenmaal bij jou thuis moeten ze wennen aan jou en aan hun nieuwe omgeving. Ze moeten je eerst leren vertrouwen. Geef je puppy daarom ook de ruimte om te wennen. Beloningen tijdens het wandelen zijn een goede manier om positieve associaties te creëren met het buiten zijn. Moedig je puppy aan als hij of zij het goed doet.

Daarnaast moet je puppy ook wennen aan alles omtrent het wandelen. Een halsband en/of tuig is hun nog vreemd. Hier kun je thuis mee oefenen, bijvoorbeeld gecombineerd met een voerspelletje. Het kan ook gebeuren dat je puppy zowel niet wil meelopen, als aan de lijn trekt. Door stil te gaan staan laat je zien dat trekken aan de lijn niet wordt beloond.

Puppy wordt uitgelaten

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 17 Gemiddeld: 4.3]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

9 reacties

  1. Ik heb een teckel van 3 jaar een teefje ze wil nog steeds niet mee lopen. Ik til haar een stuk en dan loopt ze wat en dan wil ze weer naar huis. Ik weet niet wat ik met haar moet doen ommee te lopen. Andere dingen zo als ziit en in de mand en als we gaan eten gaat ze al vanzelf in haar mand dat hebben we haar aan geleerd. Maar et wandelen blijft een probleem en ik wil graag met haar wandelen. En ook al geprobeerd met wat te gooien een bal of een stokje. En dan is er nog wat ze was eerst heel lief maar heb voor 2 jaar terug een poosje in het ziekenhuis geweest en toen is ze nog al eens naar andere mensen geweest en van af die tijd is ze heel erg veranderd. Ik kon haar tandjes poetsen en wel meer dingen. Maar dat hoef ik nu niet meer te doen dan word ze erg vals en wil me bijten. Ik kan nog wel haar nageltjes knippen met veel lieve woordjes. Maar ze had ook wel eens wat aan haar poepertje en dat kon ik dan voorzichtig schoonmaken met een watje met wat olie maar hoef dat niet meer te doen dan word ze echt gek. Laatst had ze 2 teken die heb ik er gelukkig met veel moeite uitgekregen met tussen poosje eerst weer gerust stellen en toen weer verder gegaan. Het is een hele was lijst. Maar ze kan ook erg lief zijn als ik naar toilet ga wil ze bij me zitten dus ze is een vreemd hondje maar ik hou erg van haar maar als ze niet mee wil lopen dan erger ik me wel maar word nooit boos op haar probeer met praten haar altijd mee te krijgen. Nou hoop dat jullie het nog aan kunnen zo langen brief.
    Met vriendelijke groet,
    Elly

  2. Joh Elly, tot, dat je zolang in het ziekenhuis was. Kun jij niets aan doen. Alles weer oké nu? Met je hondje komt het ook weer goed hoor. Veel geduld en bergen liefde. Maar: die heb je. Blijkt uit je brief. Het wordt weer eerder donker, je bent weer vaker thuis… een warm gevoel voor je hondje. Beloon het goede gedrag en laat je niet ontmoedigen als er eens iets fout gaat. Vergeet die foutjes en geniet van je hondje. Kop op. Komt goed. Sterkte intussen… frieda van Boomer en Vrolijk (die trouwens ook niet wil lopen!)

  3. Wij hebben een Berner Senner van nu 12 weken oud. Hij is nu 3 weken bij ons en is echt een heerlijk beest. Enige wat hij echt niet wil is wandelen buiten. Zodra we richting de voordeur gaat, gaat hij in de ankers en is er geen beweging mee in te krijgen. Tot nu toe hebben we hem getild ( op advies ), alleen weegt hij nu al 11 kilo en is tillen binnenkort geen optie meer. Naast het niet willen lopen buiten, piept hij om alles. We zijn redelijk moedeloos aan het worden. Wat kunnen we doen?

    1. Hallo Caroline ik lees net jou probleem met je Berner Senner. Mijn vraag is eigenlijk of en hoe je het hebt opgelost. Ik heb nl net een Berner senner pup die precies hetzelfde doet.

  4. hoi hoi,

    Wij hebben sinds 3 weken Springer spaniel Sky (reu) van 10 weken oud nu. Het begin is lastig hij wil niet maar met een snoepje is die er als de kippen bij. De rest van de wandeling gaat altijd wel prima af en toe volg oefening geen probleem, dan de laatste 400 meter naar de deur. Dan trekt en piept die als een gek, Met een volg oefening geprobeerd of stil staan, als we hem op pakken springt die bijna uit je handen. Het is niet dat er iemand in de deur opening staat of dat die weet dat er eten staat. Iemand een tip voor ons?

  5. Mijn puppy Duitse Herder van 9 weken is nu een week bij mij. We wonen in een rustige wijk> Bo gaat pas lopen als zijn kompas merkt dat we richting huis gaan. Ook blaft hij vaak, niet altijd, tegen andere honden of soms mensen. Dat laatste is nog angst, dat snap ik, maar dat eerste helft niet willen lopen is wel apart. Dank voor de geruststelling en tips.

  6. Ook hier een Jack Russel pup van 4 mnd die niet graag wandelt. Heel jammer maar ik probeer eraan te werken door naar het bos te fietsen en hem daar dan te laten snuffelen en zo wandel ik een klein blikje van een half uur want het gaat traag. Thuis komen is een feest natuurlijk. Alleen blijven wil hij ook niet ( al is het maar 1 uurtje) hij bijt alles kapot , zijn benche ( die open staat ) jassen paraplu’s. Hij blijft dan in de gang . Plassen en kakken doet hij alleen in de tuin en nergens anders. Maar goed ik geef het nog wat tijd.

  7. Ik heb een shiba inu van bijna 6 maanden is nu 2 weken bij ons hij herkent zijn naam maar komt niet naar je toe blijft in 1 ruimte van het huis stapt niet rond blijft op zijn deken wandelen buiten gaat redelijk maar binnen zit er niets in geen speelse pup niets komt niet van zijn plek af

    1. Hey Yvonne!

      Stapt jouw shiba inmiddels wel? Ik heb een ander ‘merk’ hond ;). Ik heb een labrador van bijna 6 maanden met hetzelfde probleem.
      Hoop dat het beter gaat bij jullie inmiddels! Heb je nog tips?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *