Hoe train je Rottweilers?

rottweiler schattig

Heb je moeite met het trainen van je Rottweiler of overweeg je een Rottweiler-puppy te krijgen?  Negeert je Rottweiler je en wilt hij zijn opdrachten niet uitvoeren, en vraag jij je af waarom? Ben jij bang dat je rottweiler agressief gedrag gaat vertonen? Als je op een paar van deze vragen ‘ja’ kan antwoorden, zou in dit artikel misschien handige informatie kunnen staan.

De bedoeling van dit artikel is om veel voorkomende problemen tijdens de rottweiler training te voorkomen. Of je er nou een puppy of volwassen hebt, is het altijd handig om te leren hoe jij je positiviteit kunt gebruiken. De belangrijkste regel voor het trainen van je rottweiler is.. Geduld!

Je rottweiler trainen is iets wat je continu verplicht bent om te doen en elke dag moet herhalen. Het is niet een trucje die je één keer leert. Als jij je hond thuis leert zitten betekent niet dat hij het ook in het park zal doen, probeer daarom consequent te zijn.

Stap 1: Begin als ze jong zijn

Het is heel belangrijk om op jonge leeftijd beginnen met de training van je rottweiler. Het beste is eigenlijk om direct met de training te beginnen zodra je de pup hebt. Er valt het meeste succes met je puppy te halen als je begint met trainen tussen als ze een leeftijd hebben tussen de 6 weken en 6 maanden.

Dit betekend niet dat jij je rottweiler gelijk kunstjes hoeft te leren, maar kunnen kleine dingen zijn. Zoals bijvoorbeeld belonen als hij buiten plast, alleen een koekje geven als hij in zijn mand is.

Als je rottweiler wat ouder is kan in elke stap wat meer tijd gaan zitten, wat enige moeite en geduld kan kosten. Maar laar dit je niet ontmoedigen. Rottweilers staan bekend als slimme, gehoorzame en loyale honden. Ze willen hun baasje gelukkig maken en beschermen. Dit doen ze ook als ze wat ouder en ongetraind zijn, als je hun vertrouwen weet te winnen.

Leer je Rottweiler goed kennen en heb geduld, reageer nooit boos. Zorg dat hij jou eerst accepteert voordat je begint met stap 2!

TIP: Rottweiler pups mogen niet lang lopen, om een band met je rott op te bouwen kan je denkspelletjes doen. Dit kan makkelijk bij je thuis en zorgt ervoor dat je rotti al gewend is aan je stem.

Stap 2: De baas spelen

Je hond trainen om te laten zien wie de ‘baas’ is gebeurd veel tijdens het trainen van je hond. Eigenlijk is het dat we constante regels vast stellen, waar hij zich aan moet houden. Als zijn gedrag dan verbeterd staat daar ook een beloning tegenover.

De baas spelen is een veelgebruikte honden term die vaak verkeerd wordt geïnterpreteerd en verkeerd wordt begrepen. Het is de bedoeling dat wij tijdens de training dominant gedrag vertonen, en al helemaal niet bij Rottweilers. We worden de baas door vriendelijk en zorgvuldige opvoeding en begrip.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om positief rottweiler gedrag te bemoedigen. Probeer nooit een je temperament te tonen tegenover je rottweiler. Als je denkt ze fysiek te moeten corrigeren, ben je oprecht met de verkeerde manier je hond aan het trainen.

Stap 3: Socialiseer je Rottweiler

rottweiler en andere honden

De socialisatie van je rottweiler is erg belangrijk, om ervoor dat zorgen da

t je hond comfortabel is tegenover andere mensen en kinderen, andere honden. Dit kan worden gedaan om als ze al puppy zijn mee te nemen met wandelingen naar een park waar andere honden zijn, of vrienden bij je thuis uit te nodigen.

Rottweilers kunnen zich vaak ongemakkelijk voelen als er andere mensen of honden in hun territorium komt. Zorg altijd dat je puppy zich op zijn gemak voelt, voordat je hem in contact brengt met andere. Socialisatie is op vele manieren belangrijk tijdens het trainen van je hond en op lange termijn het welzijn ervan.

Zorg dat elke sociale ervaring die je hond heeft, een mooie en positieve ervaring is. Deze ervaringen leren hem om te gaan met verschillende emoties, zoals agressiviteit. Wat ze juist zelfverzekerder kunnen maken. Honden hebben een zeer korte aandacht spanning en een kortetermijngeheugen.

Door goed zijn sociale gedrag vast te leggen. En zien hoe je rottweiler met bepaalde situaties omgaat, weet je wat je hond of pup wel en niet kan. Gedurende deze tijd wordt het vanzelf makkelijker om te beginnen met het leren van simpele commando’s zoals het zitten en poot geven.

Stap 4: Positief gedrag versterken

rottweiler leuk

 

Positiviteit kan je training erg versterken, door een beloning te geven als hij een bepaalde actie goed uitvoert. Probeer bepaalde acties vaak te herhalen zodat het echt in hun ‘systeem’.

Trainen met een beloning is de best mogelijke manier om uw hond te communiceren. Als je gedrag beloont en graag wilt dat hij het herhaalt. Je praat eigenlijk in hun taal wat hun niet begrijpen, maar als er tegen een bepaalde uitspraak een beloning staat zal je zien dat er gauw progressie in de training gaat zitten.

Maak je hondentraining nog effectiever door het trainen als een spel laten voelen. Wanneer je rottweiler de gewenste opdracht goed uitvoert, geef hem dan direct een beloning in de vorm van: lekkernijen, speelgoed en vooral heel veel lof.

Rottweilers zijn zeer gevoelig om overgewicht te krijgen, let daarom op om honden snoepjes als beloning te geven. Soms kan het trainen heel lang duren en kunnen er heel veel beloningen gegeven worden, dus wees voorzichtig met vetrijke traktaties. Wat je kan doen is je rottweiler op botten laten kauwen als traktatie.

Stap 5:  Reageer op tijd

rottweiler met andere hond

Goede training van je hond vereist perfecte timing.

Een rottweiler die binnen heeft geplast en daar 3 uur later voor wordt gestraft, heeft geen idee waarom je boos bent. Honden hebben namelijk een kortetermijngeheugen en zijn allang vergeten wat ze een paar uur geleden ‘fout’ hebben gedaan. Straffen van je hond is een veel gebruikte handeling die eigenlijk nutteloos is.

Als jij je hond beloont wanneer hij wat goeds doet zal hij een stuk gelukkig zijn. Honden onthouden vaak de goede momenten. Het is dus belangrijk als jij je rottweiler traint om alleen de goede momenten te belonen en als hij iets goeds doet, op tijd te reageren.

Stap 6: Leer eenvoudige commando’s

rottweiler poot geven

Maakt niet uit of je rottweiler een puppy of volwassen is, elke training begint met het leren van makkelijke commando’s. Het beste om dat te leren is met behulp van oefeningen die je positief bekrachtigt.

Als je de basisopdrachten onder de knie krijgt, ben je goed op weg om een gehoorzaamde en goed gedragende rottweiler te bezitten.

Leren zitten

Het allereerste commando wat elke hond leert is zitten. Eigenlijk is dit commando essentieel om te leren omdat het veel rust momenten kan creëren in de verdere verloop van de training.

Om je rottweiler te leren zitten, moet je er eerst voor zorgen dat je hun volledige aandacht hebt. Het is handiger om je handen te gebruiken dan je stem, het verheffen van je stem realiseert ze misschien dat ze alert moeten zijn en het gebruiken van je handen zorgt ervoor dat ze vaker naar je kijken en dus meer op gaan focussen tijdens de training.

Je hond leren zitten kan het beste al gelijk op zijn eigen kleedje, geef alleen een hondenkoekje of snoepje als hij gaat zitten nadat jij zit hebt gezegd. Je mag ze best op een normale manier fysiek laten zitten. Voordat je het koekje geeft zeg je dan zit.

Het is makkelijker gelijk om zijn plaats te oefenen, want dat scheelt later weer als je hem gaat leren om naar zijn plaats te gaan.

Poot

De tweede stap van het trainen van je rottweiler, nadat hij heeft leren zitten. Het commando poot maakt het gemakkelijker om in de toekomst makkelijker om je hond zijn nagels te knippen.

Ook maakt het je hond meer alert. Als jij tegen je hond zegt zit en daarna poot weet hij in het vervolg dat er na de ene opdracht ook een andere opdracht kan komen.

Nee

Nee is een zeer belangrijke opdracht om je hond te leren, zodat ze begrijpen wanneer ze iets verkeerds doen.

Om je hond te trainen om ‘nee’ te leren, moet je stem een gedisciplineerde stem gebruiken. Vaak gaat het om lagere tonen, waardoor je gelijk de aandacht heb gevestigd van je rottweiler. Sommige mensen gebruiken vaak stop of stout, het belangrijkste is dat je één woord gebruikt.

Onthoud dat dit commando gebruikt wordt wanneer je hond iets doet wat jij niet wilt, vaak is dit lastig om voor je hond te gebruiken. Bijvoorbeeld als je rottweiler in een kast gaat waar hij niet in mag komen, zeg je nee en haal je hem uit de kast.

Het blijft een continu proces om te leren wat je hond wel en niet mag, het is belangrijk dat dit stap voor stap gebeurd.

Af of Liggen (Laag)

Dit kan een lastige opdracht zijn om te trainen, het is vaak niet een natuurlijk om op commando te gaan liggen. Wat je kan doen is een snoepje laag te geven zodat hun natuurlijk gaan liggen, leg je zachtjes de hand op de rug van je rottweiler en herhaal je Af.

Er worden vaak verschillende woorden voor gebruikt, maar kies waar jij je prettig bij voelt. Probeer je hond eerst te laten zitten en dan te laat liggen. Het handigste is om dit altijd op ze plaats te doen.

Op je plaats

Vaak onderschat maar zeer belangrijk commando tijdens het trainen van je rottweiler is: ‘Op je plaats’. Het is zo belangrijk om rust te creëren, bijvoorbeeld als er nieuwe mensen of andere honden je rottweilers territorium betreden.

Tijdens het trainen is dit makkelijk aan te leren, door alleen een koekje op ze plaats te geven. In combinatie met het commando zit is plaats goed te doen tijdens de training.

Blijf

Je rottweiler op zijn plaats te laten blijven, kan een frustrerende trainingsoefening zijn. Het vergt veel geduld en je kan snel ontmoedigd raken.

Als je hond heeft leren zitten kan je hem daarna leren om te blijven. Dit kan je doen door met een koekje weg te lopen en zeggen dat hij moet blijven. Als hij dan weg loopt corrigeer je hem rustig dat hij weer naar zijn plaats moet gaan.

Kom hier

Het laatste wat jij je rottweiler leert tijdens de training, dit commando kan je ook alleen leren als hij weet wat de vorige benoemde commando’s zijn.

Echter is kom hier niet heel moeilijk als hij weet dat hij dan naar ze plek mag gaan. Dit is makkelijk te oefenen door een deur open te doen en zeggen ‘kom hier’. Vaak voor een wandeling is dit commando makkelijk te oefenen.

De laatste stap: Geduld

rottweiler liggen

Tijdens het trainen van je rottweiler is dit het allerbelangrijkste, maar ook het moeilijkst. Geduld is de sleutel tot een goede en effectieve training. Houd je hoofd koel en blijf kalm.

Vergeet niet dat je rottweiler een partner voor het leven is, het trainen ervan zorgt voor een gelukkig leven voor jou en je rott.

Hoe meer geduld je hebt tijdens de trainen, hoe beter de resultaten zal zijn.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 10 Gemiddeld: 4.7]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *