Een hond leren blaffen, hoe doe je dat?

hond aan het blaffen buiten

Net zoals ieder mens aan zijn eigen stemgeluid is te herkennen, is iedere hond aan zijn unieke blafgeluid te herkennen. De ene hond blaft veel, de andere hond blaft weinig. Honden blaffen om verschillende redenen. Sommige honden blaffen als er gevaar dreigt, andere honden blaffen gewoon omdat ze enthousiast zijn. Is jouw hond erg stil of blaft hij juist erg veel? In beide gevallen kun je het blaffen van jouw hond trainen zodat het blaffen beter past bij zijn gedrag en de omgeving. Wil jij weten hoe jij een hond kunt leren blaffen? Lees dan snel verder!

 

Waarom blaffen honden?

Honden kunnen om verschillende redenen blaffen. Soms komt het voor dat honden blaffen zonder reden, dit is gedrag dat je wilt afleren. Vaak ontstaat deze vorm van blaffen door problemen tijdens de opvoeding. Hieronder volgt een lijst met de voornaamste redenen waarom honden blaffen:

  • Ze zien iets wat ze interesseert
  • Ze zijn het ergens niet mee eens
  • Ze proberen je iets te vertellen

Deze redenen kunnen heel breed opgevat worden. Door te kijken naar de situatie, de manier van blaffen en de lichaamstaal kun je beter achterhalen waarom een hond blaft en kun je op zijn gedrag inspelen.

Er zijn verschillende vormen van blaffen. Elke vorm van blaffen is een uiting van het gevoel van een hond over een bepaalde situatie. Leer te identificeren welke vorm van blaffen een hond toepast op welk moment, zo kun je jouw hond beter begrijpen.

 

Hoe kun je het blaffen van je hond trainen?

Veel baasjes willen hun hond leren blaffen op commando of alleen op bepaalde momenten. Het aanleren van blaffen is niet ingewikkeld, maar vereist wel de juiste technieken. Het belangrijkste bij het aanleren van nieuw gedrag bij honden is herhaling. Herhaling in combinatie met beloning zorgt ervoor dat een hond gemotiveerd wordt om het gedrag te herhalen. Doordat hij een positieve verbinding legt tussen het vertonen van het gedrag en de beloning zal hij het gedrag beter leren en dus sneller onder de knie hebben.

Het aanleren van blaffen kun je om verschillende redenen doen. In eerste instantie is het natuurlijk leuk om je hond iets nieuws te leren, maar het is ook nog eens zeer nuttig. Als je jouw hond eenmaal hebt geleerd om te blaffen op commando, dan kun je hem makkelijker aanleren om te blaffen in andere situaties. Daarnaast is het ook gemakkelijker om hem aan te leren om stil te zijn.

Hieronder volgt een eenvoudig stappenplan om jouw hond te leren blaffen op commando.

Stap 1: laat je hond blaffen

Je hond laten blaffen is stap 1. Voor sommige honden is dit gemakkelijker dan voor andere honden. Er zijn bepaalde rassen die stiller zijn van zichzelf. Voor deze honden kan het lastiger zijn om ze te laten blaffen. De makkelijkste manier om jouw hond te laten blaffen is door enthousiast te doen. Dit kun je doen door te gaan springen, maar ook door hem snel te aaien of met speelgoed te gaan spelen.

Stap 2: voeg een commando toe en beloon je hond

Zodra je hond voor de eerste keer blaft stop je met je enthousiaste gedrag en geef je een commando, bijvoorbeeld “blaf”. Dit commando zeg je direct nadat hij voor de eerste keer heeft geblaft. Geef hem een beloning elke keer nadat hij één keer heeft geblaft en jij het commando hebt gegeven. Na verloop van tijd zal jouw hond het gedrag onder de knie krijgen en zal hij reageren als jij “blaf” zegt.

Stap 3: Herhaling

Bij het aanleren van gedrag is herhaling zeer belangrijk. Oefen het blaffen met jouw hond het liefst meerdere keren per dag. Uiteindelijk zal hij het patroon gaan begrijpen en zal hij het commando onthouden. Je hond heeft nu nieuw gedrag aangeleerd.

Zo simpel is het: zorg voor een consistent proces, beloon de hond en zorg voor veel herhaling. Het is belangrijk dat je de hond alleen beloont als hij blaft op commando. Beloon je jouw hond als hij blaft zonder commando? Dan leer je hem aan dat blaffen zonder reden goed is. Houd hier dus rekening mee. Nadat de basis voor het blaffen is gelegd kun je veel kanten op. Zo kun je hem leren blaffen door middel van handgebaren. Daarnaast kun je hem ook leren blaffen als hij uitgelaten moet worden of als iets hem dwars zit. De basis is dus het leren blaffen en vervolgens kun je verschillende technieken gebruiken om hem te leren blaffen in andere situaties. Het belangrijkste is om altijd een strikt proces te volgen dat wordt gevolgd door een beloning.

puppy aan het blaffen

Conclusie: het komt neer op de juiste training

Het aanleren van blaffen aan honden is niet ingewikkeld, maar vereist wel de juiste kennis en de juiste toepassing. Door het stappenplan uit dit artikel toe te passen kun jij jouw hond leren blaffen op commando. Hierna kun je hem nog allerlei andere dingen aanleren. Heb jij jouw hond leren blaffen en heb je nog tips voor onze lezers die hun kunnen helpen bij het leren blaffen van hun hond? Laat dan onder dit artikel even een reactie achter!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 17 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

  1. Ik wil mijn hond graag leren blaffen op commando. Nu blaft ze nl heel vaak terwijl ik het niet wil. Maar als ze blaft op commando, hoe leer ik haar dan stil te zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *