De hond leren blijven met clickertraining

Hond blijft zitten

Je hond leren blijven is een belangrijke en handige oefening, die iedere hond kan leren.

In de eerste les clickertraining heb je de hond al kennis laten maken met de clicker, hierdoor snapt de hond dat elke ‘click’ betekend dat hij een beloning krijgt.

Het is nu dus makkelijker om de volgende oefening te leren; de hond leren blijven.

Kan jouw hond nog niet met de clicker overweg? Lees dan eerst ‘Clickertraining de basis.

Je kunt de oefening ook zonder clicker doen, het enige wat je dan hoeft te doen is een woord gebruiken als beloning in plaats van het clicken. Denk bijvoorbeeld aan het woord ‘Yes’ of ‘Goedzo’.

 

Het doel van dèze oefening is om de hond zo lang mogelijk te laten zitten totdat jij het commando geeft dat de hond niet langer hoeft te blijven.

Je zult je verbazen hoe makkelijk deze oefening is aan te leren…

Uiteindelijk zullen vrijwel alle honden langer dan een minuut kunnen blijven zitten, terwijl jij gerust om de hond heen of van de hond weg kunt lopen…

Na veel oefenen zal de hond zelfs blijven wanneer je uit het zicht bent of wanneer de hond zich in een drukke omgeving bevindt!

Maar nu eerst de basis, ik ga je nu uitleggen hoe je de hond tot maximaal 10 seconden kunt laten blijven.

De hond zittend laten blijven

Zoals bij de andere clicker oefeningen kun je deze ook uitvoeren zonder clicker, wel moet je de hond dan belonen en eventueel een beloningswoord gebruiken.

Voor je de oefening gaat doen is er wel één regel: je zegt maar één keer ‘blijf’, en herhaalt dit nooit zolang de hond nog blijft.

Laat als eerste de hond zitten, zeg vervolgens ‘blijf’ en wacht 2-3 seconde… gebruik dan de clicker en beloon natuurlijk meteen met een snoepje.

Hond aanleren om te blijven

Bouw dit nu langzaam op door de hond steeds langer te laten ‘blijven’ voor je de beloning geeft. Hoe lang je de hond laat zitten verschilt per hond

Puppy’s kunnen vaak hun aandacht er maar kort bijhouden waardoor het al alstig kan zijn om de 5 seconde te halen. Richt je hierbij vooral op het op een speelse manier aanleren van het blijven.

Volwassen honden pakken ‘blijf’ in mijn ervaring sneller op, dit komt omdat deze wat rustiger zijn dan de nog drukke pups.

 

Beloon enkel goed gedrag, beloon de hond dus niet als deze vroegtijdig zijn plek verlaat. Let erop dat je de hond nooit straft, beloon goed gedrag maar toon geen reactie wanneer er onjuist gedrag vertoond wordt.

Ga pas naar de volgende oefening als de hond minimaal 10 seconden kan blijven zitten en je dit vaak geoefend hebt met de hond (dus niet wanneer de hond 2x 10 seconden is gebleven, maar wanneer de hond van de tien keer minimaal negen keer de 10 seconden haalt).

 

Het makkelijkste gehad, nu de moeilijkheidsgraad opbouwen.

Nu de hond 10 seconden of meer kan blijven is voor veel honden het moeilijkste achter de rug…

Sommige honden gaat het heel makkelijk af om te leren blijven, anderen hebben gewoonweg meer tijd nodig.

Nu gaan we de oefeningen moeilijker maken

Laat de hond nu zitten maar maak het moeilijker door je armen en benen te bewegen.

Als dit goed gaat kun je een stap opzij doen, vervolgens twee stappen en zelfs een rondje draaien.

Bouw dit steeds verder op tot je zelfs om de hond heen kunt gaan lopen.

Je kunt steeds verder weg gaan lopen en uiteindelijk zelfs uit het zicht van de hond lopen. Loop steeds verder achteruit tot je je zelfs om kunt draaien.

Blijf veel oefenen en verhoog de moeilijkheidsgraad door:

 • De hond steeds langer te laten zitten
 • Te bewegen en uiteindelijk steeds verder weg te lopen

Blijf bij drukke honden vooral heel consequent.

Duitse herder zittend

En nu voor gevorderden, de hond heel lang laten zitten.

Net als bij de eerste clickertraining is het de bedoeling de intensiteit van de training steeds verder op te bouwen.

Wanneer het lukt de hond steeds langer te laten blijven en je er zelfs bij kunt bewegen kun je de omgeving gaan afwisselen.

Dus net als bij de vorige oefening pak je een steeds moeilijkere omgeving met meer afleiding voor de hond.

Uiteindelijk moet de hond meer dan een minuut kunnen blijven wanneer je dit commando geeft.

 

Doe het opbouwen niet door elke keer dat je de oefening doet de hond iets langer te laten zitten, afwisselend opbouwen is heel belangrijk!

Laat de hond eens 20 seconden blijven, en verhoog het dan niet meteen naar 25 of 30 maar doe eerst weer eens 5, een keer 15 en nog eens 20.

Een voorbeeld van een schema om de hond van 10 naar 15 seconde te leren blijven.

StapAantal seconden blijven
15
28
310
410
55
612
73
85
910
1012
1110
125
1314
1410
157
1612
1710
1810
194
2014
2110
2212
237
2415

Je hoeft het schema ook niet in één keer te doorlopen, sommige honden leren het sneller door te trainen in gebroken sessies. Elke hond leert in zijn eigen tempo.

Nu bouw je dus de volgende punten afwisselend op:

 • De afstand tot de hond.
 • De tijd welke de hond moet blijven.
 • De omgeving waarin de oefening gedaan wordt.

Zeker bij jonge honden kan het lastig zijn om het een minuut vol te houden, puppy’s hebben vaak de concentratie nog niet.

Kijk dus rustig wat jouw hond aankan en probeer in de maanden welke volgen de grens te verleggen.

Kan jouw hond de volgende oefeningen al?

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 32 Gemiddeld: 4.6]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

2 reacties

  1. Beste Shirly,

   De clicker je in combinatie met een beloning om sneller goed gedrag aan te leren. Ik kan niet opmaken of je de hond grommen wilt aanleren of afleren, al is het allebei mogelijk met een clicker. Let wel op dat je al ervaring hebt met het trainen van je hond als je zoiets gaat aanleren, of doe dit onder begeleiding, omdat het snel over kan gaan in ongewenst gedrag.

   Wil je grommen afleren met een clicker, dan doe je dit niet door te clicken wanneer de hond gromt! Doe je dit dan beloon je de hond dus voor het grommen, en zal de hond dit gedrag meer vertonen. Je kunt wel wachten tot de hond enkele seconden stopt met grommen en dan clicken (gevolgd door een snoepje). Door dit uit te bouwen leer je de hond dat ‘niet grommen’ het goede gedrag is.

   Let wel op dat de hond al aan de clicker gewend moet zijn, is deze dit niet, ga dan eerst de basis clickertraining doen. Zie dit artikel: https://hond.nl/clickertraining/

   Veel hondenscholen leren je ook met de clicker om te gaan tijdens de gehoorzaamheidscursus en je kunt dan ook meteen met vragen terecht bij de trainer (welke veel beter de situatie kan inschatten dan iemand die online advies geeft en jouw hond niet kent).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *