Hond leren niet aan de lijn te trekken (snel resultaat)

Hond aan de lijn

Niet goed aan de riem kunnen lopen is één van de grootste problemen.

Puppy’s worden snel groot, en wanneer ze niet vanaf het begin de juiste training hebben gekregen is het lastiger te leren dan bij een consequente opvoeding vanaf de eerste weken.

Gelukkig kun je vrijwel elke hond aan de riem leren lopen, ongeacht de leeftijd.

Hier is wat je gaat leren door deze pagina te lezen:

 • Welke methoden en halsbanden absoluut niet te gebruiken.
 • Welke halsband is goed voor deze training?
 • Stapsgewijs de hond aan de riem leren lopen

De hond goed aan de riem laten lopen is makkelijker dan je denkt, maar het vereist wel veel geduld.

Weet eerst wat je niet moet doen

De meest gemaakte fout bij het aan de riem leren lopen is hard aan de riem trekken als de hond te ver naar voren loopt.

De hond zal hierdoor wennen aan het getrek, en het strak staan van de riem als ‘normaal’ gaan beschouwen.

Ook wil je absoluut geen wurgketting of stroomhalsband gebruiken, dit is veel te grof geschut voor een hond welke niet goed aan de riem loopt.

Je zult ook moeten begrijp dat je de schuld niet bij de hond kunt leggen, deze is het niet- of verkeerd aangeleerd.

Hond wacht netjes naast baasje

Zorg voor een goed hondentuig

Allereerst is het belangrijk om het juiste materiaal te hebben voor je de hond correct aan de lijn leert lopen.

Veel mensen weten niet dat een halsband een veroorzaken is van nekletsel bij honden. Daarbij zorgt een halsband er ook voor dat een hond ongewenst gedrag gaat vertonen, zoals het trekken aan de lijn.

Daarom is een borsttuig veel beter, omdat de hond dan ook minder hard en vaak aan de lijn zal trekken.

Een tuigje is dus beter voor de hond en lokt ook minder trekgedrag uit.

Wil je meer weten over welk tuig je juist wel, en welke je juist niet moet nemen? Lees dan dit artikel.

 

De training begint al voor je de deur uit gaat

Een hond welke aan de riem trekt is in de meeste gevallen heel energiek, daarom wil je dat de hond de meeste energie al vòòr de training kwijt is.

Je wilt ten slotte dat de hond gedurende de wandeling de focus op jou heeft.

Maak de hond voor het uitlaten al moe door binnenshuis te training, je kunt bijvoorbeeld:

Veruit de effectiefste methode is om de hond te laten denken, zowel door oefeningen te doen als denkspellen.

Bekijk hier een artikel over verschillende denkspellen voor honden.

En nu tijd voor de volgende stap.Honden uitlaat groep

Zo leer je de hond aan de riem lopen door te belonen (binnen 10 minuten resultaat)

Met deze methode loopt je hond binnen no-time netjes aan de riem.

Ik heb deze methode op veel verschillende honden van verschillende leeftijden toegepast, en binnen tien heb je de eerste resultaten al.

Je loopt tijdens de training NOOIT wanneer er aan de riem getrokken wordt, trekt de hond aan de riem dan ga je stilstaan tot de lijn niet meer strak staat. Zodra de lijn niet meer strak staat beloon je de hond met een snoepje.

Zorg dat de hond de focus op jou heeft!

Desnoods hou je een snoepje omhoog om de aandacht van de hond te trekken.

Begin nu (met het snoepje omhoog houdend in je hand) te lopen, verliest de hond de focus op het snoepje dan probeer je meteen de aandacht van de hond terug te krijgen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld ‘Let op’ te zeggen.

Als dit lukt kun je enkele stappen gaan lopen, blijft de lijn slap staan tijdens het lopen beloon de hond dan met een snoepje. Pak gelijk het volgende snoepje en hou deze omhoog tijdens het lopen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten op Hond.nl. Wij sturen maximaal 4 keer per maand een nieuwsbrief, maar meestal is dit niet vaker dan 1 keer per maand.

Je zult dit stap voor stap moeten opbouwen, sommige honden kunnen gelijk 5 stappen lopen met een slappe lijn, andere honden trekken na 1 stap alweer.

Trekt de hond al na 1 stap, dan zul je eerst langer moeten oefenen door stilstaand de hond te belonen wanneer de riem slap is. Probeer bij de eerste stap de focus van de hond te houden.

Is een trainingssnoepje niet interessant genoeg om de focus te houden? Probeer het dan eens met lekker ruikende worstjes, er zijn maar weinig honden die niet focussen als ze een worstje ruiken.

Uiteindelijk zal de hond dit ook zonder beloning gaan doen. Het is wel een training welke veel tijd kost, maar door consequent te zijn kom je er wel.

Het hoeft niet in één keer goed te gaan, voor deze gedragsaanpassing moet je VEEL geduld hebben.

Wanneer je ziet dat de hond wilt gaan trekken stop je meteen, je stopt dus al VOOR de hond begint te trekken. Wanneer de hond weer trekt loop je een paar stappen terug, geeft de hond een ontspannen lijn dan beloon je meteen.

Dit werkt vooral goed bij honden welke erg op hun omgeving letten, deze honden willen snel verder lopen en ze zullen snel doorhebben dat door aan de lijn te trekken het langer duurt voor ze verder lopen.

De meest gemaakte opmerking bij deze oefening is:

‘Maar als ik telkens terug loop zal ik het blokje om niet kunnen doen’

Mopshondje aan de hondenriem

Dit klopt! Je maakt het blokje om niet voordat de hond weer goed aan de riem loopt. Besluit je toch het rondje te lopen met gespannen riem dan zal de hond nooit leren goed aan de lijn te lopen.

Door consequent te zijn kun je ook binnen no-time weer je blokje om doen, maar dan met een hond welke netjes aan de riem loopt.

Bij het overgrote deel van de honden lukt het al snel weer het normale blokje om weer te lopen.

Zorg ook dat je het slechte gedrag niet bestraft, de hond legt in de meeste gevallen niet de relatie tussen het trekken aan de riem en de straf.

Honden leggen sneller positieve relaties aan, dus door het belonen zal de hond wel snel doorhebben dat het komt door netjes naast de eigenaar te lopen.

Als je de hond moe wilt maken zijn er genoeg trainingen om te doen, denk hierbij aan het gooien van een bal of bijv. het spelen met denkspellen.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 114 Gemiddeld: 4.6]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

15 reacties

 1. Mijn hond (heidewachtelpup) heeft iets raars.
  Hij gaat graag mee en loopt ,voor een pup, inmiddels aardig met me op.
  Maar zodra hij merkt dat we op huis aan gaan begint hij als een razende te trekken. ‘t Lijkt wel alsof hij bang is dat de duivel hem op de hielen zit! En als we voor de voordeur staan wil hij niet naar binnen!
  Ik snap wel dat deze hond (gefokt op ‘t stille platteland en nu in een grote stad en drukke wijk, overal belangstelling voor heeft en alles nog moet ontdekken (ik heb hem nu 6 weken). Maar voor mijn vorige hond ( een schapendoes) gold precies ‘t zelfde. Die paste zich veel eerder aan en trok nauwelijks.
  En ‘t is waarachtig niet zo dat hij ergens bang voor hoeft te zijn. Hij wordt op straat door alles en iedereen aanbeden! Hij is mooi en extravert. (Met dat laatste ben ik niet zo blij…)
  Heb al veel honden gehad en weet er dus wel ‘t een en ander van. De “koekjes-methode” werkt niet, stilstaan of terug lopen ook niet.
  Hij is tijdens de wandelingen totaal niet op mij gefocust (en dat is dan de hond die me de hele dag achterna loopt!) maar op andere mensen,fietsen, autos e.d.
  Als ik hem prijs wanneer hij eens een plasje doet tijdens ‘t wandelen (heel af en toe) hoort hij me niet eens! Hoe kan ik nu z’n aandacht trekken tijdens de wandelingen? Ja, waarschijnlijk weer met koekjes! Geeft hij niks om. Is veel te druk met de omgeving.

  1. Nu is het moeilijk een situatie goed in te schatten zonder het gedrag van de hond zelf te zien, waardoor het beste is om er een hondengedragsdeskundige bij te halen. Deze helpt je het probleem te verhelpen, waarna je er weer jaren plezier van hebt.
   Zeker voor een jonge hond (die van het platteland komt) kan een drukke omgeving veel prikkels geven. Ook per hond verschilt het hoeveel deze zich van zijn omgeving aantrekt.
   Je geeft al aan dat er geen contact met je hond te krijgen is in deze omgeving, heel herkenbaar! Als snoepjes of speeltjes niet werken, is de omgeving toch te druk voor de hond. Sommige honden wennen hier snel aan, waarna ze de focus op jou weer terugkrijgen, wat hier dus niet het geval is.
   Ik zou beginnen met de hond in een situatie te brengen waarin deze nog wel focus op jou heeft, en het vervolgens uitbouwen.

   Binnenshuis heb je wel focus, dus begin daar. Krijg je al geen contact meer in je eigen tuin? Dan begin je eerst met gehoorzaamheidstraining in de tuin, tot je daar wel de focus hebt. Dit bouw je steeds verder op, tot je wel een stukje de straat in kan lopen zonder de focus kwijt te zijn. Geef de hond vooral de tijd, meestal heb je veel trainingsmomenten nodig voor de hond echt een rondje kan wandelen met de focus op jou. Als de hond in je eigen tuin niet wil focussen, blijf je gewoon stil staan tot deze aan de omgeving gewend is. Dit kan na 2 minuten al zijn, of na een kwartier, maar op een zeker moment moet de hond de tuin niet ‘spannend en nieuw’ meer vinden, waarna je ook de focus weer terugkrijgt. Door telkens een stapje verder te gaan introduceer je de drukte geleidelijk, in plaats van de hond in één keer in een drukke omgeving te plaatsen.

 2. Mijn puppy is ook nog niet gewend aan het uitlaten. Hij blijft vaak stilstaan en wil dan niet meer verder wandelen. Ik ga in ieder geval investeren in een betere riem. Wellicht heeft dit al effect.

 3. Ik heb een jonge duitse herder zij word over 2 weken 1 jaar zij loopt naast de scootmobiel maar ze valt iedere keer behoorlijk uit naar andere honden en trekt behoorlijk ik heb de riem vast aan mijn armleuning doordat ze zo blaft en trekt heb ik al heel vaak te horen gekregen dat mijn hond vals is en dat ik haar moet laten afmaken maar echt ze is een schat. Volgens mijn persoonlijke trainer word dat vanzelf minder als ze wat ouder word de ene keer gaat het goed als die andere hond wat verder weg is maar ik rij ook wel eens door smalle bospaadjes en als we dan een andere hond tegen komen dan gaat ze te keer hoe kan ik dit gedrag afleren want het is voor mij niet prettig om iedere keer te moeten horen dat mijn hond vals is wegens de corona is de cursus tijdelijk stop gezet. Maar dit gedrag moet gewoon stoppen. Ik heb 1 beginnersfout gemaakt toen ik haar net had had ik met haar naar winkelcentra’s moeten of naar de markt om haar te leren wennen aan mensen dat heb ik niet gedaan. Ben er wel mee naar puppycursus geweest maar dat was niet naast de deur en ik heb geen auto toen ze nog een pup was kon ik haar mee nemen op de scootmobiel nu wil dat niet meer. Maar wat kan ik doen tegen het uitvallen naar andere honden en trekken aan de riem?

  1. Klinkt misschien beetje raar , maar zou het een idee zijn om je hond achter de scootmobiel te laten lopen met een korte lijn .
   Zou het kunnen zijn dat je hond te beschermend is en door het uitvallen de honden op afstand wil houden.
   Achter de scootmobiel dan weet de hond dat jij in charge ben en dus de leiding neemt.

 4. Mijn puppy is heel erg gefocust op mij waardoor ze voor zicht vergeet te kijken en bijna onder mijn voeten loopt. Hoe los ik dit op? Wanneer we in de straat van mijn huis komen begint ze te trekken. Ze weet dan precies dat we bijna thuis zijn. Ik probeer dan de stop techniek toe te passen maar dan geraak ik gewoonweg niet meer voorruit want elke keer dat we weer vertrekken begint ze weer met trekken. Pak ik haar dan beter gewoon op? (De rest van de weg wandelt ze wel redelijk goedi)

 5. Hoe leer ik mijn hond het beste om niet meer op katten te reageren. Hem afleiden lukt niet daar al zijn aandacht naar de kat gaat. Hierdoor moet ik volop in de ankers gaan staan anders trekt hij mij omver. Heb zo al diverse keren een blessure opgelopen waar mijn huisarts niet blij mee is.

  1. Wij hebben met onze herder precies het zelfde probleem. Ze heeft totaal geen oog meer voor ons en overal waar ze een kat heeft gezien trekt ze steeds weer naar toe. Het uitlaten is op deze manier niet leuk meer en gaat erg vervelen.
   Ik heb verschillende mensen aangeschreven maar helaas reageert niemand hier op.

 6. volgende week krijg in een kreizing herder teefje van 5jr afkomstig uit spanje. Ze is onzeker bij nieuwe mensen en omgeving. Ze trekt aan de riem. Mijn vraag . Ze gaat uit aan een tuigje en halsband. Twee riemen. Is dit nodig kan ik alleen met een tuigje werken. Moet ik in het begin steeds hetzelfde rondje gaan lopen? Kan ik gelijk met naast mijn lopen gaan oefenen?

  gr peter

  1. Wij kregen rond die tijd ook een Spanjaard. Hebben de eerste tijd met beide riemen gelopen. Het tuigje is tegen ontsnappen, de halsband om te sturen en inderdaad, constant het zelfde rondje gelopen de eerste weken.
   Nu wandelen we met alleen het tuigje en op de cursus met de halsband. Hoe gaat het bij jullie?

 7. Jou hond) weet niet wanneer hij iets goed of fout doet. Jij moet hem commando,s leren vanuit jou stem. Daarvoor moet je zelf op een commando school gaan. Of op les met honden. Als jij zelf niet meer denkt …oh …ik doe hem pijn…..of wat zielig….zal jou relatie met de hond voor 100 pr. Veranderen

 8. Laat Aub die halsband los.
  En ga Aub in de huid van die hond.
  Hoe zou jij het vinden om s,morgens al een halsband te krijgen.
  Mijn advies: ga voor de deur zitten en laat merken als je niet rustig bent gaan we niet naar buiten. Ga hierbij met het linkerbeen staan en blokkeer hem tot hij rustig wordt en vooral gaat zitten. Het liggen komt nog wel. En vooral BEN ZELF RUSTIG EN NEEM
  JOU TIJD. Tot zover ..
  love the dogs.

 9. Wij hebben een Mechelse herder die gigantisch trekt aan de riem. Al meerdere cursussen gehad maar uiteindelijk schiet ik er niks mee op. Ik zit nu zelfs te overwegen om een gedragstherapeut in te schakelen om mij te kunnen helpen van het trekken aan de riem af te komen. Als ik continue haar aandacht blijf trekken heb ik ook het gevoel dat ze vergeet te poepen en te plassen dus moet ik haar weer vrij geven omdat ze het anders niet doet. Heeft iemand hier een tip hoe je dat het beste kan doen?
  Ook met passeren van andere honden ze valt absoluut niet uit en is niet vals maar ze wilt al te graag spelen en er naartoe dus kom je weer op een gespannen lijn. Ik kan haar dan ook van alles voor dr snuit houden maar ze geeft geen kick.

  Wie kan me helpen?

 10. Wat als er meerdere mensen met de hond lopen. Moet je dan elke keer opnieuw beginnen?
  We hebben dit van pups af aan gedaan. Maar hij trek nog steeds als hij een andere hond ziet. Je hoeft niet stil te staan want als de hond in de buurt komt gaat hij liggen. Hoe doe je dat dan als hij dit doet ?
  Of hij loopt naast je rustig mee maar ziet ineens iets je word dan zo om getrokken. Hij is 9 maanden en 30 kg. Hoe los ik dit op?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *