Hond met artritis: tips voor een aangenamer leven

Artritis hond

Wanneer jouw hond ouder begint te worden, is het aannemelijk dat er op termijn gezondheidsproblemen kunnen ontstaan. Hoewel niet al deze aandoeningen of ziektes levensbedreigend zijn, zijn er een aantal veel voorkomende gezondheidssituaties die behoorlijk vervelend kunnen zijn voor oudere honden. Deze kunnen zelfs hun levenskwaliteit aantasten. Artritis is hier een voorbeeld van. Volgens gegevens van de Arthritis Foundation krijgt één op de vijf honden te maken met hondenartritis. Het is dus een veel voorkomend probleem, met name bij oudere honden.  

Artritis bij honden is hetzelfde als bij mensen: het is een aandoening die ontstekingen en pijn in de gewrichten veroorzaakt. Wanneer artritis begint op te treden, is er niets aan te doen om het volledig te genezen. Toch zijn er gelukkig enkele maatregelen die je kunt nemen om het leven van jouw hond aangenamer te maken en de gevolgen van deze ziekte te verminderen. Wil je weten hoe je de levenskwaliteit van jouw hond kunt verbeteren als hij artritis heeft? Lees dan verder om er alles over te weten te komen! 

 

Hoe kun je weten of jouw hond artritis heeft? 

De eerste vraag die je jezelf moet stellen als je aan artritis bij jouw hond denkt, is: hoe kun je zien of jouw hond hier last van heeft? Er zijn verschillende symptomen en signalen die je gemakkelijk kunnen laten zien dat jouw hond artritis kan hebben. Neem bij twijfel altijd contact op met jouw dierenarts. Een aantal dingen waar je op kunt letten om te zien of jouw hond artritis heeft zijn: 

  • Moeite met opstaan als de hond een tijdje heeft gelegen 
  • Problemen bij het traplopen of bij het in en uit bed of van de bank springen 
  • Hinken bij het lopen 
  • Algehele stijfheid in het lichaam 

Er zijn ook andere dingen die een teken kunnen zijn van mogelijke artritis, maar over het algemeen zijn dit de belangrijkste symptomen. Artritis kan pijnlijk en zeer ongemakkelijk zijn voor de hond, net als bij mensen. Daarom is het belangrijk dat je het probleem (tijdig) aanpakt, zodat jouw hond zich zo comfortabel mogelijk voelt terwijl hij met deze aandoening moet leven. 

 

Wat kun je doen aan de artritis van jouw hond? 

Zoals we hierboven al beschreven, zijn er gelukkig verschillende dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw hond op een zo comfortabel mogelijke manier met artritis kan leven. Ook al bestaat er geen genezing voor deze ziekte, de verschillende methoden om de pijn die artritis met zich meebrengt te verminderen, kunnen zeer effectief zijn. 

Niet alle tips die we hierna zullen beschrijven, zullen bij jouw hond werken. Afhankelijk van het ras, de grootte van de hond en zijn leeftijd, zul je merken dat sommige methoden beter werken dan andere om de pijn van artritis te verminderen. Het is dus ook heel belangrijk dat je met jouw dierenarts overlegt wat het beste voor jouw hond kan zijn. Bovendien is het belangrijk dat je jouw twijfels en vragen met hem of haar bespreekt om er zeker van te zijn dat wat je doet, ook echt het beste is voor jouw hond. 

Artritis loopplank

Blijf oefenen 

Je hebt misschien gemerkt dat jouw hond met artritis meer pijn heeft om te bewegen als hij veel tijd in dezelfde houding doorbrengt. Daarom is het heel belangrijk dat hij actief blijft en blijft bewegen. Van belang is dat dit altijd op een gematigde en voorzichtige manier gebeurt, om de pijn die artritis met zich meebrengt niet te verergeren.

Door de gewrichten actief en in beweging te houden, verminder je de stijfheid en verbeter je de algehele conditie van jouw hond. Voor jouw maatje met artritis lijkt lichaamsbeweging misschien niet zo leuk om te doen. Toch is het belangrijk dat hij nog elke dag gaat wandelen. Een goed advies is om gedurende de dag meerdere korte wandelingen te maken in plaats van één of twee lange wandelingen. Dit zorgt ervoor dat de activiteit gematigd is en dat jouw hond toch kan uitrusten en niet te moe wordt.  

 

Zorg voor een comfortabel bed voor jouw hond 

Zoals we hierboven beschreven, kan springen en bewegen vanaf het bed of de bank een probleem zijn voor jouw hond als hij last heeft van artritis. Daarom is het essentieel dat het bed van jouw hond geschikt is om met deze aandoening te leven, zodat hij het leven gemakkelijker heeft.

Overweeg daarom de aanschaf van een orthopedisch bed, dat speciaal is ontworpen voor senior honden. Denk eraan dat je met de keuze van dit bed kan garanderen dat hij comfortabeler ligt en dat zijn gewrichten minder te lijden hebben. Dikke, grote bedden die niet te hoog zijn, zijn de beste opties voor honden met artritis.  

 

Vermijd gladde oppervlakken in huis 

Voor honden met artritis kan lopen op gladde of glibberige vloeroppervlakken een echte uitdaging zijn. Daarom is het afdekken van dit soort oppervlakken in de delen van het huis waar de hond de meeste tijd doorbrengt, een goede manier om meer comfort te bieden. Je kunt tapijten, rubberen lopers of zelfs yogamatten op gladde plekken leggen om deze aan te passen aan de toestand van jouw hond. Op die manier hoeft hij zich minder in te spannen bij het lopen en zullen zijn gewrichten minder te lijden hebben.  

 

Knip de nagels 

Lange nagels kunnen erg oncomfortabel zijn voor een hond met artritis. In het algemeen is het belangrijk dat je de nagels van jouw hond altijd kort houdt, als onderdeel van een gezonde verzorgingsroutine. En dit geldt vooral voor honden met artritis.

Omdat honden met artritis door de slijtage van hun gewrichten geen tractie in hun spieren hebben als ze bewegen, zijn lange nagels een groot probleem omdat ze het veel moeilijker maken voor honden om te bewegen en tractie te krijgen. Wees extra voorzichtig met de nagels van jouw hond als hij artritis heeft en knip ze regelmatig. Als je niet weet hoe je dit moet doen, raadpleeg dan altijd jouw dierenarts, die heeft er verstand van. 

 

Houd de voeding in de gaten 

Het dieet van jouw hond is erg belangrijk als het gaat om het aanpakken van artritisproblemen. Senior honden hebben meestal meer aandacht nodig als het gaat om dieetwensen. En honden met artritis hebben dit ook nodig. Een van de belangrijkste dingen om in dit verband te overwegen is gewichtsbeheersing.

Om de pijn in de gewrichten te verminderen en het voor jouw harige vriend gemakkelijker te maken zich te bewegen, is het van groot belang dat hij niet te zwaar is. Zorg ervoor dat hij voedsel krijgt dat geschikt is voor zijn conditie en dat ook rijk is aan specifieke voedingsstoffen die kunnen helpen de problemen van artritis te verminderen. Denk aan antioxidanten, ontstekingsremmende bestanddelen of omegavetzuren.  

Hond artritis medicijnen

Speciale medicijnen voor artritis 

Soms is het beste wat je voor jouw hond met artritis kunt doen, hem medicijnen te geven om de situatie aan te pakken. Hiervoor is het heel belangrijk dat je overleg pleegt met uw dierenarts, die zal weten wat het beste medicijn is dat je jouw hond kunt geven, afhankelijk van de bijzonderheden van het geval. Gewoonlijk zijn de medicijnen tegen artritis ontstekingsremmende pillen. Jouw dierenarts zal je vertellen welk soort medicijn het meest geschikt is voor jouw hond, en ook welke dosering wordt aanbevolen. 

 

CBD-olie 

CBD-olie heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen als een geweldige manier om artritisaandoeningen bij hondachtigen te behandelen. Van de bestanddelen in CBD wordt gezegd dat ze positieve resultaten hebben bij de behandeling van artritis, maar het is niet wetenschappelijk bewezen, en CBD-olie is niet op veel plaatsen gemakkelijk te krijgen. Nogmaals, we kunnen het niet vaak genoeg herhalen: bij twijfel kun je het beste jouw dierenarts raadplegen om te bekijken of dit een geschikte optie is om de artritis van uw hond te behandelen.  

 

Alternatieve therapieën 

Fysieke alternatieve therapieën kunnen ook veel doen om de artritisconditie van jouw hond te verbeteren. Enkele voorbeelden van deze therapieën die jouw hond kunnen helpen om te gaan met de pijn van artritis zijn acupunctuur, watertherapie, of specifieke vormen van regelmatige lichaamsbeweging. Verder is in beweging blijven erg belangrijk om de problemen van artritis te verminderen. Daarom kan aandacht voor specifieke fysieke therapieën goed zijn voor jouw hond. 

 

Het verbeteren van het welzijn van jouw hond terwijl hij leeft met artritis 

Al met al is artritis een aandoening die elke hond kan treffen, vooral oudere honden. Hoewel er (nog) geen geneesmiddel is dat jouw hond volledig van deze aandoening verlost, zijn er veel verschillende dingen die je kunt doen. Allemaal met het doel om het welzijn van jouw maatje te verbeteren als hij met artritis moet leven. Het is van groot belang dat je de maatregelen en methoden kiest die het beste zijn voor de specifieke artritisaandoening van jouw hond.

Dit vanwege het feit dat deze ziekte zich niet bij alle honden op precies dezelfde manier voordoet. Daarom is overleg met jouw dierenarts om te zien wat het beste is voor jouw hond, het beste wat je kunt doen. Heeft jouw trouwe viervoeter artritis? Heb je een van de tips geprobeerd die we in dit artikel hebben beschreven? Laat ons weten hoe het heeft uitgepakt in de reacties hieronder!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 6 Gemiddeld: 5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *