Is het erg als een hond niest? En wat moet je doen?

Hond niest

Het is vrij normaal als een hond niest. Net zoals bij mensen knijpt een hond zijn ogen dicht als hij niest. Er zijn verschillende redenen waarom een hond niest. Sommige redenen zijn onschuldig, maar bij sommige redenen is het belangrijk om alert te blijven en eventueel actie te ondernemen. Ben jij benieuwd wat de oorzaken kunnen zijn en wat je er aan kan doen? Lees dan dit artikel.

 

Oorzaken waarom een hond niest

Er zijn verschillenden redenen waarom een hond niest. Het kan variëren van speels gedrag en communicatie tot meer ernstige redenen. Hieronder staan verschillende oorzaken waarom een hond niest.

 • Milieu
 • Manier van communiceren
 • Speelsheid
 • Aandacht
 • Gezondheidsproblemen
 • Ras
 • Reukvermogen
 • Allergieën

 

Hieronder staan de bovenstaande oorzaken verder toegelicht.

De meest voorkomende reden waarom een hond niest is omdat ze iets hebben ingeademd dat hun neus irriteert. Een hond heeft dan bijvoorbeeld in het vuil gegraven of is met zijn snuit door het gras gegaan. Het kan ook zijn dat ze iets ruiken dat hun neus irriteert. Parfum, huishoudelijke producten, schoonmaakmiddelen of stof kunnen dat veroorzaken.

Net zoals de lichaamstaal en gezichtsuitdrukking is niezen een manier voor honden om te communiceren met mensen en andere honden. Als honden met elkaar spelen dan communiceren ze voortdurend met elkaar door te niezen. Ook zal een hond niesbuien gebruiken om aan te geven dat hij zich op zijn gemak voelt.

Als honden met mensen of met andere honden spelen niezen ze graag. Dit geeft aan dat ze een leuke tijd hebben en opgewonden zijn. Ook geven ze hiermee aan dat hun gedrag alleen speels is. Als een hond bezig is met een leuke activiteit dan heeft hij de neiging om zijn lip te krullen. Als dat gebeurt dan wordt de neus rimpelig en dit kan ervoor zorgen dat een hond gaat niezen. Het speels niezen kun je herkennen door een kort snuifje en komt niet vanuit de longen.

Een hond is in staat om nep te niezen. Voor honden is dit een manier om aandacht te krijgen. Door het niezen willen honden ervoor zorgen dat ze voor elkaar krijgt wat ze graag willen. Ze proberen dan dicht bij je te gaan staan en je aan te kijken zodat je geen kans krijgt om ze te negeren. Als dit gebeurt rondom de maaltijden of wandeltijd dan kun je bedenken dat een hond niest omdat hij aandacht wil.

Niezen is eigenlijk gezond omdat het lichaam van een hond dan op de juiste manier functioneert. Het niezen kan ook duiden op een gezondheidsprobleem. Het kan een milde verkoudheid zijn. Dit gaat vaak vanzelf weer over. Het kan ook een ernstiger gezondheidsprobleem zijn zoals een tumor of een object dat vast zit in de neus.

Het niezen is afhankelijk per ras. Het ene ras heeft meer last van niezen dan het andere ras. Rassen waaronder Mopshonden, Pekingese, Bulldogs en Boston Terriërs hebben meer moeite met ademhalen. Dit komt door de vorm van hun snuit en keel. Door de gecomprimeerde neuspassages hebben ze meer kans om te niezen.

Honden kunnen uitstekend ruiken en zijn extreem gevoelig voor hun omgeving. Een hond kan net zoals een mens last hebben van allergie. Het kan zijn dat dit seizoensgebonden is en dat honden in het voorjaar meer niezen vanwege het stuifmeel in de lucht. Honden kunnen last hebben van hooikoorts. Dit kun je naast niezen herkennen door meer symptomen zoals:

 • Jeuk op het gehele lichaam of op een bepaalde plek;
 • Afscheiding uit de ogen;
 • Een snotneus;
 • Veel hoesten en/of piepen.

Als je denkt dat een hond niest door allergie dan kun je contact opnemen met de dierenarts. De dierenarts kan dit vaststellen en een mogelijk behandelplan opstellen.

Hond niest op strand

Wat is omgekeerd niezen?

Bij omgekeerd niezen heeft een hond herhaaldelijk inhalaties door zijn neus. Dit zijn reacties op ontstekingen, irriterende stoffen of opwinding. Dit komt veel voor bij kleine honden zoals Terriërs. Een hond doet dit om vreemde deeltjes zoals stof, poeder en andere irriterende stoffen uit zijn luchtwegen te verwijderen.

De meeste honden die omgekeerd niezen hebben geen medicatie nodig. Het is niet bekend of het schadelijk is voor honden zonder onderliggende aandoeningen. Als het probleem ernstig lijkt dan kun je altijd contact opnemen met de dierenarts. Hij zal de hond onderzoeken en bekijken of er medicijnen nodig zijn. Zelf kun je ook iets voor je hond betekenen als hij omgekeerd niest. Je kunt bedenken of er mogelijke oorzaken zijn zoals parfum en tapijt in huis. Op het moment dat een hond omgekeerd niest dan kun je;

 • Zijn neusgaten een seconde gesloten houden;
 • Licht in zijn gezicht blazen;
 • Een hond naar een koele omgeving brengen;
 • Proberen om een hond te kalmeren.

Hieronder zie je een (Engelstalig) filmpje waarin een hond last heeft van omgekeerde niezen:

Wanneer betekent het niezen iets ernstigs?

Misschien schrik je in eerste instantie als jouw hond begint te niezen. Vaak heeft het niezen een onschuldige oorzaak en is er geen reden om actie te ondernemen. Toch zijn er gevallen waarbij je wel actie moet ondernemen. Ga altijd naar een dierenarts als een hond;

 • Opvallend vaak niest;
 • Neusuitvloeiingen heeft;
 • Een diepe nies heeft uit de borst;
 • Pijn lijkt te hebben.

Regelmatig niezen kan betekenen dat er iets in de neuspassage vast zit. Dit moet altijd door een dierenarts onderzocht worden. Jachthonden lopen een hoger risico om in hun snuit voorwerpen te krijgen. Dit komt omdat ze veel buiten zijn en van nature onderzoekend zijn ingesteld. Je kunt de snuit van een jachthond dagelijks controleren.

Als een hond een diepe nies heeft die uit de borst komt dan kan dit een teken zijn van een medische aandoening. Een verkoudheid is de meest voorkomende oorzaak. In zeldzamere gevallen kan het een neusinfectie zijn.

Hoewel niezen in de meeste gevallen normaal is, kan het zijn dat je je zorgen maakt. Je kent je eigen hond het beste en kunt zelf het beste inschatten wat goed is voor jouw hond. In dat geval hoef je niet te aarzelen om de dierenarts in te schakelen voor een onderzoek.

 

Wat kun je doen als een hond niest?

Het oplossen van het niezen is geheel afhankelijk van wat de oorzaak is. Het is belangrijk om na te gaan wat de oorzaak van het niezen kan zijn en of de oorzaak onschuldig is. Zoals je hierboven hebt gelezen zijn er veel onschuldige oorzaken. Je zou kunnen bijhouden op welke momenten een hond niest en daardoor kun je er hopelijk achter komen wat de oorzaak is.

Je kunt er proberen achter te komen of een hond allergisch is voor bepaald stoffen of objecten in huis. Denk hierbij aan tapijt, parfum of andere stoffen die kunnen irriteren. Dit kun je eventueel ook achterhalen door een allergie test te doen bij de dierenarts.

In sommige gevallen is het altijd verstandig om een dierenarts in te schakelen. Je moet een dierenarts inschakelen als jouw hond;

 • Meerdere symptomen naast het niezen vertoont zoals een snotneus;
 • Waarschijnlijk een allergie zoals hooikoorts heeft;
 • Pijn lijkt te hebben en zich anders gedraagt;
 • Meer niest dan gewoonlijk.

Niezende hond

Conclusie: Is niezen bij een hond erg?

Er zijn veel verschillende oorzaken waarom een hond niest. De meeste oorzaken zijn onschuldig en daarbij is het niet nodig om actie te ondernemen. Het is wel belangrijk om proberen te achterhalen wat de oorzaak van het niezen is en zo in te schatten of het onschuldig is. Honden niezen onder andere om aandacht te krijgen, te communiceren en tijdens het spelen. De leefomgeving van een hond en het seizoen kan ook invloed hebben en kan ervoor zorgen dat het niezen wordt gestimuleerd. In sommige gevallen kan er een ergere medische aandoening zijn. Hierbij moet je ook kijken naar andere symptomen. Als je twijfelt of het niet vertrouwt dan kun je altijd een dierenarts inschakelen voor hulp. Heb jij ervaring met een hond die niest? Ben je achter de oorzaak gekomen? Laat dan een reactie achter.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 8 Gemiddeld: 4.5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

 1. Ik heb een Appenzeller Sennenhond deze kwam een week geleden enorm niezend een bos met grasaren uit, daarbij kwam het bloed uit z’n neus, nadat hij daar flink in had lopen snuffelen. Dan schrik je daar enorm van! Het effect van een grasaar kan heel gevaarlijk zijn!
  Ik ben naar de dierenarts gegaan, toch kon deze niet heel veel betekenen. Het gaatje van de neus bij een hond is erg klein. Het is dus lastig om in de neus te kijken.
  De dierenarts kon de hond onder narcose brengen en zijn neus spoelen. In overleg hebben we besloten om het aan te zien.
  Nu niest hij een enkele keer bij het spelen, dat lijkt hij er van over te hebben gehouden. Bloed heb ik niet meer gezien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *