Shiba Inu: een jacht- en gezelschapshond 

Shiba puppy

De Shiba, is een bekend jachthondenras uit Japan. Het is een klein tot middelgroot ras en toevallig de kleinste van de zes unieke en bijzondere Spitz-hondenrassen die in Japan voorkomen. De Shiba is een kleine, oplettende en behendige hond die zeer goed overweg kan op bergachtig terrein en wandelpaden en werd oorspronkelijk gefokt voor de jacht. Dit ras heeft veel overeenkomsten met andere hondenrassen uit Japan zoals de Akita of Hokkaido, maar de Shiba is toch echt een ander ras met een eigenzinnig karakter. Wil je meer informatie over dit bijzondere ras? Lees dan dit artikel om alles te weten te komen!  

Lees ook onze lijst van de Top 20 Shiba Inu Kruisingen 

De geschiedenis: oorsprong van het shiba ras  

Voordat de mens überhaupt op de aarde rondliep moeten er al honden hebben bestaan die iets van de Shiba Inu weg hebben gehad. Rond het Jomon tijdperk zijn er dierlijke resten gevonden die veel overeenkomst hebben met dit bijzondere ras. Het eerste ras liep volgens sommige bronnen zelfs al meer dan 7000 jaar geleden op deze aardbol. De benaming ‘oerras’ is dus zeker op zijn plek.  

Ergens rond 300 voor christus zorgde een nieuwe instroom van mensen buiten Japan voor een bijzondere kruising tussen twee verschillende rassen. Hierdoor is de modernere Nippon inu ontstaan. Dit nieuwe ras heeft de kenmerkende staat van de shiba weten te behouden.  

 

Het karakter: energiek karakter, wendbaar en trouw  

De shiba honden zijn slim en alert. Ze zijn zich altijd bewust van de omgeving en zullen niks over het hoofd zien, waaks zijn ze zeker. Van oorsprong werden deze prachtige honden ingezet voor de jacht, maar tegenwoordig houden ze elk baasje veilig. Een inbreker zal niet snel jouw erf oplopen. Indien dit ras goed wordt opgevoed is er op het eerste gezicht niks van dit waakse gedrag terug te zien. Ze knuffelen graag met baasjes en kinderen en worden graag geaaid.  

Shiba black and white

Het uiterlijk van de Shiba  

De Shiba staat vooral bekend om zijn prachtige vacht. De meeste hondeneigenaren worden opslag verliefd op dit bijzondere ras. In tegenstelling tot de zachter vacht, is de Shiba sterkt en krachtig met voldoende spiermassa. Een reu wordt over het algemeen 38 tot 41 centimeter en een vrouwtje tussen de 35 en de 38 centimeter.

Zoals je kun zien is de hoogte tussen de teefjes en de reutjes bijna gelijk. Qua gewicht zijn de mannetjes net zwaarder, met 10 kilo zijn ze 2 kilo zwaarder dan de vrouwtjes van 8 kilo. Shiba’s hebben een vrij rechte rug met voelbare dikke spieren. De poten van de Shiba zijn, net als zijn rug, sterkt gespierd. De shiba valt met name op door zijn sierlijke cirkelvormige staart. Door zijn dikke vacht kan hij goed tegen de kou en andere slechte weersomstandigheden. De shiba komt voor in verschillende kleuren waaronder: 

  • Black en tan 
  • Rood 
  • Sesam rood 
  • Sesam zwart   

Door zijn driehoekige kop en de stand van de ogen wordt de shiba vaak vergeleken met een vos. De neus van dit ras is over het algemeen zwart en zijn ogen zijn bruin, wat zorgt voor een grappig contrast. De vacht op de kop van de Shiba heeft een bepaald patroon waardoor de onderkant van de kaak en de zijkant van de wangen wit is in tegenstelling tot de rest van de vacht.  

 

Hoe verzorg je het shiba ras? 

Natuurlijk dient een vacht als deze wel regelmatig onderhouden te worden om klitten te voorkomen. De shiba heeft, net als een aantal andere rassen, van nature een zelfreinigende vacht. Dit houdt in dat een wasbeurt niet vaak nodig zal zijn. Het likken aan de vacht kan soms wel worden vergeleken met dat van een kat.

De shiba verliest gedurende het gehele jaar zijn vacht. Om te voorkomen dat alle haren door jouw woonkamer dwarrelen, dien je de vacht regelmatig goed te kammen. Verdeel de vacht in gedeeltes en borstel deze stuk voor stuk. Kam eerst met de haarrichting mee, waarop je vervolgens tegen de haarrichting in kamt Door zijn dikke vacht kan het kammen soms gevoelig zijn. Door dit 2 keer per week te doen voorkom je enorme klitten en is een korte borstel beurt meer dan genoeg.  

Naast de vacht heeft ook het gebit goede verzorging nodig. Het poetsen van de tanden zorgt ervoor dat eventuele voedingsresten en tandplak effectief wordt verwijderd. Naast het poetsen van de tanden kun je de tanden ook reinigen door jouw hond een speciaal ontworpen kauwstaaf te geven. Mocht jouw hond plots niet meer eten? Het kan zijn dat hij last heft van zijn gebit. Een dierenarts kan dit probleem vaststellen en zoeken naar een passende oplossing.  

 

Zijn er veel voorkomende ziekten bij de Shiba? 

Over het algemeen is de Shiba een gezond hondenras. Ziektes die dit ras kan krijgen zijn: 

  • Overgevoeligheid; 
  • Glaucoom; 
  • Staar; 
  • Heupdysplasie; 
  • Entropie; 
  • luxerende patella. 

Probeer je hond voor periodiek onderzoek langs de dierenarts te gaan. Mocht jouw hond ziek worden, heb je op deze manier de grootste kans dat hij volledig zal herstellen. Een dierenarts kan door een korte check al gauw zien of jouw hond misschien iets bij zich draagt. 

Oogtesten moeten jaarlijks worden uitgevoerd, omdat de ogen van jouw hond in de loop der jaren kunnen verslechteren en eventuele oogaandoeningen kunnen ontstaan. De levensduur van de Shiba varieert – indien gezond – tussen de 12 tot 15 jaar. Geef jouw hond de juiste voeding en beweging om ervoor te zorgen dat hij zo gezond mogelijk blijft.

   Shiba puppy

Wist je dat? 

De shiba tijdens de tweede wereldoorlog bijna uitgestorven was? Toen Japan betrokken raakte bij de tweede wereldoorlog kreeg niet alleen de bevolking het zwaar te verduren, maar ook dit prachtige ras moest lijden onder de zware omstandigheden. Het te kort aan voedsel, medische zorg en de vele bombardementen zorgde ervoor dat ook de Shiba moest vechten voor zijn leven. Naast de tweede wereldoorlog brak ook nog eens de ziekte van Carre uit, een hondenziekte die erg agressief was in die tijd en moeilijk te genezen was. Na de oorlog nam de populariteit van dit bijzondere ras toe en is men veel gaan fokken. Door de vele kruisingen zijn ook onbedoeld onzuivere Shiba rassen ontstaan die tot op heden nog geliefd zijn onder vele hondeneigenaren.  

De naam ‘shiba inu’ meerdere betekenissen heeft? ‘Inu’ betekent ‘hond’ in het Japans en ‘Shiba’ kan op twee verschillende manieren worden vertaald. Het woord ‘kruipelhout is een vertaling, dat refereert naar het hout waar dit ras in zijn vroegere jaren doorheen kroop. Maar ook ‘klein’ is een betekenis van het woord Shiba, wat weer in verband staat met dit kleine Japanse ras.  

 

Training voor de Shiba: wees consequent  

Training en dan vooral puppy training, is een belangrijk deel van de opvoeding van de Shiba inu. Doordat dit ras nieuwsgierig is aangelegd, gaat hij graag op onderzoek uit. Consequent zijn in je training is de sleutel tot succes. De shiba is een slimme hond die, als je hem niet goed aanpakt, doet waar hij zelf zin in heeft. Een hondentrainer kan jouw handvatten geven op dit gebied en samen kijken naar het typerende karakter. Een hond is altijd gevoelig voor jouw stem en houding.

Het is je vast wel eens opgevallen dat wat je zegt in principe niet zoveel uitmaakt, maar de manier waarop kan veel invloed hebben. Probeer je hond met een lieve stem aan te spreken als je iets van hem verwacht. Een harde en zware stem zal jouw hond juist eerder doen afschrikken. Tijdens een training leer jij de commando’s waarmee je thuis lekker aan de slag kunt gaan. Wees niet te snel, jouw hond heeft tijd nodig om dingen aan te leren.  

 

Wat kost een Shiba Inu?

Jij bent helemaal verliefd geworden op dit ras en bent van plan er één aan te schaffen, mooi! Helaas wordt dit ras nog steeds veel doorgefokt en kan het dus voorkomen dat jij een puppy aanschaft die niet volledig gezond is. Zoek eens op internet naar en erkende hondenfokker. Fokkers zijn verplicht hun honden medisch te laten onderzoeken. Het kost wat, maar het is de investering waard. Met het juiste paspoort en een goede opvoeding ben je rond de 1300 euro kwijt voor een Shiba. Vraagt een verkoper veel minder dan dat? Doe dan eens onderzoek naar de verkoper voordat je jouw hond hier aanschaft.  

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig? 

Geef jouw Shiba voldoende beweging om ervoor te zorgen dat hij zich gezond en happy voelt. Neem hem geregeld mee voor een grote wandeling of gooi een bal in het park. Door zijn nieuwsgierigheid en jachtinstinct is hij een enorme liefhebber van spelletjes. Online zijn verschillende denkspelletjes te vinden waar jouw Shiba zich prima mee kan vermaken.

Tijdens een wandeling in de buurt is het goed om je Shiba zo veel mogelijk aangelijnd te houden. Het is voor hem een grote uitdaging om voortdurend naast je te blijven lopen omdat zijn zintuigen hem alle kanten opsturen. Hij kan door een geur of ander dier zomaar besluiten op avontuur te gaan. Wil je jouw hond toch losdoen? Doe dit dan op veilig terrein waar hij niet zomaar de weg op kan rennen.  

Shiba outside

Erkenning van dit hondenras 

In Nederland zijn er twee grote hondenrasverenigingen die bekend zijn met de Shiba inu. Online kun je bij de Nederlandse vereniging meer informatie vinden over dit leuke ras. Ook vind je hier verschillende fokkers, en jaarlijkse evenementen.

  

Wat vind jij van de Shiba inu? 

Zoals je hebt kunnen lezen is de shiba inu een populair ras uit Japan, die door zijn bijzondere staart veel aandacht trekt over de hele wereld. Deze prachtige vacht heeft wel de nodige verzorging nodig. Borstel zijn vacht een aantal keer per week om hem vrij te houden van klitten. Een douchebeurt zal dit ras niet vaak nodig zijn. Zijn zelfreinigende vacht doet het werk en ook zijn tong gaat aan de slag om zijn vacht stralend schoon te houden. Ga regelmatig langs de dierenarts voor zijn periodieke controles en zorg ervoor dat jouw hond tegen de meest bekende ziektes wordt ingeënt.  

Een Shiba heeft voldoende beweging nodig om ervoor te zorgen dat hij geen vervelend gedrag gaat vertonen. Daag hem uit door lekker met hem te spelen of door lange wandelingen te maken. Knip de nagels van jouw Shiba geregeld of laat dit doen. Te lange nagels kunnen ervoor zorgen dat jouw shiba moeite krijgt met lopen of pijn ervaart. Ook tijdens het wandelen kan jouw shiba last krijgen van zijn jachtinstinct. Houd hem in een woonwijk daarom zoveel mogelijk aangelijnd. Heb jij al ervaring met dit prachtige ras en heb je nog tips voor anderen? Laat het dan weten in de comments.  

 

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn Shiba uitlaten? 

Iedere hond verschilt en ook het uitlaten van jouw hond kan hierdoor verschillen. Over het algemeen dien je jouw Shiba 3 a 4 keer per dag uit te laten om ervoor te zorgen dat hij zijn behoeftes niet in huis doet. Verdeel deze momenten zoveel mogelijk over de dag.  

Waarom huilt een Shiba Inu? 

Een Shiba is over het algemeen een rustige hond die niet snel zal gaan huilen of blaffen. Als hij dit toch doet, betekent het vaak dat er onraad in de buurt is. Hij hoort of ruikt een voorbijganger, of een muis op het spoor.  

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 7 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *