6 Hondenrassen met een zwarte tong 

Chow Chow zwarte tong

Honden zijn geweldige dieren, ze hebben veel bijzondere kenmerken die hen uniek maken. Er zijn veel verschillende hondenrassen, ieder met hun eigen bijzonderheden. Sommige rassen worden gekenmerkt doordat ze klein zijn, andere door hun lange vacht, en weer andere door de grootte van hun oren.  

Onder al deze kenmerken is er één die vaak over het hoofd wordt gezien: de kleur van de tong. Wist je dat sommige honden een zwarte tong hebben? Inderdaad, er is meer dan de klassieke roze tong bij honden. Wil je alles weten over enkele van de populairste hondenrassen met een zwarte tong? Lees mee om meer over ze te weten te komen! 

 

Waarom hebben sommige honden een zwarte tong? 

Voordat we de populairste hondenrassen met een zwarte tong voorstellen, willen we je alles vertellen over de belangrijkste redenen die verklaren waarom sommige honden een zwarte tong hebben. Bij honden met een zwarte tong is het niet altijd zo dat de hele tong zwart is. Meestal is het zo dat de hond enkele zwarte vlekken op de tong heeft, of dat sommige delen van de tong zwart zijn. 

Dit komt door zware pigmentatie, daardoor zullen honden met een genetische aanleg voor sterke pigmentatie waarschijnlijk een donkere, zwarte tong hebben. Dit lijkt sterk op wat er gebeurt met de huid van mensen met sproeten of moedervlekken. 

 

Bekendste hondenrassen met een zwarte tong

Hoewel je dit niet zou verwachten, zijn er nog vrij veel hondenrassen die een zwarte tong hebben. Sommige hebben volledig zwarte tongen, hoewel deze wel echt in de minderheid zijn. Meestal hebben de tongen zwarte stippen of zwarte delen. 

Zwarte tongen zijn ook een kenmerk van veel specifieke hondenrassen. Daarom kan een volledig zwarte tong in veel gevallen een duidelijk teken zijn om vast te stellen of een hond een zuiver ras is of niet. Veel mensen die op zoek zijn naar raszuivere honden kijken naar de kleur van de tong en gebruiken dit kenmerk als een teken om te bevestigen of te ontkennen of de hond waar ze naar kijken een raszuivere hond is. 

Vervolgens gaan we je kennis laten maken met zes hondenrassen die een zwarte tong hebben, een volledig zwarte tong of een gestippelde zwarte tong. Dit zijn natuurlijk niet de enige rassen met een zwarte tong. Er zijn namelijk veel meer honden met een zwarte tong dan je zou denken! 

 

#1 Chow-Chow 

Dit schattige, pluizige hondje is meestal bekender vanwege zijn karakteristieke oranje-roodachtige vacht. Zijn zachte, opvallende haar is wat de aandacht van mensen trekt wanneer ze een mooie Chow-Chow hond tegenkomen. Deze honden hebben ook het bijzondere kenmerk van een volledig zwarte tong.  

In het geval van Chow-Chow honden, is een volledig zwarte tong een teken dat duidelijk en gemakkelijk kan bepalen dat de hond een raszuivere Chow-Chow is. Dit komt omdat het hebben van een zwarte tong zeer kenmerkend is voor deze schattige honden. Een duidelijk teken van raszuiverheid dus! 

Chow Chow

 

#2 Thai Ridgeback

Zoals de naam al aangeeft, komen Thai Ridgeback honden oorspronkelijk uit Thailand. In principe komen ze meestal alleen in dit land voor, en is het is vrij bijzonder om een Thai Ridgeback hond op andere plaatsen in de wereld aan te treffen. Toch bestaan er uitzonderingen! Deze lieve harige vrienden behoren ook tot de groep van hondenrassen die een zwarte tong hebben.  

In het geval van de Thai Ridgeback hebben ze niet allemaal een volledig zwarte tong. Dit ras kan varianten hebben met tongen die volledig zwart zijn, en sommige anderen die tongen hebben die alleen zwarte vlekken of zwarte delen hebben. Hoe dan ook, zwarte tongen zijn een bijzonder kenmerk van deze geweldige honden.  

Thai Ridgeback

 

#3 Eurasier

Deze prachtige honden zijn het resultaat van een kruising tussen drie verschillende hondenrassen: Samojeed honden, Wolfspitz honden en Chow-Chow honden. Eurasier honden hebben dus genen van drie prachtige hondenrassen, die hen deftig en mooi maken. Aangezien ze verwant zijn aan Chow-Chow honden, is een kenmerk dat ze met hen delen hun zwarte tong. 

Eurasiar honden hebben meestal tongen die volledig zwart zijn, zoals ook voorkomt bij de Chow-Chow honden waarover je al hebt kunnen lezen. Hun vacht is een zeer opvallend kenmerk: ze hebben zijdeachtige, opvallende witte vachten die de aandacht trekken van iedereen die ze tegenkomt.

Eurasier 

 

#4 Chinese Shar-Pei

De Chinese Shar-pei heeft, net als de Chow-Chow, ook een blauwzwarte tong geërfd. In beide gevallen zijn deze rassen voorbeelden van honden die met de kleur van hun tong de zuiverheid van hun ras kunnen aantonen. Zo zal een Chinese Shar-Pei met een volledig zwarte tong zeker een raszuivere hond zijn. 

Naast hun zwarte tong hebben Shar-Pei honden nog andere kenmerken die hen onderscheiden van andere rassen. Een van de meest bekende kenmerken die deze lieve wezens uniek maken is hun supergerimpelde lichaam, dat hen een schattig en pluizig uiterlijk geeft waar mensen dol op zijn. Er wordt gezegd dat de reden achter hun gerimpelde lichaam te maken heeft met bescherming: in het geval van een gevecht of een bedreigende levensgebeurtenis, zouden de rimpels het lichaam van de Chinese Shar-Pei honden beschermen. 

Chinese Shar Pei

 

#5 Labrador Retriever

Labrador Retrievers zijn zonder twijfel een van de populairste hondenrassen die er zijn. Waarschijnlijk ben je al eens een van deze geweldige honden tegengekomen, maar wist je dat ze ook behoren tot de groep hondenrassen die een zwarte tong hebben? Labrador Retrievers hebben inderdaad tongen die ofwel helemaal zwart zijn, ofwel zwarte stippen of zwarte delen hebben. 

In het geval van Labrador Retrievers komt het veel vaker voor dat hun tongen op bepaalde plaatsen of delen zwart zijn. In tegenstelling tot Chow-Chow honden of Chinese Shar-Pei honden, hebben Labrador Retrievers dus geen volledig zwarte tong als een herkenbaar kenmerk van hun ras.  

Labrador Retriever

 

#6 Pomeriaan

Deze honden zijn vooral bekend vanwege hun grootte en hun pluizige vacht. Deze schattige, kleine wezens zijn een van de favoriete rassen van degenen die van kleine honden houden. Hoewel de meest voorkomende kleur van de Pomeriaan roodachtig is, kunnen ze ook in andere kleuren voorkomen. En een ander aspect van de Pomeriaan dat varieert in kleur is hun tong! 

Pomerianen hebben ook tongen die zwart zijn, maar niet helemaal zwart. Het is heel gebruikelijk dat de tongen van deze prachtige dieren zwarte stippen of vlekken hebben. Toch zijn er ook Pomerianen met roze tongen zonder enig teken van zwart.  

Pomeriaan

 

Een bijzonder kenmerk dat vaker voorkomt dan je zou denken  

Zoals je ziet, ook al zijn zwarte tongen niet super gebruikelijk bij honden, er zijn wel degelijk veel rassen die dit bijzondere kenmerk delen. Of ze nu een volledig zwarte tong hebben, of een tong met zwarte vlekken, er zijn veel hondenrassen met een zwarte tong. Zelfs de meest populaire hondenrassen kunnen deze bijzonderheid hebben! 

De zwarte kleur in hondentongen is het resultaat van een teveel aan pigment. Daarnaast kan het een teken zijn van raszuiverheid. Zo zal bijvoorbeeld een Chow-Chow hond met een volledig zwarte tong zeker een raszuivere hond zijn. Heb jij ooit een hond gezien met een zwarte tong, of met zwarte stippen in hun tong? Laat het ons weten in de reacties hieronder! 

Zwarte tong

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 17 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *