Tsjecho-Slowaakse Wolfhond: alles over dit hondenras

Tsjecho-Slowaakse Wolfhond

Zit je er al een tijdje over na te denken om een hond aan te schaffen maar ben je er nog niet helemaal zeker van? Dat kan met een aantal dingen te maken hebben, zoals de onzekerheid of een bepaald hondenras wel bij jou past en dat je misschien nog te weinig op de hoogte bent over diverse hondenrassen.

Heb je bijvoorbeeld wel eens van de Tsjecho-Slowaakse Wolfhond gehoord? Maar weet je hier misschien nog te weinig over? Dan vertellen we maar al te graag waarom het een goed idee is om deze beschermende en zelfstandige hond in huis te nemen! Lees daarom vooral snel verder.

 

De geschiedenis van de Tsjecho-Slowaakse Wolfhond

De Tsjecho-Slowaakse Wolfhond is in 1982 erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI), dit is een wereldorganisatie dat gericht is op hondenrassen. Dit houdt dan ook in dat dit hondenras als nationaal ras is erkend. Dit hondenras komt natuurlijk niet zomaar ergens vandaan, in 1955 werd er namelijk in Tsjechoslowakije een Duitse Herder gekruist met een Karpatenwolf, waaruit de Tsjecho-Slowaakse Wolfhond vervolgens is ontstaan.

 

Het karakter: moedig en standvastig

Dat de Tsjecho-Slowaakse Wolfhond beschermend en zelfstandig is, is niet vreemd aangezien ze een moedig en standvastig karakter hebben. Maar waarom zijn ze eigenlijk zo moedig en standvastig en waar kun je dat aan merken? Dit hondenras kan eventueel worden ingezet als waakhond, maar ze zullen niet veel gaan blaffen en ze hebben veel tijd en een consequente opvoeding nodig.

Deze honden zullen zich namelijk alleen aan de regels houden als je hebt gezorgd voor een goede begeleiding. Doe je dit niet, dan zal dit hondenras zich namelijk snel vastbijten in zijn eigen regels en zodra dat gebeurt ben je verder van huis. Hierna zullen ze namelijk lastiger zijn om op te voeden en dat zou natuurlijk enorm zonde zijn.

Dat ze veel aandacht en tijd nodig hebben heeft er voornamelijk mee te maken dat ze snel afgeleid zijn en hun eigen pad trekken. Als je hier dan ook niet genoeg tijd voor neemt, zal dit hondenras niet snel de juiste manier aanleren zoals je deze voor ogen had gehad. Met veel geduld kom je dan ook een heel eind, waardoor ze sneller naar je luisteren en ook nog eens lekker met je kunnen gaan knuffelen. Want zo hoort het toch?

Tsjecho-Slowaakse Wolfhond puppy

Het uiterlijk: een gespierde en mooie hond

Veel mensen vinden de Tsjecho-Slowaakse Wolfhond een erg mooie hond. Dit komt omdat ze veel lijken op een wolf en ze een erg mooie kop hebben. Ze hebben prachtige ogen en hun oren staan omhoog. De vacht van deze hond is lang en heeft vaak hele mooie kleuren, met een mix van zilvergrijs en geel-grijs.

Onder deze mooie vacht zit een gespierd lichaam en ze hebben een rechte rug. De staart hangt voornamelijk naar beneden. Deze honden worden meestal rond de 60 en 70 centimeter (schofthoogte) en hebben een gewicht tussen 28 en 45 kilo, het verschil zit hem hierin vooral tussen de reutjes en de teefjes.

 

De verzorging van de vacht

Aangezien deze honden een geweldig mooie vacht hebben, maar ze wel een lange vacht hebben, is het verstandig om de vacht goed te verzorgen. De vacht is dicht aanliggend. Een goede richtlijn is om de vacht ongeveer twee keer per week te borstelen met een grove borstel.

Houd er rekening mee dat wanneer de verharingsperiode is aangebroken, deze honden erg verharen en dat de vacht vooral in deze periode goed verzorgd moet worden. Op deze manier houd je niet alleen rekening met je hond, maar ook met je woning, want je wordt natuurlijk niet blij als je huis vol ligt met alle haren van je trouwe viervoeter.

 

De ziektes die een Tsjecho-Slowaakse Wolfhond kan krijgen

Helaas kunnen honden ook ziek worden, wat je natuurlijk nooit hoopt mee te maken. Maar mocht hier sprake van zijn, dan is het altijd belangrijk dat je ervan op de hoogte bent welke ziektes dit hondenras met name kan krijgen. Het is ook altijd belangrijk om de gezondheid van je hond in de gaten te houden. Veel honden hebben een specifieke ziekte die voorkomt, maar bij de Tsjecho-Slowaakse Wolfhond is hier eigenlijk geen sprake van.

Alleen de ziektes die bij alle hondenrassen voorkomen zijn bekend, zoals heupdysplasie, waarbij sprake is van een misvorming van één of beide heupgewrichten. Een ziekte kan erg vervelend zijn voor je hond, let er dan ook goed op als hij zich anders gaat gedragen. Als je hond zich anders gedraagt kan dit namelijk betekenen dat er mogelijk iets mis is.

Tsjecho-Slowaakse Wolfhond bij waterval

Wat kost een Tsjecho-Slowaakse Wolfhond?

Als je een hond gaat aanschaffen, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de kosten. De prijs voor een Tsjecho-Slowaakse Wolfhond kan erg oplopen, namelijk tot wel €1500. Je moet dit natuurlijk wel kunnen permitteren en hierbij rekening houden met overige kosten die je hebt voor de overige benodigdheden voor je trouwe viervoeter. De aanschafkosten zijn namelijk niet de enige kosten die je maakt. Het is het natuurlijk wel waard om deze kosten kwijt te zijn aan deze prachtige hond.

 

Hoeveel beweging heeft een Tsjecho-Slowaakse Wolfhond nodig?

De Tsjecho-Slowaakse Wolfhond heeft veel beweging nodig, daarom is het van groot belang dat je de tijd voor deze hond hebt. Je kunt daarom het beste dagelijks een lange wandeling met ze gaan maken. Het is namelijk voor dit hondenras erg belangrijk om zijn energie kwijt te kunnen raken. Met veel tijd en liefde kom je al een heel eind. Het is zeker niet verkeerd om veel ruimte voor deze hond te hebben bij je woning, hierdoor kunnen ze namelijk lekker rondrennen om hun energie kwijt te raken. Dit natuurlijk wel naast de lange wandelingen die je met ze kan gaan maken. Plan deze absoluut in!

Tsjecho-Slowaakse Wolfhond puppy buiten

Erkenning van de Tsjecho-Slowaakse Wolfhond

Zoals je hebt kunnen lezen is deze hond officieel erkend door de FCI, namelijk sinds 1982 al! Dat is alweer een aantal jaren geleden. Doordat er twee hondenrassen werden gekruist, is dit prachtige hondenras ontdekt. Het is dan ook erg prettig dat dit hondenras is erkend, want daardoor kun jij er ook plezier van hebben.

 

Een vriendelijke, eigenwijze en lieve hond om in je hart te sluiten

Als je iemand bent met veel geduld, dan is het zeker aan te raden om deze trouwe viervoeter aan te schaffen. Deze hond, zoals elke hond dat doet, kan zorgen voor veel liefde. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je deze liefde ook aan je hond kunt bieden, maar daar twijfelen we uiteraard niet over. De Tsjecho-Slowaakse Wolfhond kan ook ideaal als gezinshond zijn en dat zouden veel mensen niet verwachten, maar het is toch echt zo!

Ze kunnen daarnaast goed met andere dieren samenleven, maar het is wel belangrijk dat ze dan al vanaf dat ze pup zijn met deze dieren in aanmerking komen. Op deze manier kunnen ze namelijk al gelijk wennen aan andere dieren en ermee opgroeien. We hopen dat je weer een stukje wijzer bent geworden na het lezen van dit artikel en een juiste keuze kunt maken als het gaat om het aanschaffen van een trouwe viervoeter. Laat het ons vooral weten als je nog vragen hebt. Zo helpen we elkaar!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 6 Gemiddeld: 4.2]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *