Teckel: de actieve en eigenwijze gezelschapshond

Teckel puppy buiten

De Teckel werd oorspronkelijk gebruikt bij de jacht op dassen, konijnen en vossen. Daarom wordt hij ook wel de Dashond genoemd. Het jachtinstinct heeft de Teckel tegenwoordig nog steeds, maar het is nu ook een populair gezelschapsdier. Deze kleine, maar eigenwijze hond kan twaalf tot zestien jaar oud worden. Hij is aanhankelijk en vriendelijk naar zijn baasje toe. Bij vroegtijdige socialisatie kan de Teckel goed overweg met kinderen. Met een Teckel in huis hoef je niet bang te zijn voor inbrekers. Het is namelijk een echte waakhond en zal bij onraad gaan blaffen. Ben jij benieuwd geworden en wil jij meer te weten komen over de Teckel? Lees dan dit artikel.

 

De geschiedenis: de kleine jachthond uit Duitsland

De Teckel komt oorspronkelijk uit Duitsland en werd daar gebruikt als jachthond. Hij hielp met het jagen op kleine dieren, zoals konijnen, vossen en dassen. Daarom wordt de Teckel ook wel Dashond genoemd. De Teckel had korte poten en was daarom in staat om de kleine dieren naar hun hol te volgen. Dit gebeurde al in de Middeleeuwen.

Later werd de Teckel ook gezien als gezelschapshond. Dit is te danken aan Queen Victoria die in 1839 een Teckel meenam naar Engeland. Rond 1870 kwam de Teckel ook in Amerika en in Canada terecht. In deze landen werden ze eerst gebruikt voor de jacht, maar later werden het ook gezelschapsdieren. De Teckel werd steeds populairder en is nu ook in Nederland een geliefd gezelschapsdier.

 

Het karakter: eigenwijs, vrolijk en slim

De Teckel is aanhankelijk en wil niet graag alleen zijn. Het is verstandig om vroegtijdig te beginnen met de Teckel te wennen om alleen gelaten te worden. Naar zijn eigenaar toe is hij vriendelijk, maar het is zeker geen allemansvriend. De Teckel heeft duidelijk voorkeur en kan naar bepaalde mensen gereserveerd zijn. Van nature is het geen kindervriend, maar door de juiste opvoeding kan hij er over het algemeen goed mee overweg. Het is een echte waakhond en zal gaan blaffen als hij een vreemde ziet of onraad merkt. Het is van belang om zijn waaksheid en het blaffenvan jongs af aan in goede banen te leiden. Het jachtinstinct zit nog in de Teckel, daarom moet je zeker alert zijn bij andere kleine huisdieren.

De Teckel is slim en nieuwsgierig. Doorgaans is het een vrolijke en opgewekte hond. Ook al is het een kleine hond, hij kan zeer eigenwijs zijn en volgt graag zijn eigen regels. Mede hierom is vroege socialisatie van belang. De Teckel heeft daarnaast behoefte aan duidelijke grenzen en regels.

Ondanks dit alles is het een enorm lieve hond, niet voor niets hebben we dit ras op de lijst staan van liefste hondenrassen.

Er zijn drie varianten bij de Teckel. De meeste karaktereigenschappen komen bij een Teckel overeen, maar toch heeft iedere variant specifieke karaktereigenschappen. De drie soorten zijn:

  • Kortharige Teckel;
  • Langharige Teckel;
  • Ruwharige Teckel.

De kortharige Teckel heeft het gemiddelde karakter. Hij is zachtaardig en gehecht aan zijn familie. Naar onbekenden toe is hij gereserveerd.

De langharige Teckel is zachter, gevoeliger, stiller en aanhankelijker dan de twee andere soorten.

De ruwharige Teckel is de felste soort. Dit komt omdat er Terriër gebruikt zijn bij het fokken.

Teckel staand in bloemenveld

Het uiterlijk van een Teckel

De Teckel heeft korte poten en een langgerekt lichaam. Hij heeft een robuust, gespierd lichaam. De borstkas is diep en breed. De kop is lang, net zoals de staart. De Teckel heeft een lange snuit en hangende oren.

Er zijn drie formaten Teckels en deze worden ingedeeld aan de hand van de borstomvang. De standaard Teckel is de grootste soort en heeft een borstomvang vanaf 35 centimeter. Dit soort weegt negen tot tien kilo. De middelste soort is de dwergteckel en heeft een borstomvang tussen de 30 en 37 centimeter. Dit soort weegt tussen de vijf en zeven kilo. De kleinste soort is de Kaninchen Teckel. Deze Teckel heeft een borstomvang tot 32 centimeter en weegt tussen de drie en vijf kilo.

Ook de haarsoorten kun je dus verdelen in drie soorten. Zoals al eerder genoemd de kortharige -, langharige – en de ruwharige Teckel. De langharige Teckel heeft halflang haar. Ze hebben een mooie pluimstaart. Ze hebben een langer haar bij de oren, poten en de borst. De kleur van de vacht kan variëren. Eenkleurig komt hij voor in de kleuren rood, roodgeel en geel. Tweekleurig in zwart of bruin met een bruine of gele aftekening op de poten, kop of borst.

De kortharige Teckel heeft een zeer korte beharing en hierdoor valt zijn robuuste, gespierde lichaam goed op. De kleuren zijn hetzelfde als bij de langharige Teckel.

De ruwharige Teckel heeft een stekelige vacht met een flinke baard en wenkbrauwen. Ze zien er vaak grappig uit. Hij komt voor in de kleuren donker of licht grijsbruin.

 

De verzorging

De vachtverzorging van en kortharige Teckel is minimaal. Af en toe moet hij geborsteld worden en dan ziet hij er weer mooi uit. De langharige Teckel vergt wat meer tijd om te onderhouden. De vacht moet regelmatig worden geborsteld om klitten te voorkomen. De ruwharige Teckel moet ook regelmatig geborsteld worden en het is verstandig om deze Teckel zo’n twee keer per jaar te laten trimmen.

Naast de vachtverzorging is het van belang om regelmatig de nagels te controleren en eventueel bij te knippen. Ook de oren en ogen moeten schoon gehouden worden. Dit kun je doen met een vochtig doekje. Het gebit kan worden gepoetst met een speciale hondentandenborstel en hondentandpasta. Ook is het verstandig om de Teckel regelmatig iets te geven om op te kauwen, dit is goed voor zijn gebit.

Door zijn lichaamsbouw is het van belang dat een Teckel goed warm wordt gehouden. Hij kan slecht tegen kou en vochtigheid. Tijdens een wandeling zal hij hier weinig last van hebben, maar thuis moet hij goed worden afgedroogd en warm gehouden worden.

Teckel puppy´s buiten

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

De Teckel wordt gemiddeld tussen de twaalf en zestien jaar oud. Over het algemeen is het een robuuste hond met een goede gezondheid. Toch zijn er enkele ziektes en erfelijke aandoeningen die bij een Teckel kunnen voorkomen.

  • Mitralisklep degeneratie
  • Hernia nucleus pulposus

De mitralisklep is de hartklep tussen de linkerkamer van het hart en de linkerboezem. Door de aandoening sluit de klep niet meer goed. Hierdoor stroomt het bloed niet meer vanuit de linkerboezem naar de linkerkamer. Het bloed kan lekken naar de linkerboezem van het hart. Dit kan steeds erger worden. De Teckel heeft in eerste instantie geen tot weinig last. Wel kan de dierenarts vaak al een ruisje in het hart horen. De problemen ontstaan meestal pas op latere leeftijd. Symptomen kunnen vermoeidheid, hoesten, verhoogde ademhaling en slecht eten zijn.

Hernia nucleus pulposus wordt ook wel de Teckel verlamming genoemd. Bij deze aandoening zijn de tussenwervelschijven aangetast. Als deze schijf doorbreekt, dan is er sprake van een hernia. Symptomen van problemen aan de tussenwervelschijven zijn dat je hond:

  • Niet meer wilt wandelen;
  • Pijn heeft bij aanrakingen in de nek;
  • Moeite hebben met springen of traplopen;
  • Andere verlammingsverschijnselen vertoont.

Het is van belang dat je altijd goed de gezondheid van je hond in de gaten houdt. Bij twijfel kun je altijd de dierenarts om advies vragen. Hiermee kun je eventuele gezondheidsproblemen voorkomen.

 

Hondentraining voor dit ras

De Teckel is niet de meest gehoorzame hond en is zelfstandig en eigenwijs. Het is belangrijk dat je als eigenaar stevig in je schoenen staat en duidelijke regels en grenzen hanteert. Toch is het ondanks alles een slimme hond. Een hondentraining niet onmogelijk, maar het kost wel tijd en geduld. Door het jachtinstinct is het ook leuk om met de Teckel na de basistrainingen ook op jachttraining te gaan. Hier zul je de Teckel zeker een plezier mee doen. Hij doet niets liever dan zijn neus gebruiken om mee te speuren.

Zorg er voor dat je afwisselende oefeningen hebt. Enthousiast en regelmatig belonen werkt het beste bij een Teckel. Een Teckel leert over het algemeen snel, maar je kunt geen volledige gehoorzaamheid van hem verwachten. Dit heeft te maken met het karakter.

Een basistraining of puppycursus is voor elke hond aan te raden. Hierdoor leert je hond om te gaan met andere honden en leert hij de basiscommando’s. Door samen actief bezig te zijn en dingen te leren bouw je een goede band op met je Teckel.

Drie Teckels

Wat kost een Teckel?

De prijzen voor een Teckel variëren. Dit ligt vooral aan het formaat van de Teckel. Voor een standaard Teckel betaal je tussen de €850 en €1000. Voor een Dwergteckel betaal je tussen de €1000 en €1250. Een Kaninchen Teckel kost tussen de €1100 en €1400. Voor een kleine hond lijkt dit een behoorlijk bedrag. Toch kun je van deze kleine gezelschapshond gemiddeld zo’n dertien jaar genieten. Let er bij de aanschaf altijd op dat je dit doet bij een erkende fokker.

Naar de aanschafkosten van de Teckel moet je rekening houden met andere kosten. Je moet spullen in huis halen zoals een mand, riem, speeltjes en verzorgingsproducten. Daarnaast zijn er terugkerende kosten voor de dierenarts en voeding. Dierenartskosten kunnen wisselend zijn en kunnen bij gezondheidsproblemen oplopen. Het is van belang dat je hier bewust van bent en de kosten kunt permitteren voordat je een Teckel aanschaft. Eventueel kun je nadenken over het afsluiten van een verzekering.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

De Teckel is een actieve hond en heeft gemiddelde beweging nodig. Het is van belang dat je naast de dagelijkse wandelingen nog andere activiteiten onderneemt met je Teckel. Het kan voorkomen dat als de Teckel niet voldoende beweging krijgt hij hierdoor ongewenst gedrag gaat vertonen. Dit kan zich uiten in extreem blaffen of piepend aan de lijn hangen.

Een Teckel heeft een goed uithoudingsvermogen en gaat graag mee met lange wandelingen. Het is van belang dat je de hond altijd aan de lijn houdt. Een Teckel heeft namelijk een jachtinstinct en kan zijn baasje uit het oog verliezen als hij iets ruikt.

Spelen in de tuin vindt een Teckel ook fijn. Hij houdt van graven, hou hier dus rekening mee, voor je het weet graaft hij tussen de bloemen. Je kunt bijvoorbeeld wel een speciaal plekje inrichten waar de Teckel zich kan uitleven en naar hartelust kan graven.

Behendigheidssporten zijn voor een Teckel minder geschikt. Dit komt door de kwetsbare lange rug. Je wilt natuurlijk niet dat je Teckel een blessure oploopt. Jachttraining is voor een Teckel wel aan te raden. Maar ook zoek- en ruikspelletjes vindt een Teckel over het algemeen geweldig. Een Teckel heeft een zeer goede neus en wil deze dan maar al te graag gebruiken. Zorg voor voldoende uitdaging en de Teckel zal zich niet vervelen.

 

Erkenning in Nederland

De Teckel wordt in Nederland officieel erkend, dit is terug te vinden op de officiële website van Raad van Beheer. Dit betekent dat het een gezond hondenras is waarmee gefokt mag worden en dat mee kan doen aan verschillende sportevenementen.

Teckel close up

Heb jij al een Teckel of ben je van plan deze aan te schaffen?

Een Teckel is een kleine hond met een groot karakter. Het is belangrijk dat een Teckel een baasje krijgt dat duidelijk en consequent is. Bij een goede en vroegtijdige socialisatie, heb je aan de Teckel een fijn gezelschapsdier. De Teckel komt voor in verschillende formaten en ook de vacht varieert. Kijk van te voren welke soort Teckel jou het meeste aanspreekt. Heb jij al een Teckel of ben je er van plan om een aan te schaffen? Deel je ervaringen in de reacties en kom in contact met andere Teckel liefhebbers.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 18 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

  1. Vind ‘t een heel goed, informatief artikel. Helaas bij de rating slechts 1 ster gegeven, en toen ging er iets mis, wilde 5 sterren geven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *