Curly coated retriever: De oudste Retriever

Curly coated retriever

De Curly coated Retriever is de oudste Retriever en komt oorspronkelijk uit Engeland. In die tijd werd de Curly coated Retriever gebruikt als jachthond, maar tegenwoordig is het ook een geschikte hond voor in een gezin. Het is namelijk een vriendelijke, intelligente en beschermende hond.

Een Curly coated Retriever woont het liefst in een landelijke omgeving, maar een woonhuis met een tuin is ook een optie. Zijn opvallende uiterlijk valt gelijk op. De Curly coated Retriever heeft prachtige kleine krullen over zijn hele lichaam. Ben jij benieuwd geworden en wil jij meer weten over de Curly coated Retriever? Lees dan dit artikel voor meer informatie!

 

De geschiedenis: Jachthond in Engeland

De Curly coated Retriever komt oorspronkelijk uit Engeland en is daar in de achttiende eeuw ontstaan. De Tweed en Shannon Waterspaniël werden gekruist met de St. Johns dog. Beide hondenrassen zijn nu uitgestorven. Later werd de poedel toegevoegd. Daaraan heeft de Curly coated Retriever waarschijnlijk zijn krullen te danken. Het resultaat van de kruising was een zwarte of leverkleurige Retriever die van zwemmen houdt en mooie krullen heeft.

In Engeland werd de Curly coated Retriever gebruikt bij de jacht van verschillende soorten vogels en eenden. Een Curly coated Retriever had als taak om het neergeschoten wild naar de jager te brengen. Tegenwoordig is de Curly coated Retriever naast jachthond, ook geschikt als gezelschapshond.

 

Het karakter: Zelfverzekerd, slim en betrouwbaar

Een Curly coated Retriever heeft veel positieve karaktereigenschappen. Dit hondenras is vriendelijk en levendig. Tegenover vreemden kan hij soms gereserveerd en terughoudend zijn. Een Curly coated Retriever doet er gemiddeld lichamelijk en geestelijk langer over om volwassen te worden. Daarnaast is den Curly coated Retriever is zeer intelligent en daarom goed te trainen. Hoe je deze hond het beste kunt trainen, lees je later in dit artikel.

Een Curly coated Retriever is een gevoelige hond en wilt graag een hechte band met zijn baasje opbouwen. Het is een zachtaardige hond, die ook met kinderen en andere huisdieren goed overweg kan. Bij jonge kinderen onder de negen jaar is het van belang dat je altijd toezicht houdt.

Een Curly coated Retriever is erg betrouwbaar en is beschermend tegenover zijn familie. Deze hond is het meest beschermend van alle Retriever soorten. Als je voor een Curly coated Retriever kiest, wees je er dan bewust van dat hij graag veel activiteiten onderneemt met zijn baasje.

Curly coated retriever puppy

Het uiterlijk van een Curly coated retriever

De Curly coated Retriever heeft een opvallend uiterlijk. De vacht van een Curly coated Retriever valt meteen op. De kleur van de vacht is zwart of leverkleurig. Het hele lichaam is bedenkt met veel kleine krullen, behalve het gezicht van de hond. De vacht is dik en stoot water af. Door deze krullen heeft de Curly coated Retriever een elegante en bijzondere uitstraling.

Een Curly coated Retriever heeft een evenwichtig en krachtig lichaam. Hij heeft grote, bruine ogen en een zwarte neus. De borstkas en breed en diep. Hij is de grootste van de Retriever soorten. Een reu heeft een schofthoogte tussen de 64 en 69 centimeter en weegt tussen de 32 en 41 kilo. Een teef heeft een schofthoogte tussen de 58 en 64 centimeter en weegt tussen de 23 en 32 kilo.

 

De verzorging

De vacht van een Curly coated Retriever is bijzonder, maar gemakkelijk te verzorgen. Deze vacht hoeft eigenlijk niet geborsteld te worden, omdat de vacht dan gaan kroezen. Een Curly coated Retriever heeft geen ondervacht en ze zullen elk halfjaar wat meer haren verliezen. Je merkt dan dat er wat meer krullen op de grond liggen dan normaal.

In deze periode kun je de vacht wat meer verzorgen door met een hark-type trimhulpmiddel de dode haren te verwijderen. Je gebruikt bij een Curly coated Retriever dus geen normale borstel. Nat masseren en bijknippen van de vacht is wel toegestaan. Het is van belang dat je dan een speciale schaar voor de vacht gebruikt.

Naast de verzorging van de vacht, heeft een Curly coated Retriever nog andere verzorging nodig. Het gaat vooral op de basiszorg zoals het schoonhouden van de oren en oren en het knippen van de nagels. Een Curly coated Retriever is dus vrij gemakkelijk te verzorgen. Om de gezondheid van je hond zo optimaal mogelijk te houden, kun je kiezen voor kwaliteitsvoeding die past bij de leeftijd en het hondenras. Je kunt eventueel de dierenarts om advies vragen.

 

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

De Curly coated Retriever wordt gemiddeld tussen de negen en veertien jaar oud. Over het algemeen is het een gezond hondenras, maar er zijn enkele erfelijke aandoeningen en ziektes waar je rekening mee moet houden. Denk hierbij aan:

  • Elleboog- en heupdysplasie
  • Oogproblemen
  • Kanker en tumoren

Bij ellenboog- en heupdysplasie zijn de gewrichten niet meer goed en past de kop niet meer goed in de kom van het gewricht. Dit kan leiden tot gewrichtsslijtage. Symptomen kunnen zijn dat de hond minder goed gaat lopen of moeite heeft met opstaan. Deze aandoening komt vaak voor bij grotere hondenrassen en elke Retriever loopt hier meer dan gemiddeld risico op.

Ook kunnen er oogproblemen ontstaan, dit is ook een aandoening waar elke Retriever mee te maken kan krijgen. Het zicht kan verminderen of uiteindelijk kan het tot volledige blindheid zorgen. Een Curly coated Retriever heeft meer kans om een tumor of kanker te ontwikkelen. Houd je hond goed in de gaten en schakel bij veranderingen in het gedrag of uiterlijk de dierenarts in.

Curly coated retriever in grasveld

Wist je dat?

De Curly coated Retriever is een van de zes Retrieverrassen. Dit hondenras komt uit Engeland, net zoals de Labrador, Golden Retriever en de Flatcoated Retriever. In Amerika zijn de Nova Scotia Duck Tolling Retriever en Chesapeake Bay Retriever ontstaan. De Curly coated Retriever is het oudste en grootste Retrieverras, maar is het kleinste in populatie.

 

Hondentraining voor dit ras

Een Curly coated Retriever is goed trainbaar, maar ze hebben een eigengereid karakter. Ze werken graag, maar ze doen dit vrijwillig en willen dit niet onder dwang doen. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat een Curly coated Retriever er langer over doet om volwassen te worden. Het is mogelijk dat je dit ook zult merken tijdens de training.

Een Curly coated Retriever is intelligent, maar het kost soms wat moeite om hem te trainen. Hij heeft en duidelijke en consequente opvoeding nodig. Daarnaast moet de eigenaar kalm en rustig blijven, zodat de Curly coated Retriever niet blokkeert. Als onduidelijk bent, dan zal een Curly coated Retriever geen aandacht hebben. Het is van belang om veel oefeningen af te wisselen, zodat de hond zich niet gaat vervelen.

Niet alleen voor een Curly coated Retriever, maar ook voor andere hondenrassen is een basistraining of puppycursus aan te raden. Bij een basistraining leert de hond basiscommando’s en om naar zijn baasje te luisteren. Ook leert hij om te gaan met andere honden en bouwt hij een betere band op met zijn eigenaar.

 

Wat kost een Curly coated retriever?

Een Curly coated Retriever komt niet veel in Nederland voor, dus het is van belang dat je je eventueel op een wachtlijst van een fokker laat zetten. Het is van belang dat je altijd een hond aanschaft bij een erkende fokker. Hij fokt volgens de regels en zorgt zo goed mogelijk voor de pups en de moederhond. Ook is een fokker op de hoogte van eventuele erfelijke aandoeningen en ziektes die in de stamboom voorkomen. Voor een Curly coated Retriever betaal je gemiddeld zo’n €850.

Naast de kosten voor de aanschaf van een Curly coated Retriever, moet je rekening houden met andere kosten. Als je een hond in huis neemt, dan moet je verschillende spullen aanschaffen. Denk hierbij aan een riem, mand, verzorgingsproducten en voeding. Ook moet je rekening houden met het betalen van de hondenbelasting.

Dit bedrag is per gemeente verschillend. Dierenartskosten zijn kosten die regelmatig terugkomen en de bedragen kunnen hoog liggen. Vooral als de hond op leeftijd is, moet je vaker een bezoek brengen aan de dierenarts om de gezondheid optimaal te houden. Hiermee moet je rekening houden als je een hond aanschaft.

Curly coated retriever puppy´s

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

Een Curly coated Retriever is een energieke hond die veel beweging nodig heeft. Hij heeft een groot uithoudingsvermogen. Ondanks dat zijn ze in staat om het energieniveau aan te passen op de omstandigheden in het gezin. Mocht er een keer minder tijd zijn om te bewegen, dan zal een Curly coated Retriever niet meteen klagen.

Het is ven belang om naast de dagelijkse wandelingen ervoor te zorgen dat een Curly coated Retriever voldoende beweegt. Dit kan door hem zelfstandig in de tuin te laten spelen, maar dit kan ook door activiteiten te ondernemen. Rennen langs te fiets, zwemmen of een lange boswandelingen zijn activiteiten waar een Curly coated Retriever van geniet. Naast lichamelijke beweging, is het ook belangrijk om een Curly coated Retriever mentaal te stimuleren

Een Curly coated Retriever is niet geschikt voor mensen die in een appartement wonen. Hij heeft meer bewegingsvrijheid nodig om gelukkig te blijven. Dit hondenras komt het beste tot zijn recht in een landelijke omgeving, zoals een boerderij. Natuurlijk is een ruim woonhuis met een tuin ook een goede tussenoplossing.

 

Erkenning in Nederland

De Curly coated retriever wordt in Nederland officieel erkend, dit is terug te vinden op de officiële website van Raad van Beheer. Dit betekent dat het een gezond hondenras is waarmee gefokt mag worden en dat mee kan doen aan verschillende sportevenementen.

 

Heb jij al een Curly coated retriever of ben je van plan deze aan te schaffen?

Een Curly coated Retriever is niet zo bekend als andere Retrieverrassen zoals de Labrador en de Golden Retriever. Toch is een Curly coated Retriever een leuke hond voor jou en je gezin. Het is namelijk een vriendelijke hond, die beschermend is voor zijn familie. Ook kan hij goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Zijn uiterlijk is opvallend door zijn prachtige krullen.

De opvoeding kan wat meer tijd kosten, omdat een Curly coated Retriever later volwassen wordt dan andere hondenrassen. Een Curly coated Retriever is energiek en onderneemt graag activiteiten met zijn baasje. Heb jij onlangs een Curly coated Retriever aanschaft of ben je van plan om dit te doen? Laat dan een reactie onder dit artikel achter!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *