Waarom houden honden van buikje aaien?

Hond buik geaaid

Veel honden zijn er gek op: buikje aaien. Sommige honden houden hier meer van dan spelen met hun favoriete speeltjes of het maken van een lange wandeling. Ze doen niets liever dan ontspannen, op hun rug liggen en vervolgens geaaid worden over hun buik. Maar wat is de reden waarom jouw hond zo dol is op buikje wrijven?

Of houdt jouw hond hier juist niet van? Als je meer wilt waarom (of waarom niet) honden dol zijn op het laten aaien van hun buikje, welke hondenrassen buikje wrijven het leukst vinden en hoe je dit het beste kunt aanpakken, lees dan snel verder!

 

Wanneer voelt buikje aaien goed aan bij een hond?

Als een hond optimaal van het buikje wrijven wil kunnen genieten, moeten zij ten eerste comfortabel zijn met het liggen op de rug. Op de rug liggen is geen teken van onderdanigheid, maar hiermee wordt getoond dat zij zich comfortabel voelen bij hun gezelschap. Natuurlijk is dat afhankelijk van de context. Zo zou een hond zich minder comfortabel voelen met het liggen op de rug als dit afgedwongen wordt. Dit kan het geval zijn als jij zelf je hond op de rug legt, of als je hond dit commando krijgt. In zulke situaties is de hond niet op zijn gemakt en zal het dier ook niet genieten van het wrijven over de buik

Als een hond op zijn gemak is met het liggen op de rug, dan zal hij of zijn ook meer kunnen genieten van het wrijven over de buik. Dit is comfortabel, ook omdat het vergelijkbaar is met de verzorging van je hond. Het voelt goed voor een hond om verzorgd te worden. Dit is één van de redenen waarom honden gek zijn op buikje wrijven. Een andere reden is het gevoel van genegenheid die honden voelen tijdens het wrijven van de buik. Honden voelen zich heel geliefd als ze aandacht krijgen. Dit fijne gevoel, in combinatie met de aandacht die jij geeft, zorgt voor een sterkere band tussen jou en je hond.

 

De liefde voor buikje aaien verklaard door de wetenschap

Volgens wetenschappers zijn er meerdere redenen waarom honden er zo van houden om geaaid te worden over hun buikje. Eén van de belangrijkste redenen is dat het aaien van de buik de haar follikels stimuleert. Deze haarzakjes zijn te vinden onder de huid en zorgen voor de haargroei. Door over de buik te wrijven worden neuronen in het brein geactiveerd en komt er endorfine vrij. Dit geeft honden een fijn en ontspannend gevoel.

Je kunt dit vergelijken met het gevoel dat je krijgt als je een hoofd of rug massage krijgt. Deze neuronen kunnen alleen geactiveerd worden door het aanraken van de vacht. Dit gevoel kan dus alleen opgewekt worden door je hond te aaien of te wrijven over de buik.

Hond rollend

Welke honden vinden buikje aaien het fijnst?

Vrijwel iedere hond die zich op zijn gemakt voelt, zal buikje wrijven fijn vinden. Uitzonderingen op deze regel zijn specifieke hondenrassen of honden met een voorgeschiedenis. Zo kunnen bijvoorbeeld kleinere honden het aaien over de buik te spannend vinden door hun geringe omvang. Kleinere hondenrassen zoals bijvoorbeeld chihuahua’s, vinden het eng als je staat terwijl je ze aait.

Je kunt daarom beter zittend hun buikje aaien, zodat jouw aanwezigheid niet te overweldigend is. Vooral middelgrote hondenrassen, bijvoorbeeld labradors, terriërs en bulldogs, vinden buikje aaien aangenaam. Ze zijn niet geïntimideerd door het lengteverschil en kunnen gemakkelijk op hun rug draaien. Grote honden zoals bijvoorbeeld Berner Sennenhonden of Duitse dog vinden buikje aaien vaak ook fijn, alhoewel ze minder lang comfortabel op hun rug kunnen liggen.

 

Ongemakkelijkheid tijdens het buikje aaien

Er zijn honden die niet houden van het aaien over hun buik omdat ze zich ongemakkelijk voelen binnen deze specifieke situatie. Dit kan ontstaan zijn door een sociaal probleem tijdens hun opvoeding of ergens anders tijdens hun voorgeschiedenis. Hierdoor voelt je hond zich ongemakkelijk als zij hun buik aan je tonen.

Dit komt omdat ze gevoelige plekken tonen terwijl ze op hun rug liggen. In dat geval moet je het buikje aaien niet forceren. Probeer eerst een betere band met je hond op te bouwen. Zo weet je hond dat hij of zij je kan vertrouwen en dat jij hen niet pijn zal doen.

 

Vertrouwensproblemen

Vergelijkbare problemen kunnen voorkomen bij geadopteerde honden. Dit is vooral het geval bij honden die verlaten zijn dan wel voor lange tijd in het asiel zaten. Zij hebben vaker problemen met het vertrouwen van hun baasjes. Hierdoor zullen zij minder vaak comfortabel zijn met het laten aaien van hun buikje. Dit kan verholpen worden door te trainen, een band te vormen en door het rustig aan te doen en niets te forceren.

Als je hond eenmaal comfortabel is met het liggen op de zij, kun je proberen om op deze manier hem of haar te aaien. De hond kan op deze manier zelf aangeven wanneer hij op zijn gemak is en bereid is om zich om te draaien om over de buik geaaid te worden. Forceer dit niet, want dan kan de band tussen jou en je huisdier verslechteren.

 

Rustig aan beginnen met het aaien van de buik

Je hond, of het dier nu groot of klein is, zal zelf aangeven wanneer het klaar is om aaitjes over de buik te ontvangen. Begin met zachte aaien. Je kunt hierbij beginnen met het wrijven over de bovenste zijde van de buik. Als je hond dit alles oké vindt, kun je jouw handen verplaatsen naar de gevoeligere gedeeltes van de buik. Hanteer hierbij nog steeds rustige bewegingen en pas niet teveel druk toe.

Je kunt daarnaast de schouders, poten en voetjes van je hond masseren. Dit vergroot het kalmerend effect. Wissel daarnaast af hoe je aait, bijvoorbeeld door recht en golvend te aaien. Geef naar het wrijven over de buik je hond nog een aai over de bol en praat tegen hem of haar, om te laten weten dat je het vertrouwen waardeert.

 

Conclusie: hoe geef je de beste aaien over de buik?

Veel honden zijn gek op buikje aaien! Dit komt door het gevoel van comfort en ontspannenheid die dit oproept bij hen. Voor veel honden geeft dit hen het gevoel dat er voor hen gezorgd wordt, net zoals bij bijvoorbeeld de verzorging van de vacht. Follikels worden gestimuleerd, waardoor endorfine vrijkomt. Dit geeft je hond een fijn en geruststellend gevoel.

Hond geaaid

Wat doe je als je hond niet van buikje aaien houdt?

Natuurlijk houden niet alle honden ervan om over hun buikje geaaid te worden. Zo kunnen sommige kleinere hondenrassen dit overweldigend vinden. Daarnaast kunnen honden met een vervelend verleden zich niet comfortabel voelen als hun buik geaaid wordt. Geef je hond de ruimte, houd rekening met de situatie en let op de reactie van je hond op je aanraking. Zet hun niet onder druk en geef hen de ruimte. Je kunt hun beter de liefde en aandacht geven op de manier die zij het fijnst vinden.

 

Voorzichtig beginnen met buikje aaien

Als je hond er klaar voor is, kun je voorzichtig beginnen met het wrijven over de buik. Je begint hierbij bovenaan. Het aaien van de gevoelige delen van de buik doe je pas als je hond zich hier comfortabel bij voelt. Het combineren van buikje aaien met het masseren van de schouders, poten en voetjes kan dit proces gemakkelijker doen verlopen. Laat je hond altijd aan het einde van een dergelijke sessie weten dat je hun vertrouwen waardeert.

 

Wat zijn jouw ervaringen?

Dankzij dit artikel is het makkelijker dan ooit om de buik van je hond te aaien! We zijn heel benieuwd wat jouw ervaringen zijn met het aaien van de buik van je hond. Vindt hij of zij dit leuk? Of vindt jouw hond hier juist niets aan? Voel je vrij om hieronder een reactie achter te laten!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 12 Gemiddeld: 4.9]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

2 reacties

  1. Onze Friese Stabij van 2,5 vond het altijd heerlijk om op haar rug te liggen en over haar buikje gewreven te worden. Ineens gaat ze een beetje grommen als ik in de buurt van haar buik kom. Het is duidelijk dat ze dit niet wil. Ik maak me een beetje zorgen hierover. Zou ze pijn hebben. Als ze rechtop staat een ik wrijf over haar buik dan vindt ze het prima en heb ik niet het idee dat ze pijn heeft.

  2. Wij hebben in oktober een hondje, anderhalf jaar oud, geadopteerd uit Roemenië. Het is een allerliefste hond. Ze vindt het heerlijk om over haar buikje gewreven te worden. Ze vraagt heel vaak ook aaitjes over haar rug en kopje. Ze kan dit wel een half uur volhouden. Daarnaast is ze heel bang of opgetild te worden, in de auto enz.. Toch heeft ze volgens bovenstaand artikel heel veel vertrouwen in ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *