Berner sennen: de vriendelijke reus

Berner Sennen in het bos

De Berner sennen komt oorspronkelijk uit Zwitserland en hielp daar de Zwitserse boeren met het beschermen van het vee. Tegenwoordig is dit hondenras populair als lieve gezinshond. Dit komt door zijn positieve karaktereigenschappen en mooie uiterlijk. Een Berner sennen kan goed overweg met kinderen en is zeer aanhankelijk. Helaas wordt een Berner sennen gemiddeld maar rond de acht jaar oud en kunnen er verschillende erfelijke aandoeningen voorkomen. Ben je benieuwd geworden en wil je meer weten over dit hondenras? Lees dan dit artikel.

 

De geschiedenis: hulphond bij boerderijen

Er wordt gedacht dat de Berner sennen voor het eerst werd gefokt door de Romeinen. Tweeduizend jaar geleden kwam dit hondenras naar Zwitserland. Daar werden deze honden gebruikt op boerderijen. Hier hielpen ze de Zwitserse boeren bij het drijven van het vee, het huis bewaken en het trekken van de boerenkar. Een Berner sennen is in staat om zonder toezicht van de boer het vee te beschermen. Dit gebeurde vooral rondom de plaats Bern. Senne betekent ‘weide in de Alpen’ in het Duits. Hieraan heeft de Berner sennen zijn naam te danken.

Vroeger was de Berner sennen vooral een hond voor de boeren en herders. Tegenwoordig wordt deze hond gezien als een lieve gezinshond. Dit hondenras kwam in 1901 voor het eerst naar Nederland en is nu een van de populairste hondenrassen.

 

Het karakter: rustig, vrolijk en sociaal

Over het algemeen is een Berner sennen vrolijk en sociaal. Jonge honden kunnen wat drukker zijn, maar dit neemt vaak af als ze wat ouder worden. Dit hondenras heeft meestal een rustig karakter. Een Berner sennen kan zich gemakkelijk aanpassen. Dit kan ook een valkuil zijn, want ze kunnen lui worden als ze niet voldoende beweging krijgen en niet voldoende worden gestimuleerd. Je kunt een Berner sennen voldoende beweging geven door lekker met hem bezig te zijn. Ze zijn dol op buiten zijn en zijn dan graag bezig. Dit hondenras kan goed overweg met kinderen en is aanhankelijk. Hij wil graag een deel van het gezin uitmaken.

Een Berner sennen is van nature waakzaam en alert. Dit beperkt hij wel tot zijn eigen terrein en familie. Hij zal niet onnodig gaan blaffen. Tegenover vreemden zal hij verlegen zijn. Een Berner sennen is zelfstandig en dit kan leiden tot eigenwijsheid. Dit zorgt ervoor dat dit hondenras consequente training en begeleiding nodig heeft.

Berner Sennen puppy rennend in de sneeuw

Het uiterlijk van een Berner sennen

Een Berner sennen is een grote hond en is iets langer dan dat hij hoog is. Het is een stevige en evenwichtige hond. Een mannelijke Berner sennen weegt tussen de 36 en 54 kg en de schofthoogte is tussen de 64 en 72 centimeter. Een vrouwelijke Berner sennen weegt tussen de 31 en 43 kg en de schofthoogte is tussen de 58 en 66 centimeter. Over het algemeen zijn het gespierde en krachtige honden.

De vacht van een Berner sennen bestaat uit drie kleuren, namelijk bruin, wit en zwart. De kleuren staan als markeringen op zijn lichaam. Het ideaal is dat deze markeringen evenwichtig verdeeld zijn. De vacht is dik, gemiddeld lang en licht golvend of recht en bestaan uit twee lagen. De onderlaag is een dikke isolerende vacht en de bovenvacht bestaat uit dekharen.

De kop van een Berner sennen is bovenaan plat en hij heeft een stevige snuit. De oren zijn middelgroot, driehoekig en hangen naar beneden. De benen zijn recht en sterk met ronde tenen. Dit hondenras heeft een dichtbegroeide staart die naar beneden hangt.

Lees ook ons artikel “Top 10 Berner Sennen kruisingen”

De verzorging

Een Berner sennen heeft een dikke wollige vacht die regelmatig en goed verzorgd moet worden. Je moet er van uit gaan dat je hem zeker één tot twee keer per week moet borstelen. Let hierbij vooral op de plekken waar de haren langer zijn, zoals achter de oren, in de oksels, bij de poten en de borst. Twee keer per jaar verhaard een Berner sennen meer en hij moet dan ook vaker geborsteld worden. Dan is het verstandig om de hond elke dag te borstelen, zo voorkom je losse haren in de vacht en in huis, maar je zorgt er ook voor dat de hond geen onnodige jeuk heeft door al die losse haren.

Het gebit moet regelmatig worden bekeken en eventueel worden gepoetst. Dit regelmatig controleren geldt ook voor de nagels. Als de nagels te lang zijn, moeten deze worden geknipt. Controleer na elke wandeling of de hond takjes, steentjes of gras tussen zijn tenen heeft. Ook de oren moeten regelmatig worden schoongemaakt om zo ontstekingen te voorkomen.

Een Berner sennen heeft aanleg voor gewrichtsproblemen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de hond de juiste voeding binnenkrijgt en goed op gewicht blijft. Ook is het van belang dat een Berner sennen voldoende beweging krijgt. Belangrijk is wel om na de maaltijd enkele uren rust te houden, een Berner sennen kan vanwege zijn brede borstkas sneller dan andere honden een maagdraaiing krijgen.

Berner Sennen puppy liggend

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

Gemiddeld wordt een Berner sennen acht jaar oud. Helaas zijn er veel ziektes en erfelijke aandoeningen die voorkomen bij dit hondenras. Dit komt omdat het een populaire hond werd en door broodfokkers op een onverantwoordelijke manier is doorgefokt.

De meest voorkomende erfelijke aandoeningen zijn:

  • Heupdysplasie
  • Elleboogdysplasie
  • Kanker en tumoren
  • Oogaandoeningen

Omdat de Berner sennen een grote hond is, komt heupdysplasie en elleboogdysplasie vaker dan gemiddeld voor. Dit is een afwijking in de gewrichten waardoor het kop niet goed in de kom past. Vooral oudere honden hebben gewrichtsslijtage en je ziet dan moeite met opstaan en het last kunnen hebben van kreupelheid. Dit komt zowel bij de voor- als achterpoten voor. Het is daarom van belang om goede kwaliteit voeding aan te bieden en de hond op een verantwoorde manier te laten bewegen. Hierdoor kun je de gewrichten zo soepel mogelijk houden.

Tumoren en kanker komt ook vaak voor bij dit hondenras. Dit kun je herkennen door een klein bultje onder de huid. Ook kan het worden gevonden in weefsel rondom de gewrichten, in de longen, in beenmerg of in lymfeknopen. Het is belangrijk dat je altijd alert blijft en als je veranderingen ziet in het gedrag of uiterlijk, moet je contact opnemen met de dierenarts.

Oogaandoeningen komen ook voor bij de Berner sennen. Het kan voorkomen dat het netvlies wordt aangetast en dat de hond in schermlicht minder gaat zien. Dit kan uiteindelijk leiden tot volledige blindheid.

Omdat er veel ziektes en erfelijke aandoeningen bij een Berner sennen kunnen voorkomen, is het belangrijk om de gezondheid goed in de gaten te houden en regelmatig naar de dierenarts te gaan voor een controle. Als je de hond aankoopt bij een erkende fokker dan ben je al op de hoogte van de erfelijke aandoeningen die in de stamboom van de pup voorkomen. Dit is prettig, omdat je hier dan extra rekening mee kan houden.

 

Wist je dat?

Een Berner sennen is een van de vier Zwitserse berghonden. Hij heeft dezelfde kleuren als de andere berghonden, maar hij heeft als enige een lange, zijdeachtige vacht. De andere drie Zwitserse berghonden zijn de grote Zwitser, de Appenzeller en de Entlebucher.

Berner Sennen close up

Hondentraining voor dit ras

Bij elke hond wordt de basistraining aangeraden. Dit is belangrijk om een band tussen de hond en eigenaar op te bouwen. Ook leert een hond in de basistraining de basiscommando’s. Het is voor een Berner sennen in ieder geval belangrijk om een puppycursus te starten als de pup rond de acht weken oud is.

Een Berner sennen is van nature een zelfstandige hond en daarom is het belangrijk om hem in het eerste jaar veel te leren. In deze periode staat de Berner sennen hier namelijk nog open voor. Na het eerste levensjaar wordt het lastiger. Tijdens de training moet je consequent en duidelijk zijn. Doe dit wel op een vriendelijke manier, want dit werkt voor een Berner sennen het beste.

 

Wat kost een Berner sennen?

Een Berner sennen met een stamboom kost gemiddeld € 950. We raden je aan dat je de Berner sennen aankoopt bij een erkende fokker. Een erkende fokker fokt op de juiste manier en geeft de garantie dat de pups en de moeder goed verzorgd worden. Kiezen voor een erkende fokker er bij een Berner sennen ook verstandig omdat er bij dit hondenras veel erfelijke aandoeningen kunnen voorkomen. Een erkende fokker weet welke ziektes er voorkomen in de stamboom en kan je hierover informeren.

Naast de aanschaf van de hond moet je er rekening mee houden dat er vaste kosten zijn. Denk hierbij aan de kosten van voer, speeltjes, hondenmand en de dierenarts. Je moet rekening houden met zo’n € 50 per maand aan kosten.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

Dit hondenras heeft veel beweging nodig. Er wordt geadviseerd om minimaal een uur per dag te bewegen met deze hond. Een Berner sennen past zich namelijk gemakkelijk aan en kan bij minimale beweging sloom worden. Dit wil je natuurlijk voorkomen en daarom is het belangrijk om voldoende te bewegen. Bij jonge pups moet je wel opletten dat de gewrichten niet overbelast worden. Daarom moet je de eerste twee jaar geen zware activiteiten ondernemen, trap lopen en meerennen naast de fiets is in deze periode ook niet aan te raden.

De dagelijkse wandelingen zijn dus niet voldoende voor dit hondenras. Een Berner sennen hond is dol op de buitenlucht. Je kunt hem daarom ook prima laten buiten spelen in een omheinde tuin of meenemen voor een langere wandeling in het bos. Dit hondenras heeft een dikke vacht en daardoor kunnen ze het snel warm krijgen als de temperatuur oploopt. Je moet er rekening mee houden dat het activiteitsniveau lager ligt in de warme zomerperiode.

Berner Sennen staand

Erkenning in Nederland

De Berner sennen wordt in Nederland officieel erkend, dit is terug te vinden op de officiële website van Raad van Beheer. Dit betekent dat het een gezond hondenras is waarmee gefokt mag worden en dat mee kan doen aan verschillende sportevenementen.

 

Heb jij al een Berner sennen of ben je van plan deze aan te schaffen?

De Berner sennen wordt gezien als de grote vriendelijke reus. Vroeger hielp deze hond de Zwitserse boeren, maar tegenwoordig is het een ideale gezinshond. Hij is sociaal, vriendelijk en rustig. Hij kan zich gemakkelijk aanpassen en kan goed overweg met kinderen. Voor een Berner sennen heb je geen ervaring nodig en je kunt als beginner deze hond goed opvoeden. Let er wel op dat je bij de training van de hond consequent bent en blijft omdat het van nature een zelfstandig hond is. Als een Berner sennen eenmaal gewend is aan zijn familie, dan is hij erg aanhankelijk en gezellig. Ben jij van plan om een Berner sennen aan te schaffen of heb jij al een grote, vriendelijke reus in huis? Deel je ervaring in de reacties!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 4 Gemiddeld: 4.8]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *