Hond eet niet (oorzaken en tips) 

Hond eet niet

Valt het je langer op dat je hond niet eet? Dan begrijpen we dat je hierover enkele zorgen kunt hebben. Misschien ga je dan ook wel gelijk van het ergste uit, want je trouwe viervoeter is uiteraard erg belangrijk voor je en daarmee wil je ook dat hem niks overkomt. Er kunnen verschillende redenen zijn dat je hond niet eet, deze oorzaken delen we dan ook graag met je. Om het probleem op te lossen, waardoor je mogelijk je hond weer kunt laten eten, delen we ook een aantal tips met je. Ben jij benieuwd naar de oorzaken waarom jouw hond niet eet en ben je hiervoor op zoek naar tips? Lees dan vooral nog even verder.

 

Je hond is niet fit of is ziek

Je herkent het vast zelf ook wel, dat je even niet helemaal lekker bent en je hierdoor je eetlust verliest. Dat kan uiteraard bij een hond ook het geval zijn en dit kan een veelvoorkomend probleem zijn, omdat iedereen wel eens ziek wordt. De klachten kunnen dan ook wel even aanhouden, waardoor je hond minder tot niet eet. Je ziet vaak wanneer je hond ziek is, dat hij naast een verminderde eetlust ook last kan hebben van:

  • diarree;
  • braken;
  • koorts;
  • lusteloosheid;
  • veel drinken en/of plassen.

Let er daarom goed op welke klachten jouw hond ervaart en mochten je zorgen te groot worden of blijven de klachten voor een lange periode aanhouden, neem dan vooral contact op met je dierenarts om het een en ander uit te sluiten.

 

Je hond heeft ergens pijn

Wanneer je hond ergens last heeft van pijn, wordt zijn eetlust zeker verminderd. Doordat de focus erg ligt op de pijn, zal hij in zekere mate minder trek hebben in voedsel. De pijn kan op plekken zitten door zijn gehele lijf, maar ook in het gebit zitten, omdat hij daarmee moet eten. Als je pijn aan je gebit hebt, dan wordt het lastig om te eten.

Een hond laat vaak ziek als hij pijn heeft door van hem af te bijten wanneer je hem op een specifieke plek aanraakt, daar zul je bij zijn gebit misschien niet heel snel aan denken. Bijt jouw hond van zich af wanneer je hem ergens aanraakt? Dan kan hij mogelijk last hebben van pijn, laat dit dan ook vooral onderzoeken. Controleer daarnaast ook regelmatig zijn gebit of dit er nog schoon en gezond uitziet.

 

Je hond krijgt te veel snackjes

Als je met je hond gaat wandelen, dan heb je altijd wel een paar snacks voor hem meegenomen. Dit met als reden omdat hij braaf is geweest doordat hij naar je heeft geluisterd of zich netjes heeft gedragen of wanneer je hem simpelweg naar je toe wilt lokken. In deze gevallen kan het voorkomen dat je ze (onbewust) te veel snacks geeft waardoor je hond simpelweg geen zin meer heeft in zijn eten.

Je mag best wat lekkere koekjes voor je hond meenemen, maar probeer ze wel gedoseerd te geven. Soms krijgen ze onderweg ook nog eens wat lekkers van andere hondeneigenaren die ook net hun dagelijkse wandeling aan het doen zijn, dus houd daar ook rekening mee en probeer er op te letten hoeveel hij krijgt.

Hond negeert eten

Je hond krijgt over het algemeen te veel eten

In sommige gevallen kan het voorkomen dat je hond eigenlijk meer voeding krijgt dan hij nodig heeft, dat kan betekenen dat hij in één keer te veel voeding in zijn bakjes krijgt en dit gelijk allemaal opeet. Hierdoor heeft hij eigenlijk al voldoende energie binnen en zal hij niet altijd trek hebben in meer. Probeer daarom misschien eerst wat meer zijn voeding te doseren in kleinere porties en kijk goed na over de hoeveelheid die je hond eigenlijk nodig zou hebben.

 

Is je hond misschien een beetje verwend omdat je dol op hem bent?

De liefde voor je hond kan erg groot zijn, dat is dan ook volkomen te begrijpen. Doordat je jouw trouwe viervoeter wil laten weten dat je hem erg waardeert, kan het zo zijn dat hij ook veel lekkers van je krijgt. Dan hebben we het niet alleen over te veel snoepjes, maar ook kun je daardoor al te snel veel “lekkere” maaltijden aan hem geven, zoals blikvoer of de restjes van jouw lekkere warme maaltijd. Reken er maar op dat je hond dit misschien wel veel lekkerder vindt en dat hij daarom zijn brokjes misschien wel laat staan. Houdt niet in dat je hond niet lekkers mag, maar probeer dit wel zodanig te doseren door hem eens in de week te verwennen.

 

Een vorm van manipulatie

Dit klinkt misschien een beetje gek en je zal het niet altijd snel van je trouwe viervoeter verwachten. Het is echter zo dat je hond jou op zekere hoogte kan manipuleren, maar wat moet je je daar dan bij voorstellen? Aangezien je zorgen groot kunnen zijn over je hond, kan het zijn dat ze op bepaalde momenten even wat extra aandacht krijgen. Dit kan bijvoorbeeld wanneer jij je zorgen maakt over dat hij zijn voederbakjes niet meer leegeet.

Je hond is slim genoeg om te bedenken dat hij op deze manier dan meer aandacht krijgt, waardoor hij er bewust voor kiest om minder te eten. In dit geval krijgt hij meer aandacht en jij meer zorgen. Probeer daarom vooral niet gelijk in paniek te raken als hij zijn bakjes niet leegeet, maar probeer de volgende dag weer opnieuw zijn voer voor hem neer te zetten en houd in de gaten of hij dan wel gaat eten. 

Labrador klaar om te eten aan tafel

Wat kan ik doen als mijn trouwe viervoer te weinig of niet eet?

Nu je meer te weten bent gekomen over een aantal oorzaken waarom jouw trouwe viervoer te weinig eet of misschien soms wel helemaal niet, kun je bij jezelf nagaan waar mogelijk het probleem ligt bij jouw hond. Je kunt deze problemen bij langs lopen, maar probeer ook eens de volgende alternatieven:

  • Probeer zijn voer in andere bakjes te geven.
  • Probeer zijn voerbakjes eens uit op een andere plek.
  • Neem niet te veel snoepjes / koekjes mee tijdens het wandelen.
  • Geef niet gelijk overmatig te veel aandacht aan je hond wanneer jouw zorgen wat groter worden.
  • Voorkom stress bij je hond door hem niet te forceren om te eten.
  • Geef je hond niet dagelijks iets lekkers extra, maar probeer dit te beperken.

Dit zijn nog maar een aantal tips die jou verder kunnen helpen, maar er zijn dus ook veel oorzaken en tips waardoor je hond niet eet. Helpen de tips nou totaal niet? Raadpleeg dan altijd een dierenarts. Dat mag in elk geval, want twijfel je of het niet door een andere oorzaak komt of maak je je veel zorgen? Neem dan altijd contact op met je dierenarts, want we nemen natuurlijk liever het zekere voor het onzekere als het om onze trouwe viervoeter gaat!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 12 Gemiddeld: 4.9]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *