De Franse bulldog: een eigenwijze allemansvriend

Franse Bulldog buiten

De Franse Bulldog staat bekend om zijn schattige kop. De Franse Bulldog heeft grote ogen en een lieve uitstraling. Dit ras heeft een redelijk eigenwijs karakter, waardoor de strikte opvoeding zeer belangrijk is. Deze hond past perfect binnen een gezin en vind het heerlijk om aandacht te krijgen van mensen. Over het algemeen is dit ras erg vrolijk en speelt de Franse Bulldog ook graag. Wil jij meer over de Franse Bulldog weten? Lees dan dit artikel.

 

De geschiedenis van de Franse Bulldog: een onzekere historie

De geschiedenis van dit ras is niet zo duidelijk als dat bij andere rassen is. Er gaan dan ook verschillende theorieën rond over dit ras.

Waarschijnlijk is de Franse Bulldog ontstaan door een kruising met een Engelse Bulldog en een Franse Terrier. De afkomst van dit ras is hoogstwaarschijnlijk Engeland, hier begonnen ze met de kruisingen. Na verloop van tijd werden deze honden meegenomen naar andere landen, waaronder Frankrijk. In Frankrijk werd dit ras toen erg populair en dankzij vele kruisingen is de Franse Bulldog ontstaan zoals wij die nu kennen.

De officiële rasstandaard voor de Franse Bulldog werd in 1898 gemaakt, hierdoor is dit dus al een behoorlijk oud ras. In 1908 werd de eerste Franse Bulldog in Nederland geboren.

 

Het karakter van de Franse Bulldog: speels, maar eigenwijs

De Franse Bulldog ziet er behoorlijk stoer uit als je kijkt naar zijn lichaam. Toch is de Franse Bulldog behoorlijk gevoelig en houdt hij niet van onverwacht lawaai. Dit ras past goed bij gezinnen, dat komt met name door zijn speelse en enthousiaste karakter. Toch kunnen ze moeilijk inschatten hoe speels ze kunnen zijn op bepaalde momenten, wat ervoor zorgt dat ze soms té enthousiast kunnen zijn. Om deze reden is het dan ook niet verstandig om een Franse Bulldog te kopen als je jonge kinderen in huis hebt.

De Franse Bulldog is een echte mensenvriend en vindt het niet lastig om met nieuwe mensen om te gaan. Vaak leggen ze hier al snel een connectie mee.

Een van de belangrijkste punten om rekening mee te houden als je een Franse Bulldog gaat kopen, is dat dit ras niet graag alleen thuis is. Er zijn wel trainingen die je hond hiermee bekend kunnen maken en zorgen dat er geen problemen ontstaan, maar over het algemeen is het verstandig om alleen een Franse Bulldog te kopen als er bijna altijd iemand thuis is.

Een ander belangrijk punt is, dat de Franse Bulldog behoorlijk slim is en graag zijn zin krijgt. Tijdens de opvoeding is het dan ook belangrijk, ondanks zijn schattige ogen, dat je streng bent en duidelijk laat zien wie de baas is. Anders leer je jouw Franse Bulldog een verkeerd gedrag aan, wat later heel lastig af te leren is. Natuurlijk moet je wel op een verantwoorde manier streng zijn. Het is ook verstandig om voordat je een Franse Bulldog in huis neemt, je eerst goed in te lezen over het gedrag. Je kunt er ook voor kiezen om met iemand af te spreken die al een Franse Bulldog in huis heeft, zodat je tips kunt krijgen over de opvoeding.

 

Het uiterlijk en de lichaamsbouw van de Franse Bulldog

Het lichaam van de Franse Bulldog is behoorlijk klein, maar wel erg sterk en gespierd. Dit ras heeft zware botten en een zachte vacht. Eigenlijk zijn alle verhoudingen van het lichaam allemaal netjes op elkaar afgestemd, behalve zijn oren.

Die oren zijn dan ook zijn opvallendste uiterlijke kenmerk, samen met zijn grote ogen. De kop van de Franse Bulldog is groot en krachtig. De nek van de Franse Bulldog is ook erg dik en sterk en de hond heeft brede schouders. Het gewicht van een Franse Bulldog is maximaal 12 kilogram. Je kunt de Franse Bulldog onder meer nog herkennen aan zijn korte staart. Doordat die staart behoorlijk kort is, kan hij minder goed communiceren met andere honden. Hierdoor komt hij soms wat klunzig over.

 

De verzorging van de Franse Bulldog: check regelmatig zijn kop

Doordat de Franse Bulldog een korte en gladde vacht heeft is regelmatig borstelen bij dit ras veel minder aan de orde. Wanneer de hond in de rui is, is borstelen wel vaker nodig. Als het gaat om de verzorging van dit ras is het belangrijk om de huidplooien op zijn hoofd regelmatig te checken. Onder deze huidplooien kunnen bacteriën namelijk heel gemakkelijk ophopen, waardoor er problemen kunnen ontstaan. Maak deze huidplooien dus regelmatig schoon. Ook het schoonmaken van de ogen en oren moet je regelmatig doen. Qua verzorging is dit ras dus iets makkelijker dan andere rassen, wat veel mensen vaak aanspreekt.

Een ander belangrijk punt is beweging. Dit ras heeft de neiging om snel overgewicht te krijgen. Wanneer een Franse Bulldog overgewicht heeft kan dit zorgen voor ademhalingsproblemen. Zorg dan ook voor voldoende beweging en een goed dieet. Vaak kun je snel zien of jouw Franse Bulldog overgewicht heeft, aangezien hij een korte vacht heeft. Zo kun je gemakkelijk aanpassingen maken in het dieet, waardoor de mate van overgewicht een stuk minder wordt. Mocht je hond overgewicht hebben en je komt er zelf niet uit, zoek dan hulp bij of via je dierenarts.

Franse Bulldog op het strand

Speciale voeding voor een Franse Bulldog

Een Franse Bulldog heeft speciale voeding nodig. Dit heeft allemaal te maken met zijn korte snuit en lichaamsbouw. Je kunt bij verschillende dierenspeciaalzaken deze voeding kopen. Belangrijk is dat de voeding alle vitamines en mineralen bevatten, om zo problemen met zijn ledematen te voorkomen. Met name bij jonge Franse Bulldogs is het zeer belangrijk om op de voeding te letten, omdat er anders instabiele gewrichten en ledematen kunnen ontstaan. Er wordt dan ook onderscheid gemaakt tussen voeding voor jonge Franse Bulldogs en volwassen Franse Bulldogs. Houd hier dus rekening mee en koop het juiste voer om zo problemen te voorkomen.

 

Ziektes die veel voorkomen bij de Franse Bulldog

Door de lichaamsbouw van de Franse Bulldog is dit ras erg kwetsbaar voor verschillende ziektes. Hieronder volgt een lijst met de meest voorkomende gezondheidsproblemen die voorkomen bij een Franse Bulldog:

  • Ademhalingsproblemen
  • Huidproblemen
  • Wervelproblemen

Koop geen kortsnuit

Dit zijn de meest voorkomende problemen van de Franse Bulldog. Ademhalingsproblemen ontstaan voornamelijk door zijn korte snuit. Vaak merk je dat een Franse Bulldog een soort van snurkt tijdens het ademhalen. Dit betekent simpelweg dat hij te weinig zuurstof binnenkrijgt en dieper probeert te ademen. Over het algemeen kan deze aandoening niet veel kwaad. Mocht het zo zijn dat de hond echt lijdt onder het slechte ademen, dan kunnen er operaties worden verricht die ervoor zorgen dat de Franse Bulldog toch goed kan ademen.

De huidproblemen die vaak voorkomen, ontstaan voornamelijk rondom de huidplooien op de kop van de Franse Bulldog. Om deze reden is schoonmaken van deze huidplooien belangrijk. De huid van een Franse Bulldog is ook gevoelig voor allergieën. Een Franse Bulldog kan allergisch reageren op onder andere pollen en huisstofmijt, maar ook vele andere zaken kunnen een allergische reactie geven.

Wervelproblemen komen vaak al vanaf jongs af aan voor bij de Franse Bulldog. Hier is niks tegen te doen. Om de klachten en de vorming van deze problemen tegen te gaan is het verstandig om een Franse Bulldog niet te veel te laten springen, dit zorgt namelijk voor een klap op de wervels, wat de klachten kan versterken.

Franse Bulldog puppy slapend

Waar moet je op letten als je een Franse Bulldog gaat kopen?

Omdat dit ras met een aantal gezondheidsproblemen kan kampen is het aan te raden de Franse Bulldog alleen te kopen bij erkende fokkers, die aangesloten zijn bij de EGCN of de HBC. Deze verenigingen hanteren speciale fokreglementen, waardoor ervoor wordt gezorgd dat het ras zo gezond mogelijk gefokt wordt.

Vanwege de luchtwegproblemen waar veel honden van dit ras last van hebben is het belangrijk om goed op te letten als je een Franse bulldog wilt aanschaffen.

Doe dit in ieder geval niet via een of andere vage advertentie op internet, omdat de pups daar zo goedkoop zijn.

Later haal je dit met de dierenartsrekening die in dit soort gevallen vaak komt ruimschoots in.

Het beste is om een pup met stamboom te kopen bij een lid van de Eerste Gezelschapshonden Club Nederland (EGCN) of een fokker die is aangesloten bij de Hollandse Bulldoggen Club (HBC).

De fokreglementen van deze verenigingen zijn erop gericht het ras zo gezond mogelijk te houden.

Een goede fokker zal er geen problemen mee hebben als je bij een nest gaat kijken en vraagt om de ouders te zien, mochten deze niet in dezelfde ruimte als de pups zijn.

Check of de neusgaten van de ouderdieren niet te nauw zijn, of de snuit niet te kort is, de ogen niet te bol zijn, de neusplooi niet te groot is en of ze in rust geen rare ademgeluiden maken.

Natuurlijk kijk je hier ook bij de pup zelf naar.

Hoe train je een Franse bulldog?

Om te beginnen lees je natuurlijk alles wat los en vast zit over de Franse bulldog. Misschien ken je wel iemand in je omgeving die ervaring heeft met dit ras en die je kunt uithoren over het karakter en de eigenaardigheden. Begin daarnaast zo vroeg mogelijk met de training van je Franse bulldog. Volg bijvoorbeeld een puppycursus, waar je alle basiscommando’s leert. Dat is goed voor het opbouwen van een band met je nieuwe viervoeter, het helpt bij de socialisatie en het is een goede start van de opvoeding.

Naast het ontmoeten van andere honden, is het wennen aan andere mensen en nieuwe situaties belangrijk voor de socialisatie van je puppy. En hoe moeilijk het ook is, want de blik van een Franse bulldog doet je hart smelten, wees consequent in je opvoeding en let op dat je jouw viervoeter aandacht geeft als jij dat wilt en niet als hij de aandacht opeist. Als je op die momenten zijn gedrag gaat vergoelijken en hem bijvoorbeeld een aai over zijn bol geeft, dan denkt hij dat je zijn gedrag beloont en blijft hij die streken vertonen. Daarnaast zul je jouw Franse bulldog af en toe alleen moeten laten, maar hier is dit ras niet zo’n fan van. Om (gedrags)problemen in de toekomst te voorkomen, laat je daarom je hond zo vroeg mogelijk wennen aan het alleen zijn.

Begin heel geleidelijk door een paar minuten de kamer uit te gaan en bouw de duur langzaam op. Qua beweging is wandelen erg geschikt. Daarnaast houden Franse bulldogs wel van een spelletje, maar let op dat je bulletje zich niet te veel inspant, in verband met mogelijke ademhalingsproblemen.

 

Wat kost een Franse Bulldog?

De prijs van een Franse Bulldog ligt rond de €1500, maar kan veel hoger zijn in veel gevallen. Dit heeft allemaal te maken met de kleur, de fokker, de zuiverheid van het ras etc. Wil je een Franse Bulldog? Houd hier dan rekening mee.

Daarnaast moet je ook rekening houden met zijn verzorgingskosten. Doordat een Franse Bulldog veel last kan krijgen van gezondheidsproblemen zijn de verzorgingskosten voor dit ras wat hoger dan gemiddeld. Overweeg ook zeker een verzekering voor je viervoeter.

Franse Bulldog close up

Hoeveel beweging heeft de Franse Bulldog nodig?

De Franse Bulldog is van nature niet heel erg actief. Toch is lichte beweging, zoals wandelen, belangrijk om zijn spieren in conditie te houden. Probeer dus regelmatig met hem te gaan wandelen, of gewoon lekker te spelen. Dit verbetert zijn gezondheid op mentaal en fysiek gebied en zorgt ook voor een betere band tussen jou en je hond.

 

Erkenning van de Franse Bulldog

De Franse Bulldog is in 1898 erkend als ras in Nederland. Sindsdien zijn er veel wijzigingen in de rassenstandaard geweest, zoals de wijzigingen in 1931 en in 1948. Enkele jaren na de officiële erkenning van dit ras is de HBC opgericht, een instantie in Nederland die staat voor de Franse Bulldog.

 

Conclusie: de Franse Bulldog is een uniek ras

De Franse Bulldog is een ras dat prima overweg kan met mensen. Het is zelfs zo dat hij liever niet alleen is. Wil jij een Franse Bulldog? Houd hier dan rekening mee. De Franse Bulldog is gemakkelijk te verzorgen en is daarom ideaal als toevoeging aan een gezin. Heb jij al een Franse Bulldog? Dan zijn wij erg benieuwd naar jouw ervaring met dit ras. Laat daarom onder dit artikel even een reactie achter!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 13 Gemiddeld: 4.8]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

  1. Onze franse bulldogs is zo leuk, altijd vrolijk en lekker rennen door het huis. Echt een allemansvriend. Jullie hebben helemaal gelijk dat het ras niet graag alleen thuis is, het is echt een ras om de hele dag gezelligheid om zich heen te hebben. Een echte aanrader als je veel thuis bent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *