Waarom lopen honden weg? En hoe is dit te voorkomen?

Hond loopt alleen

Het kan verschillende oorzaken hebben waarom honden weglopen, zoals angst, loopsheid, jacht instinct, verveling of een onbekende omgeving. Een hond die wegloopt is misschien wel ergernis nummer één als je een hondeneigenaar bent. Je bent gezellig aan het spelen met je hond in een park of op een grasveldje. Je geniet enorm van de tijd met je hond, maar ineens gaat je hond ervandoor.

Hij reageert nergens meer op en wil niet naar je luisteren. Je kan zijn naam blijven roepen, maar geen haar op zijn hoofd die eraan denkt om naar jou toe te komen. Hoe kan het toch dat jouw hond soms (of vaak) wegloopt? Wil je meer weten over triggers die weglopen veroorzaken en ben je benieuwd hoe je kunt voorkomen dat je hond wegloopt? Lees dan dit artikel!

 

Triggers die ervoor zorgen dat je hond wegloopt

Een hond loopt nooit zomaar weg. Hij heeft altijd een goede reden om de benen te nemen. Het is goed om te weten wat de reden is waarom jouw hond wegloopt, zodat jij in het vervolg voorbereidingen kunt treffen om te voorkomen dat dit gebeurt. Hieronder bespreken we de voornaamste redenen waarom een hond wegloopt.

 

Angst

Net als mensen kunnen honden angst hebben. Wanneer wij angst ervaren, vertelt ons lichaam ons dat wij zo snel mogelijk moeten vluchten voor de situatie. Dit kan bij een hond ook gebeuren. Honden zijn nog net iets gevoeliger voor bepaalde situaties dan mensen. Dit komt doordat zij bijvoorbeeld een veel beter gehoor hebben dan mensen. Hierdoor ervaren zij geluid op een veel intensere manier dan wij. Onder veel hondeneigenaren is het al bekend dat honden heel slecht tegen harde geluiden kunnen.

Als er bijvoorbeeld vuurwerk wordt afgestoken, het onweert of grote groepen mensen langskomen, is het moeilijk om te voorkomen dat jouw hond uit angst voor harde geluiden wegloopt. Bereid je dus goed voor als jouw hond in zulke situaties terecht komt. Houd je hond binnen met oud en nieuw en geef hem of haar een stil plekje in huis. Ook kan het handig zijn om je hond een GPS tracker om te doen. Dan weet je zeker dat je je hond kan terugvinden wanneer hij ervandoor gaat.

Een andere angst die ervoor zorgt dat je hond weg kan lopen, is verlatingsangst. Wanneer het baasje een tijdje weg is, kan een hond nerveus worden. Als jij bijvoorbeeld op vakantie gaat en je hond bij familie laat logeren, kan hij op den duur angstig worden. Hij bevindt zich dan in een nieuwe situatie met onbekende mensen. Hierdoor kan de hond zich anders gaan gedragen.

Je hond kan dingen kapot maken zoals het meubilair of hij kan binnen plassen ondanks dat hij zindelijk is. Daarnaast komt het regelmatig voor dat een hond in deze situatie probeert weg te lopen. Wees hier dus op voorbereid als jij een langere tijd weg bent of op vakantie gaat. Overweeg goed of je jouw hond thuis laat of meeneemt. Je wilt natuurlijk altijd voorkomen dat jouw hond zich in het nauw gedrukt voelt.

Labrador rennend

Loopsheid      

De teef is twee keer per jaar vruchtbaar. Deze periode wordt ook wel ‘loopsheid’ genoemd. Deze periode kan opgedeeld worden in vier fasen. In de tweede fase, de Oestrus, is het vrouwtje vruchtbaar. In deze periode zal de hond veel flirten met mannetjes honden. Wanneer een teef tijdens deze vruchtbare periode in een park rondloopt, zal ze een bepaalde geur rond zich hebben hangen. Het mannetje ruikt deze geur van ver af en kan hier van op hol slaan. Hij zal op zoek gaan naar het teefje en misschien wel proberen haar te bevruchten. Pas dus in losloopgebieden goed op dat er een mogelijkheid is dat je hond er vandoor gaat wanneer hij een vruchtbare teef ruikt.

Een oplossing zou kunnen zijn om je hond aan te lijnen. Als het rustig is in het park of in het bos, dan kun je hem los laten lopen. Maar het is altijd verstandig om je hond nooit uit het oog te verliezen als hij wegrent. Het baasje van de vruchtbare teef kan het puntje van de staart ook insmeren met menthol. Hierdoor zal de loopse geur gemaskeerd worden.

 

Jachtinstinct

Honden zijn van nature jachtdieren. Elke hond heeft dus een jachtinstinct. Het verschilt wel  per hond in welke mate ze hier gebruik van maken. Sommige honden kunnen hun jachtinstinct uiten door andere dieren te knuffelen, anderen zullen kleine dieren willen achtervolgen. In beide gevallen zal de hond “op jacht” gaan. Je hond rent weg. Niet alleen jagen honden om hun jachtinstinct, maar ook omdat ze het als een spelletje zien. Tijdens het jagen komen hormonen vrij die je hond blij maken. Daarnaast komt er ook een hoop adrenaline vrij als je viervoeter aan het jagen is. Ze doen het dus graag als ze daar de kans voor krijgen.

Honden kunnen tijdens de herfst het beste geuren van andere dieren oppikken. Daarom zullen ze rond deze tijd hun jachtinstinct het meest gebruiken. Onthoud dit wanneer je je hond uitlaat in de herfst. Lijn je hond dan iets vaker aan als je in een druk park loopt.

 

Verveling

Verveling is een symptoom dat erg vaak voorkomt bij honden die wegrennen. Mensen die zich vervelen gaan ook op zoek naar iets wat ze kunnen doen. Dit geldt ook voor honden. Als zij zich vervelen kunnen ze natuurlijk niet hun vrienden bellen om een activiteit te ondernemen. Daarom gaan ze zelf op onderzoek uit als ze daar de kans voor hebben. In een park rennen ze weg op zoek naar een andere hond of misschien wel een ander dier. Het zou ook kunnen dat ze naar andere mensen of kinderen op zoek gaan. Zolang ze maar van hun verveling af komen.

Een hond houdt er van om nieuwe dingen mee te maken. Daarom is het belangrijk dat je dit bij je hond stimuleert. Neem je hond mee naar nieuwe plekken en speel regelmatig met hem. Als je dit niet doet zullen ze zelf op zoek gaan naar avontuur. Het probleem van verveling is dus gemakkelijk op de lossen, ga er eens met je hond op uit en neem hem mee op avontuur!

 

Onbekend terrein

Als laatste zien we vaak dat honden op onbekend terrein er nog wel eens vandoor willen gaan. Wanneer ze op een plek zijn die ze nog niet zo goed kennen, komen ze allemaal nieuwe dingen tegen. Zoals bijvoorbeeld nieuwe geuren van onbekende dieren en mensen. Daarnaast is de onbekende omgeving ook erg leuk voor een hond om te ontdekken. Ze zullen dit nieuwe park of strand helemaal gaan uitpluizen.

Wees hier dus op voorbereid als je jouw hond meeneemt naar een nieuwe plek. Je zou eventueel de hond aangelijnd kunnen houden en de plek samen kunnen ontdekken. Maar het is ook goed te begrijpen dat je de hond de plek zelf wil laten ontdekken. Een GPS tracker zou in deze situatie goed van pas komen.

Hond rent in grasveld

Loopt jouw hond wel eens weg?

Het wegrennen van honden blijft een lastig probleem. Je wil de vrijheid van je hond niet teveel inperken aangezien je hem de ruimte wil geven om te spelen en omgevingen te verkennen. Daarnaast zou er verveling toe kunnen slaan wanneer je de vrijheid te veel inperkt. Aan de andere kant, wanneer je jouw hond vrij laat rondlopen, kan hij ervandoor gaan en zijn jachtinstinct of de geur van een vrouwtje volgen.

Je moet dus een goede balans vinden tussen het vrij laten van je hond en hem aanlijnen. Probeer de situatie goed in te schatten en beslis dan of het veilig is om je hond los te laten. Wat altijd een goede tip is, is om een GPS tracker om te doen wanneer je buiten bent met je hond. Dan kun je hem altijd terug vinden. Heb jij nog tips voor mensen die een hond hebben die vaak wegloopt? Of heb je nog vragen over dit onderwerp? Laat dan een reactie achter onder dit artikel.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 21 Gemiddeld: 4.6]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

6 reacties

  1. Ik heb een cane corso teef en het gebeurt vaak dat wanneer mijn vrouw haar uitlaat dat ze de benen neemt en zomaar een paar uur weg blijft. We hebben een gps tracker zodat we haar kunnen volgen en wanneer ze weer in de buurt is hopen dat we haar te pakken kunnen krijgen. Bij mij loopt ze niet weg. Is er iemand die tips hebben waar we wat aan hebben.

  2. Zo’n hond kan je niet laten lopen. Volkomen onverantwoordelijk.
    De hond loopt weg omdat zij uw vrouw vermoedelijk niet als baas erkent. De band met je hond aanhalen kan bv. met volledige handvoeding (geen pot met eten, enkel eten uit de hand als de hond je aankijkt. Negeert zij je, dan krijgt ze niets. Meestal
    een drietal weken volhouden (even op de tanden bijten : geen enkel ander voedsel – zorg dat de hond de juiste hoeveelheid binnen heeft- tijdrovend en een beetje smossig. – maar super efficiënt

  3. Zo dra mijn vriend binnen in huis is is mijn hond bang en loopt met staart naar benden maar gekke is zo dra ze buiten lopen is der niks aan de hand luistert die gewoon en speelt die samen met de hond en met de staart om hoog maar zo dra binnen in huis is doet die staart naar beneden en zoekt die steun bij mijn familie en mij ?

  4. wij hebben een aussie van 16 maanden teefje,
    zij gaat er helaas nog steeds vandoor achter fietsen auto’s en vrachtauto’s aan, ik train al sinds 9 maanden toen ze voor de eerste keer de provinciale weg op rende achter vrachtauto’s aan.doodsangst stond ik uit.een wonder dat er niks ernstigs is gebeurt.mijn trainster adviseert haar aan de lijn te houden totdat ze wel luistert ,kleine stapjes oefenen ,maar dat moment lijkt maar niet te komen , ‘ luisteren als t dreigt mis te gaan’ tenminste niet in de buurt van een weg (2 km rent ze er voor om ,om van een losloop gebied naar auto’s te rennen. iemand een vergelijkbare ervaring en advies? ik loop met een lange lijn 15 meter ,om loslopen te simuleren en haar zoveel mogelijk vrijheid te geven en te trainen op het terug komen. ik zou haar zo graag de ruimte gunnen ,haar hele leven aan een lijntje vind ik zo sneu..

  5. Wij hebben een pumi,een vrij klein vliegensvlug hongaars herdertje van plm 4 jaar die op slinkse wijze ervandoor gaat tijdens de dagelijkse wandelingen op de hei/bos.Ineens ,gaat zij achter een geurspoor aan,duikt in konijnenholen en onder het gaas door van afrasteringen.
    Zij wil dat gebied blijkbaar verkennen..dat kan wel 6 uur duren.
    Ze heeft in een hongaars dorp 3 jaar aan een ketting gezeten en was af en toe een tijdje los tot ze zelf uit de velden terugkeerde.
    Hadden er dus een hard hoofd in.Maar nadat ze de wandel route goed kende toch een veilig rustig stukje los gedaan ,ze kon dan ook met mijn andere hond optrekken .Dit lukte alleen als we vrij snel haar aandacht met haar speeltje en of een snack trokken en haar terugriepen .En dat frequent.Zodat het een spelletje werd ,we gebruikten ook een fluitje.
    We hebben haar van een tracker voorzien,maar dat wil nog niet zeggen dat je haar te pakken krijgt
    helaas.Ik wil de volgende tips geven die wij na 1. jaar met succes gebruiken.
    Ze draagt een van afstand goed zichtbaar feloranje kort hesje met in watervaste stift naam en telefoonnummers,een klingel bel aan haar halsband zoals schapen,als je die niet meer hoort is ze te ver weg, dus meteen roepen,fluiten,erachter aan met zijn tweeen.,opsporen op de tracker.Niet wachten tot ze terug komt…sukses allemaal.

  6. Hallo
    Onze hond is een beagel en loopt telkens weg naar de buren vanwege eten. Hij krijgt bij ons genoeg eten zodat hij niet te vet wordt. We hebben een grote tuin met schrikdraadz waarschijnlijk springt hij er gewoon overheen. Wat is uw advies want het wordt nu erg frustrerend. Hartelijke groet eric

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *