Kunnen Rottweilers lang Rennen?

rotterweiler

efeningen zijn erg belangrijk voor honden, Rennen is een oefening waarvan denken dat alle hondenrassen dat moet kunnen. Maar zijn Rottweilers wel geschikt om te rennen en lange afstanden af te leggen? Of zijn er dingen waarmee wij rekening mee moeten houden?

Gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie komen veel voor bij honden met als gevolg van vaak te veel en te rennen. Ook Rottweilers zijn niet gemaakt om lange afstanden te lopen of om mee te gaan rennen.

Hoewel rottweilers niet de lichamelijke bouw hebben om te rennen, betekend dit niet dat lichamelijke oefening belangrijk voor ze zijn. Zoals elke hond hebben ze (veel) lichaamsbeweging nodig, wat op meerdere manieren kan.

Rennen met Rottweilers

Rottweilers zijn buiten erg actief. Ze houden van buiten zijn, spelen, de ruimte hebben om te bewegen. Dit kan ertoe leiden dat sommigen geloven dat ze van rennen houden omdat ze nooit stilstaan ​​als ze buiten zijn.

Desondanks houden rottweilers niet van rennen. Als je ze laat rennen, zullen ze waarschijnlijk hun best doen om je bij te houden en met je mee te rennen. Na enkele minuten kunnen ze echter opbranden.

Rottweilers hebben niet dezelfde snelheid, opwinding en behendigheid als sommige honden van dezelfde grootte. Rottweilers worden beschouwd als middelgrote / grote honden; veel honden van deze grootte houden van rennen en is het een goede manier voor ze om te sporten. Dit is niet het geval voor rottweilers.

Bovendien heeft het meer nadelen dan voordelen om te rennen met je rottweilers. Door te bouw van de ras hebben rottweilers een grotere kans om heupdysplasie te krijgen. Een aandoening wanneer de heup bot in en uit ‘de koker’ glijdt omdat het er niet goed in past.

Deze ziekte is meestal genetisch bepaald, en komt vaak voor bij rottweilers. Hardlopen of rennen verhoogt meestal de kans op heupdysplasie, als je hond de aanleg heeft om het te krijgen. Als je rottweiler niet wilt of kan rennen kan het zijn dat hij al heupdysplasie heeft.

Volgens de American Kennel Club omvatten symptomen van heupdysplasie:

 • Minder zin om te spelen of rond te rennen
 • Verminderde bewegingsvrijheid
 • Moeilijkheden of terughoudendheid bij het stijgen, springen, rennen of traplopen
 • Kreupelheid aan de achterkant
 • Loszitten van het gewricht
 • Smalle houding
 • Raspen in het gewricht tijdens beweging
 • Verlies van dijspiermassa
 • Merkbare vergroting van de schouderspieren omdat deze het achterste uiteinde compenseren
 • Pijn
 • Stijfheid

Heupdysplasie kan zich ook manifesteren in de ellebogen van rottweiler. Dit veroorzaakt vergelijkbare problemen en soortgelijke pijn. Sommige symptomen zullen vergelijkbaar zijn, alleen in gebieden nabij of rond de elleboog in plaats van de heup.

Hoewel dit probleem vooral genetisch is, kan het ook worden ontwikkeld bij rottweilers. Door bijvoorbeeld al vroeg met je puppy beginnen met rennen. Dit is een fout die veel rottweiler-eigenaren maken.

De groeischijven bij jonge rottweilers pups zijn nog niet volledig gesloten. Als ze actief zijn terwijl hun groeischijven nog open staan, vergroot je de kans dat je rottweiler het veelvoorkomende probleem heupdysplasie ontwikkelt.

Het is verstandig om geen enkele vorm van hardlopen of lange afstanden te lopen met je puppy, totdat je puppy minstens 15 maanden oud is. Dit betekend niet dat jij je rottweiler puppy niet hoeft te trainen, in plaats van hardlopen kan je bijvoorbeeld touwtrekken of andere activiteiten doen

Soms stoppen de botten van rottweiler niet met groeien totdat ze tot 2 jaar oud zijn. Wees voorzichtig tot die leeftijd. Als je niet zeker weet of je rottweiler al dan niet klaar is met groeien, kun je een röntgenfoto van hem of haar maken om te zien of de groeischijven volledig gesloten zijn.

Zodra rottweilers een leeftijd van zeven of acht jaar oud bereiken, worden ze als ouderen beschouwd. Op dat moment werken hun lichamen niet meer hetzelfde als in hun jongere jaren. Zeven of acht jaar voor een rottweiler worden soms de pensioenjaren genoemd; ze willen meestal gewoon ontspannen en het rustig aan doen.

Als rottweilers in hun topjaren zijn, zul je merken dat ze veel energie hebben en meer kunnen en willen oefenen.

Als je eenmaal begint te merken dat je rottweiler luier wordt, of minder enthousiast om te bewegen. Is het vaak makkelijker voor jou om het niet te doen, maar toch kan het handig zijn om bij de dierenarts langs te gaan. Heup- en elleboogdysplasie wordt namelijk erger naarmate de hond ouder wordt.

Een probleem wat veel voorkomend is en vaak over het hoofd wordt gezien, is de grond. De grond lijkt misschien geen probleem voor ons (als mens) met onze schoenen. Maar voor jonge rottweilers kan veel lopen op de straat wel degelijk schadelijk zijn. Je kunt om overwegen om laarsjes te kopen voor je pup om zijn poten te beschermen

Niet het lichaamstype voor lange afstanden

Rottweilers zijn een heel oud hondenras. Het ras is heel lang bekend bij mensen en hoe ze worden beschreven in onze geschiedenis is vele malen veranderd.

Ze werden oorspronkelijk gefokt als vee honden. De Romeinen fokten ze om hun vee in lijn te houden en ze gebruikten ze ook toen ze verschillende delen van Europa binnenvielen. Ze waren nooit thuis, dus moesten ze al hun eten meenemen. Ze gebruikten rottweilers om karren vlees voor hen te tillen.

Later werden rottweilers in het leger in Duitsland gebruikt. Ze dienden naast hun Duitse partners en renden en deden alles wat ze met hen moesten doen. Pas toen ze naar Amerika kwamen, werden ze als huisdieren gezien.

In Amerika worden rottweilers gebruikt als politiehonden, vaak worden ze als jonge pup al getraind. Toch is het ook een populair hondenras om te nemen als huisdier

Voordat Rottweilers een kar moesten trekken voor de Romeinen of mee moesten vechten met de Duitsers waren ze een stuk dunner. Echter naarmate de tijd verstrekt en verschillende taken die ze uit hebben gevoerd heeft het rottweiler-ras zich ontwikkeld tot een gespierd ras. Waardoor rennen vroeger wat gemakkelijker ging dan nu.

In de tijd dat Rottweilers met de Duitsers en Romeinen werd gedacht ze langer konden rennen. Maar de taken die ze zijn opgelegd door zijn ze zwaarder geworden en is lange afstanden lopen iets wat ze steeds minder kunnen doen. Hun lichaamsvorm suggereert dat ze vroeger ook niet de beste daarin waren.

Ondanks dat hun lichaam niet gebouwd is om te rennen, zijn het erg snelle hardlopers. Er zijn een aantal rottweilers (Die in zeer goede staat) tot wel 30 kilometer per uur hebben gerend.

Zoals andere honden die erg snel kunnen rennen zijn rottweilers niet bedoeld om dit voor lange afstanden te doen. Ze halen misschien ongelofelijke snelheden maar dat komt puur omdat ze een sterke spiermassa hebben.

Hoe lang kan een Rottweiler rennen?

Het is heel moeilijk om een gemiddelde te geven of een schatting te maken van hoe lang een rottweiler tegelijkertijd kan rennen of trainen, omdat elke hond anders is. De beste plek om te weten te komen wat de trainingsbehoeften van uw rottweiler zijn, is uw dierenarts. Ze kennen je rottweiler het beste, en ze kennen zijn of haar individuele lichaam en eventuele beperkingen die hij of zij heeft.

Wanneer je voor het eerst je rottweiler krijgt, is een van de eerste dingen waar je op moet letten als de ouders van je pup heupdysplasie hadden of symptomen ervan vertoonden. Als ze dat deden, ga dan naar de dierenarts en laat ze je hond ook screenen op heupdysplasie. Als je hond tekenen vertoont, moet hij of zij niet veel rennen.

Enkele factoren waarmee u rekening moet houden wanneer u besluit hoe lang u met uw hond wilt oefenen, zijn:

 • Hoe gezond je hond is.
 • Of hij/zij gewend zijn aan hardlopen of sporten.
 • Hoe invorm je rottweiler je is.

Gewoonlijk hebben rottweilers elke dag ongeveer twee uur oefening nodig. Ze moeten ook echt twee wandelingen per dag maken. Deze wandelingen kunnen elk ongeveer 30 minuten duren en dat laat een uur andere speeltijd over om in het schema van je hond te passen.

Als je met je rottweiler rent, zal hij of zij waarschijnlijk om de 15 minuten pauzes nodig hebben. Zorg ervoor dat als je ervoor kiest om te gaan rennen met je hond, je water voor hem of haar meeneemt en je niet te ver of te lang gaat. De gezondheid van uw rottweiler moet eerst komen.

Let op de lichaamstaal van je rottweiler.

Als hij of zij tekenen van uitputting vertoont, is het waarschijnlijk tijd dat jij stopt. Een goed stoppunt is wanneer je hond moe is, maar toch zou willen blijven rennen. Je wilt hem of haar niet tot het punt van volledige uitputting opleggen. Dit is onveilig en kan blijvende schade bij je rottweiler veroorzaken.

Hardlopen of Joggen

Als je kiest tussen rennen en joggen met je rottweiler, kies dan elke keer voor joggen. Dit is zo veel beter voor hun gewrichten en ze hebben veel meer uithoudingsvermogen tijdens het joggen.

Joggen is een zeer effectieve manier om uw hond in vorm te houden. Je kunt zelfs je wandelingen overdag opsplitsen. Misschien kun je ‘s ochtends gaan wandelen met je rottweiler en dan’ s nachts hem of haar op een jog of vise versa nemen. Het is gewoon belangrijk om je hond een pauze te geven.

Oefenen met Rottweilers

Oefening is super belangrijk voor elke hond, maar vooral rottweilers. Rottweilers hebben de neiging om te zwaar te worden naarmate ze ouder worden. Om deze reden moeten ze elke dag sporten. Ze kunnen niet gewoon de hele dag binnen zitten of ze zullen ongezond zijn.

Oefening is ook een goede plek voor rottweilers om hun energie te kanaliseren.

Als je het nog niet hebt gemerkt, zijn rottweilers honden met een zeer hoge energie. Bovendien hebben ze instincten die zijn bedoeld om te beschermen en te bewaken. Soms verschijnen deze eigenschappen als geweld en agressie. Als ze een plek hebben om al hun energie eruit te halen, hebben ze minder kans om uit te halen of hebben ze een scène waarin teveel energie wordt opgebouwd.

Oefening helpt ook bij verveling. Verveling leidt nooit tot iets goeds. Vooral voor jongere honden, krijgt oefening hun geest iets te doen en mee te werken.

Omdat je puppy’s niet moet dwingen om te rennen, kan het helpen om nieuwsgierige geesten te pakken te krijgen door ze op nieuwe plekken te laten wandelen en ze rond te laten verkennen. Milde wandelingen zorgen er ook voor dat de kleine rotten bewegen terwijl ze niet te zwaar worden belast.

Als je rottweiler tijdens het sporten grootgebracht is, dan zal hij of zij altijd in vorm zijn en zal het sporten buiten zijn of haar schema vallen.

Hier zijn enkele andere oefeningen voor een rottweiler naast hardlopen (naast dagelijkse wandelingen):

 • Ga naar het hondenpark
 • Touwtrekken
 • Zwemmen (onder toezicht)
 • Korte en langzame fietstocht
 • Honden voetbal
 • Eigen gemaakte hindernisbaan

Als je hoopt dat je rottweiler een hardloper wordt, moet je tijd investeren in zijn of haar oefening en training. Hoe meer tijd je steekt in hem of haar uithoudingsvermogen, snelheid en het vermogen om te rennen helpt op te bouwen, hoe groter de kans dat hij of zij een rennende hond wordt.

Als dit de route is die je kiest, moet je weten dat het belangrijk is om je rottweiler niet te dwingen. Doe het rustig aan en loop met hem of haar mee. Begin door gewoon lange wandelingen te maken, verkort dan de tijd maar verhoog het tempo. Naarmate je langzaam opbouwt naar het lopen, zal het resultaat verbeteren.

Wandelingen maken en rennen is niet de enige manier om te oefenen voor rottweilers.

Met ze spelen in je achtertuin of in een hondenpark is ook een geweldige optie. Rottweilers spelen graag met hun gezin. Zelfs als je hier en daar maar een paar minuten neemt om met ze te spelen en ze te laten zien dat je liefde hun dag zal maken.

Een ander belangrijk onderdeel van dagelijkse oefening is mentale stimulatie. Rottweilers zijn een heel slim hondenras en ze moeten hun hersenen kunnen gebruiken.

Zinloze activiteiten moeten zoveel mogelijk worden vermeden. Wanneer je een activiteit voor je rottweiler kiest, probeer dan iets te vinden dat zowel hun geest als hun lichaam bezighoudt.

Conclusie

Helaas zijn rottweilers geen honden om mee te gaan rennen. Hun lichamen zijn helaas daar niet voor gebouwd.

Hardlopen kan voor hen extreem pijnlijk zijn, met als resultaat gezondheidsproblemen krijgen die bij dit hondenras veel voorkomen. Onthoud deze paar tips als je besluit om met uw rottweiler te rennen en als je op zoek bent naar de beste manier om met jou hond te oefenen.

 • Rottweilers moeten oefenen. Het houdt hun lichaam en geest gezond en sterk.
 • Rottweilers kunnen langdurig trainen als het niet te intens is. Als je met ze gaat rennen, kunnen ze misschien niet meer dan 15 minuten per keer rennen.
 • Kies voor joggen als u kiest voor hardlopen en joggen. Joggen is gemakkelijker op de gewrichten van je hond en hij of zij kan langer gaan tijdens het joggen in plaats van hardlopen.
 • Rottweilers zijn absoluut geen langeafstandslopers.
 • Breng water en rust vaak wanneer u traint met uw rottweiler.
 • Raadpleeg uw dierenarts wanneer u besluit hoe lang, hoe vaak en hoeveel u nodig heeft voor uw rottweiler. Uw dierenarts kent uw rottweiler het beste en weet wat zijn of haar behoeften het beste zijn.

Oefening is geweldig en het is leuk. Zorg ervoor dat je rottweilers belangen in gedachten houd bij het kiezen van wat voor soort oefening jij met je hond wilt doen.

Ook een handige tip is om in plaats van lange wandelingen je rottweiler Denkspellen te geven, 10 minuten spelen staat gelijk aan een uur lopen.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 7 Gemiddeld: 5]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *