Yorkshire terriër: Alles over dit hondenras

Yorkshire Terriër in bloemenveld

Al jaren is de Yorkshire terriër een razend populair ras onder hondeneigenaren. Dat heeft hij te danken aan zijn schattige uitstraling en dappere karakter. Hoewel dit hondje een klein formaat heeft, doet zijn intelligentie zeker niet onder. De Yorkshire terriër is een leuke gezins- en gezelschapshond, heeft pit en een zeer interessante geschiedenis. Wil je meer te weten komen over dit hondenras? Lees dan hieronder verder.

 

De geschiedenis: van rattenvanger naar tentoonstellingshond

Je raadt het misschien al: de Yorkshire terriër, ook wel Yorkie genoemd, komt oorspronkelijk uit Yorkshire in het Verenigd Koninkrijk. Experts denken dat het ras tot stand is gekomen door een kruising van verschillende hondenrassen, maar vooral diverse terriër rassen. Onder andere de v en Paisley terriër, de Dandie Dinmont, de Manchester terriër en de maltezer (voor de zachte vacht) zijn te vinden in de stamboom van de Yorkie. Ook de Skye terriër is terug te vinden in het familielijstje.

De Skye terriërs kwamen rond 1850 met hun Schotse baasjes, die toen wevers waren, mee naar het Engelse Yorkshire. Daar werden ze gekruist met waterside terriërs en andere plaatselijke varianten van de terriër. Dit was het begin van de Yorkshire terriër!

Het ras was ontzettend geliefd. De Yorkie leende zich maar al te goed voor diverse klusjes die vroeger goed van pas kwamen. Zo was de viervoeter in kledingfabrieken te vinden om de ratten te vangen, werd hij meegenomen op jacht om te scharrelen én was hij veel op het boerenerf te vinden als rattenverjager. Een echte aanwinst dus. En zo zien we dit kleine hondje nog steeds: een aanwinst – behendig en slim. De Yorkie is uitgegroeid tot populaire gezelschapshond en het ras wordt gezien als modern en elegant. Dit hondje is zelfs zeer geliefd als tentoonstellings hond.

 

Het karakter: dit ras heeft heel wat te bieden

De Yorkshire terriër wordt vaak door hondenliefhebbers onderschat, zonde! Dit ras is namelijk van alle markten thuis. Gedacht wordt dat de hond enkel en alleen gezelschap biedt en verder weinig in huis heeft, maar niets is minder waar.

De Yorkie is van nature territoriaal ingesteld en daardoor zeer waaks. Vreemdelingen zullen waarschijnlijk niet snel terugdeinzen van deze viervoeter met een schattig uiterlijk. Toch zal de Yorkie altijd alert zijn en zijn baasje waarschuwen in nood. Ze zijn dan wel klein, maar dit heeft geen invloed op hoe ontzettend dapper ze zijn. Ongewenst bezoek voelen ze haarscherp aan en ze zullen niet bang zijn om hun baasje te verdedigen.

Dit ras is naast beschermend ook pittig en koppig. Ze zijn niet altijd eenvoudig te trainen. Ze hebben, net als vele andere terriërs, hun eigen wil en ze doen lekker waar ze zelf zin in hebben.
Dit betekent echter niet dat ze op zichzelf zijn. Ze zijn juist heel aanhankelijk en houden ervan om zo dicht mogelijk bij hun baasje te zijn. In een gezinssituatie is dit vaak niet ideaal; de Yorkshire terriër hecht zich meestal het meest aan één persoon. Wel is dit ras lief en geduldig voor kinderen. Ze zijn graag omringd door mensen die hen gezelschap willen houden.

Heb je weleens gehoord dat kleine hondjes net doen alsof ze grote honden zijn? De Yorkie zou zomaar de inspiratiebron daarvan kunnen zijn. Ze hebben zelfvertrouwen en durven zelfs tegen de grootste en sterkste honden flink tekeer te gaan.

Wanneer je als baasje deze viervoeters gedisciplineerd opvoedt, heb je aan deze honden vrolijke en speelse vrienden voor het leven die goed in staat zijn om naar commando’s te luisteren. Ze hebben een groot probleemoplossend vermogen, leren snel en zijn intelligenter dan men vaak denkt. Daarnaast kunnen ze ook hartstikke goed met andere honden opschieten.

3 Yorkshire Terriër zittend

Het uiterlijk en de lichaamsbouw

Omdat de Yorkshire terriër een lieve uitstraling heeft, vallen hondeneigenaren al snel voor zijn vriendelijke charme. Daarnaast zijn ze klein, de schofthoogte ligt tussen de 20 en 25 cm, en ze wegen maximaal 3 kg. Wat ook kenmerkend is, is de lange en glanzende vacht die vaak het gezicht van de hond volledig bedekt. Veel baasjes kiezen er daarom voor om het haar met een strikje omhoog te steken en daarmee uit het gezicht te halen.
Bij tentoonstellingen zijn ze ook fan van de lange en stralende vacht en de Yorkie pronkt er dan ook graag mee. Hij geniet van een goede verzorging.

De honden hebben meestal een grijze tot zwarte vacht met lichtbruine haren rondom het gezicht en de poten. Ze hebben kleine, hangende oortjes die rechtop gaan staan wanneer ze een herkenbaar of interessant geluid horen. Ook hebben ze een klein zwart neusje en donkere, vriendelijke ogen. Verder hebben ze een kleine en behaarde staart die door de lange lokken niet altijd goed zichtbaar is. Je ziet de staart pas goed wanneer ze kwispelen. De Yorkshire terriër laat zijn gevoel goed aflezen via zijn staart: ze kwispelen er fanatiek mee wanneer ze zich goed voelen. Door het kwispelen stralen de hondjes veel energie uit.

 

De verzorging: de vacht heeft veel aandacht nodig

Het is een klein hondje, maar het heeft veel verzorging nodig. Onderschat dit niet.

De vacht

Vooral de vacht heeft veel aandacht nodig, wat energie verschaft. Het is belangrijk om bijna dagelijks te borstelen en op klitvorming te controleren. Dit kan veel tijd kosten, maar gelukkig geniet de Yorkie daar enorm van. Dit maakt het borstelen een aangenaam klusje.
Ook wordt het aangeraden om regelmatig de vacht te wassen met hondenshampoo om de vacht glanzend en soepel te houden. Hierdoor kost het borstelen minder tijd, omdat de klitten makkelijker te verwijderen zijn. Verder is het natuurlijk belangrijk om geregeld op vlooien en teken te controleren.
Een voordeel van de vacht van de Yorkie is dat hij geen ondervacht heeft een daarom niet ruit. Ze hebben daarom ook minder last van overtollig haaruitval.

De ogen

Naast het verzorgen van de vacht is het goed om regelmatig te checken op viezigheid. De ogen hebben bijvoorbeeld zo nu en dan een schoonmaakbeurt nodig en ze moeten worden vrijgemaakt van overtollig oogvocht. Dit dient te gebeuren met zorgvuldige en voorzichtige hand. Een vochtig papiertje leent zich hier perfect voor.

Het gebit

Net als bij iedere hond is het ontzettend belangrijk om het gebit goed te verzorgen. De Yorkie kan op jonge leeftijd al last hebben van een erg slecht gebit. Regelmatig de tanden poetsen met een hondentandpasta en tandsteen laten verwijderen bij de dierenarts is een must.
Het is ook raadzaam om de viervoeters kauwsnacks en -speeltjes te geven om een gezond gebit te stimuleren. Tanden en tandvlees blijven hierdoor gezond en sterk.

Het lichaam

Uiteraard hoort bij een goede verzorging ook de juiste voeding en lichaamsbeweging. Een Yorkshire terriër heeft daar veel behoefte aan. Hij is graag in de buitenlucht en houdt van beweging. Een Yorkie met overgewicht kan daarnaast tot ernstige gezondheidsklachten bij de hond zorgen. Het is dus ook belangrijk dat de hond gevarieerd eet en niet meer calorieën binnenkrijgt dan hij verbrandt.

Yorkshire Terriër in grasveld

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

Kleinere honden hebben minder kans op ziektes, maar omdat de Yorkshire terriër een rashond is, is hij helaas geen uitzondering op de regel. Rashonden hebben nou eenmaal kans op erfelijke aandoeningen en ze zijn vatbaarder voor ziektes. PL (Patella Luxatie) is de meest voorkomende aandoening. De knieschijf van de hond zit dan los en schiet daardoor naast de kraakbeensleuf. Niet alleen loopt de hond kreupel, hij kan ook nog eens ernstige gewrichtsklachten krijgen. Een gezond bewegingspatroon, kilootjes verliezen bij overgewicht een goede dierfysiotherapeut kunnen hierbij helpen. In ernstige gevallen kan een operatie hulp bieden.

Naast PL hebben Yorkshire terriërs een verhoogde kans op oogafwijkingen, zoals staar. Hierdoor kunnen de hondjes problemen krijgen met hun gezichtsvermogen en zelfs blind raken. Om dit soort gezondheidsproblemen te voorkomen, wordt het altijd aangeraden om jouw Yorkie bij een erkende fokker te kopen. Een ervaren en erkende fokker brengt namelijk de gezondheidsrisico’s goed in kaart en kan doet zijn best om genetische aandoeningen te voorkomen. Ben je benieuwd naar de genetische risico’s van jouw Yorkiepup? Vraag dan bij de fokker om de gezondheid en risico’s van de ouders.

Tot slot is de Yorkshire terriër naast de veel voorkomende aandoeningen een redelijk kwetsbare hond. Door de korte beentjes en kleine voetjes van de viervoeter dien je altijd voorzichtig te zijn rondom de hond. Hij speelt graag met andere honden en trekt ook zaak met ze op, maar hij loopt veel meer risico dan een grote hond of een hond van normale grootte. Een Yorkie loopt bijvoorbeeld vaker een botbreuk of verwonding op tijdens het rennen of spelen. Het is goed om daarop te letten. Wees altijd voorzichtig in het bijzijn van dit kleine hondje.

 

Wist je dat…

 • De Yorkshire terriër erg aanhankelijk is en overal bij wil zijn?
 • De honden om bovenstaande reden vaak worden meegenomen in een speciale draagmand of tas, zodat ze bij stadswandelingen en winkelbezoekjes mee kunnen?
 • Yorkies zich vooral hechten aan hun baasje?
 • Maar dat hij ook van familiesituaties houdt?
 • Yorkshire terriërs ontzettend veel van aandacht houden en graag worden vastgehouden?
 • Ze vaak tentoon worden gesteld bij tentoonstellingen?
 • Ze daarom ook bekend staan als meest typische tentoonstellingshonden?
 • De viervoeters graag in de watten worden gelegd, met uren genieten van borstelbehandelingen en een lekkere bad?
 • De honden niet alleen werden ingezet om ratten op te sporen in kledingfabrieken en boerderijen, maar ook als absolute kindervrienden de kinderen ’s nachts beschermden tegen nare rattenbeten? Hiervoor bleven ze continu alert gedurende de nacht.
 • Yorkies gemiddeld tussen de 12 en 15 worden? Dit redelijk oud is in vergelijking met grotere hondenrassen.
 • Hoewel de honden in een kleine woonruimte of appartement goed kunnen leven, ze het liefst buiten zijn en graag spelen met andere honden?
 • De hondjes een uitstekende conditie hebben en prima lange afstanden kunnen afleggen?

Yorkshire Terriër puppy

Hondentraining voor dit ras

Yorkshire terriërs zijn van nature alert en koppig en hebben daarom de juiste training nodig om sociaal en vriendelijk te zijn naar vreemden en andere honden. Het trainen is echter niet eenvoudig. Dankzij hun koppigheid doen ze het liefst wat ze zelf willen. Geduld is een schone zaak, ook bij het trainen van jouw pup of volwassen Yorkie.

Wat helpt bij het trainen, is goed gedrag belonen door een positieve lichaamshouding aan te nemen of de favoriete snack van jouw hondje aan hem te geven. Het negatieve gedrag dat ze kunnen laten zien, zoals blaffen of aan de riem trekken, moet je geen aandacht schenken. Direct belonen bij gehoorzaam gedrag werkt beter. Het is desalniettemin wel belangrijk om grenzen aan te geven en niet de ruimte te bieden om alles te doen wat de hond zelf wil. Omdat de Yorkie nogal een grote persoonlijkheid heeft, zal hij dit niet altijd accepteren.

Blaffen, grommen en ander slecht gedrag voorkomen, begint bij een goede socialisatie. Hierdoor worden de honden vrolijker in de omgang met anderen en nemen ze minder snel een aanvallende houding aan wanneer ze andere honden of mensen zien.

Zoals eerder al gezegd: de Yorkshire terriër is uitermate intelligent. Hij kan dus heel wat trucjes en commando’s aanleren. De basiscommando’s als zitten, poot geven en af gaan (gaan liggen), zijn het meest eenvoudig aan te leren. Omdat de Yorkie heel trots is en graag laat zien wat ie kan, demonstreert hij de aangeleerde commando’s met liefde.

 

Wat kost een Yorkshire terriër?

Yorkie pups zijn enorm populair en je betaalt daarom ook flink ervoor. De prijs voor een pup is ongeveer €600 tot €700. Wanneer je bij een professionele fokker gaat kopen, liggen de prijzen vele malen hoger. Dan moet je aan €1000 tot €1600 denken.
Uiteraard kun je een pup of volwassen hond ook adopteren uit het asiel. Bij honden die al even meegaan, kun je ook beter inschatten wat voor soort karakter ze hebben. Daarnaast kun je honden uit het asiel ook de kans op een beter leven bieden.

Naast de aanschafkosten heb je ook nog eenmalige kosten, zoals de aanschaf van een mandje, verzorgingsproducten zoals een kam en borstel, speeltjes, een drink- en voerbak en een draagtas of -mand.

Buiten de ‘beginkosten’ heb je ook nog terugkomende kosten voor het onderhouden van jouw hondje. Het voer, inentingen, verzorgingsproducten, zoals shampoo en snacks voor het gebit, horen daar bijvoorbeeld bij. De kosten van het voer zijn echter wel laag, want de Yorkie eet niet zo veel. Maandelijks kun je rekenen op ongeveer €50 aan terugkerende kosten.

Verder zijn er nog kosten voor inentingen, beschermende producten tegen vlooien en teken en eventuele kosten voor het pension – wanneer je een keer lekker op vakantie wilt zonder hond.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

Omdat dit hondje zo klein is, is uren wandelen iedere dag niet nodig. Ook binnenshuis kan hij zichzelf lekker bezig houden met bewegen. Wel houdt deze viervoeter van buiten zijn, dus buitenspelen wordt wel aangeraden. In hart en nieren is het een terriër, dus hij is en blijft actief. Je moet er dus voor zorgen dat hij zich niet gaat vervelen; dit kan uiten in blaffen. Mentale uitdagingen zijn daarom ook heel fijn voor dit ras.

Yorkshire Terriër rennend

 

Erkenning van dit ras

 

De Yorkshire terriër is in Nederland een officieel erkend hondenras. Dit is terug te vinden op de officiële website van de Raad van Beheer: www.houdenvanhonden.nl. Dit betekent dat het een gezond hondenras betreft waarmee gefokt mag worden en waarmee je mee kunt doen aan verschillende evenementen.

 

Heb jij al een Yorkshire terriër of ben je van plan deze nog aan te schaffen?

De Yorkie is een uitermate geschikte hond binnen ieder huishouden. Hij is klein, actief, dapper en hecht zich graag aan zijn baasje. Ook is de Yorkie heel slim en leert ie gemakkelijk trucjes aan – als zijn koppigheid niet in de weg zit. Deze hond kan goed samen met kinderen en andere honden, maar houdt wel van veel aandacht van zijn baasje. De verzorging van deze viervoeter heeft wel bijna dagelijks aandacht nodig, denk hier dus aan als je eraan denkt om dit ras aan te schaffen. Ben je helemaal om en ga je voor de gezinsuitbreiding met een Yorkie, dan zul je een vriend voor het leven hebben. Ben jij al een trots Yorkshire terriër bezitter en deel je graag jouw verhaal? Laat dan hieronder een reactie achter!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 0 Average: 0]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hondnl.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hondnl.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.