Yorkshire terriër: Alles over dit hondenras

Yorkshire Terriër in bloemenveld

Ze zien er oh zo schattig uit, maar uiterlijk kan misleidend zijn. De Yorkshire Terriër heeft namelijk een dapper karakter en ook nog eens enorm veel pit! Het is een ras dat al jaren populair is bij hondenliefhebbers en het is dan ook een leuke gezins- en gezelschapshond. Die je dus niet mag onderschatten! Hoe lief, leuk en klein ze er ook uitzien! De geschiedenis van de Yorkshire Terriër is ook enorm interessant en in ons artikel vertellen we daar meer over. We vertellen ook meer over het ras en we geven meer informatie, zodat jij een weloverwogen beslissing kan maken of het ras wel bij jou en in jouw situatie past. 

 

De geschiedenis: van rattenvanger naar tentoonstellingshond

De Yorkshire Terriër komt logischerwijs uit Yorkshire in het Verenigd Koninkrijk en het ras heeft ook als bijnaam “Yorkie”. In het verleden werd het kleine schattige hondje ingezet als rattenvanger in kledingfabrieken. Want ze hebben een schattige uitstraling, maar ze zijn ook dapper en ze hebben een sterk jachtinstinct. Evenals de Sky Terriër waar de Yorkie van afstamt.

Sky Terriërs werden rond 1850 door Schotse wevers meegebracht en gekruist met Waterside Terriërs en met ander plaatselijke Terriër rassen. Niemand weet precies hoe de Yorkie is ontstaan, maar experts denken dat het ras vermoedelijk tot stand is gekomen door een kruising van de Clydsdale en Paisley Terriër, de Maltezer, de Dandie Dinmont en de Manchester Terriër. Dat de Yorkshire Terriër van de Maltezer afstamt wordt gebaseerd op de zachte vacht.

De populariteit van de Yorkshire Terriër is vooral te danken aan zijn reputatie als ongedierte- en roofwild verdelger. Kledingfabrieken gebruikten het ras volop, maar ook jagers namen de Yorkie vaak mee. Om te scharrelen en om ratten te verjagen op het boerenerf. De reputatie van de Yorkshire Terriër is nog altijd springlevend en hij staat dan ook nog altijd bekend als een behendige en vooral slimme hond. Door het formaat heeft het ras ook zijn weg gevonden naar gezinnen. Waar de Yorkie vooral als gezelschapsdier dienst doet. Desalniettemin worden Yorkshire Terriërs ook gebruikt als prijswinnende showhonden.

 

Het karakter: dit ras heeft heel wat te bieden

Door het kleine formaat en zijn schattige uitstraling, wordt de Yorkshire Terriër vaak onderschat, maar het ras heeft een pittig karakter. Evenals andere Terriër soorten zijn ze eigenzinnig, koppig en ook ondeugend. De Yorkshire Terriër zijn van nature zeer territoriaal ingesteld en functioneren dus prima als waakhond. Bij een voor hem of haar dreigende situatie zal hij zijn baasje alarmeren. Ze zijn van nature niet agressief, maar ze kunnen ook flink bijten. De beet van een terriër wordt wel eens vergelijken met dat van een Bouvier. Onderschat de kleine rakker dus niet! 

Door het pittige en koppige karakter zijn Yorkies moeilijk te trainen. Met de nadruk op moeilijk, want het is niet onmogelijk. Je moet er alleen veel tijd en energie in stoppen. Ze hebben gewoon hun eigen willetje en ze laten zich niet zo snel commanderen. Als je ze kunt trainen heb je een lieve en gedisciplineerde hond die ook commando’s opvolgt. Ze zijn ook vreselijk lief en ze houden van knuffelen. Ook hier speelt vaak het pittige karakter de kop op, want als de Yorkie het zat is, is hij het ook zat! Doe ook niets met de hond tegen zijn of haar wil in, want dat resulteert vaak in grommen, tanden laten zien en zelfs bijten! 

Je zou kunnen zeggen dat de Yorkshire Terriër een zelfverzekerde hond is en dat bewijzen ze door zelfs de grootste en sterkste honden uit te dagen. Ze deinzen werkelijk nergens voor terug en dat is altijd niet handig. Maar het concept “pick your battles” is het Engelse ras onbekend. Ze hebben daarentegen wel een uitstekend probleemoplossend vermogen en ze zijn slimmer dan je denkt. Ze zijn ook leergierig en ze kunnen vreselijk sociaal zijn. Afhankelijk van de opvoeding. Ze kunnen prima omgaan met kinderen en andere honden, maar houdt er wel rekening mee dat een Yorkie eenkennig is en zich vaak aan één persoon binnen het gezin verbindt. Dat houdt in dat de Yorkshire Terriër in de roedel altijd op de tweede plaats komt.   

3 Yorkshire Terriër zittend

Het uiterlijk en de lichaamsbouw

De Yorkshire Terriër wordt vaak gekozen vanwege het schattige en aandoenlijk uiterlijk. De honden hebben een onschuldige en vriendelijke blik en vallen bij vele hondeneigenaren in de smaak. De Yorkies zijn zeer klein en wegen dan ook vaak maar maximaal 3 kilogram. De honden hebben vaak een lange en glanzende vacht die in de meeste gevallen het gezicht van de hond volledig bedekt. Veel eigenaren kiezen er dan ook vaak voor om het haar omhoog te steken met een strikje. Alsof de Yorkie nog niet schattig genoeg is! 

Dankzij zijn stralende en lange vacht wordt de hond vaak getoond op tentoonstellingen. De hond pronkt graag met zijn uiterlijk en geniet van een goede verzorging. De Yorkies hebben vaak een grijze tot zwarte vacht met licht bruine haren rondom het gezicht en de poten. De honden hebben kleine hangende oortjes die rechtop komen te staan wanneer ze een herkenbaar of interessant geluid horen. Daarnaast hebben de honden een klein zwart neusje en donkere stralende oogjes. De honden hebben een kleine en behaarde staart waaraan je kunt aflezen hoe de hond zich voelt. Door de lange lokken is de staart niet altijd even goed zichtbaar en zie je de staart pas duidelijk wanneer ze kwispelen. Vaak kwispelen ze fanatiek met hun staart en straalt de hond veel energie uit. 

 

De verzorging: de vacht heeft veel aandacht nodig

Onderschat de verzorging van een Yorkshire Terriër niet. Met name de vachtverzorging van de Yorkie kost heel veel aandacht en energie. Zo is het van belang om de vacht vrijwel dagelijks te borstelen en te controleren op klitvorming. Het borstelen kost vaak veel tijd en wees je ervan bewust dat de Yorkie ervan geniet. Dat laat hij of zij ook duidelijk blijken! Het voordeel van de vacht van een Yorkshire Terriër is dat ze geen onderwol hebben.

Hierdoor ruien ze niet en heb je minder last van overtollig haaruitval. Om de vacht glanzend en soepel te houden is het aan te raden de hond regelmatig te wassen met hondenshampoo. Hierdoor wordt het makkelijker om klitten te verwijderen en blijft de vacht mooi glanzen. Vergeet daarnaast niet om de vacht regelmatig te controleren op vlooien en teken.  

Naast het verzorgen van de vacht is het van belang om de regelmatig te controleren op viezigheid. Ook de ogen moeten regelmatig schoongemaakt worden en vrij gemaakt worden van overtollig oogvocht. Gebruik hier een vochtig papiertje voor en ga altijd zorgvuldig en voorzichtig te werk. Net als alle andere honden is het verzorgen van het gebit van absoluut belang.

De Yorkshire Terriër kan vaak al op jonge leeftijd last hebben van een behoorlijk slecht gebit. Poets daarom regelmatig de tanden met hondentandpasta en laat tandsteen verwijderen bij de dierenarts. Om een gezond gebit te stimuleren is het aan te raden de hond regelmatig kauwsnacks en -speeltjes te geven. Hierdoor blijven de tanden en het tandvlees gezond en sterk. 

Bij een goede verzorging hoort uiteraard ook de juiste lichaamsbeweging en een gezonde voeding. Een Yorkshire Terriër heeft veel behoefte aan beweging en is graag in de buitenlucht. Zorg daarnaast dat de Yorkie een gevarieerde voeding krijgt en niet meer eet dan hij verbrandt aan calorieën. Een Yorkshire Terriër met overgewicht kan namelijk tot ernstige gezondheidsklachten zorgen. 

Yorkshire Terriër in grasveld

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

Ondanks dat kleinere honden vaak minder kans hebben op ziektes, is de Yorkshire Terriër een rashond en daarom geen uitzondering op de regel. Rashonden hebben nou eenmaal meer kans op erfelijke aandoeningen en zijn vaak vatbaarder voor ziektes.

De meest voorkomende aandoening is PL (Patella Luxatie). Een aandoening waarbij de knieschijf van de hond los zit en daardoor naast de kraakbeen sleuf schiet. Hierdoor kan de hond kreupel lopen en ernstige gewrichtsklachten krijgen. Naast PL hebben de Yorkshire Terriërs een verhoogde kans op oogafwijkingen zoals staar. Hierdoor kunnen de honden problemen krijgen met hun gezichtsvermogen en in de ernstige gevallen zelfs geheel blind raken.

Om gezondheidsproblemen te voorkomen wordt het altijd aangeraden een hond te kopen bij een erkende fokker. Een ervaren fokker heeft namelijk de gezondheidsrisico’s zorgvuldig in kaart gebracht om genetische aandoeningen zo goed mogelijk te voorkomen. Vraag daarom dus altijd aan de fokker wat de genetische risico’s zijn van de ouders. Naast de veel voorkomende aandoeningen en ziekte is de hond een redelijk kwetsbare hond.

Dankzij zijn korte beentjes en kleine voetjes dien je altijd zorgvuldig en voorzichtig te zijn rondom de Yorkie. Hoewel de hond graag spelletjes speelt en met andere honden optrekt, loopt de hond meer risico’s dan een normale of grote hond. Zo komt het vaak voor dat een Yorkie tijdens het spelen of rennen een bot breekt of een verwonding oploopt. Wees daarom altijd voorzichtig in het bijzijn van een Yorkshire Terriërs.

 

Extra weetjes over de Yorkshire Terriër 

  • De Yorkshire Terriër is erg aanhankelijk en wil graag overal bij zijn. Om deze reden worden de honden dan ook vaak meegenomen in een speciale draagtas of mand en zijn ze zeer geschikt voor stadswandelingen en winkelbezoeken. 
  • De Yorkshire Terriër hecht zich graag aan een baasje al houdt hij ook van familiesituaties. 
  • De hond krijgt graag aandacht en wordt graag vastgehouden.  
  • De Yorkshire Terriër wordt vaak getoond op tentoonstellingen. Het ras staat dan ook bekend als meest typische showhonden. 
  • De Yorkies worden graag in de watten gelegd. Zo kunnen ze uren genieten van een borstel behandeling en vinden ze het fijn om in bad te gaan. 
  • Naast dat de Yorkies werden ingezet om ratten op te sporen in kledingfabrieken en op boerderijen, was de hond ook een absolute kindervriend en beschermde de hond de kinderen ‘s nachts tegen ratten en ongedierte. De hond bleef continu alert en beschermde de kinderen gedurende de hele nacht. 
  • De hondjes worden gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar. Dit is redelijk oud in vergelijking tot de grotere hondenrassen. 
  • Hoewel de honden prima kunnen leven in een appartement of in een kleine woonruimte, spelen de honden het liefste buiten en zijn ze graag in de buurt van andere honden. 
  • De honden hebben een uitstekende conditie en kunnen prima lange afstanden afleggen. 

Yorkshire Terriër puppy

Hondentraining voor dit ras

De Yorkshire Terriërs zijn zeer actief en hebben dan ook veel beweging nodig. Binnenshuis zijn de honden vaak rustig en liggen ze het liefst bij hun baasje op schoot. De hond is van nature alert en koppig en heeft de juiste training nodig om sociaal en vriendelijk te zijn naar vreemde en andere honden. Het trainen van een Yorkshire Terriër is geen eenvoudige klus. Dankzij hun koppigheid doen ze het liefst wat ze zelf willen. Geduld is dan ook van belang bij het trainen van jouw pup of volwassen Terriër.

Van belang is om goed gedrag te belonen door een positieve lichaamshouding en een favoriete snack van de hond. Probeer negatief gedrag zoals veel blaffen of aan de riem trekken geen aandacht te geven en direct te belonen wanneer ze gehoorzamen. Het is echter wel belangrijk dat je de grens blijft aangeven en dat de hond zijn plek kent. Een Yorkie heeft nogal een persoonlijkheid en zal dit niet altijd accepteren.

Om slecht gedrag zoals blaffen en grommen te voorkomen is een goede socialisatie van belang. Hierdoor worden de honden vrolijker in de omgang met andere en nemen ze minder snel een aanvallende houding aan wanneer ze andere honden of mensen zien.

Naast dat de Yorkshire Terriër wellicht koppig en bazig kan zijn, is de hond ook zeer intelligent en kan de hond heel wat trucjes en commando’s aanleren. De basiscommando’s die het meest eenvoudig zijn aan te leren zijn bijvoorbeeld “zit”, “poot” en “af”. Vrijwel iedere Yorkshire Terriër kan deze commando’s leren en is vaak erg blij om deze trucjes te mogen demonstreren.

 

Hoeveel kost een Yorkshire terriër?

De Yorkshire Terriër is een populaire rashond waarvoor je dan ook vaak een flinke aanschafprijs moet betalen. De prijs voor een pup ligt rond de ongeveer €600 tot €700. Wanneer je de pup koopt bij een professionele fokker liggen de kosten vaak vele malen hoger. Voor een professionele fokker liggen de prijzen voor een Yorkshire Terriër pup rond de €1000 tot €1600. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een pup of volwassen hond uit het asiel te nemen.

Vaak kun je bij honden op latere leeftijd beter inschatten wat voor karakter ze hebben en bied je de honden een kans op een goed leven. Naast de aanschafkosten zijn er nog eenmalige kosten zoals de aanschaf van een mandje, verzorgingsproducten zoals een borstel en kam, speeltjes, een drink- en voerbak en een draagtas of -mand.

Terugkomende kosten voor het onderhouden van een Yorkshire Terriër zijn onder andere kosten voor het voer, inentingen, verzorgingsproducten zoals shampoo en snacks voor het gebit. De kosten van het voer liggen relatief laag gezien de pup niet veel voer nodig heeft.

Voor terugkerende maandelijkse kosten kun je rekenen op ongeveer €50 per maand. Daarnaast zijn er nog kosten voor inentingen, beschermende producten tegen vlooien en teken en eventuele kosten voor het onderkomen wanneer je op vakantie gaat.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

Omdat dit hondje zo klein is, is uren wandelen iedere dag niet nodig. Ook binnenshuis kan hij zichzelf lekker bezig houden met bewegen. Wel houdt deze viervoeter van buiten zijn, dus buitenspelen wordt wel aangeraden. In hart en nieren is het een terriër, dus hij is en blijft actief. Je moet er dus voor zorgen dat hij zich niet gaat vervelen; dit kan uiten in blaffen. Mentale uitdagingen zijn daarom ook heel fijn voor dit ras.

Yorkshire Terriër rennend

 

Erkenning van dit ras

 

De Yorkshire terriër is in Nederland een officieel erkend hondenras. Dit is terug te vinden op de officiële website van de Raad van Beheer: www.houdenvanhonden.nl. Dit betekent dat het een gezond hondenras betreft waarmee gefokt mag worden en waarmee je mee kunt doen aan verschillende evenementen.

 

Heb jij al een Yorkshire terriër of ben je van plan deze nog aan te schaffen?

De Yorkie is een uitermate geschikte hond binnen ieder huishouden. Hij is klein, actief, dapper en hecht zich graag aan zijn baasje. Ook is de Yorkie heel slim en leert ie gemakkelijk trucjes aan – als zijn koppigheid niet in de weg zit. Deze hond kan goed samen met kinderen en andere honden, maar houdt wel van veel aandacht van zijn baasje.

De verzorging van deze viervoeter heeft wel bijna dagelijks aandacht nodig, denk hier dus aan als je eraan denkt om dit ras aan te schaffen. Ben je helemaal om en ga je voor de gezinsuitbreiding met een Yorkie, dan zul je een vriend voor het leven hebben. Ben jij al een trots Yorkshire terriër bezitter en deel je graag jouw verhaal? Laat dan hieronder een reactie achter!

 

Veelgestelde vragen 

Moet ik mijn Yorkshire Terriër verzekeren? 

Het is van belang dat je een goede verzekering voor een Yorkshire Terriër afsluit en vooral vanwege het slechte gebit waar de dieren om bekendstaan. Vaak moet een dierenarts te hulp schieten om het gebit te verzorgen. Denk aan het verwijderen van tandsteen en rotte tanden. Dit gebeurt vaak operatief en die kosten kunnen dan flink oplopen. Met een goede verzekering druk je die kosten aanzienlijk. 

 

Hoeveel geduld heb je nodig met een Yorkshire Terriër? 

Heel veel! Een Yorkshire Terriër is koppig en heeft een eigen willetje. Je kunt ze nog zo vaak roepen, maar als ze geen zin hebben om te knuffelen of om bij je te liggen gaat dat ook zeker niet gebeuren. Het is belangrijk om de hond niet iets tegen zijn wil in te laten doen, want dat resulteert vaak in agressief gedrag. Zoals grommen, tanden laten zien en zelfs bijten. 

 

Kan ik een Yorkshire Terriër nemen als ik kinderen heb? 

Ja hoor! Yorkies zijn sociaal, lief en knuffelig, maar houdt wel rekening met het koppige karakter. Daarnaast is het zo dat een Yorkie altijd naar één persoon binnen het huishouden trekt. Dat heeft niets te maken met of een hond je wel of niet lief vindt. Laat dit ook vooral toe. Bij een Yorkie is het nu eenmaal zo dat hij of zij altijd de tweede in de roedel is. 

 

Kan ik een Yorkshire Terriër zijn slechte gedrag afleren? 

Het extreem waakzame en het overmatig blaffen kun je afleren of in ieder geval tot een minimum beperken, maar ze zijn van nature dapper en koppig. En ze doen ook waar ze zin in hebben. Als je daar rekening mee houdt is er weinig aan de hand. Houdt er wel rekening mee dat je Yorkies niet los laat lopen. Ze gaan op avontuur en je bent ze soms uren kwijt. Ze vinden het ook leuk om in konijnenhollen te kruipen. 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 6 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *